Fie că motivul statului în casă ține de vreme sau de probleme medicale (cum ar fi carantina pentru mână-gură-picior 🙂 ) din experiența mea timpul de stat în casă poate deveni motiv de frustrare pentru toată familia.
Dacă zilele trecute tot am avut nevoie de multe idei am răscolit blogul să văd cu ce activități și jocuri îl putem ține pe Alex ocupat ca să nu ni se urce în cap – la propriu.
20 de propuneri de jocuri și activități
Cărti cu stickere și activități – Cavalerii și cărțile cu abțibilduri sunt acum la mare căutare la noi acasă. Alex a terminat o carte du 200 de stickere în 2 zile. Noroc că avem și cărți cu puzzle-uri de toate felurile care țin mai mult! Cele mai recente achiziții noi le-am făcut de la Pitici și cărți.
Mimă – Anul ăsta, la grădiniță, Alex a descoperit plăcerea de a juca mimă așa că, vrem nu vrem, seara ne găsește uneori maimuțărindu-ne fără sonor sub privirile atente ale Sarei.
Povești inventate – E o activitate care ne prinde de fiecare dată. Mai mereu stabilim câte runde jucăm și câte povești croșetăm și mai mereu depășim.
Lego, dar altfel – Dacă aveți măcar un set de Lego prin casă să știți că puteți crea tot felul de jocuri cu ajutorul lor.
Joaca de-a detectivul – Un joc pentru care nu aveți nevoie de niciun material și nici de pregătiri. Alex e tot mai priceput la a face schimbări greu de identificat.
Boardgames făcute de voi – Vă trebuie doar un pic de imaginație și un strop de răbdare ca să faceți împreună un joc de tip Piticot.
Vânătoare de comori – Copiilor le place să caute comori chiar dacă ele sunt ascunse prin casă. Pe noi ne salvează mereu.
Puzzle din bețe de lemn – Una din activitățile cu care am dat lovitura a acasă e cea cu puzzle-ul pictat pentru Alex pe niște bețe de lemn.
Mozaic din cuburi de lemn – Alex s-a jucat mult cu cuburile colorate pe care i le-am pictat. În ultima vreme chiar și Sara s-a apucat de construit, cu singurul scop ca să dărâme apoi ce a făcut.
Ce s-a schimbat la mine? – O variantă super simplă de dezvoltare a atenției la detalii și a memoriei.
De-a v-ați ascunselea – Au trecut 3 ani de când am scris prima dată despre cum se ascundea Alex în cele mai vizibile locuri. Zilele astea am început să îi arătăm și Sarei jocul.
Jocuri de inspirație Montessori – Sunt atât de multe jocuri și activități simple dar foarte utile pentru dezvoltarea copiilor! Chef de joacă să fie.
Pictură cu tălpile – Nu doar că o să vă distrați, dar veți rămâne și cu niște amintiri frumoase.
Pictură cu degetele – Poate vă gâdilați în tălpi. Nu-i nimic, puteți picta și cu degetele sau cu mâinile. Există chiar și vopsea specială pentru asta, care se spală foarte ușor de pe piele.
Orașul improvizat – Dacă aveți acasă rolă din aceea de hârtie de desenat de la Ikea, atunci trebuie să încercați activitatea asta. Orașul nostru s-a stricat recent, după muuultă joacă, iar Alex abia așteaptă să facem unul nou.
Activități cu paie – În funcție de vârsta copiilor puteți improviza tot felul de activități pe bază de paie care să îi țină ocupați.
Construcții inedite – Ideea noastră este cu pahare și bețe de lemn, dar puteți face construcții cu orice aveți voi potrivit pentru așa ceva prin casă.
Jocuri pentru mașină adaptate pentru stat acasă – Puteți să jucați orice joc gândit pentru a face drumurile mai plăcute pentru a fi jucate și în casă. Cel mai simplu exemplu: în loc să numărați mașinile de o anumită culoare puteți număra obiecte din casă de o anumită culoare.
Calendar pentru numărătoare inversă – Dacă se apropie vreo ocazie specială (plecarea în concediu, vreo zi de naștere) puteți face împreună un calendar pe care cei mici să poată taia zilele rămase până la eveniment pe măsură ce ele trec.
Experimente – Cu cât mai multe facem, cu atât mai încântat e Alex. Și de la grădiniță venea mereu încântat în zilele în care făceau experimente.
Sursa foto titlu: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
[…] 20 de idei de jocuri și activități de făcut în casă – Cristina Oțel […]