Poate e o coincidență faptul că scriu despre procrastinare într-o dimineață mohorâtă de duminică.
Atunci când ai nevoie de o scuză ca să nu faci ceva vremea e întotdeauna o opțiune bună: afară mereu va fi prea frig, prea cald, prea însorit, prea ploios, prea…cumva ca să faci anumite lucruri importante și pe care eventual le-ai mai amânat deja de câteva ori.
Ți s-a întâmplat poate și ție să amâni o activitate pe repeat sau să îți petreci timpul lucrând la task-uri mai puțin importante doar pentru că erau mai plăcute. Amânarea în sine nu e neapărat o problemă atunci când se întâmplă ocazional. Dar odată devenită cronică, produce multe efecte neplăcute.
Ca să poți înlocui un astfel de obicei vechi, cu unul nou, mai sănătos, trebuie înainte de toate să înțelegi care sunt motivele pentru care procrastinezi. Poate că:
- eviți să lucrezi la ceva neplăcut – E una din cele mai frecvente cauze. Îți spui probabil că te ocupi întâi de altceva ca să îți faci curaj sau că să îți vină cheful de muncă.
- ți-e teamă de eșec – “Ce o să spună lumea dacă nu iese cum trebuie?”. Perfecționismul poate dăuna grav sănătății uneori. 🙂
- nu te poți concentra – Cu atâtea rețele de socializare și atâta tehnologie în jur nici nu e de mirare.
- îți lipsește un obiectiv concret – Poate nu e suficient de specific, nu știi cum va fi evaluat, de ce ar trebui să îl faci și până când.
- nu ești sigur care sunt prioritățile – Ce ai de făcut cu adevărat important? Că urgențe vei avea mereu.
- te simți copleșit – Dacă ai prea multe de făcut se poate să te simți depășit de situație.
- ai lăsat totul pe ultima sută de metri – Caz în care creierul tău se gândește mai degrabă la cum să supraviețuiești situației și cum să ieși cu față cât mai curată atunci când la deadline trebuie să prezinți ce ai făcut.
Încearcă să înțelegi de ce amâni mereu un task, ca să poți căuta apoi soluțiile cele mai potrivite.
Dacă se întâmplă mereu să amâni să faci lucruri și apoi să intri în panică pentru că rămâi fără timp, uite 6 metode pe care să le încerci, prin care să scapi de procrastinare.
- Sparge activitatea în părți mai mici, care sunt mai ușor de gestionat. O lucrare de licență, o dizertație, un proiect complex par foarte dificile de făcut dacă te uiți la ele ca întreg. Dar dacă te gândeșți la capitole sau etape, ele par mai puțin înfricoșătoare.
- Atribuie o prioritate mai mare sarcinii pe care ai tot amânat-o și când îi vine rândul în programul tău ocupă-te de ea fără să mai stai pe gânduri. Uneori pofta vine muncind. Nu uita să închizi programele de care nu ai nevoie și care ar putea să îți distragă atenția.
- Ai putea încerca să îți începi dimineața cu task-ul cel mai complex/important/neplăcut. Capacitatea de procesare a creierului tău e mai mare dimineața. Unde mai pui că după ce îl vei termina vei avea în față o zi mult mai plăcută!
- Te-ai gândit vreodată că ai putea să îți oferi recompense pentru fiecare lucru dificil și mereu amânat odată ce l-ai făcut? Și când zic recompensă, mă gândesc la variante la îndemână cum ar fi o pauză, o melodie de pe Youtube, nu neapărat la ceva costisitor, ca să nu ajungi la probleme în contul bancar 🙂
- Dacă ai cui, ai putea să și delegi sarcina neplăcută, dar trebuie să te asiguri că delegi ce trebuie, cui trebuie, când trebuie.
- Dacă propunerile de mai sus ți se par dificile, poți întotdeauna să nu te mai gândești atât la cum să procedezi și să te apuci pur și simplu de treaba.
Și dacă tot vorbeam de a-ți începe ziua cu ce e mai greu, îți recomand să citești “Eat that frog” (“Începe cu ce nu îți place“) de Brian Tracy. Vei găsi acolo 21 de reguli care, dacă te ții de ele, te vor ajuta să treci peste problema procrastinării. Spor la lectură! 😉
Ilustrație: Alexandru Purcărea
Citește și:
20 de tips & tricks pentru ca lucratul de acasă să nu fie un coșmar
O zi fără nimic planificat sau de ce avem nevoie de un do nothing day
5 motive să te lași de multitasking
Cum îți faci timp pentru ce e important
To do list-ul: prieten sau dușman?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Articolul potrivit, la momentul potrivit! Like!