Deseori când încerc să găsesc noi idei de activități pentru Alex mă gândesc la lucruri simple pe care le putem face cu ce avem prin casă. Am înțeles deja de mult că rareori e nevoie de jucării sofisticate pentru a ține copilul interesat, curios și implicat într-o activitate.
Câteva idei de activități simple pe care le-am făcut de-a lungul timpul cu el, de inspirație Montessori, sunt și cele de mai jos. Metoda Montessori sprijină dezvoltarea naturală a copiilor, iar rolul părinților este să îi ajute pe copii să devină autonomi.
7 activitati Montessori
“Monedele rătăcite” – Chiar dacă mi-a luat ceva timp, când am pregătit activitatea asta pentru Alex am spălat fiecare monedă pe care urma să pună mâna. Am pus într-un bol diferite monede și el le-a separat apoi pe categorii. Cum dificultatea era scăzută pentru el am ales să complicăm puțin treaba: le-a sortat contra cronometru. Când a terminat m-a rugat și pe mine să fac același lucru să vedem cine scoate timp mai bun. Dacă aveți acasă mai multe tipuri de paste sau diferite legume (mazăre, fasole, porumb, etc.) puteți să le folosiți în loc de monede.
“Să învățăm culorile!” – e o activitate despre care am mai scris aici. Alex se mai distrează cu activitatea asta chiar și acum dacă îi iese în cale pagina cu curcubeul. Pentru activitatea asta veți avea nevoie de pom-pom-uri de diferite culori, fișa pe care o puteți accesa aici și o imprimantă.
“Sortăm pe culori” – despre cum a funcționat la noi ativitatea asta am scris aici. Puteți înlocui cu succes pom-pom-urile cu mărgele colorate, piese Lego sau cuburi.
“Sortare Lego” – Este tot o activitate de sortare și grupare după diverse criterii, de exemplu dimensiuni sau culori. Piesele de Lego pot fi folosite pentru tot felul de jocuri și activități, dar despre câte puteți face cu ele vă povestesc altă dată.
“Învățăm să numărăm” – Materialele necesare pentru aceasta activitate le găsiți în articolul de aici. Puteți înlocui scoicile cu paste, piese Lego, pietricele, cuburi și multe altele.
“Cleștișorul harnic” – Copiii trebuie să pună cuburile înapoi în cutie folosind un cleștisorul de jucărie (jocul merge foarte bine și cu un clește de bucătărie obișnuit). Noi inițial am pus pe jos câteva cuburi de lemn de forme, culori și mărimi diferite, dar apoi am testat și cu piese Lego Duplo sau fructe și legume din material textil. Detalii despre activitate găsiți aici.
“Burețelul însetat” – e una din activitățile preferate ale lui Alex pentru că are ocazia să se joace cu apă. Ideea de bază a activității este ca cei mici să mute apa dintr-un recipient în altul folosind un burete. Treaba asta se poate face fie în bucătarie, folosind vase, fie la baie cum îi place lui Alex. Acum că e cald afară se joacă și pe balcon folosindu-se de lighean, găletușa de nisip și pahare de plastic.
Spor la joacă!
Citește și:
3 idei de activități pentru copiii iubitori de căței
Vânătoare de comori – 7 idei de joacă fără costuri
5 idei de sticle senzoriale pentru bebeluși
15 idei de activități cu castane
7 idei de figurine din hârtie
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
[…] școlarul mic, Cristina Oțel propune șapte astfel de activități de tip Montessori, din care părinții se pot inspira, […]