Imaginează-ți că ești în vacanță la munte cu prietenii tăi cei mai apropiați și că v-ați petrecut toată ziua afară, bucurându-vă de zăpadă. Seara se lasă ușor peste albul infinit așa că vă adunați cu toții în fața șemineului cu pulovere groase și șosete de lână cu tot. Sunteți fericiți, dar prea obosiți să mai spuneți prea multe și vă mulțumiți să priviți și ascultați focul, cu câte o băutură caldă în mâini. Și vă e bine. Tare bine. Știi senzația? O astfel de experiență senzorială poate descrie cel mai bine ce este hygge și cum se simte.
Ce este hygge?
Fiecare popor are cuvinte ce țin de specificul culturii sale, cuvinte care definesc ceva întâlnit des la ei. Uneori cuvintele astea definesc concepte intangibile. Fix așa e danezul hygge.
Hygge este un cuvânt atât de scurt și totuși atât de complex încât nu se poate traduce exact. Hygge înseamnă să găsești fericirea în plăceri simple. E arta daneză de a crea intimitate, confort sufletesc. Înseamnă lipsa supărărilor, bucuria dată de lucrurile ce induc o stare de bine. Dar e și o stare de confort trăită singur sau cu oameni dragi alături.
De când am descoperit conceptul ăsta am tot citit și nu mă mai satur. Pentru mine, om introvertit și care percepe lumea prin simțuri, hygge sună a îmbrățișare.
E vorba mai degrabă de o stare decât despre obiecte. E despre a fi bine cu tine, a fi bine cu ceilalți, a te simți în siguranță, e sentimentul că aparții, că poți lăsa garda jos și te poți relaxa.
Hygge este despre momentul prezent, despre cum să te bucuri de clipă și să profiți în cel mai frumos mod de ea.
Ca să ai parte de hygge nu trebuie să cheltuiești bani sau în orice caz nu mulți. Niște lumânări ce dau o lumină caldă și difuză, o pernă, o pătură, o carte, un fular pufos, un foc în șemineu, niște prieteni apropiați, o mâncare bună, un aluat de frământat, o cafea sau o altă băutură caldă, ceva dulce – sunt doar câteva din lucrurile ce pot fi hyggelig.
Hygge pentru mine
La începutul anului am făcut o mare debarasare prin casă din dorința de a readuce ordinea în viața mea, atât cât se poate când ai doi copii mici. Simțeam că mă sufoc, că nu îmi găsesc lucruri, că obiectele inutile ne inundă. Abia aștept să vă povestesc în detaliu!
Ei, după curățenia asta, hygge a ieșit la momentul potrivit în calea mea. Pentru că mi-am dat seama de mult de puterea bucuriei ce vine din lucruri mărunte lucrez conștient la a le integra cât mai bine în viața mea. Așa că pentru mine hygge poate veni din oricare din lucrurile de mai jos:
- să stau în brațele soțului meu
- să mă cuibăresc în pat cu copiii mei
- o cafea caldă și o carte bună
- un text scris de mână, cu stiloul
- mirosul de pâine caldă ce se coace în cuptor
- să povestesc cu o prietenă
- să mă relaxez într-un loc confortabil
- să am flori de lavandă prin casă
- să fiu recunoscătoare
Hygge pentru tine
Acum că știi ce înseamnă hygge și cum arată el pentru mine a venit rândul tău, căci alături de Editura Litera te invit la un concurs hyggelig! 🙂
Te aștept pe Facebook, aici, și te invit să ne arăți o poză cu ce e hygge pentru tine. Încarcă în comentariile postării de acolo o poză cu starea ta de hygge și explică-ne puțin fotografia.
Trei cărți Mica Enciclopedie Hygge vor ajunge la trei participanți, câte un exemplar pentru pentru fiecare câștigător.
Concursul se va încheia sâmbătă, 25 martie, ora 23:59. Câștigătorii îi voi alege eu în funcție de starea pe care mi-o vor transmite fotografiile înscrise în concurs. Le voi anunța numele într-un comentariu la postarea de pe Facebook, în cursul zilei de 26 martie.
O experiență senzorială, despre asta este vorba. Hygge poate fi gustat, mirosit, văzut, auzit, atins și mai presus de toate poate fi simțit. Ce altceva ți-ai mai putea dori?
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
5 Comments
Foarte misto articolul! Acuma stiu cum ma simt cand stau seara in curtea buniclor si ma uit la stele….
Wow! Ce fain! Suna foarte hyggelig! 🙂
ce frumos ai descris starea asta 🙂
si eu scriu cu stiloul, mai ales de cand a intrat copilul la scoala .
la tine toate fotografiile, din orice coltisor al casei ai poza, transmit o stare hygge :).
Ce tema faina are articolul! Iti aminteste cat de usor este sa fii fericit. Eu am o priveliste acum in minte de noapte de vara cu cer instelat si un pahar de vin in fata cortului. Dar mai am putin pana cresc picii mei si voi retrai aceste momente:)
Of, ce rau imi pare ca nu pot participa la concurs! Imi place tare mult conceptul de Hygge si ma bucur ca l-am descoperit aici, o sa ma apuc si eu sa citesc mai multe despre el!
Multumesc pentru inspiratie! 🙂