Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
Azi aflăm cum e grădinița în Franța (Brive la Gaillarde), de la Anca. Mi-a plăcut să aflu că cei mici grădinăresc și consumă legume și fructe cultivate îngrijite și de ei.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
În primul rând, să învețe franceza, să fie tratat cu respect, să socializeze cu copiii și, cel mai important, să învețe cum să trăiască într-o comunitate având în vedere că au program de la 8.30 la 16.00, asta implicând să își asculte educatoarea și să se joace cu copii fără să se certe.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
Am ales o grădiniță publică. Franța are un sistem public foarte bun, educatorii care nu trec de examenul de stat și nu primesc un loc la o grădiniță publică aplică apoi la grădinițele private. Un alt considerent a fost faptul că trebuie învățați să trăiască într-o comunitate unde sunt copii de altă rasă, culoare, religie, fără discriminari. În plus, grădinița e peste drum de noi.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Copii pot fi primiți la școala maternală și de la 2 ani jumate, de regulă fiind acceptați e la vârsta de 3 ani.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
În grupa lui Ale sunt 26.
Cât timp petrec copiii afară?
Minim 1-2 ore. Depinde și de vreme și de activitățile pe care le au de făcut.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Au un meniu variat în fiecare zi: salate, supă, o carne diferită în fiecare zi, cu legume, iaurt, brânză, fructe și apă. Nu primesc dulciuri.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Dacă cel mic nu e contagios și nu are febră poate veni la grădiniță. În cazul în care copilul face febră părintele este anunțat să vină după el.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Da.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Copiii merg la activități în afara grădiniței însoțiți de către educatoare, asistenta ei și de 2-4 părinți. Până acum am fost cu ei la teatru, cinema, muzeu, la dojo (Judo) sau la conservator unde au făcut cunoștință cu instrumetele muzicale. Toate aceste activități au fost gratuite pentru copii.
Se fac serbări?
Da, serbare de Crăciun și de sfârșit de an. Pe lângă serbări există mici petreceri cu diferite ocazii – ziua națională a clătitelor, a cărtii, a copilului – unde comitetul de părinți vinde clătite/prăjituri făcute acasă și băuturi răcoritoare. Banii merg în fondul grădiniței pentru activități.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Fiecare copil are un caiet prin care părinții sunt anunțați despre diversele activități care se fac, ce și cât au mâncat, etc. Părinții pot cere, de asemenea, întâlniri cu educatoarea ca să vorbească despre copilul lor.
Există sistem de supraveghere video?
Toate școlile din Franța au un sistem de alertă în caz de atentat. La începutul anului școlar, copiii de la vârsta de 3 ani fac exerciții anti-atentat și anti-incendiu. Toate aceste exerciții se fac prin povești – cum să stea în clasă cu ușa închisă, eventual baricadată folosind mobilierul din clasă, fără lumină, departe de pereți, uși și ferestre în liniște și să rămână calmi.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Faptul că atât dimineața, cât și după-amiază o găsești pe directoare la poartă și te salută personal. Cunoaște numele fiecărui părinte și copil. Simți că e ocrotit acolo copilul tău. Copiii contribuie la îngrijirea grădinii de legume și fructe (se simt responsabili și mândri) și pot culege și mânca din recolta lor. În fiecare marți copii primesc de la primărie fructe pe care le aduc acasă.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Nu.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply