Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
Azi aflăm cum e grădinița în Suedia, de la Alexandra. Mi-a plăcut tare să aflu că cei mici stau mult afară.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
Educație centrată pe copil, energie bună și răbdare din partea educatorilor, focus pe joacă și educația prin joc mai degrabă decât impunerea unor elemente de curriculum în mod uniform și abstract. Și stat afară, conectarea cu natura, cât se poate de mult. Ah, și când am vizitat diverse grădinițe ca să alegem, ne-am uitat ca ceilalți copii să aibă strălucire în ochi. E un indicator super dacă le priește sau nu mediul de acolo.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
De stat. În Suedia cam toate sunt de stat – la noi în oraș toate. Însă standardele sunt echivalente cu cele din privat din România deci nu am avut temeri la capitolul ăsta.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Da, sunt acceptați de la 1 an pentru că atunci încep de regulă părinții să lucreze. Ideea, aici, e că dacă tu lucrezi grădinița trebuie să fie sincronizată pentru a acoperi programul tău de lucru, inclusiv sincronizarea cu concediile post-natale și a asigura că au unde să meargă copiii când tu nu mai stai acasă.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Între 8 și 12.
Cât timp petrec copiii afară?
În Suedia minim 2-3 ore zilnic la orice temperatură peste minus 5°C. La noi e grădiniță outdoor deci 5-6 ore pe zi minim.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Meniul nu e cel mai sănătos după mine. Adică peștele în crustă și ketchupul nu sunt în lista mea favorită de exemplu. Însă sunt multe fructe și absolut zero dulciuri. Deci, în ansamblu, ok.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Aici toți au muci, aproape tot timpul anului. Mucii sunt buni, e semnul că organismul își face treaba în lupta cu ”invadatorii”. Deci da, evident că te primesc. Regula foarte strictă e la febră. Atât. Ai febră, acasă. Și așteptarea e să înceteze febra cu 12-24 ore înainte să îl aduci înapoi.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Da, au o curricula națională pe care o respectă toți în termeni de obiective educaționale. Însă au o foarte mare libertate de a alege metodologiile de predare și de a face învățarea experiențială.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Proiecte de explorare, lucru în echipă foarte mult, transpunere analog – digital (e.g. se plimbă prin oraș, apoi pe grupe de lucru desenează harta cu reperele principale așa cum au perceput-o și apoi tot pe grupe de lucru o transpun în minecraft)
Se fac serbări?
Nu. Doar o dată pe an, facem un barbecue la grădi cu copiii și familiile, de 1 iunie. Copiii nu trebuie să ”presteze” nimic niciodată doar ca să le facă pe plac părinților. Sunt radicală aici, știu, îmi asum că am o părere foarte puternică despre asta.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Mail scurt cu 3-4 poze ale activităților săptămânii către toți părinții și la grădiniță când ne vedem. Apoi ne întâlnim individual, dedicat, o dată pe an. Noi nu simțim nevoia să fim în control și avem încredere în ei așa că nu stăm mult în discuții. Dacă e nevoie să adresăm un subiect, ne spun direct cei de la grădi.
Există sistem de supraveghere video?
Nu!
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Că îmi împlinește toate așteptările, conform cu prima întrebare.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Mai puțin ketchup…
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply