Alex se joacă în camera lui cu roboți și construcții complexe făcute din Lego. Sara își plimbă ”sora” – o păpușă cu părul lung și creț – în cărucior prin sufragerie, iar eu m-am așezat cu laptopul în brațe să scriu. Canapeaua nu e chiar locul meu ideal de lucrat, dar i-am promis Sarei că, în timp ce scriu, mă uit și la ea cum se joacă. Nici asta nu e ideal, dar facem compromisuri și ne adaptăm situației. Pentru că dacă e ceva ce putem controla asta e atitudinea noastră și felul în care răspundem la tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru.
Nici adulților nu le este ușor în perioada pe care o traversăm, cu distanțare socială și multă incertitudine. În familiile cu copii provocarea e cu atât mai mare cu cât trebuie să ne gestionăm și emoțiile proprii, dar și pe ale copiilor, să facem loc și pentru timp împreună și pentru timp separat, pentru joacă, lucrat, gătit, strâns și ce altceva mai trebuie făcut.
Noi nu avem nici curte unde să își consume copiii din energie (și câtă energie poate avea un băiat de aproape 9 ani!), unde să ne bucurăm de soare sau de adierea vântului măcar atât cât să ne simțim mai liberi. Dar facem rai din cele două balcoane pe care le avem.
Copiii sunt bucuroși să fim împreună și ar sta 90% din timp cu noi. Pentru ei ideea de work from home nu e foarte clară, mai ales în ceea ce îl privește pe tatăl lor care are un job corporate și nu lucrează de acasă de obicei. Pe mine m-au tot văzut lucrând de când sunt freelancer, dar asta nu înseamnă că nu mă solicită mai tot timpul. 😊
După vreo 2-3 săptămâni de haos absolut, stres, frustrări și certuri, am ajuns la un soi de nou echilibru – nu perfect, dar funcțional în mare parte din timp. A fost nevoie de haos ca să înțelegem nevoile fiecăruia și să putem găsi o variantă de a satisface cât mai multe dintre ele.
Concret, inspirați de calendarele pe care le-am tot văzut pe pagina Danonino, ne-am făcut un program, agreat cu copiii. Asta ne-a ajutat să creăm o nouă rutină. Pe de o parte, ea le aduce copiilor acea previzibilitate de care au atât de mare nevoie ca să simtă în siguranță, iar pe de alta, ne aduce timp împreună, dar și timp separat, ne ajută să stabilim limite și să funcționăm.
Nu e un program milităresc, nu totul e bătut în cuie, dar ne ajută să știm mereu ce urmează. Practic, am împărțit ziua în 3 părți – dimineața, prânz și seară. În linii mari:
- prima parte a zilei am programat activitățile…intelectuale, fie că e școală/grădiniță și copiii au întâlniri online, fie că e vacanță pentru copii și în același timp zi obișnuită de muncă pentru mine și soțul meu, dar rămâne loc și pentru joacă;
- prânzul și orele de după sunt rezervate pentru masă, quiet time – petrecut deseori citind o poveste, joacă liberă, desene – dacă au chef și pentru Alex timp la tabletă;
- restul timpului până la culcare înseamnă sport – împreună cu copiii dacă și cât au chef, joacă, pregătiri pentru cină și rutina de seară.
Pentru că rolul de soloprenor îmi permite asta, programul meu este cel mai flexibil și mi-am adaptat mult așteptările și obiectivele ca să fiu prezentă cu Alex și Sara și ca să îmi reduc frustrările. Timpul meu de lucru este foarte fragmentat (și m-am obișnuit cu ideea). Lucrez înainte să se trezească, în timp ce ei au școală sau grădiniță, când se joacă singuri sau împreună, respectiv după ce soțul meu termină programul de lucru și stă cu ei. Video call-urile sau ședințe de coaching online le agreez și cu Mircea înainte ca să fie OK pentru fiecare dintre noi.
Weekend-ul e cu program liber – așa funcționează petru noi.
Cam așa arată o zi obișnuită la noi:
Cred că e important să fim modele pentru copiii noștri chiar și în situații mai puțin ideale, să îi învățăm să se concentreze pe ce e în controlul lor și să își creeze o rutină care să îi ajute să treacă mai ușor peste această perioadă.
Voi cum vă descurcați? Aveți program? Cum reușiți să aveți grijă de nevoile fiecărui membru al familiei?
Citește și:
20 de tips & tricks pentru ca lucratul de acasă să nu fie un coșmar
Podcast Pauza de Bine – E12: Cum ne gestionăm energia și emoțiile în perioade de criză
Când lucrezi de acasă și asteroizii zboară pe lângă tine
13 idei de self-care care nu te costă nimic
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
3 Comments
Foarte faina postarea.
Mulțumesc, Ioana! Voi cum vă descurcați în perioada asta? 🙂
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfaturi!