De câțiva ani, mi-am făcut o pasiune din a economisi. Mult timp am respins subiectul ăsta, pentru că simțeam că pierd dacă economisesc. L-am respins până când am făcut un tabel Excel, unde am inclus veniturile și cheltuielile familiei noastre și am văzut cât de mulți bani cheltui pe lucruri inutile sau care nu-mi aduc nicio bucurie.
Am realizat atunci cât de mult cheltui când sunt obosită, nervoasă sau pe pilot automat. Am realizat cât de mult cheltui atunci când nu mă organizez și nu îmi planific zilele. Aici, în căsuța Cristinei, vreau să vă povestesc fix despre ce fac eu (și noi, în familie) ca să economisesc.
O sumă fixă, care merge direct în contul de economii
Am stabilit o sumă fixă, pe care vrem să o economisim lunar. N-am făcut tot timpul așa. Uneori transferam ce mai rămânea. Alteori nu transferam nimic pentru că nu aveam ce. Însă de ceva timp, ne ținem constant și transferăm o sumă în fiecare lună în contul de economii.
În teorie, cel mai bine e ca acea sumă să fie transferată chiar la începutul lunii, nu la sfârșit când nu mai ai ce să transferi.
Evidență venituri și cheltuieli
Am ținut un tabel de cheltuieli și venituri pentru doi ani și de aici am văzut clar unde ni se duc banii și care sunt segmentele care nu ne aduc valoare. Acum nu mai ținem o astfel de socoteală (din lipsă de timp), dar mi-am propus să o reluăm pentru că veniturile noastre se vor schimba și aș vrea să avem o situație actualizată. După ce am ținut evidența atunci, am realizat că cheltuim foarte mult pe restaurante (din lipsă de organizare, nu neapărat că așa ne doream) și pe haine. Am redus aceste 2 segmente și s-a simțit diferența.
Previziune cheltuieli
Când estimez că urmează o perioadă cu multe cheltuieli, fac o listă, le includ pe toate și încerc să văd care sunt urgente și ce pot să amân. De exemplu, dacă în septembrie ar trebui să plătim asigurarea pentru mașină, să mergem la un botez, să îl înscriu pe copil la un curs de înot, să fac și eu un curs și să își cumpere soțul un gadget, verificăm lista și marcăm cu roșu ce este urgent și nu poate fi amânat și cu galben ce se poate amâna. Dacă tot ce avem de făcut depășește veniturile (minus economii), atunci amânăm lucrurile mai puțin importante pentru luna următoare.
Ne punem întrebări incomode
De fiecare dată când vrem să luam ceva scump, ne întrebăm unul pe altul dacă sigur asta vrem și dacă merită banii. Soțul meu mă chestiona și mai demult și, drept să spun, mă cam enerva atunci.
Însă acum mi-a intrat și mie în obicei să îi cer detalii despre ce-și cumpără. Asta ne ajută să fim conștienți de cumpărăturile pe care le facem. Uneori ne dăm seama că e o cumpărătură emoțională și acceptăm situația așa cum e. Alteori, dintr-o așa discuție, ne dăm seama că există alte soluții și renunțăm la a cumpăra.
Încercăm să fim deschiși, suntem delicați (nu ne aruncăm reproșuri) și nu luăm personal aceste întrebări. Ideea e doar să ne punem pe gânduri unul pe celălalt.
Avem scopuri pe termen lung
Ne-am stabilit niște scopuri (pentru care am avea nevoie de bani) și scopurile astea ne ajută să rămânem ancorați în procesul de economisire. Pentru că dacă nu am strânge bani, ne-ar fi foarte greu să ne realizăm visurile. Un scop mic este, de exemplu, să călătorim în Canada, dar avem și un scop mare, pe care l-am îndeplini mai ușor dacă am avea mai mulți bani la dispoziție.
Cumpărăm conștient
Încercăm să facem cumpărături conștiente, adică să ne dăm timp să analizăm dacă decizia pe care o luăm e cea mai bună.
Acum 1-2 ani făceam lucrul ăsta doar la cumpărăturile mari. Acum am început să fiu atentă și la cumpărăturile mici.
De exemplu, când vreau să îmi cumpăr o carte, nu intru automat pe Elefant, ci mă gândesc mai întâi dacă pot să o împrumut de la cineva, dacă pot să o citesc gratuit online (am strâns aici câteva surse legale) sau dacă pot să o iau de la bibliotecă. Când sunt în criză de timp, apelez la cea mai rapidă metodă, însă atunci când am timp, prefer să caut variante mai ieftine. Inclusiv la cumpărăturile pentru casă, am început să fiu mai atentă la prețul per unitate. Așa am descoperit la Lidl o gămă ieftină de detergenți pentru casă și acum ne aprovizionăm de acolo.
Vreau asta cu adevărat sau m-au influențat alții?
Încerc să fiu sinceră cu mine să văd ce e în spatele cumpărăturilor pe care le fac. Ce emoție, ce mă face să vreau să fac acea cumpărătură? E o dorință care vine din mine sau e ceva preluat de la alții? Nu fac asta mereu, fac și cumpărături emoționale, așa cum îmi vin, și nu mă critic dacă nu am reușit să mă abțin.
Amân decizia de cumpărare
La cumpărăturile de haine și de gadget-uri/cursuri amân decizia de cumpărare cu cel puțin câteva zile. În acele zile îmi dau timp să mă gândesc la detalii, la ce vreau eu cu adevărat.
Din nou, asta nu înseamnă că sunt perfectă și că nu sunt niciodată impulsivă la cumpărături, dar timpul de gândire mă ajută.
Evităm să ne îndatorăm
Nu avem datorii, în afară de rata pentru un apartament de 2 camere (pe care o plătim din chirie). Când am vrut să ne luăm mașină, am economisit până am avut suma care ne trebuia. Am preferat să nu luăm credite.
Acum ne-am pus în plan să achităm anticipat și creditul pentru apartament.
Mai multă organizare
Sunt mai organizată comparativ cu 2 ani în urmă. Așa am reușit să gătim în weekend și să mâncăm acasă în loc să ieșim la restaurant.
Alegem distracții gratuite
Caut mereu distracții gratuite. Iubesc Bucureștiul tocmai pentru acest motiv, că oferă multe distracții gratuite sau destul de ieftine: evenimente, festivaluri, întâlniri cu autori etc. De când avem doi copii, multe weekenduri le petrecem acasă, dar când vrem să ieșim, verific, în primul rând, ce evenimente gratuite există pentru acea perioadă.
Mai puține jucării
Cumpărăm jucării rar. La zile de naștere și când ne cer copiii ceva cu ardoare. De exemplu, am observat că băiatul se juca mult la grădiniță cu un set de magneți. L-am urmărit, am văzut că nu e o chestie trecătoare și i-am luat.
Soțul meu îi mai ia diverse chestii mici și ieftine de la magazine de bricolaj (gen ciocan de lipit, vreo priză interesantă (pe care nu o pune în priză)), dar jucării cumpărăm rar. Drept că sunt mici și cer rar și nici în magazine nu prea mergem cu ei.
Merg în mall-uri doar la nevoie, nu pentru distracție
Merg rar în mall-uri și îmi fac o listă (în cap) cu ce vreau să cumpăr. Am fost chiar recent în mall, am intrat în Zara la secțiunea copii pentru un cadou și îmi venea să cumpăr o grămadă de alte lucruri, pentru că îmi plăceau toate. Însă am reușit să mă abțin pentru că știam sigur ce vreau și știam sigur că blonzii mei au suficiente haine în dulap. Mă ajută foarte mult și faptul că sunt în proces de debarasare și nu mai vreau să îmi îndes iar casa cu nimicuri.
Am răbdare cu mine
Sunt conștientă că schimbarea vine cu pași mici, constanți. Încerc să nu mă uit în curtea altora, ci să fiu atentă la nevoile noastre reale.
Să fac diferența dintre nevoi și dorințe. Și să nu pun o presiune prea mare pe umerii mei, pentru că presiunea mă face să renunț.
Puteți să vedeți aici cum am început să economisesc, iar dacă vreți o brumă de îndrumare, vă invit să vă abonați la newsletterul meu Năravu-i totul. Vă voi trimite de 2 ori pe lună un mail cu obiceiuri de economisire.
Gânduri finale
Avem încă multe de făcut (cum ar fi să reducem cheltuielile cu mașinile, avem 2 pentru că închiriem o casă în afara Bucureștiului și transportul public e aiurea, să ne planificăm mai deștept călătoriile, să vedem cum reducem cheltuielile cu vizitele la medic), dar dacă o să reușim să economisim constant cel puțin 20 % din veniturile pe care le avem (așa cum ne iese acum, deși veniturile mele sunt zero), eu o să fiu mulțumită.
Dar știți care e cea mai importantă concluzie?
De când economisesc, sunt la fel de mulțumită de viața mea ca până acum câțiva ani când nici nu voiam să aud de acest verb. Ba chiar mai fericită, pentru că acum caut bucuria în lucrurile simple, care sunt, întâmplător sau nu, gratuite.
Text de Natalia Dabija
Sursa foto titlu: rawpixel, Unsplash
Citește și:
Educație financiară pentru copii, cu doar 3 plicuri
Unde se duc banii când se duc?
Tu cum investești în viitorul copilului tău?
Exercițiu de identificare a valorilor personale
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
11 Comments
Eu am cheltuielile sortate dupa destinatia lor ca asa stiu de la contabilitate si recunosc ca se duc multi bani pe carti si pe jucarii, deci aici e de umblat 🙂
Ce bine că le urmărești. 🙂
[…] Detalii aici : CUM POȚI FI MAI FERICIT ECONOMISIND […]
interesant punct de vedere , eu sunt tatic de 2 luni si inca sunt departe de verbul acesta 😛 am in cap 100 de variante pe ce sa cheltui mai mult, am devenit expert in disparitia banilor, poate un control ne-ar prinde bine imi place pct-ul tau de vedere
Călătorie frumoasă în rolul nou! Și cheltuieli cumpătate. 😀
Multumesc, Ionut! 🙂
Foarte util articolul, m-am si abonat 🙂 De foarte multa vreme incerc sa tin un excel cu cheltuielile, il incep, ma tin de el 2-3 luni, dupa care uit si trece timpul si la final de luna cand trag linie, nu reusesc sa imi dau seama unde gresesc. Fac mereu calculul de venit pe familie si ma minunez de ce doamne uneori ne descurcam la limita cu banii. Asa ca asta e un semn sa actualizez excelul inceput in septembrie anul trecut 🙂
Ce mă bucur că ți-a fost util! 😀
O fi de la faptul ca ti-ai propus sa fac multe lucruri in acelasi timp? 🙂
Multumesc ca te-ai abonat!
Si noi suntem destul de atenti cu ceea ce alegem sa cheltuim. Ne intrebam daca chiar avem nevoie sau nu si uneori trece ceva timp pana decidem.
Cat despre economii, uneori functioneaza, alteori nu 🙂
[…] aici : CUM POȚI FI MAI FERICIT ECONOMISIND Recomandările din blogosfera revin vineri dupa obicei, voi scrieţi frumos despre copii, eu vin […]