Pielea de bebeluș – pentru mine nu există nimic mai fin și mai pufos pe lumea asta. Aș putea să o privesc și să o mângâi pe Sara mult și bine și tot nu mi-ar ajunge. I-aș aplica “tratamentul” cu drag și lui Alex că și la cei aproape 6 ani are pielea fină, doar că nu prea mai stă el. Când au făcut varicelă astă iarnă mă uitam la pielea lor pliiină de bube și plângeam. Bine că a trecut și au rămas semne minime.
Și dacă tot îmi place mie pielea fină de bebe, nu puteam să refuz participarea la un eveniment dedicat îngrijirii ei. Împreună cu alte mame autoare de bloguri am ascultat fascinată tot ce ne-au povestit Dr. Iulia Panțuru și echipa La Roche Posay, mi-am notat multe, multe lucruri faine pe care vi le las mai jos și vouă ca să vă puteți bucura de piele fină de bebeluș cât mai mult timp.
Câteva lucruri despre pielea bebelușului tău pe care trebuie să le știi
Pielea bebelușului și expunerea la soare
- e structurată la fel ca cea a adulților, dar e imatură;
- are melanocite mai puțin active și este mai sensibilă la raze soarelui;
- melanina se produce după 48 de ore de la expunere – crema de protecție solară, ochelarii de soare (de calitate!) hainele și umbrela (la plajă – de preferat cea din paie) nu trebuie să lipsească;
- buzele nu au melanocite așa că e nevoie de un balsam de buze cu SPF 50;
- suprafața pielii e de 2-3 ori mai mare decât cea a unui adult în raport cu greutatea – asta înseamnă o suprafață mai mare de schimb atât pentru absorbție, cât și pentru pierderea de apă sau căldură;
- Organiația Mondială a Sănătății recomandă să nu expunem la soare copiii sub 3 ani;
- 15 minute pe zi, cu 50% din suprafața corporală expusă (de ex. purtând pantaloni scurți și mânecă scurtă) sunt suficiente pentru producerea vitaminei D.
Obiceiuri zilnice pentru igiena și îngrijirea pielii bebelușului
- regula de aur: keep it simple!
- când spălăm copilul prea des distrugem bacteriile bune, iar cele rele se înmulțesc foarte tare ceea ce înseamnă un risc crescut ca stafilococul auriu să își facă de cap;
- la schimbarea scutecului se recomandă să îi spălăm pe copii și să folosim șervețelele umede doar în deplasări;
- nu sunt recomandate băile lungi și nici folosirea mănușilor sau bureților de baie care constituie un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
- hidratarea pielii e foarte importantă și se face în primele 5 minute după baie când pielea e mai moale și absoarbe mai bine, folosind un produs adaptat pielii lor fragile.
Afecțiuni ale pielii bebelușului
Cele mai des întâlnite afecțiuni curente ale pielii sunt eritemul de scutec, petele uscate și varicela, și lor li se adaugă și o patologie tot mai des întâlnită – dermatita atopică.
Eritemul de scutec
Nu știu dacă există bebeluș care să nu fi făcut măcar o dată. Eritemul de scutec este o dermatită iritativă care trece în 2-3 zile dacă e tratată corect.
- Curățarea se face cu apă și un produs de curățare, nu cu șervețele umede.
- Uscarea se face prin tamponare, nu prin frecare.
- Pentru iritații grave se poate pulveriza apă termală.
- Scutecul se schimbă la cel puțin 3 ore și e de preferat ca leziunile să fie expuse la aer cât mai mult posibil.
- Folosim paste zincate sau creme cu oxid de zinc, nu pudră de talc care poate irita.
Petele uscate
Sunt niște pete mici, albe, cu contur roșu ce apar în jurul gurii și/sau pe obraji și pot fi dureroase.
- Cauzele pot fi frigul și vântul pentru că ele usucă pielea sau hipersalivația (de la suzeta folosită excesiv).
- Tratamentul presupune calmarea inflamației și hidratarea zonelor uscate.
- Suzeta e bine să fie una cu protecție pentru gură, care acoperă doar parțial zona.
Varicela
Cât mă bucur că am scăpat de ea! 🙂 Nici Alex și nici Sara nu s-au scărpinat așa că au rămas cu urme puține la leziunile unde fața era în contact cu perna/salteaua și crustele se agățau fie de ele, fie de haine la îmbrăcare/dezbrăcare.
- E o boală foarte contagioasă, cauzată de virusul varicelo-zosterian și comună în rândul copiilor. Transmiterea se face prin căile respiratorii, prin inhalarea picăturilor de salivă eliberate de o persoană bolnavă și prin contact direct cu leziunile pielii.
- Varicela e contagioasă cu 2-3 zile înainte de erupție și până la uscarea tuturor bubelor.
- Pentru febră se poate administra paracetamol, ibuprofenul și aspirina fiind interzise în varicelă.
- Antihistaminicele pot ajuta la ameliorarea mâncărimii.
- Unghiile trebuie să fie tăiate cât mai scurt pentru ca cei mici să nu își facă leziuni.
- Pe leziunile uscate se recomandă aplicarea unei creme care stimulează vindecarea.
- Pielea trebuie hidratată după ce crustele au căzut ca să se evite cicatricile.
Dermatita atopică
Recunosc că, nefiind afectați de dermatita atopică, nu știam prea multe despre ea și nu îmi dădeam seama cât poate fi de păcătoasă.
Nu știam că e foarte comună la copii și că 15-20% dintre copiii până la 7 ani suferă de această afecțiune. Nu știam nici că apare frecvent la sugari sau că în 80% din cazuri se vindecă spontan.
Atopia înseamnă de fapt o predispoziție ereditară a sistemului imunitar de a dezvolta reacții de hipersensibilitate, reacții ce se pot prezenta în diferite forme precum dermatită, astm sau rinită alergică. În atopie vorbim de un deficit de filagrină, un ciment intercelular.
- Apare deseori pe la vârsta de 3 luni. Poate fi declanșat de introducerea unui aliment nou (chiar și în alimentația mamei), de factori de mediu, de substanțele de curățare pe care le avem acasă, orice.
- Simptomele includ eczema, prurit, xeroză și tulburări de somn.
- Tratamentul are ca obiectiv reducerea inflamației și a mâncărimii (ca cei mici să nu se mai scarpine și să se evite infecțiile secundare) și se face în 2 etape: tratamentul erupțiilor și hidratarea.
- Baia bebelușului cu atopie se recomandă să se facă doar de 2 ori pe săptămână, nu cu produsul de spălare direct pe piele, ci punând-ul în apă.
- Dieta e importantă în dermatita atopică și regimul poate face uneori mai mult bine decât alte tratamente.
- Atopia în plin puseu nu suportă creme.
- Masajul în atopie poate declanșa o criză de mâncărime.
Cum te pot ajuta produsele La Roche Posay pentru dermatită atopică
Noi am mai folosit uneori produse La Roche Posay, de exemplu apa termală și cremele cu protecție solară așa că am fost curioasă să aflu mai multe despre gama lor de produse. Mi-a plăcut misiunea brandului: O viață mai bună pentru pielea sensibilă, inclusiv pentru cei mici.
Voi știați că produsele lor sunt realizate folosind un număr minim de ingrediente? Mie asta mi s-a părut o treabă foarte faină, cu atât mai mult atunci când vine vorba de o piele fină de bebeluș. Unul din ingredientele fundamentale e apa termală La Roche-Posay. Produsele sunt formulate în așa fel încât să garanteze cel mai înalt grad de siguranță și toleranță și nu conțin parabeni, săpun, coloranți sau ftalați.
În gama lor puteți găsi produse pentru igiena și îngrijirea zilnică a pielii, tratamente pentru afecțiuni ale pielii fragile și iritate, dar și produse de protecție solară. Uite, de exemplu, eu am descoperit recent printre produsele lor gelul de duș și fluidul calmant și hidratant Lipikar, foarte faine amândouă.
La prezentarea produselor mi-a mai atras atenția o cremă care eu cred că ar trebui să se găsească în fiecare casă, un balsam reparator calmant, Cicaplast Balsam B5 îi zice. E recomandat pentru iritații, senzații de arsură, julituri, zgârieturi și piele crăpată și poate fi aplicat pe corp, față sau buze.
Dacă aveți cazuri de atopie în familie să știți că au o gamă de produse special create pentru nevoile pielii cu sensibilitate ridicată: Lipikar Syndet AP+ (cremă-gel de curățare pentru corp) și Lipikar Balsam AP+ (balsam relipidant anti-iritații și anti-prurit.
Voi ați avut de-a face cu dermatita atopică? Dacă da, sunt sigură că am avea de învățat din experiența voastră.
Mai multe informații despre îngrijirea pielii bebelușului puteți găsi în secțiunea dedicată de pe pagina Totul despre mame.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
26 Comments
Foarte bun articolul. Tot pentru dermatita si nu numai sunt foarte bune produsele de la Mustela: folosim cu mare incredere gelul de dus 2 in 1 Dermo Cleansing si lotiunea de corp Hydra bebe. Ca si crema reparatorie (cazuri usoare) am folosit Cicalfate sau Dermalibour. Pentru cicatrici, o crema extraordinara ce se poate utiliza inclusiv pe rana deschisa este Stratamed (dezavantajul este pretul piperat). Noi am folosit-o pe cusatura chirurgicala si am completat-o cu crema de galbenele pentru hidratare si crema protectie UV (se stie ca soarele este un inamic pentru cicatrici)
Wow, ce de informații! Mulțumesc, Adina 🙂
Am rămas fixată în afirmația aceasta: „când spălăm copilul prea des distrugem bacteriile bune, iar cele rele se înmulțesc foarte tare”. O afirmație complet adevărată!
Cred că avem niște sechele din alte timpuri, iar acum unii părinți vor să-și spele copiii pentru întreaga generație de străbuni! 🙂 Nu susțin jegul, Doamne ferește, dar cred că uneori mai trebuie să întoarcem capul când cei mici se joacă, să nu-i mai ștergem la fiecare două secunde, să nu-i oprim din bucuria de a pune mâna, de a explora, de a afla ce e aceea o baltă, de a trăi simplu și frumos! 🙂
Așa e. Eu recunosc că la Sara mă alarmez muuult mai rar decât pe vremea când era Alex mic deși el nu băga TOT în gură așa cum face pitica. 🙂
Util si cand nu mai ai bebelusi 🙂 merci!
Mie îmi place foarte tare gelul de duș. Iar cremele intră fain în piele.
Și noi ne-am confruntat cu dermatita atopică, la toți cei trei copii. Mijlociul a avut pusee mai grave, cea mică doar câteva pete. (am spălat-o mai rar :p). Am folosit și noi Lipikar, cu succes, dar și alte preparate. La noi era mai grav în sezonul rece…
Pe măsură ce copiii au crescut, a dispărut și dermatita.
Felicitări pentru articol, este foarte util!
Ce bine că au scăpat! Descopăr tot mai multe persoane care s-au confruntat cu afecțiunea asta despre care eu am aflat relativ recent… Mă bucur dacă a fost de folos! 🙂
am aflat cateva informatii utile din articol si mai ales de gama asta de produse de care nu stiam. acum am aflat ca au si creme de protectie solara, asa ca merg pe mana ta 🙂
Noi am luat un Cicaplast acum cu noi in concediu, pentru siguranta. Stii ca ziceau ca impreuna cu apa termala, e trusa de prim ajutor.
Cicaplast încă nu avem, dar l-am reținut la întâlnire pentru când va fi nevoie!
Multumesc pentru sfaturi. Merg la fix, pentru ca si eu am una bucata bebelusa cu o piele extrem de sensibila.
Mie mi se pare foarte fain că produsele se potrivesc pentru pielea de orice vârstă și le putem folosi cu toții pe aceleași.
Detin una bucata piele cu dermatita atopica la adult + una bucata (din doi) de piele de copil cu dermatita atopica. La Andrei al meu, dar si la mine, am aplicat cu succes Lipikar si alte produse, simptomele se intetesc iarna cand e foarte frig, si vara cand e pielea mai deshidratata.
As fi vrut sa am un astfel de articol de informare acum 7 ani cand erau copiii mici, sa nu mai merg permanent la dermatolog sau medic, ca tot la aceleasi lotiuni ajungeam.
Am aflat și eu că iarna simptomele se agravează. Cred că e tare neplăcut…
Lipikar a fost una dintre cremele la care Tudor a reacționat bine când avea dermatită. Noi folosim în continuare dermato-cosmetice, nici prin gând nu-mi trece să schimb cu produse de mass market cu toate că el n-a mai avut nici un puseu de la vârsta de 9 luni.
Ce bine că a scăpat! Pe mine mă surprinde nuărul mare de persoane care se confruntă (sau s-au confrunta) cu dermatita atopică.
Forte utile informatiile. Eu cu apa termala sunt prietena buna, si pentru Ana, dar si pentru mine
Și noi avem apă termală acasă mereu. Sara a descoperit-o recent și îi place să o stropesc. 😀
Apa termala LRP folosesc si eu ca sa “spal” fata bebelusei, inca nu m-am incumetat sa o spal cu apa de la chiuveta, mi se pare asa complicat…
Informatia din articol este foarte utila, dar ca Toma necredinciosul am si eu doua intrebari: 1. Ai idee ce balsam de buze cu SPF exista pentru bebelusi? presupun ca trebuie sa fie natural si safe pt inghitire, iar daca are SPF nu stiu cum s-ar putea intampla asta.
2. Citisem multe articole care recomandau sa Nu folosim produse dupa baia bebelusului (uleiuri, creme, etc) pentru ca distrugem PH-ul natural al pielii. S-a discutat despre asta la seminar? Stii ceva?
Cicaplast am avut și noi. Este foate bun. Ca toate produsele La Roche-Posay, de altfel. Sunt eficiente dar singurul defect este că se absorb cam greu.
Din fericire n-am avut de-a face cu dermatita atopica, dar chiar si-asa am gasit mai multe informatii super utile pe care nu le stiam in articolul tau. Noi am folosit vara trecuta apa termala de la Avene ca sa ne racorim si-n aceeasi perioada stiu ca mai multi parinti ne-au recomandat cremele de protectie solara de la La Roche Posay. N-am incercat pana acum nimic de la ei, dar daca si tu zici ca te intelegi bine cu produsele cred ca a venit momentul sa vedem despre ce e vorba.
Am citit despre dermatita atopică în puseul bebelușului meu cât n-am citit niciodată pe un subiect medical. Și cei mai vizitați medici specialiști de până acum au fost dermatologii. Am auzit păreri și păreri, cât să scriu serial. Din păcate, eroarea mare este recomandarea de cotrizon, tratament pe care îl scrie pe rețetă aproape orice dermatolog. Când e grav, e grav, asta e, e ca la antibiotice. Dar altfel, chiar și cazurile medii spre serioase răspund la hidratarea cu dermato – cosmetice. Lipikar i-a mers foarte bine într-o perioadă. La Horia a funcționat schimbarea emolientului la intervale de 2-3 luni. Acum, la 3 ani, e ok, încă mai are, dar formă foarte ușoară. Dar da, tare păcătoasă afecțiune!
Eu sunt un mare fan al produselor La Roche Posay, inclusiv cele din gama Lipikar. Pentru noi, fetele, îţi recomand demachiantul şi crema de mâini Cicaplast. Face minuni!
Bine de ştiut. 🙂