Am avut câteva zile furtunoase în ultima vreme. Alex trece printr-o perioadă ciudată pe care mi-o explic doar parțial. Știți cum e când nimic nu e bine? Ce contează că în urmă cu 5 minute a cerut una și apoi face scandal că vrea alta? De la laptele de dimineață, la mers pe jos undeva, la refuzul de a-i da tableta din nou, de la lipsa desertului, la mersul la baie sau la culcare…nu știu niciodată de unde va porni nebunia.
Problemele pe care o îmbrățișare pufoasă nu le poate rezolva sunt foarte puține
Uneori reușesc să rămân zen în fața provocărilor pe care mi le aruncă în ciuda decibelilor cu care încearcă să mă facă knock out. Dacă nu ne grăbim la grădi, dacă Sara încă doarme, dacă sunt odihnită, reușesc. Rămân calmă, îl ascult ca să înțeleg exact de unde-i vine supărarea și rezolvăm. Alteori însă aș putea să jur că își alege în mod intenționat momentele în care să se înfurie. Când se trezește Sara și plânge de foame sau când o trezește el cu țipetele, când suntem pe afară cu bagaje și cărucior și urlă că vrea în brațe deși are vreo 20kg și 110cm mi-e greu să rămân liniștită.
Cu toate astea, înțeleg că îi este greu că acum trebuie să împartă atenția noastră cu Sara și că uneori trebuie să lupte pentru ea cu cea mică. În egală măsură mă înțeleg și pe mine și încerc să nu mă desconsider atunci când nu reușesc să gestionez cu suficient calm situațiile astea tensionate. Mă gândesc la motivul pentru care m-am lăsat dusă de val și m-am enervat și încerc să descifrez ce se întâmplă în creierul meu în așa fel încât la următoarea ocazie să reacționez mai bine. În același timp mă felicit pentru fiecare dată când reușesc să rămân calmă și să îl îmbrățișez atunci când are cea mai mare nevoie de asta (deși el o arată într-un mod ciudat).
În 5 ani (fără câteva zile) de când sunt mama lui, Alex m-a învățat – printre altele – că problemele pe care o îmbrățișare pufoasă de-a lui mami sau tati nu le poate rezolva sunt de fapt puține. Foarte puține.
De ce să îți îmbrățișezi copilul când el se poartă urât
Să te lași pradă mâniei e foarte simplu. Să pui nevoile copilului mai presus de nevoia ta de a te descărca, de a arăta că ai dreptate, că ești mai puternic nu e deloc simplu însă pe termen lung e fix ceea ce trebuie pentru o relație apropiată părinte-copil.
Uite de ce cred eu că o îmbrățișare e numai bună atunci când cel mic are un comportament nepotrivit.
- Copiii învață mai bine cu dragoste decât cu pedepse – după o îmbrățișare și un dialog despre ce s-a întâmplat avem șanse mult mai mari să îi ajutăm să interiorizeze niște valori care să îi ajute să ia deciziile corecte pe termen lung pentru că așa e bine, pe când cu pedepsele e posibil ca ei să facă ce le cerem pe moment, de teamă, dar asta erodează relația.
- Uneori comportamentul lor e de fapt un strigăt de ajutor – uneori emoțiile pe care copiii le trăiesc sunt prea puternice și nu le pot exprima altfel. Să îi respingem, să îi certăm sau să îi pedepsim în astfel de momente nu ajută la nimic, ba dimpotrivă.
- Îmbrățișările sunt o modalitate perfectă prin care copiii se pot descărca. Acolo se știu în siguranță, se simt înțeleși și acceptați. După ce furtuna a trecut și creierul emoțional s-a liniștit putem să stăm de vorbă rațional despre ce s-a întâmplat.
- O îmbrățișare oferă ocazia să ne conectăm cu cei mici, iar ei vor fi mai deschiși să coopereze după ce “furtuna” a trecut.
- Ne iubim copiii necondiționat sau cel puțin așa ar trebui – Chiar dacă nu ne place comportamentul lor câteodată, ne iubim copiii orice-ar face, iar ei au nevoie să știe asta.
Ca să nu mai zic de cât de bine ne face nouă, adulților, să primim o îmbrățișare, să știm că cineva ne ascultă și are grijă de noi.
Ce mi se pare mie minunat e că, chiar dacă nu am reușit să rămân calmă și am strigat la Alex (și m-am simțit și foarte aiurea apoi!), de fiecare dată cearta se termină cu o îmbrățișare de care amândoi avem nevoie și care ne ofera spațiul să ne cerem iertare, să stăm de vorbă și să tragem concluziile corecte.
Îmbrățișări multe și vindecătoare vă doresc! 🙂
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Comportamentul ”urât” al copilului e un strigăt de ajutor. Să-l ascultăm!
De ce copiii fac cel mai des crize în prezența mamei
Nu există prea mult ”în brațe” pentru copii
Efectele pedepselor prin izolare
Cum gestionăm agresivitatea copiilor
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
7 Comments
La noi iesirile astea provocate de gelozie au aparut la 3 zile dupa ce s-a nascut surioara (inainte poate plangea o data pe saptamana, dupa nastere si de 10 ori pe zi). La voi incepe sa se manifeste dupa mai multe luni, in plina forta. Citeste cartea Laurei Markham despre siblings, ajuta 🙂
Mie mi-a spus chiar el ca asta isi doreste de la mine cand e furios/ suparat/ trist. Pentru ca l-am intrebat, ce sa fac intr-o situatie din aia, spinoasa? Cum sa reactionez cand el urla si se arunca pe jos? Sau cand plange ca laptele-i prea rece sau prea cald sau prea …lapte? De cele mai multe ori simteam – fizic! – cum imi dispare orice urma de rabdare si nu de putine ori ma trezeam ridicand vocea sau isterizandu-ma la randu-mi. Si l-am intrebat si asta mi-a spus: ia-ma in brate. Acum asta fac, uneori ma accepta, alteori ma impinge, dar in final luatul ala in brate e magic.
Ce frumos! Smart kid 🙂
As vrea sa functioneze si la noi asta cu imbratisarea. Fetita cea mare (aproape 3 ani) se infuriaza mai tare daca o atingi sau imbratisezi cand este deja intr-o situatie “spinoasa”. Trebuie sa fim foarte creativi pt a-i distrage atenția de la taifunul emoțional. Uneori comunica dupa ce se calmează. Înaintea sosirii surorii ei, credeam ca pe noi ne va evita “terrible twos” , dar după….parcă e alt copil.
Ai dreptate, sunt și copii care nu vor să fie atinși în momentele astea de furtună emoțională. Când Alex nu vrea să îl iau în brațe rămân prin zonă și îi spun că dacă se răzgândește eu sunt acolo. Cât despre viața după bebe 2… Înțeleg atât de bine ce vrei să spui. Uite, am povestit cu Laura Markham când a fost în țară exact despre asta: https://www.cristinaotel.ro/cum-gestionam-situatiile-dificile-cu-fratii-mai-mari/ Sau varianta video: https://www.facebook.com/cristinaotel.ro/videos/684751485051019/ Sper să îți fie de folos.
Greu cu controlul, foarte greu. Continui să cred câ să fii părinte e cel mai greu lucru din lume!
Nu te contrazic, să știi! 🙂