Tu ce îți dorești pentru copilul tău? E o întrebare la care marea majoritate a părinților vor răspunde că vor ca ai lor copii să fie fericiți, realizați, împliniți, echilibrați, să aibă succes.
Și eu îmi doresc multe din lucrurile de mai sus pentru copiii mei. Dar, uite, sunt câteva lucruri în experiența mea de mamă de care nu sunt mândră, greșeli pe care le-am făcut în special cu Alex, primul copil fiind. De la țipat la el, la certat, la pedepsit și la dat o palmă la fund care a fost și ultima am trecut prin toate. Singurul lucru pentru care mă felicit este că am fost pe fază și mi-am dat seama de tot răul pe care l-aș fi putut face și am început să lucrez conștient cu mine. Pentru că da, parentingul este mai întâi despre noi, părinții și abia apoi despre copii.
Am început să citesc despre parenting și să merg la conferințe dedicate părinților abia pe când Alex împlinea vreo 2 ani jumate și începuseră provocările tot mai interesante. Vorbea, mișuna toată ziua, avea curiozități și ambiții proprii care nu întotdeauna erau pe placul meu. Am ajuns acum vreun părinte perfect? Nici vorbă! Sunt însă un om mult mai informat, mai conștient, mai vulnerabil și mai dornic de și mai bine.
Eu cred că există părinți care sunt oameni foarte echilibrați și blânzi din naștere, care au fost crescuți la rândul lor cu multă blândețe, care fac totul bine din instinct, dar mai cred și că sunt și mult prea puține persoanele astea.
În rest, din punctul meu de vedere nimeni nu s-a născut cunoscător în ale ”părințelii”. Pe mine m-a ajutat mult coaching-ul, să îmi iau timp cu mine, să caut, să înțeleg. Ar trebui să profităm de orice ocazie ca să învățăm să fim oameni mai înțelepți și părinții de care copiii noștri au nevoie. Cum altfel vor ajunge ei ca adulți să fie fericiți, realizați, împliniți, echilibrați, să aibă succes?
Îți crești copiii după cărți? Foarte bine!
Aș face totuși o remarcă: depinde ce cărți alegi. Eu mă refer la cele care te ajută să fii mai bun, nu să perpetuezi greșelile altora pe principiul ”așa se face din moși strămoși”. Revenind, să îți crești copiii după cărți, cum citeam la Flavia, nu e semn de slăbiciune și nici defect, ci este dovada faptului că știi că mai ai multe de învățat și ești dispus să faci asta.
Ce recomand eu? Cărți și bloguri scrise de specialiști, bloguri cu informație de calitate și conferințe susținute de experți în domeniu. Orice care te ajută să înțelegi:
- cum se dezvoltă și cum funcționează creierul copiilor – Bebelușii nu au capacitatea de a-și manipula părinții, nu pot fi independenți, nu plâng fără motiv pentru că creierul lor nu e suficient de sofisticat să facă asta. Copiii plâng, sunt agresivi și fac crize de furie și tantrumuri pentru că emoțiile îi copleșesc și nu le pot încă gestiona, nicidecum ca să ne facă nouă zile fripte. Și exemplele ar putea continua.
- că bătaia nu e ruptă din Rai – Doar pentru că am fost poate crescuți așa nu înseamnă că așa e bine. Copiii nu vor învăța respectul fiind bătuți, ci fiind respectați. Bătaia, chiar și palma la fund, e violență. Doar pentru că suntem mai mari decât ei nu înseamnă că putem face ce vrem cu copiii noștri. Cum ar fi să fim bătuți de parteneri, colegi sau șefi când nu le convine ceva din comportamentul nostru?
- că pedeapsa nu funcționează – Dacă sunt pedepsiți frecvent copiii vor învăța în timp nu că nu e bine să facă anumite lucruri, ci cum să le facă fără să fie prinși. Ei au nevoie de limite clare și de disciplină. Și când zic disciplină mă refer la oportunități de învățare, nu la pedepse sau bătaie.
- că cei mici învață din ce facem, nu din ce zicem – Degeaba îi spunem copilului că nu e frumos să nu întrerupă, dacă noi vorbim peste el mai mereu. Degeaba îi spunem că nu e frumos să țipe dacă noi țipăm la el. Degeaba îi spunem că nu e sănătos să stea mult la televizor sau tabletă dacă pe noi ne vede mereu cu ochii în ecrane. Copiii ne imită pe noi.
- de ce anumite comportamente ale copilului tău te afectează atât de tare – Mai toți avem răni din copilărie și amintiri dureroase pe care le-am băgat sub preș. Copiii au darul de a apăsa butoanele potrivite și de a ne face să confruntăm cu lucrurile încă nerezolvate.
Obiceiurile nu se schimbă peste noapte
Dezvățarea de ceea ce nu ne place și nu mai vrem să facem nu e ușoară. E nevoie de timp să conștientizăm că trebuie să facem o schimbare, de răbdare și perseverență pentru a face lucrurile diferit pentru că e puțin probabil să ne iasă din prima. O să dăm greș de mai multe ori în procesul ăsta. Și e normal să se întâmple așa. Întrebarea e ce facem după ce o dăm în bară? Ne apucăm să ne plângem că e prea greu și nu vom reuși niciodată? Sau ne uităm la ce am greșit, ne facem un plan de acțiune pentru data viitoare, ne cerem iertare de la copil și nu ne învinovățim?
Fiți îngăduitori cu voi înșivă și aveți răbdare. Schimbările sustenabile cer timp.
Cred că fiecare părinte acționează cum poate el mai bine într-un anumit moment.
Cred că fiecare părinte acționează cum poate el mai bine într-un anumit moment și că se gândește la binele copilului. Și aleg să cred că tot mai mulți dintre noi ne dăm seama că nu tot ce se practica pe vremea când bunicii, părinții și noi eram copii e sănătos și bun de dus mai departe. Știința a evoluat, la fel ca tehnologia. Ne place să avem aparate care ne fac viața mai ușoară, atunci de ce să nu profităm și de noile descoperiri despre creier și de metodele moderne de parenting?
Parentingul blând nu e un curent dubios sau trecător și nici moft. Ar trebui să fie norma după care îi pregătim pe copii pentru viață.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Parentingul e despre noi ca părinți, nu despre copiii noștri
Efectele pedepselor prin izolare
Spune-i copilului ce vrei să facă, nu ce nu vrei
Copiii fac lucruri atunci când sunt pregătiți
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
12 Comments
Subscriu, n-ar trebui că parentingul blând sa fie văzut că moft! Pe de altă parte, experienta personala mi-a demonstrat că tot ce tine de parentingul trebuie aplicat, in primul și primul rând, pe adult. Dacă părintele nu înțelege in profunzime, nu adopta și nu-și asumă niste valori în care, realist vorbind, are putina sau zero experiență din propria copilărie, atunci încercările lui de a creste copilul după principii pe care nu le-a interiorizat nu vor fi decât o nesfârșită lupta. Cumva, parentingul e mai mult despre părinți decât despre copii. Poate de asta ne și vine atât de greu, uneori…
Apropo de luptă, deseori am senzația că e ca şi cum am încerca să aplicăm metode noi, moderne pe o fundație veche ce are nevoie de reparații.
”Fiți îngăduitori cu voi înșivă și aveți răbdare. Schimbările sustenabile cer timp”. Ce să mai zic în plus că ai spus. Cu Loli de la partea cu fiți ingăduitori am început. :))))
stii de ce nu profitam?
pentru ca este AL DRACU DE GREU atunci cand bagajul cu care vii este f…ed up 🙁 si spun asta pentru ca lucrez la interpretarea datelor la studiul pe care l-am realizat recent cu privire la agresivitatea in familiile de la noi …. e greu sa nu repeti tiparul, vezi teoria imago, atunci cand 70% dintre parinti declara ca au fost expusi la o forma de violenta (batai, tipete, sau ambele)
curand mai multe cifre pe blog …
Câtă lume poate spune că nu e cu bagaj f…ed up? Eu cred că sunt foarte puțini oamenii respectivi. Din păcate am și eu exemple mult prea aproape de inima mea, oameni care au suferit în copilărie și care i-au făcut pe alții să sufere în același mod deși au promis că nu o vor face. Și-atunci mă întreb: dacă știi că e rău ce faci, de ce nu ceri ajutor ca să fix all that sh.t pe care îl cari după tine? 🙁
Rezonez suta la suta! Nu cred ca gresesc cand spun ca ma lupt zilnic sa pot fi un parinte bun. Da, este o lupta, in cazul meu nu vine naturalnimic, ci prin mult exercitiu.
I feel you!
Cat de bine rezonez cu ce ai scris! De cand cu fetita, constientizez cate hibe si cate rani mai sunt de vindecat si la mine… dar crestem impreuna si vreau sa crestem cat mai frumos!
Așa și eu! Să fim bine! 😀
Uite de asta te citesc eu pt ca faci cum faci si scrii si despre gandurile mele 🙂
In ultima vreme ma roade extrem de puternic ideea cum ca daca eu sunt un parinte imperfect cu multe lucruri de schimbat, de imbunatatit, cum sa fac sa am un copil ok cu el insusi?! Ca eu sunt model ul si nu ma pot transforma peste noapte.
Eu citesc carti de parenting si chiar pot spune cu tarie ca datorita lor mi-am schimbat mult viziunea asupra educarii copilului in bine, in mare parte datorita lor imi respect copilul si felul lui, si alegerile lui, indiferent ca are 2 ani si jumatate. Pt ca de iubit, nu aveam nevoie de carti. Insa, uneori simt ca ceva nu merge. 🙂
Pai vreau sa fix all that sh.. dar de unde capat ajutorul?…am o gramada de bube de reparat din copilarie/adolescenta si acum, de cand cu bebe, imi dau seama cat de greu este sa ma lupt cu toate…ma gandesc serios daca as rezolva macar o particica din psihicul meu varza, cu ajutorul unui psiholog, dar imi trece repede gandul asta din lipsa de timp…mi-as dori ca piticul meu ca creasca cu incredere in el si in noi, parintii lui, nu ca mine…si multe altele…deci vreau ajutor 🙂 ….
Foarte adevărat tot ce ai spus. Și da, parentingul se deprinde în fiecare zi. Greu tare, dar si satisfacțiile sunt imense.