Ți se întâmplă și ție ca în unele zile nimic să nu iasă așa cum ți-ai dorit? Să fii obosit, soțul/soția ta la fel, copilul să fie bolnav iar, la serviciu să ai de făcut lucruri care nu îți plac, poate că uiți să cumperi ceva de care chiar aveai nevoie… Mie da!
Și dacă săptămâna trecută vorbeam despre cât de descurajant și fără rost e să ne comparăm cu ceilalți, azi te invit să povestim despre recunoștință.
Știi…una din cele mai eficiente metode de a te re-energiza într-o zi ca cea descrisă mai sus este să îți aduci aminte de un lucru (măcar) din viața ta care e minunat. Că ai un acoperiș deasupra capului, că ești sănătos, că ai o familie frumoasă, că ai următoarea vacanță planificată deja, că ai primit un feedback încurajator pentru unul din proiectele tale. Măcar un lucru care face ca viața ta să fie mai frumoasă.
Există numeroase studii care demonstrează că recunoștința are multiple beneficii asupra sănătății, printre care și diminuarea stresului. Cine nu și-ar dori mai puțin stres? Tot ce trebuie să faci este să treci în revistă lucrurile pozitive din viața ta, care există și sunt ale tale chiar și în cele mai nefericite zile.
Mi-am dat seama pe pielea mea cât e de ușor să cădem în capcana lui “ar fi putut fi altfel” sau “ce bine ar fi fost dacă” și că uneori remediul cel mai bun pentru toate gândurile negative este să faci un pas înapoi și să te gândești la lucrurile pentru care ești recunoscător. În schimbul acestui efort, vei avea parte de o stare de spirit mai bună, care la rândul său reduce cantitatea de hormon al stresului (cortizol) din organism. Și uite așa, oamenii care își fac un obicei din a fi recunoscători chiar și pentru cele mai mici lucruri se simt mai bine, au mai multă energie și sunt mai sănătoși. Dacă în preajma sărbătorilor de iarnă sau în vacanțe putem să ne aducem aminte că viața mai e și faină uneori, ar trebui să o putem face în orice zi din an, nu?
O modalitate prin care să ne facem un obicei din a trece în revistă câteva din lucrurile care ne fac viața mai frumoasă și bogată este și exercițiul de recunoștință. Mark Williams, psihilog la Oxford, recomandă ca o dată pe zi să enumerăm 10 lucruri pentru care suntem recunoscători, numărându-le pe degete. Uneori va fi greu, dar în timp devine mai ușor să conștientizăm micile bucurii din ziua respectivă.
Pentru mine, azi, un exercițiu de recunoștință sună așa: în sfârșit suntem cu toții sănătoși; la serviciu am o echipă mică, dar foarte bună; mă simt odihnită dupa un weekend plin și vesel; am primit și azi câteva aprecieri de la cititoarele articolelor mele; avem cazarea rezolvată pentru vacanța de primăvară; a fost o zi cu soare; azi dimineață Alex s-a trezit cu un zâmbet cu gropițe; am avut un prânz relaxant cu colegii; am casa plină de flori de 8 martie; ne-am jucat. Și ziua încă nu s-a terminat!
Tu ce ai descoperi dacă în seara asta ai face un exercițiu de recunoștință? Care ar fi lucrurile pe care le ai deja și pentru care ești recunoscător?
S-ar putea să îți placă și:
7 moduri în care ne furăm singuri fericirea
Comparațiile dăunează grav fericirii
Photo credit: Andrei Purcărea
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
4 Comments
[…] putea sa iti mai placa si: Exercitiul de recunostinta sau Comparatiile dauneaza grav […]
[…] nu, asa ca azi la vederea ei m-a coplesit un val de bucurie, de admiratie si de…recunostinta. Era atat de frumoasa, de gingasa si de pufoasa, ca m-am holbat la ea minute in sir. Apoi mi-am […]
[…] am cel puțin 10 astfel de ediții „de acțiune”. Articolele care m-au inspirat sunt acestea: Exercițiul de recunoșțință și Exercițiu de recunoștință. Într-un alt articol, Cristina propune 100 de zile de […]
[…] momente speciale, mulțumirile și recunoștințele zilnice, lucruri frumoase de peste zi. Exercitiul de recunostinta il faceam zilnic in gandul meu dar acum am simțit să mă alătur și eu celor care fac din asta […]