Stăm pe jos înconjurați de cartonașe cu animale, fructe, legume, culori și forme geometrice. Domnește haosul la noi în sufragerie și faza cea mai tare e că nici nu îmi pasă. Copiii mei se joacă împreună și asta pe mine (încă) mă încântă pentru că, fiind o diferență de aproape 5 ani între ei, mi se pare minunat să îl văd pe Alex cum se străduiește să o coopteze și să îi explice cum se joacă anumite jocuri. Sigur, minunea nu durează mult, nici nu are cum, dar minutele alea în care râd împreună sunt priceless.
Am descoperit recent niște carduri foarte faine, din carton gros, cu colțuri rotunjite, cu fructe și animale ilustrate foarte realist, numai bune pentru mânuțele unor bebeluși super curioși. Daaar, chestia cea mai faină este că și cu Alex ne putem juca mult și bine cu ele, chiar dacă el a terminat deja grădinița.
Vă lăsăm și vouă un strop de inspirație mai jos, să vedeți câte și mai câte se pot face cu niște simple cartonașe. Joaca și fericirea copiilor nu au nevoie de jucării sofisticate.
Jocuri pentru copiii mici
Sara e foarte încântată să descopere lucruri noi și adoră să i le numim. Ea pune degetul pe o imagine și scoate un sunet pe care nu am cum să îl reproduc în scris și-apoi se uită la noi când numim obiectul/animalul din poză. Și e în stare să facă asta de 20+ ori, noi să avem răbdare să spunem același cuvânt de atâtea ori. 🙂
Cu aceste carduri noi am testat următoarele jocuri cu ea:
Învățăm și numim animale, fructe, legume, forme, culori – Pe principiul de mai sus, fie ne indică ea ce dorește să numim, fie îi arătăm noi. Important de menționat că fetița atmică în stare să ne ceară să nunim și de 20 de ori un anumit lucru.
Unde este … ? – Îi împrăștiem câteva carduri în față și o rugăm se ne dea unul anume. Lui Alex îi place să o roage să îi aducă diferite cartonașe pentru care îi mulțumește apoi ”ca să învețe și ea să spună mulțumesc”.
Cum face … ? – În afară de vacă Sara încă nu prea imită niciun animal, dar îi place maxim să ne audă pe noi așa că ne conformăm cu plăcere.
La final, când ați terminat joaca puteți exersa și strânsul cartonașelor împreună.
Jocuri pentru copiii mai mari
Alex fiind mai mare cu el am reușit să folim cartonașele în fel și chip. În funcție de vârsta copiilor voștri puteți încerca activitățile de mai jos sau puteți inventa altele noi. Ne-am bucura să aflăm ce idei vă mai vin. 🙂
Matematică distractivă – Voinicul nostru e mare fan cifre și e încântat că va face matematică la școală. Ordonări, scăderi, adunări, șiruri…puteți face orice cu copiii ceva mai mari.
Ce lipsește? – Am întins un șir de 8 animale, l-am rugat să se întoarcă cu spatele în timp ce am scos un cartonaș din șir. El trebuia să ghicească ce animal lipsea. Puteți încerca jocul și cu numere și cu fructe, legume, forme sau culori.
Numește în engleză – Sau în orice altă limbă mai învață copilul. L-am rugat pe Alex să numere crescător și descrescător, apoi să îmi numească în engleză cifra pe care i-o arătam. Ne-am jucat la fel și cu animalele, culorile, fructele și legumele, chiar și cu formele.
Domestic sau sălbatic? – Dacă ai voștri copii sunt la vârsta la care învață animalele și să le deosebească pe cele domestice de cele sălbatice puteți face asta foarte ușor cu aceste carduri.
Fruct sau legumă? – Merge pe același principiu de mai sus.
Unde găsim culoarea asta? – Trageți pe rând la sorți cartonașe cu culori și spuneți cât mai multe lucruri de culoarea respectivă. O variațiune pe aceeași temă dacă sunteți mai mulți jucători: cineva trage la sorți o culoare și fiecare participant trebuie să spună câte un lucru de culoarea respectivă și repetați până când nu mai aveți nimic de adăugat la listă sau până când cineva repetă un cuvânt care s-a mai spus.
Joc de memorie ”Mai știi cum erau așezate?” – Faceți un șir de 5 cartonașe (puteți pune și mai multe și mai puține, în funcție de vârsta copiilor). Lăsați-i pe copii să se uite cu atenție la ele, apoi strângeți toate cardurile și amestecați-le bine. Copiii trebuie să le așeze în ordinea în care au fost inițial.
Ce știi despre…? – Puteți folosi cartonașele ca să îi ajutați pe copii să își aducă aminte toate lucrurile pe care le știe despre un animal. Voi le arătați un cartonas și ei trebuie să vă spună tot ce au învățat despre animalul respectiv: unde trăiește, ce mănâncă, etc.
Cea mai ciudată rețetă – Fiecare jucător alege pentru participantul din dreapta lui 4-5 cartonașe cu legume și/sau fructe și acesta din urmă trebuie să inventeze cea mai ciudat rețetă pe baza lor. Vă promit că veți fi surprinși de ideile copiilor.
Ghicește animalul – E o adaptare a unuia din jocurile noastre preferate de jucat în mașină/tren/avion. Alegeți un cartonaș cu un animal și ascundeți-l. Copilul trebuie să ghicească animalul ales punând întrebări închise (puteți răspunde doar cu da sau nu) despre el. De exemplu, e domestic, e mare, are blană, mănâncă carne, etc. După ce a ghicit animalul faceți schimb de roluri.
Puteți inventa tot felul de reguli și, dacă vreți ca activitățile să fie și mai interesante, unele jocuri puteți să le faceți contra cronometru.
Dacă v-au plăcut cartonașele din imagini să știți că le găsiți la Bebe Librărie.
Spor la joacă să aveți!
Citește și:
5 idei de sticle senzoriale pentru bebeluși
10 idei de activități cu paie (2-4 ani)
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
7 Comments
Ce faine sunt! Si noi suntem fani genul asta de joculete. Mi-ar fi placut sa fie si separate, (doar cifre sau doar forme geometrice). Cu animalute noi avem de la Gama. Mersi :-*
Ne bucuram sa stim ca va plac! Cartonasele pentru bebelusi ”Bebe descopera” sunt diferite de cele de la editura Gama. Au o dimensiune mai mare, sunt 12×12 cm(de 3 ori mai mari decat cele mentionate) si sunt de 4 ori mai groase. Sunt fata verso si puteti sa faceti multe asocieri cu ele. Din setul de 48 de cartonase, 12 cartonase sunt cu forme si tot atatea obiecte sau lucruri pentru a face asocieri.
[…] de activitatea de jocuri a copiilor noștri (1-6 ani). Cu siguranță vei găsi o inspirație aici. Mi-a fugit gândul imediat la educația și pedagogia Montessori, o alternativă liberă la […]
Am cumpărat şi noi cardurile. Au fost cam scumpe, dar am trecut peste.
Am fost cam dezamăgită pentru că nu au o cutie sau alt sistem de depozitare. Vin împachetate într-o folie de plastic subțire.
Altă chestie care nu mi-a plăcut e că nu e aşa de gros cartonul încât să reziste la băgatul în gură a unui bebeluş curios.
Foarte frumos că cei de la bebelibrarie.ro şi-au făcut şi editură, dar par cam pe brănci făcute cardurile.
O cutie ar finprins bine, deşi la noi nu stau depozitate – copiii le frunzăresc mai mereu. Groase sunt, poate mergea o folie ceva peste ca să fie mai…impermeabile.
Va multumim pentru feedback! Vom tine cont de sugestiile dvs. pentru imbunatatirea produsului. Lucram deja la cutie.
Referitor la grosimea cartonaselor, vreau sa adaug ca este acelasi tip de carton folosit la cartile pentru bebelusi.
Cartonasele sunt plastifiate mat, nu lucios, pentru a face cartonasul satinat si placut la atingere.
Multumesc pentru recomandare. Si micutul meu e in perioada in care “ata” (adica “asta’ ?) e intrebarea lui preferata. Noi avem o multime de carticele, dar cardurile par mai distractive 🙂