– Am fost să filmez un video pentru o cafenea nouă pentru mame și le-am zis și de tine și blog.
Așa am aflat eu despre Mom O’Clock, într-o seară rece, de la Andrei, fratele meu mjlociu. În aceeași seară, am aflat și că Andra Sima-Pencea și Oana Boia- fondatoarele cafenelei pentru mame – au fost colege de corporație cu fratele meu mai mic, Alexandru. Lumea chiar e un loc mic.
Azi vă invit să citiți povestea unui loc vesel, colorat și prietenos cu oamenii mici și mari deopotrivă, cu bune și cu grele, ca orice poveste antreprenorială.
Povestiți-ne cine sunteți și ce făceați înainte de Mom O’Clock.
Andra: Andra Sima-Pencea, ardeleancă, de la Baia Mare, dar mutată în capitală din 2009 (Wow, acum realizez și eu cât timp a trecut!), când am venit aici să fac un master. După absolvire am vrut să plec pentru că nu mi-a plăcut în mod deosebit Bucureștiul, mă înscrisesem într-un program de exchange pe traineeship-uri internaționale. Totuși, s-a întâmplat că în vara lui 2011 să fiu acceptată într-un internship și în București, într-o companie multinațională, Unilever. Am zis să o fac și pe asta și văd eu ce se mai întâmplă după. 7 ani mai târziu, în 2018 am intrat în concediu de maternitate din aceeași companie în care am rămas de atunci, ocupând diverse roluri în Marketing și Trade Marketing și lucrând pentru branduri cunoscute la nivel local, regional și global. În general, îmi place să pornesc de la oameni, de la consumatori, să descopăr nevoi reale ale lor, iar prin munca mea să încerc să ofer un răspuns sau o soluție care să le facă viața mai ușoară zi de zi.
Oana: Sunt o persoană muncitoare și idealistă și, respectând tiparul majorității venite din provincie cu ambiții și visuri de capitală, am petrecut ceva timp pe băncile corporației. Am lucrat 7 ani în cadrul Unilever, în mai multe departamente: vânzări, marketing, trade marketing. Aici mi-am luat lecții valoroase de home care și de personal care & food, ultima poziție înainte de a intra în concediu de creștere a copilului fiind de Personal Care Category Manager. Va rămâne probabil cea mai importantă experiență care m-a modelat și m-a ajutat să devin din punct de vedere profesional omul care sunt astăzi.
De cât timp vă cunoașteți și cum ați ajuns la concluzia că mamele au nevoie de un loc de socializare/relaxare/învățare cum e cafeneaua voastră?
Andra: Ne cunoaștem din Unilever, unde am fost colege și am lucrat chiar în cadrul aceleiași echipe de mai multe ori. Practic cunoscându-ne într-un mediu de muncă, solicitant și competitiv, am știut că ”am cu cine” în momentul în care am făcut acest pas spre antreprenoriat împreună.
Nevoia unui astfel de loc a fost ceva care a venit natural în momentul în care viața noastră s-a schimbat destul de mult față de cea diniante de a fi mămici. Faptul că am făcut acest pas la câteva luni una după altă ne-a permis să petrem mult timp împreună și în afara biroului, să împărtășim din experiența de a fi mame. Oana a venit cu această idee, eu am susținut-o și încet, încet am șlefuit-o împreună și am ajuns să fim asociate.
Cred că orice femeie simte o schimbare atunci când apare un copil în viața ei, însă poate cu atât mai mult se regăsesc în povestea noastră alte foste corporatiste, femei independente, active social, care obișnuiau să aibă un program full day, plecate din orașul natal, care nu au părinții aproape pentru a le ajuta în creșterea copiilor atunci când aceștia apar. Dacă mai luăm în considerare că se poate să fii printre primii din grupul de prieteni care face copii, e clar că experinta poate fi destul de singuratică și deloc ușoară. Așadar, prospectând puțin și piața ne-am dat seamă că nu există locuri dedicate părinților cu copii foarte mici, unde să se simtă safe să iasă din primele luni de viață, unde să aibă la dispoziție toate facilitățile necesare în această nouă etapă, unde să nu se simtă săgetați de privirile altora dacă cel mic are o criză de plâns și unde să se poată crea chiar și o comunitate prin care mamele să aibă parte de acea diversitate atât de necesară în perioada primilor ani de viață ai copilului.
Oana: Aș zice că mereu am avut o chimie, atât profesional, lucrând împreună și știindu-ne una alteia puterile, cât și pe plan personal, unde am împărtășit nu doar râsete și pahare, dar și plăpumi și perne când a fost cazul. Și cum ne-am săturat de viața “lejeră” de corporație, am decis să facem pasul natural către rolul de mamă. Poate sună clișeic, dar atunci ne-am dat seama că nu există job mai greu în lumea asta decât cel de părinte și că de fapt, concediul de îngrijire copil este un cantonament.
Simțind lipsa unui loc cu logistică baby friendly pentru părinți cu copii cu vârste foarte mici, ne-am decis să ne folosim cunoștințele dobândite în ultimii ani ca să creăm o cafenea dedicată părinților la început de drum. Un loc care să-i ajute să aibă o viață socială activă alături de copii, să le rupă rutina zilnică care de cele mai multe ori devine obositoare, dar mai ales un loc unde ei se pot simți confortabil fizic și sufletește, împreună cu copiii lor.
Care sunt 3 valori care descriu cel mai bine înseamnă Mom O’Clock?
Andra & Oana: Venind din corporație ne-am făcut foarte bine temele, așa că valorile Mom O’Clock sunt definite foarte clar că fiind următoarele:
- Autenticitate: Nu credem în perfecțiune, ne îmbrățișăm și părțile mai puțin bune și ne îngăduim să greșim. Chiar și în momentele în care nu strălucim, ne iubim enorm copiii și le dorim tot ce este mai bun.
- Curaj: Dăm dovadă de curaj când plecăm în călătoria maternității. Dar și atunci când suntem sincere și recunoaștem că ne e dor, din când în când, de timpul nostru doar cu noi.
- Conectare: Încurajăm interacțiunea interumană. Față în față vom reuși mereu să legăm cele mai frumoase și autentice relații. Emoțiile le trăim cu adevărat atunci când ne privim, nu din spatele unui ecran.
Ce v-a determinat să faceți pasul către antreprenoriat?
Oana: Pentru femeile care cochetează cu ideea antreprenoriatului, maternitatea poate fi un motor pentru a porni în această direcție, pentru a-ți testa ideea sau abilitățile. În educația pe care am primit-o, antreprenoriatul părea un pas natural pentru generația tânără, chiar dacă cei pe care i-am avut acasă nu au avut curajul să o facă la vremea lor. Era cumva pe “to do list”, ca și cum știi că există această opțiune undeva acolo și e păcat să o ratezi, trebuie doar să găsești nevoia pe care să o exploatezi. Astfel că, momentan, văd experiența de antreprenoriat ca pe un extemporal personal, e o provocare pe care mi-am oferit-o și care sper că-mi va aduce flexibilitatea și independența pe care mi-o doresc. În plus, nu există satisfacție mai mare decât să știi că ai lăsat ceva palpabil în urma ta și că poți să ai un impact cât de mic în viețile oamenilor.
Andra: Cred că totul a venit de la nevoia resimțită pe pielea noastră și de la idee. Atunci când am pornit în această aventură nu mă gândeam neapărat că fac switch-ul către antreprenoriat, ci mai de grabă eram convinsă că Mom O’Clock e un proiect frumos, util pentru mamele aflate la început de drum și că mi-ar plăcea la nebunie să fac parte din această experiență. Sincer, nu am stat prea mult să mă gândesc la antreprenoriat în sine, dar asta și pentru că am avut un context avantajos, fiind în concediu de maternitate. Antreprenoriatul e ceva atractiv pentru orice angajat, însă ai nevoie și de un timing bun și de un context favorabil ca să te apuci cu adevărat de treabă.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul vostru?
Oana: Există acest miraj al libertății. Avem într-adevăr un pic de flexibilitate pe care un job normal poate nu ne-ar fi oferit-o, dar suntem implicate și prezente 100%. Ne ajută foarte mult că putem totuși să ne luăm copiii cu noi la muncă.
Din păcate, timpul este același, iar “task-urile” sunt mult mai multe, în antreprenoriat neexistand echipele de culise care te ajutau în corporație să-ți faci treaba. Tu centrezi, tu dai cu capul, chiar și pentru cele mai mărunte lucruri, dar care pot ține alte lucruri pe loc. De asemenea, durează până construiești o echipă pe care să te poți baza non-stop, iar business-ul este încă la început, este nevoie de noi să îl facem cunoscut și să îl ajutam să crească.
Andra: Haha, așa este, pe termen lung, în cazul în care modelul de business este într-adevăr unul reușit și de success, libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cu acest obiectiv pornesc în minte majoritatea antrprenorilor, cred. Însă marea provocare nu se oprește în momentul în care ai început ceva. Chiar dacă ai o idee bună, greul începe abia după ce o pui în aplicare, trebuie să ai energia și resursele necesare să o susții, să o promovezi, să îi aloci mereu atenția cuvenită astfel încât lucrurile să meargă și într-un final să creezi un sistem care să funcționeze de la sine. În plus, atunci când ai business-ul tău parcă mintea ta nu stă niciodată în loc, mereu caută răspunsuri, noi metode pentru a îmbunătăți sau eficientiza procese. Dacă atunci când ești angajat ai și momente de respiro total, un antreprenor la început este în priză non-stop, chiar și atunci când pare că nu lucrează.
Care sunt ingredientele de care e nevoie ca un business cu mai mulți parteneri să înflorească?
Andra: Să-ți cunoști bine partenerul – și nu doar ca prieten, ci și în situații profesionale, situații dificile, situații de rezolvare a unor probleme punctuale. Din acest punct de vedere eu și Oana ne cunoșteam bine înainte și știam că ne putem baza un ape alta în situații dificile. Și să știi să faci diferența între business și relație personală – discuții pe diverse subiecte apar mereu, însă e bine să fii obiectiv și să treci peste astfel de momente prin discuții argumentate, feedback continuu și deschiderea de a lua lucrurile constructiv și a învăța mereu una de la alta.
Oana: E important ca fiecare să se implice și să-și pună sufletul în business. Cred că ajută foarte mult să fi lucrat înainte împreună, ca să vă știți puterile și modul de lucru și ca să poți lua și un feedback fără să o pui la suflet prea tare. Și cred că ajută că fiecare să aibă o doză de umor.
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o din primele luni de antreprenoriat?
Oana: Nu există proiect sau planificare perfectă. Sunt multe detalii despre care doar tu, care faci parte din culise, ai habar. Nu poți mulțumi pe toată lumea.
Andra: Eu am învățat că antreprenoriatul este un full time job și ceva în plus. Că nu există success fără muncă foarte multă. Probleme și obstacole se vor ivi mereu, trebuie doar să ai putere de adaptabilitate și motivație suficientă încât să mergi înainte.
Împărtășiți cu noi un motiv de mândrie legat de Mom O’Clock?
Andra: De fiecare dată când primim un feedback pozitiv sau când cineva ne spune că ne aștepta demult ne crește inima. Specific, ne-am simțit foarte bine atunci când cineva care locuise în Elveția ne-a spus că a mai văzut locuri de acest gen pe unde a fost, dar niciunul atât de complex și de bine pus la punct.
Oana: Un alt moment de satisfacție a fost lansarea cafenelei în orizontul de timp și în bugetul pe care ni le-am propus în ciuda tuturor neîncrezătorilor care ne-au spus că suntem niște naive incurabile.
Care a fost un moment dificil în aventura asta și cum l-ați depășit?
Andra: Toată lumea ne-a spus că a găsi oameni în echipă e o provocare. La început nu am simțit-o neapărat, însă pe parcurs ne-am dat seama că într-adevăr e foarte dificil să motivezi oamenii să fie implicați până la cel mai mic detaliu așa cum suntem și noi. Suntem antreprenori la început de drum, așa că pentru noi acest proiect este creat cu suflet, alocăm foarte multe resurse nu doar financiare, ci și de energie și implicare fizică și emoțională. De aceea ne-am dori ca până la cel mai mic detaliu toți membrii echipei să fie la fel de implicați. Din păcate asta nu se întâmplă în realitate, sau există mici scăpări de moment care ne afectează în plan extern. De exemplu, lucruri precum un răspuns incomplet sau o intonație greșită, o eroare de comunicare, toate pot atrage după ele review-uri negative sau clienți care nu sunt mulțumiți pe deplin. De altfel, s-a și întâmplat să primim fie review negativ, fie mesaj “suparat” pe Facebook din cauza unor situații punctuale de acest gen. Ce să faci în astfel de momente? Clientului îi ceri scuze și încerci să îl îmbunezi, angajatului îi atragi atenția și încerci să îi explici exact perspectiva ta și cât de importante sunt toate micile detalii în speranța că data viitoare va fi mai bine.
Oana: Aș spune că e grea toată experiența antreprenoriatului. Nu este greu să lansezi ceva, cu adevărat greu e să-l faci să crească și să fie un business sănătos cu o echipă stabilă.
Cum se împacă rolul de mamă cu cel de antreprenor?
Oana: Cred că rolul de mamă aduce schimbări în viețile tuturor femeilor, indiferent de alegerea profesională: ne facem programul în funcție de nevoile copilului, lucrăm mult după ce adoarme copilul și poate devenim mai eficiente.
Cât despre antreprenoriat, ai nevoie de sprijinul familiei ca să pornești în direcția asta, investiția de timp fiind una foarte mare. Este foarte mult de muncă și jonglezi între copii și task-urile zilnice, iar lipsa timpului conduce uneori și la sentimente de vină că nu reușești să bifezi și rolul de mamă și cel de antreprenor în egală măsură. Sau poate este doar presiunea pe care o punem noi pe umerii noștri să excelăm în toate, să fim și mamele perfecte și prezente 100%, să fim și femeile de carieră pe care ni le dorim, să fim și soții și prietene.
Andra: Love-hate relationship! 🙂 În general se împacă, însă nu e ușor. Misiunea de mamă în sine este una grea și plină de provocări, iar dacă adaugi și partea de antreprenoriat, efortul crește exponențial. E important ca în jurul tău să fie oameni care te susțin, înțeleg că e o perioadă de început și e necesar să dai tot ce e mai bun. Pe această cale le mulțumim soților, mamelor, soacrelor, prietenilor și tuturor celor care ne ajută și ne înțeleg. Mai e foarte important să îți cunoști și limitele, să iei câte o pauză când simți că nu mai poți și să nu te neglijezi.
Să zicem că peste ani copiii voștri vor alege antreprenoriatul, iar voi le puteți da un singur sfat. Care ar fi acela?
Andra: Dream big! Cu cât țintești mai sus, cu atât probabilitatea de a reuși e mai mare.
Oana: Visează, riscă și învață! Va fi foarte greu, dar ai de câștigat indiferent de rezultat. Este o experiență care te îmbogățește profesional. 🙂
Dacă vreți să vedeți voi înșivă ce au pregătit fetele cu mult suflet pentru voi, le găsiți în zona Aviatorilor, pe str Barbu Iscovescu, nr 30, la 5 min de metrou și de parcul Herăstrău. Așa că înainte sau după plimbare, puteți oricând să vă trageți sufletul la o gustare cât timp cel mic se bucură de recuzita din cafenea. Puteți verifica și calendarul lor de activități sau le puteti urmări pe Facebook . Iar dacă le scrieți din timp, aveți mari șanse să rezervați spațiul pentru botezul, “moțul” sau aniversarea celui mic.
Foto: Arhiva Mom O’Clock
Citește și:
”Văd ceea ce este mai bun în oameni.” – De vorbă cu Bianca Gheorghescu despre freelancing
”Cel mai aspru șef al meu dintre toți pe care i-am avut sunt eu” – De vorbă cu Florina Badea despre soloprenoriat
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
O poveste reala extraordinara!
Sunt impresionata maxim de tot ce am descoperit aici!
Cum spuneti si voi, este inimaginabil de greu si costisitor financiar, moral, fizic, dar se merita!
Sunteti grozave si minunate!
Va admir!
Spor la cat mai multe vise implinite!
Felicitari!
Asemenea și ție! Să fie un an bun de tot! 🙂