Ai cumva ”bunul” obicei să te compari cu ceilalți? Știi că nu are rost, nu? Nu îți aduce nimic pozitiv. Excepție fac situațiile în care admiri pe cineva și reușitele sale te inspiră și îți dau energie să mergi mai departe. În rest, dacă vei căuta, mereu vei găsi pe cineva care e înaintea ta la ceva.
Curios este că, măcar o dată în viață, fiecare dintre noi a căzut în capcana asta a comparațiilor. Și-apoi dacă tot ne place sportul ăsta atât de tare încât nu ne putem lăsa, măcar să ne alegem un alt etalon.
E un comportament toxic și dă dependență
Scriam într-un alt articol că tindem să comparăm starea noastră interioară cu starea exterioară a celorlalți. Evident, de cele mai multe ori facem asta în momentele noastre mai puțin strălucite. Cine iese și mai șifonat din treaba asta? Tot noi, cei care ne simțeam deja nemulțumiți. Ne biciuim și singuri și degeaba. Odată ce intrăm pe panta asta ne vom compara tot mai des, în mai multe arii ale vieții personale și profesionale.
A-ți evalua valoarea în raport cu realizările altora nu e tocmai cea mai bună idee.
Atunci când încrederea în forțele proprii și în realizările noastre e șubredă e ușor să cădem pradă acestui comportament. Doar că a-ți evalua valoarea în raport cu realizările altora nu e tocmai cea mai bună idee.
Social media nu ți-e prieten
Dai scroll prin news feed și te oftici că X și Y au realizat ceva ce ție încă nu ți-a ieșit. Ce faci? Mai dai niște scroll, poate găsești pe cineva care are o zi prostă sau mai proastă decât a ta.
Când vrei să renunți la a te compara cu ceilalți e bine să știi ca rețelele de socializare nu-ți vor fi prietene. De cele mai multe ori, oamenii vor afișa în social media imagini și statusuri care îi pun într-o lumină bună. Realitatea este că nimeni nu e ferit de probleme, dezamăgiri și eșecuri, numai că noi alegem să vedem doar poze la minut în loc de imagini de ansamblu. Poate te gândești la un detox digital cu ocazia asta.
Drumul pe care mergi nu trebuie să fie același drum pe care merg și alții, chiar dacă aveți aceeași destinație.
Bottom line: ești unic și incomparabil. Îți dai seama că nimeni nu mai e fix așa ca tine? Drept urmare, drumul pe care mergi nu trebuie să fie același drum pe care merg și alții, chiar dacă aveți aceeași destinație.
Tu ești cel mai bun etalon
Dacă îți place ceva ce ai făcut, dă-ți voie să te bucuri de realizare. Nu ai nevoie de validare din partea celorlalți. Tu propune-ți să fii cea mai bună versiune a ta, ai grijă de tine, exprimă-ți intenția de a crește câte puțin în fiecare zi și sărbătorește fiecare centimetru de progres.
În loc să te compari cu ceilalți, compară-te cu versiunea ta de ieri, de acum o săptămână, o lună, un an. Atâta timp cât faci progrese, cui îi pasă ce și cum fac alții? Vrei să te compari cu cineva? Uită de ceilalți și compară-te cu tine.
Fii mândru de realizările tale, oricât de mici ar părea, bucură-te de reușite – și de ale tale și de ale altora – și ține minte că viața e un un maraton, nu un sprint.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Brand-ul personal e despre tine
Fii prieten cu teama, dar nu o lăsa să ia decizii pentru tine
Fericirea ta nu e treaba altora
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
3 Comments
Wow, cum sună articolul acesta, mă regăsesc în fiecare cuvânt! Este fix cu ceea ce m-am luptat anul acesta. Perfect de acord cu efectul Social Media.
Dacă am folosi comparațiile în scopul de ne insipa, de a ne mobiliza ar fi OK. Eu am avut acum 3 zile de digital detox, am intrat doar scurt să răspund la mesaje și comentarii pe pagina blogului. A fost tare bine! 🙂
Este un articol care ii da un imbold cititorului. Felicitări!