Bine ați venit la Inspirația săptămânii, locul în care strâng articolele care mi-au atras atenția pe parcursul unei săptămâni – mi-au oferit o soluție, m-au făcut să râd, mi-au dat o idee, etc. Le voi împărtăși cu voi în fiecare vineri seara, pentru ca voi să le puteți accesa ușor peste weekend când prindeți un moment de relaxare și vreți să citiți.
Pentru tine ca părinte
”Copiii nu s-au cerut făcuți, nu e vina lor că nouă ne e greu” – ”Pe ei nu i-a întrebat nimeni dacă vor să se nască. Noi am decis pentru ei, noi am stabilit că e locul și momentul, că suntem pregătiți, că vrem și putem să aducem pe lume și să creștem copii, fără să știm ce ne așteaptă. Ei doar s-au trezit aici, în brațele noastre, în viața asta complicată și atât de dureroasă uneori, și se străduiesc să-i față cât mai bine, bazându-se doar pe instinct și pe părinți. Ei n-au cerut să fie aici.”
”Când copilul este agresat de un alt copil la grădiniță sau la școală” – ”Copiii adună de-a lungul timpului dureri emoționale. Cu unele dintre ele ei se nasc, pe altele le acumulează în perioada intrauterină, iar altele apar în relațiile cu cei din jurul lor, inclusiv cu părinții. Aceste dureri emoționale au lăcașul într-un loc din creierul nostru emotional, loc numit sistemul limbic. Atunci când se adună, durerile acestea vor să iasă din sistemul nostru și copiii plâng sau se înfurie din motive aparent ciudate (pretexte): că înghețata nu e albastră, că nu îi cumpărărm trei tablete pe an, că păpușii nu îi stă rochița cum trebuie, sau că oprim televizorul.”
”Oare ce ar spune bebelușul nostru dacă ar putea vorbi?” -”Și atunci mă întreb….oare ce-o fi în căpuțul ei mic? Oare ce gândește acum? Oare ce mi-ar spune prin vorbe dacă ar putea? Oare mi-ar zice cât de stranie este lumea asta pentru ea? Mi-ar spune oare despre toate sunetele care se aud, despre luminile multe, despre cât de repede se mișcă totul? Mi-ar zice cât de bine îi era în burtică…?”
””Așa îți trebuie!” nu face bine niciunui copil” – ”Atât aș vrea să-i întreb pe acești părinți: voi nu greșiți? Voi ați ascultat mereu de părinții voștri orbește, fără să faceți trăsnăi? Poate voi nu, dar eu da. Eu am greșit, MULT, eu nu mi-am ascultat mereu părinții, eu am făcut prostii. Eu m-am lovit de pragul de sus ca să-l văd pe cel jos. Și nimic nu m-ar fi convins dacă eu nu aș fi învățat din propriile greșeli. Și știți ce m-a durut cel mai tare de-a lungul timpului? Atunci când nu am fost înțeleasă, atunci când nu am simțit susținerea alor mei. Și cred că este valabil pentru toată lumea. Toți ne dorim să știm că chiar și atunci când greșim avem un refugiu, pe cineva care să ne aline durerea.”
”Lăsați copiii să plângă! Lăsăți copiii să simtă ce simt!” – Copiii nu învață prea mult din ce le spunem, dar învață tot din ceea ce facem și ce suntem. Lăsați copiii să plângă. Invățați-i să recunoască ce simt, să accepte, să trăiască, să consume, să nu se panicheze când în sufletul lor stă altceva decât fericire, să nu fugă de ce simt.
””Disciplinarea” bebelușilor și a copiilor mici și de ce nu funcționează din cărți” – ”Înainte de a citi mai departe, am o întrebare pe care eu mi-o adresez adesea când vine vorba despre educație sau disciplină și lancare te invit să te gândești: De ce vreau să îmi disciplinez copilul? Care este motivul care se află în spatele felului meu de parentaj, al modului în care fac educația copilului, în felul în care îl disciplinez. Și continui cu acest de ce după fiecare răspuns, până când l-am epuizat..”
”Ce să faci când o mamă îți povestește despre copilul ei?” – ”Ce poți face ca să ajuți o mamă care trece prin momente de ”nu mai pot” sau ”nu mai știu ce să fac” este să o ASCULȚI. Răspunsul e foaarte posibil să îl aibă chiar ea, poate nu îl vede atunci de la atâta nesomn sau griji dar îl are. Cu siguranță nu ajută să spui ”ahhh, al meu niciodată n-a făcut asa” sau, și mai rău, ”eu niciodată n-aș fi procedat asa”.”
”Inima din spatele bărbaților” – ”Vaaaaai, ce rușine, băiat mare și plângi! Tu ești bărbat, nu ai voie să plângi. Tu trebuie să fii puternic! Ești bărbat sau cârpă de șters pe jos? Asta aud băieții de când se nasc și până cresc. Că ei trebuie să fie puternici, să nu lase nicio lacrimă să alunece pe obraz, să țină casa, să aducă bani…”
”– Bună, sunt Anca și de când am copii sunt uitucă!” – Mie mi se întâmplă și să nu uit nimic acasă dar pe drum să am o senzație enervantă că totuși ceva a rămas acasă.
”Timp liber! Aoleu, ce fac cu el?” – Ați pățit-o și voi? Așa se întâmplă când timpul liber apare atât de rar în programul nostru.
Pentru binele tău (și al familiei tale)
”În căutarea ikigai” – ”Ikigai poate fi tradus ca ”motivul de a trăi” sau ”sensul vieții”… Potrivit culturii japoneze, cu toții avem un ikigai și este esențial să-l descoperim și să-l urmăm, pentru a avea un trai fericit și echilibrat. Unii își știu ikigai-ul din copilărie, alții îl descoperă în urma unei experiențe transformatoare, dar pentru majoritatea oamenilor să-l găsești e un proces greu și de lungă durată.”
”Ce am câștigat din toate lucrurile care n-aș fi vrut să mi se întâmple” – Mai știți când scriam despre noua mea mantră, ”It is what it is”? Lucrurile se simplifică mult atunci când reușești să le accepți așa cum sunt mai ales atunci când ele nu sunt deloc cum ți-ai fi dorit. Să stai să te plângi la nesfârșit nu ajută pe nimeni.
”Tu ce alegi să crezi despre tine?” – ”Încă de când eram mici ni s-au spus diverse lucruri despre noi, iar pe cele mai importante le-am luat de bune și le-am transformat într-o realitate personală. Unele ne ajută, altele ne încurcă total. Ești deștept / Te îmbolnăvești des / Ești timid / Nu ești bun la matematica / Nu prea ești creativ. De exemplu, eu am crescut cu ideea că sunt deșteaptă. Pe de-o parte, mi-a dat multă putere. Pe de alta, mi-a dezvoltat un mindset fix și m-a încurcat atunci când trebuia să învăț lucruri noi.”
”Bucurați-vă de acum și mutați atenția peste fileu” – ”Nu mai așteptați, vreau să zic. Să apară prințul din povești, să se termine ratele, să vină vara, să slăbiți încă puțin. Nu așteptați să vă crească salariul sau copiii, luați-vă acum bilete de avion spre vacanța aia pe care v-o doriți. Urcați-vă acum în mașină să vă vizitați bunica. Folosiți telefonul să vă sunați prietena pe care o tot amânați.”
”Ce mi-aș spune mie, la 20 de ani” – ”Dacă aș vorbi cu mine, la 20 de ani, mi-aș spune că oamenii care mă dor și acum, aveau durerile lor. Mult mai mari. M-aș face să înțeleg că oamenii care trădează, care fac rău doar pentru că pot, au un gol mare pe dinăuntru. Un gol care doare, care macină și nu îi lasă să fie întregi. Mi-aș spune să nu-i las să ia și din mine. Mi-aș spune să accept că asta e realitatea lor, nu și a mea.”
”Iguazu falls – How to Do It on Your Own in 2 Days” – Poate aveți chef de o călătorie în America de Sud. Dacă nu, măcar să vă clătiți ochii cu cascadele din fotografii…
Activități pentru copii și părinți
”Experiment – Baloane și țepușe” – Alex abia așteaptă să încerce experimentul ăsta!
”Ce facem în weekendul 20-22 aprilie? Agenda evenimentelor din Bucureşti” – Cam ce bine sună evenimentele astea!
”15+ Evadări de Weekend în Familie la Bucureşti | 21-22 Aprilie” – Voi ce alegeți?
Weekend cu timp și pentru voi să aveți!
Citiți și articolele anterioare din seria Inspirația săptămânii aici.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply