Bine ați venit la Inspirația săptămânii, locul în care strâng articolele care mi-au atras atenția pe parcursul unei săptămâni – mi-au oferit o soluție, m-au făcut să râd, mi-au dat o idee, etc. Le voi împărtăși cu voi în fiecare vineri seara, pentru ca voi să le puteți accesa ușor peste weekend când prindeți un moment de relaxare și vreți să citiți.
Pentru tine ca părinte
”Ce crezi că te-ar ruga copilul tău să schimbi la tine?” – ”Ne gândim mult la ce vrem noi de la ei: să mănânce, să doarmă, să rămână la grădiniță, să aibă prieteni, să împartă, să fie veseli, să învețe să citească, să fie politicoși, sărim dintr-o așteptare în alta și dintr-un scenariu apocaliptic în altul. Dar ce vor ei de la noi, știm? În afară de apă, mâncare, să-i ducem în parc și să-i ștergem la fund, să-i iertăm și să-i iubim orice-ar face, oare mai vor și alte lucruri?”
”Disciplina fără pedeapsă și recompensă” – ”Când devenim părinți, ne retrăim propria copilărie, indiferent dacă vrem sau nu. Retrăim prin copiii noștri evenimentele noastre, dificile și traumatice, la anumite vârste. Tot astfel putem retrăi și evenimentele luminoase, pozitive.”
”Faceți oricâte poze și filmulețe doriți copiilor voștri dezbrăcați, doar nu le publicați pe net” – ”Aș vrea să vă gândiți o clipă, atât. Dacă ați publica o poză sau un filmuleț cu soțul ori soția în pielea goală, în vană sau în piscină. Deși suntem oameni maturi și nu ne fâstâcim când auzim cuvântul ”penis”, orice ați crede legat de subiectul ”publicăm copiii dezbrăcați pe net”, întrebați-vă atât: Dacă ar fi soțul meu în piscină, l-aș arăta lumii fără chiloți? Eu tocmai mi-am luat block și niște scatoalce pe facebook fiindcă am fost de părere că nu.”
”O mamă lamentabilă” -”Nu zic – mi-a plăcut mult să stau acasă, să îmi dau muzica tare în boxe, să îmi torn un pahar cu vin și să mă așez la laptop să scriu. Mi-a plăcut flexibilitatea programului, așa cum mi-a plăcut să fiu disponibilă pentru copii la orice oră din zi și din noapte. Dar a sosit vremea să îl las pe tatăl biologic să mai preia din sarcini, iar eu să contribui activ la finanțarea unei mini-vacanțe.”
”„Dacă plânge, îl închideți și îl lăsați acolo.” Pediatru, 2018” – ”Copiii au talent în a plânge ca să impresioneze. Trebuie să vă impuneți. Atunci când plânge, îl duceți într-o cameră, închideți ușa și îl lăsați acolo până când se potolește. Altfel nu faceți nimic. Nu puteți educa un copil altfel.”
”Acolo unde mama nu mai merge niciodată singură” – ”Nu ești mamă dacă atunci când intri singură în baie nu-ți vine să chiui de fericire, să desfaci șampania și să dansezi pe chiuvetă ca la ultimul majorat.”
”Nu vom putea crește copii fericiți până când noi nu vom fi părinți vindecați” – ”Mulți părinți, inclusiv eu, am crezut o lunga perioada de timp ca sunt bine. Pana când Sofia a deschis rand pe rand răni vechi ca pe o cutie a Pandorei. Și atunci am întors privirea către mine și mi-am dat seama ca nu pot avea copii fericiți pana când nu voi fi eu bine.”
”Trusa medicală pentru vacanța cu copiii” – Un articol de sezon, cum ar veni.
”De ce nu vreau sa-mi cresc copiii “ca pe vremea mea”” – ”Nu vreau să-i văd la 40 de ani cum trec debusolați prin viață, fără nicio bucurie, muncind ca niște sclavi câte 12 ore pe zi. Nu vreau să-mi văd copiii plini de regrete pentru că au ales greșit, pentru că nu au avut curajul și înțelepciunea să-și facă viața frumoasă. Dacă “pe vremea noastră” existau atâtea capcane, dacă lipsa implicării părinților în viața copiilor a lăsat urme atât de adânci și de grave, nici nu vreau să aflu ce se întâmplă în ziua de azi.”
”Te rog, nu-i mai oferi copilului meu dulciuri…” – ”Încă mai există mentalitatea că un dulce oferit copilului = o bucurie. Nu toți părinții cred asta, dar unii pesemne că nu realizează că alimentația reprezintă o alegere personală care ar trebui respectată, inclusiv în parc.”
”Coronița – între mândrie și frustrare” – ”Competiția nu e bună – spun unii, dar ea există, în școli, în muzică, în sport chiar și în propria sufragerie, unde stăm cu toții pe covor și jucăm un joc la care toți cei prezenți vor să câștige. Și asta tot competiție se numește. Noi suntem cei care trebuie să găsim o cale să le insuflăm copiilor noștri ideea că singura competiție este cu ei însuși, că stă doar în puterea lor să fie mai buni dacă asta vor.”
Pentru binele tău (și al familiei tale)
”Cel mai greu lucru din viața mea” – ”Cel mai greu lucru din viața mea a fost sa spun ” Nu Știu!” Să nu știi să răspunzi la o întrebare, să nu știi ceva despre un subiect însemna pentru mine să fii needucat ( să folosesc cuvântul frumos).Țin minte clar precum cristalul, cum zice americanul, rușinea pe care o simțeam când nu știam ceva la școală. De fapt, nici nu îndrăzneam să spun că nu știu. Ziceam că am uitat sau puneam povara pe seama emoțiilor, vreunei dureri spontane de cap sau de burtă.”
”#EpicTalk cu dr. Harriet Lerner: despre Dansul Fricii” – ”Sunt convinsă că rușinea este cel mai devastator și mai nociv sentiment. Rușinea ne face să vrem să ne ascundem în sinea noastră, să ne retragem în colțul cel mai întunecos și să stăm pitiți acolo, fără să scoatem un sunet. Rușinea ne izolează de fluxul conexiunilor interumane. Și fiindcă ea înflorește în întuneric, dacă vrem să scăpăm de rușine, trebuie să ieșim la lumină, să ne facem auzit glasul și să fim văzuți.” Vă recomand cartea!
”Poftiți de greșiți! Altă perspectivaă asupra eșecului” – ”Nu zic să căutăm eșecul. Nu suntem făcuți pentru asta. Zic doar să nu îl evităm, să nu ne sperie. Să încercăm. Să nu renunțăm la primul eșec. Pentru că atunci când îl evităm, ne oprim doar la ceea ce știm să facem foarte bine și asta ne limitează grav.”
”15 cărți numai bune de citit în vacanță” – Ce listă faină de recomandări!
”5 lucruri pe care le-am învățat de când m-am întors în România” – ”Atunci când am observat că nu m-am mai dezvoltat, personal și profesional, într-un loc de muncă, am început să caut altceva. Să fiu deschisă la noi oportunități, în noi domenii, am căutat să învăț cât mai multe lucruri noi și să plec de unde nu-mi mai face plăcere. Best decision ever!”
”Adevărul despre freelancing după 3 ani și jumătate” – Confirm concluziile Florinei. Și asta după nici 6 luni oficiale de freelancing!
Activități pentru copii și părinți
Altfel de baloane de săpun
https://www.facebook.com/thedadlab/videos/678391195836002/
”17 Evenimente de Sânziene în Familie | Recomandări GOKID București 23-24 Iunie” – E primul weekend de nici nu mai știu când în care nu avem niciun eveniment planificat. Abia aștept!
Weekend cu timp și pentru voi să aveți!
Citiți și articolele anterioare din seria Inspirația săptămânii aici.
Sursa foto: Pexels
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Articolul printesei urbane mi-a placut si mie la nebunie, chiar mi-am intrebat fiica in aceeasi zi ce ar vrea sa schimbe la mine 🙂 Imi place rubrica asta a ta 🙂