Mâna sus cine mai are copil atomic acasă! Să ne trăiască!
Mie mi se pare foarte fain să am un copil ultra curios și foarte, dar foarte activ. Mă rog, de cele mai multe ori îmi place. Mai mereu are chef de joacă, explorează, râde, te pune să faci mișcare, îți antrenează zilnic creativitatea – altminteri ar fi plictisitor să ții toate lucrurile din casă mereu în același loc, preferă să meargă singur, pe jos – chiar dacă l-ai ținut în brațe o grămadă. Mai nasol e când ai avea nevoie să îți tragi puțin sufletul, când ai vrea să mănânci, să scrii pe blog (ăsta a ajuns să fie sport extrem la mine!), să întinzi niște rufe pe care el le dă jos cât ai clipi sau să îi schimbi scutecul.
Asta cu scutecul e ca o probă de la Jocurile Olimpice. Trebuie să devii profesionist foarte repede pentru că zilele în care copilul stă la dezmierdat și pupat și pus în curat în tihnă sunt numărate.
Pe vremea când Sara descoperise cât de multe poate face cu corpul ei, dar încă nu înțelesese cum stă treaba cu înălțimile și gravitația și nici cu coborâtul în siguranță schimbarea scutecului devenise un coșmar. Nici nu desfăceam bine scaiul că ea era deja pe burtă. Eu o puneam înapoi, mă întindeam după cremă și scutec curat și pac, copila iar era cu fundul la mine. Sau așa sau cu picioarele duse la gură, că doar alt moment să își deguste degetele de la picioare nu putea găsi.
Cum schimbi scutecul unui copil atomic în 8 pași
Cu 2 copii acasă și mii de scutece schimbate am ajuns la concluzia că trebuie să fii un soi pe project manager cu experiență ca să pui copilul rapid în curat.
- Analizezi situația – Copilul e bine dispus? E relativ calm? Schimbăm scutecul din motive de nr.1 sau de nr.2? Mai poate aștepta?
- Te duci și pregătești masa de înfășat cu tot ce ai nevoie – Scutec, șervețele, cremă, jucării, toate trebuie să fie la îndemână.
- Repeți în gând lista de cântece pe care le știi – Poate, poate unul dintre ele va fi suficient de interesant pentru ca el mic să stea într-un loc.
- Te gândești cum să faci invitația cât mai atragătoare – Acum eu o chem pe Sara pur și simplu la schimbat scutecul, dar a fost o perioadă când o luam cu tot felul de jocuri și vrăjeli.
- Îi dai o jucărie – Dacă metoda cântecelului nu funcționează începi să îi dai câte o jucărie din cele pregătite la punctul 2.
- Îi dai o non-jucărie – Din experiența mea aproape toate jucăriile vor fi azvârlite cât ai zice ”pește”, zici că exersează pentru aruncatul mingii de oină. Daaar, o telecomandă de la aerul condiționat, un tub de cremă, o brățară colorată, etc. pot face minuni!
- Schimbi scutecul – Și faci asta cu cea mai mare viteză de care ești capabil, altfel toți pașii de mai sus au fost în zadar.
- Îl lași pe copilul atomic să arunce scutecul la gunoi – Sara e fascinată de ideea de a arunca chestii la gunoi. Am recuperat până acum cu succes o figurină din fetru, o șosetă și un papuc.
Tot experiența m-a învățat însă că trebuie să fii inventiv și mereu cu ochii în patru la toate noutățile în materie de ”scutecit”. Și pe vremea când era Alex bebeluș atomic, dar și acum de când Sara nu mai stă locului decât foarte puțin am optat pentru scutecele-chiloței Pampers Pants. Sunt foarte ușor de folosit pentru bebelușii care nu mai au răbdare să stea locului atunci când sunt schimbați și se întorc rapid de pe o parte pe alta.
Mie mi se par foarte ușor de folosit, iar Sara îi pune la grele încercări – aveți dovada mai jos:
Încearcați să faceți din schimbatul scutecului o joacă și țineți minte că perioada asta nu durează mult. Veți avea în curând alte distracții precum antrenamentul la oliță. :).
Sursa foto titlu: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
22 Comments
Ce complicat pare. Matei al meu are 16 luni, de mai bine de juma de an cred, nu-l mai schimb pe masa de infasat. Etapa intermediara a fost salteaua pe jos, acum suntem la în picioare sau, cum e cald, întins pe un prosop. Dacă e nr 2,il spăl la chiuvetă. Oricum, încerc să-l schimb mereu la baie, în picioare. Am citit eu pe undeva ca invatatoarele montessori fac asta ca sa asocieze copii pipi și caca cu baia. Tot pantaloni folosim și noi, apropo. La ce burtică are, scaiul ala nu ar mai tine.
PS. Nu știam expresia a pune copilul în curat. Sau nu am auzit-o la București. Mulțumesc
parcă l-ai descris pe Tudor…eu am fost tare mulțumită de scutecele chiloțel, mi s-au părut una dintre cele mai bune invenții. Am reușit să facem repede trecerea de la ei la oliță. E, ce de amintiri…
Mai avem puțin şi începem şi noi nebunia cu olița. 🙂
Noi nu mai folosim masa de infasat de cand avea fetita 6 luni ca e atat de activa incat voia sa sara de pe masa. La noi schimbarea scutecului e un proces complex care incepe intr-o camera si se termina in alta, adica alerg dupa ea cu scutecul in mana. Folosim de cateva luni bune Pampers Pants si mi se par super grozavi.
:))) Să mai zică cineva că mamele “stau” acasă cu copiii!
Cine stă? :))) Nu bine ziceam eu, când mi-am vărsat oful, pe blog, că în cei 2 ani de postnatal numai să stai nu ai timp?
Ce tare! Sunt parfumați?
Sunt ca orice Pampers clasic. Până şi desenele mi se par identice. Doar că nu au scai.
am si uitat perioada aia. Ajunsesem atat de rapida ca puneam scutec si la copil in brate sau mergaretz 😀
Vorba aia, nevoia e cel mai bun profesor.
Mie îmi spui? :))) Noroc că nu mai avem prea multe luni de scutecit înainte. Sper… 😀
Noi folosim pampers pants de la cinci luni, parca are arculet, cum il pun pe spate se răsucește pe burtica. Deși mu se pare ca acum vara il irita su trebuie sa mai bag si cate un premium care.
Doi atomici aici, și câteva jeturi luate în freză la momentul schimbării :)))
Imi amintesc de perioada asta in care nu avea rabdare sa ii schimb scutecul. Si mereu ii dadeam un obiect sa il tina in mana. Jucariile nu erau foarte interesante. Orice altceva era fascinant.
Şi acum te pregăteşti pentru runda a 2-a. ❤
Da, am inceput sa fac lista cu lucrurile pe care trebuie sa le scot de prin debara, cămară, sau să le aduc din pod de la socri. Și e lungăăăă rău. Cănd am trecut masa de înfășat pe listă, mi-am amintit că am folosit-o cam până pe la 8 luni, după vârsta asta era sport extrem schimbatul scutecului, și preferam un loc mai stabil, cum ar fi patul.
Au fost perioade în care mă luptam cu copilul atomic să îi pun pampersul. Noroc că acum vrea să poarte pamperşi chiloţei. Ghinion că nu vrea nici pe oliţă şi nici pe reductor :(.
Toate la timpul lor… 🙂 Alex a învățat repede şi uşor. Sunt foarte curioasă cum va fi cu Sara.
Same here.
Bebe atomic se dezlănțuie ca o avalanşă.
Şi la noi funcționează cu distragerea atenției, o jucărie sau mai degrabă orice altceva atrăgător (telecomanda, telefon etc), iar în fix acele secunde trebuie să ai o dexteritate maximă:))
Hehe, noi am trecut la chilotel de cand a inceputsa se intoarca pe burta. Prea era chin sa ii pun scutec normal!
Te înțeleg! Eu încă aştept o invenție pentru partea cu ştersul. Dacă am rezolva-o şi pe asta ar fi perfect. :))
Doamne, parca e in cretacic perioada aia :-))) La noi nu a mers cu chiloteii, tot pe scutec normal am mers pana la renuntare
Sunt foarte practice scutecele chilotei, pe mine m-au incantat inca de cand le-am descoperit prima data! Mi-ar placea sa le faca mai colorate, ar fi si mai dragute! 🙂