Ma uit la copiii mei si de cele mai multe ori nu imi vine sa cred cat de repede trece timpul. Alex implineste in vara asta 5 ani deja, iar Sara face 3 luni cat de curand.
Am avut parte de doua sarcini usoare din punct de vedere al simptomelor neplacute, fara greturi, fara pofte, cu picioare umflate abia in ultimele zile si cu cateva episoade de arsuri gastrice. Din punct de vedere al contractiilor insa, povestea a fost foarte diferita pentru ca atat la sarcina cu Alex, cat si la cea cu Sara au inceput pe la 18 saptamani si nu s-au lasat imblanzite pana la final indiferent de tratamentele incercate. Singurul “remediu” pentru relaxarea musculaturii uterului, la care nu am renuntat deloc in timpul sarcinii a fost magneziul, pe care l-am luat pe langa vitaminele prenatale. Nu stiu cate contractii as fi avut daca nu luam suplimentul de magneziu, cert e ca unul din rezultatele cele mai vizibile a fost ca mi-au trecut contracturile musculare ale pleoapelor, contracturi care erau tare enervante si erau si foarte vizibile. Nu mi s-a intamplat doar in sarcina, ci si in perioadele cu mult stres la birou. Pentru mine asta e un semn clar ca am nevoie de magneziu.
De ce este necesar mai mult magneziu in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii?
Magneziul este una dintre cele mai importante substante pentru metabolismul uman, el activand peste 300 de enzime proprii organismului. Cu alte cuvinte, este esential pentru functionarea corecta a numeroase procese metabolice, in special pentru functionarea normala a musculaturii si la conducerea stimulilor prin intregul corp.
In timpul sarcinii, nevoia de substante nutritive, in special de minerale cum este si magneziul, este crescuta datorita schimbarilor hormonale si a cresterii fatului si placentei. Iar in timpul alaptarii mamele au nevoie de si mai mult magneziu, pentru ca transmit o cantitate mare din acest mineral catre bebelus.
Ce rol indeplineste magneziul pentru mama si bebelus?
In timpul sarcinii, magneziul este eliminat in cantitati mari prin urina, datorita schimbarilor hormonale. De aceea, femeile insarcinate au nevoie de mai mult magneziu pentru a-si mentine metabolismul in echilibru.
- Magneziul sustine cresterea uterului si dezvoltarea sanatoasa a oaselor si organelor fatului (in ultimele trei luni de sarcina, copilul retine pana la 7mg de magneziu in fiecare zi).
- Magneziul este foarte important pentru intregul sistem muscular si in special pentru functionarea normala a muschilor uterului.
- Intrucat in timpul sarcinii in organism exista un numar atat de ridicat de hormoni feminini, digestia este incetinita, iar magneziul o poate accelera in mod natural.
De cat magneziu are nevoie organismul in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii?
Daca in cazul femeilor insarcinate Societatea Germana de Nutritie recomanda intre 310 si 350 mg de magneziu pe zi, in perioada alaptarii ei recomanda ca aceasta doza sa creasca la 390mg de magneziu pe zi.
In teorie, doza necesara poate fi obtinuta prin intermediul unei diete echilibrate. In realitate insa lucrurile stau putin mai diferit. Uneori dieta femeii insarcinate nu e ideala, poate din cauza arsurilor provocate de anumite alimente sau poate pentru ca pur si simplu nu poate consuma unele mancaruri. Cat despre mamele care alapteaza, experienta mea e ca de cele mai multe ori ajung sa manance pe fuga mese ce pot fi gatite usor sau care nu necesita gatire, asta cand apuca sa manance.
Ca sa va faceti o idee…pentru a acoperi necesarul de magneziu din perioada sarcinii si alaptarii, ar trebui consumate zilnic 7 banane sau 300g de mazare,9 felii de paine integrala sau 300g de alune.
Cum putem acoperi necesarul de magneziu in perioadele de sarcina si alaptare?
Evident, suplimentele alimentare nu trebuie sa inlocuiasca un regim alimentar variat si echilibrat, ci doar sa il completeze. O varianta simpla pe care am descoperit-o recent pentru a face asta vine sub forma de pliculete, cu aroma de lamaie.
Un singur plic de Biolectra Magnesium Direct pe zi asigura necesarul crescut de magneziu al mamei si bebelusului si favorizeaza aportul echilibrat de magneziu in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii.
Doar pui micropeletele pe limba, le lasi sa se topeasca in gura, inghiti si gata! Mai simplu de atat nu cred ca se poate.
Comment
Am citit prospectul si nu mi se pare cea mai buna alegere, are prea multe componente aditionale ( indulcitori,aroma, etc), singurul avantaj ar fi ca poti sa-l iei in caz de urgenta, fara apa. Eu prefer produsul de la Herbagetica http://herbagetica.ro/magneziu-organic.html, dar cred ca sunt si altele, ideea e sa fie cat mai natural, daca tot esti obligat sa iei, ma? ales in timpul sarcinii si al alaptarii.
La fel, nu inteleg de ce se dau vitamine prenatale, indiferent de analize, pe principiul “sa fie”, este o eroare, mai mult nu inseamna mai bine ci dimpotriva, ficatul este ingreunat cu procesarea lor.
Al?mentatia sanatoasa, alaturi de starea de spirit, sunt intr-adevar importante si mai ales nu sunt ?mposibil de urmat sau indeplinit, dar dimpacate ni se induce foarte agresiv, pe toate caile, ideea ca nu suntem capabili/nu stim cum sa facem acest lucru. Pacat, poate am fi mai sanatosi.
Sanatate si concediu frumos alaturi de copilasi!