Mă uit la el cât e de mare și nu îmi vine să cred că acum 6 ani (fără o lună) el se pregătea să ne cunoască mai devreme decât ne așteptam. Alex s-a născut la 36 de săptămâni, cu 2400g și scăzuse apoi până la 2200g. Era atât de mic! Dar pe lângă el și ceilalți bebeluși născuți în aceeași perioadă am văzut câțiva pui de om mult mai mici, în incubatoare. Păreau atât de fragili. Nu ai cum să rămâi indiferent la lupta lor.
Pentru ei și părinții lor există Asociația Unu și Unu.
Conform statisticilor în România se nasc anual peste 18.000 de copii prematur, 79% dintre bebeluşi sunt născuţi între 32 şi 36 de săptămâni, 10% între 28-31 de săptămâni, iar 11% vin pe lume la doar 28 de săptămâni.
Aceşti copii veniţi mult prea devreme pe lume, cu un sistem neurologic şi vascular foarte puţin maturizat sunt incapabili să gestioneze multitudinea de stimuli din mediul exterior din terapie, stresant, mult prea stimulant, la care copilul este expus unor sunete puternice 24h/7 zile/săptămână, luminii puternice 24h/7 zile/săptămână şi sunt manevraţi pentru examinare şi intervenţii medicale foarte des. Toţi aceşti stimuli puternici au efecte negative asupra bebeluşului îndelung spitalizat, copilul nu se poate odihni, îi este îngreunată adaptarea la mediul extern, vindecarea, îi este prelungită spitalizarea, iar digestia este afectată și ea. Copiii pot petrece şi 2-3 luni de la naştere în terapie intensiva şi post-terapie.
În luna mai, Asociația Unu și Unu anunța punerea în funcțiune a primei camere senzoriale de post-terapie neonatală din România, la maternitatea Panait Sârbu din Bucureşti. Voi știați că folosirea de terapii complementare, precum muzico-terapia şi terapia prin lumină, poate ajuta nou născutul cu probleme la naştere să îşi conserve energia şi să îşi îmbunătăţească greutatea, somnul, recuperarea medicală?
Tot pentru familiile cu bebeluși prematuri și pentru şi mamele care au o sarcină cu risc de naştere prematură Asociația Unu și Unu a implementat programul ”Alo, Prematuritate”, o linie telefonică gratuită (singura din țară) la care pot primi sfaturi şi îndrumări de la un doctor neonatolog sau psiholog.
Numărul este 0800.390.678 și poate fi apelat din toate rețelele de pe teritoriul României.
Programul tocmai a împlinit 1 an de funcționare și însumează peste 900 de apeluri înregistrate la nivel național, cu o medie de 16 apeluri în fiecare săptămână. În cele 54 de săptămâni de funcționare, beneficiarii au solicitat transferul cel mai frecvent către neonatolog, psiholog, iar acestea au fost majoritatea din mediu urban.
https://youtu.be/LrngFo-M-Xc
Eu sunt mândră să cunosc oameni care luptă ca acești bebeluși fragili să ia un start cât mai bun în viață și, cu siguranță, îi voi susține mereu.
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply