De cand ma stiu, de Craciun n-au lipsit niciodata turtele dulci facute de bunica. Si pentru ca e inca vacanta si stau cu turta dulce in fata m-am gandit sa va spun si voua reteta, poate va inspira. Ingredientele ajung pentru 4 tavi de turte dulci. Puteti injumatati cantitatile la nevoie.
Ingrediente:
1kg faina
300g zahar tos
500g miere
1 lingurita scortisoara
1/2 lingurita cuisoare
1 vf de cutit anason
1 vf de cutit nucsoara
3 galbenusuri
20g bicarbonat de amoniu
50ml lapte caldut
1 ou intreg (si inca unul pentru uns turtele cand sunt gata)
Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 200°C.
Punem borcanul de miere intr-un vas cu apa calda ca sa devina mai lichida si sa fie mai usor sa lucram cu ea. Amestecam faina cu zaharul si apoi adaugam si mierea. Amestecam bine de tot cu o lingura de lemn si incorporam si condimenele. Adaugam galbenusurile si amestecam pana se omogenizeaza aluatul.
Incalzim putin laptele si turnam bicarbonatul de amoniu in el. Apoi varsam lichidul peste aluat si amestecam din nou. Aluatul va fi unul tare, asa ca la final mai adaugam un ou intreg ca sa il putem framanta mai bine.
Pe o suprafata de lucru pe care am presarat putina faina intindem aluatul pana obtinem o grosime de maxim 0.5cm. E bine sa il impartim si sa intindem pe rand bilele de aluat pentru ca altfel e o cantitate prea mare. Decupam folosind forme la alegere, adaugam un sfert de nuca sau o migdala in mijloc si asezam turtele pe o tava tapetata cu hartie de copt.
Reducem temperatura cuptorului la 160°C si coacem turtele timp de aproximativ 10 minute, pana se rumenesc. Inainte sa le scoatem din cuptor batem usor un ou si, cu ajutorul unei pensule, ungem fiecare turta imediat ce le scoatem din cuptor pentru a le da un aspect lucios.
Pastrate in bucatarie, unde e mai cald si se fac aburi de la gatit, turtele sunt foarte bune si la o saptamana dupa ce au fost facute. Asta in teorie…ca in practica sigur se vor consuma mai repede! 🙂
Leave A Reply