Bine ați venit la Inspirația săptămânii, locul în care strâng articolele care mi-au atras atenția pe parcursul unei săptămâni – mi-au oferit o soluție, m-au făcut să râd, mi-au dat o idee, etc. Le voi împărtăși cu voi în fiecare vineri seara, pentru ca voi să le puteți accesa ușor peste weekend când prindeți un moment de relaxare și vreți să citiți.
Pentru tine ca părinte
”Dialog cu un înger de copil” – ”Ştiu doar că am strâns-o în braţe tare, tare şi am sperat ca strânsoarea mea să fie mai puternică decât cea pe care o simţea ea în inimă. Şi am ţinut-o aşa mult, fără să pot să îi spun nimic. Ce să spui unei fetiţe de 9 ani care simte durerea şi nedreptatea acestei lumi oricât de mult ai încerca tu să le ascunzi ca să o protejezi?”
”Nu există o rețetă universal valabilă pentru a crește un copil fericit” – Fix despre asta vorbisem ieri cu Ruxandra pentru una din emisiunile ei. Nicio metodă de parenting nu va funcționa prin minune, peste noapte. Ele nu sunt rețete. Nu sunt manuale cu instrucțiuni.
”Nu-l lăsa când începe școala! Atunci are nevoie de tine” – Zilele astea mi-au tot ieșit în cale articole despre școală și neajunsurile ei. Am în draft un articol de dinainte să înceapă Alex școala, deci de mai bine de 6 luni. Cred că e timpul să îl termin și să îl public…
”Cum vede un copil de șapte ani școala românească: „Am și momente în care nu mă simt așa de rău, atunci când doamna nu țipă. Și e liniște”” – Cum spuneam mai sus… ”Am nimerit, deci, într-un mediu școlar de nivel mediu. Și nu aș avea nicio problemă dacă acest mediu nu ar însemna: competiții școlare inutile încurajate de părinți, desigur, fișe peste fișe, stat în bancă patru ore (în pauze nu se iese), niște copii parcă electrocutați atunci când îi iei din școală (cu foarte multă energie), lipsă de receptivitate la metode creative de a-i ține interesați de ceea ce învață, cu clasamente zilnice de copii cuminți și liniștiți (niște roboți) și cu condiționări penibile (nu mai facem bradul mâine, dacă nu sunteți cuminți).”
”Primul lucru pe care-l fac când îmi iau copilul de la școală” – Și noi facem exact asta. Mă bucur că încă nu se crede prea mare să fie îmbrățișat de față cu ai lui colegi.
”15 întâmplări demne de Legile lui Murphy la copii” – M-am distrat copios la articolul Andreei. Asta pentru că fix acum nu mi s-a întâmplat vreuna din nebuniile descrise de ea.
”Cele 10 porunci ale copilăriei” – ”7. Mama și tata să-ți fie oază de liniște, nu teren minat.”
””The threenager” sau mini-adolescentul în vârstă de 3 ani: ce e, cum apare și cum să-i faci față” – ”Ai îndrăznit să aprinzi tu lumina de pe holul blocului… cum ai putut să faci așa ceva, părinte complet nerezonabil ce ești! Sau să apeși tu butonul liftului?! Ei, dacă ai făcut asta, atunci așa îți trebuie. Acuma stai și-așteaptă să se închidă ușa ca să apese EL. Te grăbești dimineața și vrei să-l încalți rapid? Ei, na, hai că ești culmea. Acum e momentul ca, atunci când întârzii la serviciu, să ai ocazia irepetabilă de a-i spune șefului: „Scuze că am ajuns cu două zile mai târziu, dar copilul a ținut să se încalțe singur…””
”Când copilul face tantrum, mama caută răspunsuri” – Cum spuneam și eu aici zilele trecute zice și Gabriela Maalouf. Tare mi-aș dori ca tot mai mulți părinți să înțeleagă asta.
”Copilul la 9 ani” – Înțeleg că viața se va complica. Mă pregătesc de pe acum? Pot strâge ceva puncte în avans?
”Visez la o noapte întreagă de somn” – 4 mai 2017 a fost ultima noapte când am dormit fără treziri date de Sara… Anca, sunt cu tine.
”Când s-a împărțit negocierea eu eram la piață” – Cum să negociezi cu copilul tău și să ieși pe plus.
”Provocările vestimentare ale unei mame de băiat” – Fix așa e și Alex. Nu știu dacă mi-a cerut vreodată să se îmbrace cu un anumit lucru. ”Vă zic, nu știu dacă este mai greu sau mai ușor să crești băieți, dar cu siguranță este mai ieftin. Cel puțin din punct de vedere vestimentar nu ai nicio provocare. ”
”Ce este campionatul de mămicie” – Ana vă așteaptă cu niște provocări faine pe blog. Se lasă cu premii!
Pentru binele tău (și al familiei tale)
”Bine c-am învățat logaritmi la școală, dar despre emoții nu ne-a zis nimeni nimic” – ”…e important să îți stabilești valorile tale dintr-o relație. Cumva, ce vrei tu să simți cât ești în ea. Ca să ai un cârlig care să te agațe de fiecare dată când ai putea dezerta.”
”Despre cum am simplificat şi m-am eliberat” – Mi-a plăcut articolul Nicoletei. O singură completare am. Emoțiile toate, chiar și cele urâte și grele, au un rost. Ne aduc informații importante despre noi. Întrebarea e dacă avem curajul să ne uităm la ele și să ne asumăm că noi decidem comportamentul ce le urmează.
”Cum scap de frica de avion să pot vedea și eu Roma?” – Cine a reușit să depășească teama de avion și zburat și are un sfat pentru Laura? O ajutăm să vadă Roma? 🙂
Activități pentru copii și părinți
”Joc pentru învățarea cifrelor” – Cristina ne propune un nou joc, de data asta pentru învățarea cifrelor.
”Idei de jocuri pentru dezvoltarea răbdării, atenției și motricității fine și grosiere acasă” – Că tot vine weekend-ul. Și-apoi vacanța.
”15 Evenimente pentru Copii şi Părinţi în 3-4 Februarie la Bucureşti” – Voi ce faceți în weekend?
Weekend cu timp și pentru voi să aveți!
Citiți și articolele anterioare din seria Inspirația săptămânii aici.
Sursa foto: Unsplash
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Uau, am treabă în weekend, e clar! Salutări, Cristina! Multumiri pentru ca ne aduni aici, intr-o oaza de frumos si bine!