Cum a început călătoria mea de Life Design?
E o întrebare pe care am primit-o pe Instagram vinerea trecută.
Primele semne (pe care le-am conștientizat) că ceva nu e bine și că am nevoie de o schimbare au fost pe la început de 2015. Îmi plăcea ceea ce făceam la job și mă descurcam și cu ochii închiși… Dar nu mai era suficient.
Nu am avut un declanșator de tipul eveniment neplăcut, ceva grav care să mă “lumineze” brusc. Aș fi putut sta mult și bine într-un job confortabil dar în care deveneam tot mai ștearsă.
Apoi am rămas însărcinată cu Sara, am încetinit mult, vedeam tot mai clar ce (nu mai) vreau și de atunci sunt într-un proces continuu de life design, dar care azi se simte foaaarte diferit de cum se simțea acum 6+ ani.
E eliberator să lucrez în continuare la cine sunt, la viața mea, în timp ce mă bucur de cine sunt azi și de viața mea de acum și care acum câtiva ani era doar un vis. Pentru că da, e important să intrăm în procesul ăsta dintr-un spațiu de acceptare a ceea ce este aici și acum.
Când mă gândesc că plecând de la zbaterile mele am creat un program de Life Design care se tot transformă de 4 ani, program la care au participat aproape 200 de persoane, parcă nu îmi vine să cred.
E o bucurie să ajut femei curajoase să transforme viața la care visează în viața pe care o trăiesc.
Poate visezi și tu la asta. Și poate Life Design va fi soluția potrivită pentru tine când vei fi pregătită să acționezi. Și chiar de n-ar fi, vreau să demontăm împreună câteva mituri despre ce înseamnă și cum arată un proces de reașezare în propria viață.
Mituri despre Life Design
Mitul 1: Life Design dă rezultate peste noapte.
Adevărul: Vorbim de un proces, nu de un eveniment punctual sau de vreo soluție minune. Câteva dintre aspectele la care va fi nevoie să lucrezi sunt convingerile tale, emoțiile și cum le gestionezi, obiceiurile și niciunul dintre ele nu se schimbă de azi pe mâine. Tipare exersate de zeci de ani nu pot fi rescrise așa.
Mitul 2: E un proces liniar.
Adevărul: Tocmai pentru că e un proces și tocmai pentru că lucrezi cu tipare foarte bine înrădăcinate, nicio zi nu va arăta ca alta. Vei avea momente de mici reușite care se simt ca și cum ai cucerit Everestul și vei avea momente în care vei simți că ai făcut 3 pași înapoi, că ai eșuat. Asta nu înseamnă că nu poți sau că e ceva în neregulă cu tine.
Mitul 3: Life Design e un tratament.
Adevărul: Nu e tratament. E antrenament. Nu e despre a vindeca vreo afecțiune, ci despre a îmbunătăți, despre a antrena abilități. Provocările nu se termină, dar tu devii mai bună, mai eficientă, mai rapidă în a le depăși. Odată de începi să lucrezi conștient la viața ta, e o practică de-o viață.
Mitul 4: Nu ai nevoie de ajutor.
Adevărul: Ai nevoie de tot ajutorul pe care îl poți primi, dar să fie de la persoanele potrivite. Sigur că sunt și bucăți de drum pe care le poți parcurge pe cont propriu și chiar te încurajez să faci asta. Vor exista însă și puncte în călătoria ta unde vei avea nevoie se sprijin, de oameni care să îți sufle în aripi, atât familie și prieteni, cât și coachi, terapeuți și alți specialiști.
Mitul 5: Toți cei din jur te vor înțelege și te vor susține.
Adevărul: Cum spuneam și mai sus, e esențial să ai în jurul tău oameni care cred în tine, care te susțin, care au trecut poate prin ceea ce treci tu și au reușit. În același timp, e foarte adevărat că nu toată lumea va înțelege schimbarea pe care vrei să o faci și motivul schimbării, că vor exista în jurul tău, inclusiv în familie, persoane care nu vor fi de acord. Și e absolut normal să fie așa. Important e să nu uiți despre a cui viață e vorba, pentru cine faci schimbările respective. Iar validarea externă de care ai nevoie, să o iei de la oameni care ți-o pot da.
Mitul 6: E o goană continuă de tipul ”voi fi fericită când…”
Adevărul: Life Design nu înseamnă să fugi de ceva, ci să tinzi către o viață mai bună pentru tine în timp ce accepți cine ești azi, unde ești aici și acum. Mai mult, doar pentru că vrei să schimbi ceva în viața ta nu înseamnă că trebuie să respingi trecutul. Abordează procesul dintr-un spațiu de curiozitate, blândețe, acceptare, nu dintr-unul de frică.
Mitul 7: Presupune doar să adaugi lucruri la viața ta.
Adevărul: Să îți creezi o viață pe care o iubeşti nu presupune doar să adaugi “lucruri”, ci şi să elimini. Pe de o parte, va fi nevoie să construieşti, pe de altă parte va fi nevoie să demolezi. Ce anume și în ce măsură, știi doar tu. Cu cât mai des vizualizezi acea viață ideală, cu atât mai clară va deveni imaginea, iar tu vei avea o busolă personalizată numai pentru tine.
8. Procesul de Life Design arată la fel pentru oricine.
Adevărul: Deși există o structură în procesul ăsta de reașezare în viață, cum îmi place mie să îi spun, există strategie, instrumente, realitatea e că această călătorie va arăta foarte diferit pentru fiecare dintre noi. Contează unde ești în viața ta acum, de”unde” vii, unde vrei să ajungi, la ce bagaje e nevoie să renunți, ce e esențial să înveți etc. Life Design faci cu resursele tale, în ritmul tău.
9. E doar despre a face.
Adevărul: Procesul de Life Design are o structură, un fir roșu care să te ghideze, instrumente și pași concreți de înțeles, de implementat și de repetat și toate astea țin de a face. Dedesubt însă, stă identitatea ta. Cine ești? Cine vrei să fii? Atâta timp cât felul în care te vezi nu e aliniat cu viața mai bună la care visezi, ea va rămâne un vis. Pentru că atunci când tipare exersate de zeci de ani intră în conflict/contradicție cu noi moduri de a gândi, de a simți, noi comportamente care ar fi nevoie să devină obiceiuri, tiparele vechi vor câștiga. Life Design e mult despre a fi. Este despre a (re)deveni cine ești dincolo de toate condiționările pe care le-am îmbrăcat de-a lungul anilor.
Sper să îți fie de folos adevărurile de mai sus și să îți dea doza de curaj să pornești în călătoria ta pentru că știu sigur că și tu îți poți transforma viața la care visezi în viața pe care o trăiești.
Citește și:
Cum gândește un life designer – partea I
Cum gândește un life designer – partea a II-a
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply