Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
M-am bucurat tare că Raluca a acceptat să povestească despre experiența lor cu grădinița în Statele Unite. Aș organiza și eu un Crazy Hair Day! 🙂
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
În primul rând, a contat mult să aibă experiență cu copii care nu vorbesc limba engleză și să mă ajute în procesul de acomodare. Mi-am dorit să fie un loc unde copiii să fie tratați cu blândețe și respect, fără pedepse sau etichetări. De asemenea, am vrut să îmbine multă joacă (inclusiv în aer liber) cu activități educaționale interesante. În comparație cu pretențiile avute atunci când am căutat grădinița în România, cred că am fost mult mai realistă și am știut de la început că voi fi nevoită să fac câteva compromisuri. Iar atât timp cât nu a fost vorba de lucruri esențiale, am fost și eu dispusă să fiu mai relaxată și flexibilă.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
Am ales o grădiniță privată. De fapt, nici nu a fost o alegere cu adevărat, pentru că în America nu există grădinițe de stat. 🙂
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Copiii pot merge la creșă de la 3-4 luni, pentru că aici concediul de creștere a copilului este extrem de scurt. Însă până pe la 2,5 ani sistemul este mai mult de daycare, abia apoi există activități educaționale mai structurate. Cele mai importante etape sunt însă cele de Pre-K (de la 4 ani) și Kindergarten (de la 5 ani).
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Numărul de copii în grupă variază în funcție de vârstă și de grădiniță. La grădinița unde este Bogdan norma maximă este de 12 copii la o educatoare. Într-o sală de clasă sunt admiși maxim 24 de copii cu 2 educatoare. Noi am avut noroc ca Bogdan să aibă parte de o grupă cu puțini copii, au fost doar 6 în grupă.
Cât timp petrec copiii afară?
Și aici răspunsul depinde de gradiniță. Există unele axate pe joaca liberă, cu mult timp petrecut afară, altele axate pe activități educaționale. De exemplu, din cele 3 ore pe zi petrecute de Bogdan la grădiniță 20-30 de minute erau petrecute în curte. Însă fiind un program scurt mi se părea normal să fie așa, îin rest copiii stau mult în parcuri împreună cu părinții.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Bogdan nu a mâncat decât gustări la grădiniță pentru că este la un program scurt. Însă gustările nu sunt sănătoase. Chiar dacă li se oferă fructe sau legume, li se oferă și cereale cu zahăr sau alte lucruri mai puțin potrivite pentru copii (din punctul meu de vedere). Pentru masa de prânz există varianta de a aduce un pachet de acasă (și atunci părintele controlează exact ce mănâncă acolo copilul) sau de a comanda de la o firmă de catering cu care gradinița are contract. Meniul firmei cuprinde și variante sănătoase, dar și multe variante nesănătoase. Însă cam așa stau lucrurile, în general, aici în ceea ce privește nutriția copiilor, așa că nu mă miră că asta este abordarea și în grădiniță.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Există destul de multă flexibilitate. Practic tusea și mucii sunt acceptate. Simptomele care determină neprimirea copilului sunt: febră, secreții nazale foarte abundente, diaree, vărsături sau stare generală proastă (moleșeală, stare de rău).
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Până la etapa de Pre-K există foarte multă flexibilitate. Apoi, pentru ca un copil să fie acceptat la Kindergarten, el trebuie să aibă anumite cunoștințe clar definite. La fel, când termină Kindergarten trebuie să aibă un set de cunoștințe dobândite. Însă felul în care sunt predate acestea diferă mult de la o grădiniță la alta. Practic, există teme generale, dar nu programe stricte.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Da, eu am fost surprinsă de cât de multe lucruri se fac pentru copii la grădinița lui Bogdan. Mi-a plăcut că părinții sunt implicați cât mai mult în activitatea copiilor. Am fost invitați de mai multe ori să venim la grădiniță pentru mici serbări, o surpriză de Ziua Mamei, o petrecere cu înghețată. De asemenea, sunt multe sărbători drăguțe în care copiii sunt implicați. Așa că am avut parte de Superhero Day sau Crazy Hair Day! 🙂 Sunt idei simple, dar care dau un farmec aparte grădiniței, iar cei mici sunt foarte încântați.
Se fac serbări?
Da, se fac. Sunt gândite într-un stil foarte “clasic”, cu interpretat cântece în fața părinților. Însă atmosfera este relaxată, iar după partea asta formală urmează și o mică petrecere pentru cei mici și părinți.
Cum se face comunicarea cu părinții?
La capitolul comunicare sunt mari diferențe în funcție de grădiniță. La cea unde este Bogdan putem comunica pe e-mail sau telefonic cu educatoarea, dar putem și să cerem oricând o întâlnire cu ea în care să îi punem orice întrebări avem.
Există sistem de supraveghere video?
La grădinița aleasă de noi nu există sistem video. Însă există un sistem de securitate bine pus la punct la intrarea în clădire și la intrarea în clasă. Adică avem coduri de acces atât la poartă, cât și la aducerea / luarea copilului de la grădiniță.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Am apreciat mult toate activitățile gândite pentru copii. De asemenea, faptul că părinții sunt implicați în activități mi se pare foarte frumos. Transparența de care au dat dovadă mereu cei de la grădiniță mi-a dat multă încredere și nu am avut niciun dubiu că este locul potrivit pentru Bogdan, cel puțin în acest moment.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Clar aș schimba gustările oferite și mâncarea de la petrecerile și evenimentele organizate de ei. Sigur se găsesc variante mult mai sănătoase. Și, sincer, aș schimba prețul, pentru că este foarte scumpă grădinița! Tocmai aspectul financiar ne pune pe gânduri pentru a continua la anul în același loc, chiar dacă ne-a plăcut mult. De asemenea, grădinița aceasta are multe vacanțe și asta ar fi incompatibil cu un job full-time pentru mine, ceea ce mi se pare un alt aspect important.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply