Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
Azi călătorim tocmai până în Canada, unde vom vizita grădinițele din Montreal și Laval, din provincia Quebec. Ne povestesc despre experiențele lor Mariana (Montreal) și Simona (Laval). Mi-a plăcut să aflu despre grădinițele familiale și mi s-a părut interesant ce frumos de completează cele două experiențe.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
Mariana: Am început grădinița la 3 ani, vârstă la care fiul meu știa doar limba română – pe care o vorbim acasă și câteva cuvinte în engleză dar nu suficient de multe ca să comunice cu ceilalți. Lucrul acesta n-a fost o problemă. În câteva luni era fluent în engleză și înțelegea bine franceza (grădinița era bilingvă întrucât în Montreal se vorbește și engleză și franceză în egală măsură). La 3 ani ai lui nu îmi doream decât ca fiul meu să interacționeze frumos cu ceilalți, să se joace, să-și facă prieteni și să-și perfecționeze limba. De partea teoretică mă ocupăm eu acasă.
Simona: Un loc unde îmi pot lăsa copilul 6-7 ore pe zi cu inima deschisă, cu încredere că va fi bine îngrijit și unde el va putea să învețe limba franceză.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
Mariana: Am ales o grădiniță privată pentru că era cel mai aproape de unde locuim noi, la doi pași de noi. Mi-a plăcut de la prima vizită. Distanțele sunt foarte importante la Montreal, mai ales pe timp de iarnă.
Simona: Grădinițele în Quebec (fiecare provincie în Canada este diferită) se împart în 3 categorii: grădinițele de stat, grădinițele private cu colectiv mare de copii și private în mediu familial (maxim 6 sau 9 copii). Cele de stat au un număr limitat de locuri, cel puțin în zona noastră, așa că am fost nevoiți să mergem către privat. Prima încercare a fost o grădiniță privată cu 80 de copii, unde însă nu am fost mulțumiți de condițiile oferite pe plan educațional și la capitolul igienă. Acum copilul este la o grădiniță în mediu familial, cu 2 educatoare și 9 copii în grupă. Pentru cel mic a fost o alegere foarte bună, integrarea a fost foarte ușoară și consideră grădinița ca o a două casă, plină de prieteni.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Mariana: Noi am început la 3 ani, dar copiii sunt trimiși la grădiniță (includ și creșa aici) de la 6 luni. Creșa se află în aceeași clădire.
Simona: Nu cred că există vârstă minimă, depinde mult de profilul grădiniței. Însă am văzut că sunt locuri disponibile de la 0 luni.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Mariana: Depinde de vârstă. Aici grupele de vârstă sunt repartizate în felul următor: 6-18 luni (4,5 copii în grupă -depinde de câți copii au 6 luni și câți au peste un an), 18-24 luni (8 copii în grupă), 2-4 ani (8 copii în grupă). La 5 ani copiii încep Kindergarten, un fel de clasa 0 din România. Pe lângă grădinițe mai există niște școli private Pre-Kindergarten care acceptă copii de 4,5 ani (este alegerea părintelui).
Simona: Fiind o grădiniță în mediu familial, sunt o singură grupă de 9 copii, cu vârste cuprinse între 10 luni și 4 ani.
Cât timp petrec copiii afară?
Mariana: De obicei ar trebui să iasă la aer de trei ori pe zi câte o jumătate de oră, dacă vremea permite acest lucru.
Simona: În general cam 1-2 ore pe zi, însă există și excepții. Când temperaturile scad sub -10 este mai rar să iasă.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Mariana: Da, au un meniu echilibrat, diversificat cu mâncare preparată chiar acolo, în grădiniță. Dulciuri, nu prea, poate câte 2,3 biscuiți după-amiază. Dulciurile le mănâncă acasă. 🙂
Simona: Mâncarea este preparată zilnic și urmărește meniul recomandat de Minister – sunt obligați să facă asta. Copii primesc și dulciuri, dar la ocazii specile: aniversări, sărbători. Gustările sunt de obicei fructe și iaurturi.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Mariana: Un copil este trimis acasă dacă: are febră, diaree, vomită. Sunt primiți cu muci și cu tuse.
Simona: Dacă nu are febră, copilul este primit în colectiv. Mucii și tusea se permit, din câte am observat. Fiind însă un colectiv restrâns, există avantajul că nu sunt așa multe virusuri.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Mariana: Da, există o programă oficială aprobată de minister.
Simona: Grădinița, deși privată, este afiliată grădiniței de stat din cartier. Ceea ce înseamnă că se urmărește programul educativ de la Minister, iar educatoarele și localul sunt controlate periodic. În cazul unor dispute între părinți și educatoare, cei de la grădinița de stat au rolul să medieze conflictele. Plus că și prețul plătit de părinți este aliniat cu cel de la o grădiniță de stat( cam de 3 ori mai puțin decât la privat în colectiv mare).
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Mariana: O dată pe lună au activități speciale (excursii la cules de mere, de exemplu) și săptămânal au ore de gimnastică, storytelling ( vine un animator specializat în spunerea poveștilor) și activitățile din preajma sărbătorilor, Halloween, Crăciun, etc.
Simona: Nu cunosc foarte bine grădinița din România, copii mei sunt născuți în Quebec. Dar apreciez că fiecare copil este încurajat să își păstreze identitatea, pentru că toți provin din medii și culturi foarte diferite.
Se fac serbări?
Mariana: Da. De Crăciun și la sfârșit de an.
Simona: Se fac serbări, dar sunt foarte puține și destul de simplu organizate. De obicei părinții nici nu sunt invitați.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Mariana: La începutul fiecărei luni primim un calendar (o foaie) cu ce se întâmplă în luna respectivă, informații importante și meniul pe luna respectivă.
Simona: Față în față, zilnic când iei copilul discuți despre cum s-a desfășurat ziua și ce evoluție are.
Există sistem de supraveghere video?
Mariana: Da.
Simona: Nu. Numai la grădinițele mari, însă și atunci părinții au acces la filmare numai în cazul unor incidente.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Mariana: Este o grădiniță cu tradiție, care funcționează de mulți ani și care are o echipă cu experiență. Mi-a plăcut că în anii în care a fost fiul meu acolo, personalul a rămas același, deci stabilitatea este importantă, mai ales pentru copii.
Simona: Faptul că se adaptează după fiecare copil în parteși că îl ajută să se integreze în ritmul lui . Fiul meu a început la 2 ani și nu cunoștea limba franceză deloc. Acum, după 6 luni de grădiniță, vorbește și în română și în franceză fără ezitări.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Mariana: Lipsa de spațiu. Copiii au nevoie de încăperi mai mari și de o sală de sport unde să alerge.
Simona: Că părinte, nu cred că există o grădiniță idealăla care să nu ai nimic de schimbat. De exemplu, eu aș organiza un pic altfel spațiul în care se joacă copii, într-o zonă cu mai multă lumină naturală.
Mai ai și altceva de adăugat? Ceva ce ți se pare ție relevant?
Mariana: Pe lângă grădinițele mari mai există aici grădinițe în mediu familial. Persoana care deschide o astfel de grădiniță, acasă, are nevoie de aprobări, se fac inspecții, trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi admisibilă și pentru a avea subvenții de la stat. Grădinițele în mediu familial pot primi cam 8 copii și e nevoie de 2 adulți. Există această posibilitate deoarece cererea este mare. De multe ori există liste de așteptare atât pentru grădinițele publice, cât și pentru cele private. Pentru a beneficia de un loc în grădinițele din Montreal trebuie să ai copilul înregistrat pe un site la care au acces toți directorii de grădinițe. Al doilea copil al nostru e pe această listă dinainte să se nască. Acum are 1 an, iar în septembrie va începe tot la grădinița unde a fost fiul meu cel mare.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply