Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
După vizita în Austria dăm o fugă în însorita Grecie unde Loredana ne așteaptă cu povești despre cum e grădinița în Atena.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
Speram să se integreze ușor și să își dorească să meargă la grădiniță, să își îmbogățească vocabularul în limba greacă (acasă vorbim în engleză cu tatăl ei și în română între noi două) . Speram sincer să învețe să împartă, să empatizeze și să înțeleagă că există reguli care trebuie respectate de toți copiii.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
Am ales o grădiniță privată de “top”. De ce? Pentru că la grădinița de stat din cartier nu am fost acceptați pe motive de declarație fiscală a părinților. În Grecia există și posibilitatea de a aplica prin ESPA la o grădiniță de stat, dar noi nu am avut timpul necesar pentru întocmirea dosarului și nu ne doream să mai ținem copilul acasă până la soluționarea lui.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Nu cunosc regulile grădinițelor de stat. La grădinița privată unde merge fetița mea primesc copii cu vârste între 2-6 ani. Aici există sistem de pediko statmos (creșă) unde acceptă copii până în 3 ani, pro-nipio (pre-grădiniță) și nipio (grădiniță) cu copiii între 3 și 6 ani.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Nu știu regula generală. La privat, în grupa copilului meu, sunt 20 de copii (9 băieți si 11 fete).
Cât timp petrec copiii afară?
Zilnic au pauză în curtea grădiniței (dacă nu plouă) aproximativ 30 de minute. O dată pe săptămână merg pe terenul de sport descoperit. Există, desigur, drumeții sau diverse deplasări care implică aer liber: pădure, muzeul Acropolis, elibarerea broscuței țestoase în mare, plantat de copaci, etc.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Primesc chec o dată pe săptămână la micul dejun (copt de domna bucătăreasă în grădiniță). Meniul nu mă încântă prin varietate. Micul dejun constă în pâine cu unt și marmeladă sau miere, fruct sau ou cu pâine și fruct sau chec. Prânzul constă în chifteluțe cu orez sau linte cu feta sau supă de peste (standard miercurea) sau macaroane cu pui sau fasole verde cu cartofi. Nu li se oferă niciodată o băutură caldă la micul dejun, nu ceai, nu lapte, nu compot. Există săptămâni când nu primesc supă deloc, dar există pește de 2 ori. Meniul e aproape același săptămânal, lucru care nu mă mulțumește dar este perfect pentru alți părinți, fiind și aprobat de nutriționist.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Mucii și tusea fac casă bună cu grădinița . În microbuzul grădiniței se tușește pe voci din noiembrie până vine primăvara!
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Da, se face după programă.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Nu știu cum și ce se face la noi acum, mama mea e educatoare pensionară. Știu că existau opționale destule (dans, arte plastice, engleză). Fata mea face sport pe teren un descoperit marțea, engleză marți și miercuri, muzică joi și teatru vineri, activități incluse în prețul grădiniței.
Se fac serbări?
Se fac serbări. Cea de Crăciun nu a avut părinții invitați, am lăsat copiii la o serată rezervată întâlnirii cu Moșul la 18.30 și i-am preluat, entuziasmați și unii și ceilalți, la 20.30. Pentru perioada carnavalului vom avea – pe 12 februarie – o serbare cu dans: vor fi 3 dansuri și fiecare copil și-a ales și a exersat unul. Se va organiza în sala de bal a unui hotel și sunt invitați și părinții (contra cost).
Cum se face comunicarea cu părinții?
Comunicăm telefonic și prin notificări scrise plasate în gentuța copilului.
Există sistem de supraveghere video?
Nu, nu există.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Apreciez că au integrat-o ușor și că îi antrenează în activități extra foarte interesante. Sunt încurajați să aducă de acasă lucrări, cărți sau orice are legătură cu tema lunii, pe care le dezbat cu Doamna și colegii. Îi încurajează să respecte mediul și să iubească animalele. Au adoptat la distanță o ursoaică adusă din Letonia și au sposorizat-o cu hrană (castane, nuci) și mănuși pentru îngrijitori. Se străduiesc să organizeze lunar ședința cu părinții , unde se face sumarul lunii pe suport video, se discută tematica lunii următoare. Au fost întâlniri cu psihologul cu care colaborează grădinița și seminarii gratuite pentru părinți , cu pedagogi și psihologi .
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Sincer, le-aș schimba un pic meniul și aș prefera un număr de maxim 15 copii în grupă. Mi-ar fi plăcut să fie mai puțini copii și să se lucreze cu ei oarecum diferențiat, în funcție de vârsta și capacitatea fiecăruia.
Mai ai și altceva de adăugat? Ceva ce ți se pare ție relevant?
Aș menționa faptul că m-au impresionat atât educatoarele, cât și copiii, prin atenția și grija cu care au integrat și tratează o fetiță cu sindrom Down. Este protejata și favorita tuturor fetițelor.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
doresc intreruperea contactului
Bună seara, despre ce contact e vorba?