Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
Azi aflăm cum e grădinița în Bratislava, Slovacia, de la Sonia. Mi s-a plărut interesant să aud că există grădinițe unde educatoarele sunt specializate pe ani de studiu.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
În primul rând ne-am dorit o grădiniță cu predare în engleză, ceea ce a diminuat destul de mult numărul opțiunilor. Am vrut să ne asigurăm că viitoarea educatoare este prietenoasă și iubitoare, am pus întrebări despre acomodarea unui copil care nu vorbește limba (Victor avea fix 2 ani și vorbea doar română atunci), am vrut ca grădinița să fie aproape de casă, să fie curată, să aibă variantă de meniu vegetarian, am vrut să petreacă zilnic timp afară și să facă activități interesante.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
Am ales o grădiniță privată, cu predare în engleză, pentru că ne-am gândit că astfel putem comunica ușor cu educatoarele și că îi va fi și lui mai ușor să învețe limba engleză decât limba slovacă. Astfel, am avut răspunsuri când ne întreba, la început, “Cum se zice la lapte/jucărie/furculiță etc. în engleză?”. 🙂
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Din câte am înțeles, la grădinițele de stat se acceptă copiii care au împlinit 3 ani, iar la cele private vârsta minimă este de 1 an.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Maxim 10.
Cât timp petrec copiii afară?
Depinde de vreme. Iarna, chiar dacă a fost destul de frig, tot ieșeau la plimbare minim 45 de minute. Pe timpul verii au stat toată ziua afară, intrau doar pentru masă și somn. Nu ies deloc afară când plouă, deși eu ieșeam cu el la plimbare și pe ploaie, dar cred că e mai greu cu atâția copilași.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Victor are meniu vegetarian și suntem mulțumiți. Am ales așa pentru că meniul inițial era bazat pe carne de porc și pui, zilnic și ni s-a părut cam mult și nesănătos. Meniul lui e bazat pe legume, paste și orez, preferatele lui. Ca gustări, primesc fructe și au și niște prăjituri tradiționale , care sper că nu au prea mult zahăr. În mare, da, sunt mulțumită, deși aș înlătura complet orice conține zahăr.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Da, dacă e vorba doar de muci și tuse, copiii sunt primiți.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Da, fost și una din întrebările noastre când am ales grădinița.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Pe lângă cele săptămânale – lecții de flaut, curs de limbă, olărit – mai au activități pentru copiii de peste 3 ani cum ar fi: dansuri de societate, înot, tenis, ski, patinaj, etc . Acestea se fac în afara grădiniției, cu profesori specializați și sunt contra cost. În rest, au mai organizat tabere foarte frumoase – am văzut poze super (anul viitor îl lăsăm și noi), Halloween Night la grădiniță – să doarmă acolo (anul ăsta îl lăsăm și noi ), vizite la muzee, la ferma de animale, la zoo sau la televiziune. Îmi place că au avut și workshop-uri despre reciclare. Mi se pare foarte important că îi educă în acest sens de la vârste așa mici.
Se fac serbări?
Da, ăste este un aspect care îmi place tare mult. De aproape un an, de când a început grădinița aici a tot avut serbări: Halloween, Crăciun, Ziua Mamei, Easter Market, unde fiecare copil vindea și cumpăra prăjiturele homemade și decorațiuni de Paște făcute de ei , Ziua copilului. La toate serbările sunt invitați atât părinții, cât și bunicii, iar organizarea este foarte bună.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Cu directoarea grădiniței comunic prin e-mail sau telefonic dacă este vorba de ceva urgent. Cu educatoarea comunic aproape zilnic și apreciez mult faptul că îmi trimite poze și filmulețe.
Există sistem de supraveghere video?
Nu, aici nu e ceva obișnuit.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Cel mai mult apreciez iubirea și căldura cu care educatoarele îi tratează pe copii, cât și profesionalismul de care dau dovadă. Victor s-a atașat rapid de ele, ceea ce a fost un semn bun înca de la început. Pentru mine este primordial ca el să se simtă fericit, iubit și înțeles la grădi. De asemenea, mă bucură faptul că organizează multe activități.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Aș înlătura din meniu tot ce conține zahăr, chiar și în cantități reduse. În rest, sunt mulțumită.
Ce altceva ai mai adăuga?
Mi s-a părut diferit faptul că educatoarea copilului nu rămâne aceeași pe durata anilor petrecuți la grădi. Fiecare educatoare este specializată pe o anumită grupă de vârstă. Când copilul crește și trece la grupa următoare, va avea altă educatoare. Mi s-a părut ciudat la început, dar acum mi se pare în regulă. Toți copiii petrec oricum mult timp împreună cu toate educatoarele și mă gândesc că va fi mai ușoară “desprinderea” când va merge la școală, neavând o singură educatoare de care e foarte atașat după toți anii.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply