Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
După vizita în Canada venim mult mai aproape de casă, într-o țară care mie îmi place mult: Austria. Mulțumesc, Cătălina, că ți-ai luat timp să ne povestești cum e grădinița acolo.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
Am avut experiențe urâte cu grădinița din România așa că unul din motivele pentru care am ales Austria a fost sistemul educațional. Mi-a fost teamă că nu se va descurca,nu știa deloc germană,dar personalul este obișnuit cu situațiile de genul ăsta și nu au fost probleme.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
De stat. În orașul în care locuim nu avem grădinițe private.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
La grădiniță merg de la 3 ani.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
În grupa băiatului meu sunt cam 15 copii. De ei se ocupă o învățătoare și 2 asistente.
Cât timp petrec copiii afară?
După ora 12 merg afară și intră în clasă în jur de ora 16:00, iarna, iar vara îi luăm de afară. Grădinița se închide la 6.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Mănâncă dulciuri o dată pe săptămâna, în rest primesc mâncare sănătoasă și gustoasă. Sunt foarte încântată de meniu.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Mucii și tusea nu sperie pe nimeni aici, sunt primiți fără probleme. În caz de febră sunt trimiși acasă și pentru a duce apoi copilul la grădiniță este nevoie de adeverință de la medic.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
Bănuiesc că da. Cât am stat la acomodare cu el în clasă am văzut că vorbeau despre anotimpuri și zile, dar nu se preda ci făceau totul sub formă de joacă.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Mi se pare diferența mare între ce am văzut aici la stat și ce este la noi la stat. Pot compara chiar și cu grădinițele private și Austria tot iese pe plus.
Se fac serbări?
Da, dar sunt mai mult ca un fel de petrecere. De moș Nicolae, de exemplu, a venit moșul, le-a dat câte o punguță și ei au cântat împreună un colind. Nu au spectatori. Totul se întâmplă în clasă, între ei.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Depinde de situație. Dacă sunt lucruri generale, se scrie pe panoul de la intrarea în grădiniță. În fiecare an fac evaluare logopedică, psihologică și dentară și atunci primim scrisoare acasă să mergem să vorbim cu specialistul. În rest, direct cu educatoarea.
Există sistem de supraveghere video?
Nu.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Totul, dar mai ales educatoarele. Una dinre ele a învățat cuvinte în română numai ca să poată comunica cu un băiețel care plângea 3/4 din zi.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Aleg să am încredere în grădiniță și în personal. Copilul se dezvoltă foarte bine și îi place la grădiniță. Ah, mi-am adus aminte! Când doi copii se ceartă, îi fac să se împace și să dea mâna și mai există și sistemul pedepselor dar nu este folosit decât în cazuri extreme. Pe astea două probabil că le-aș eradica.
Mai ai și altceva de adăugat? Ceva ce ți se pare ție relevant?
Tot ce se face aici se poate aplica și în România. De la jucăriile minunate până la respectul față de copil. Ce auzeam cel mai frecvent era: atunci cum crezi că poți stăpâni 10 copii? Păi…oare alte țări cum o fac? Iată că am aflat și răspunsul.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply