Seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” e felul nostru de a ne lua la revedere de la grădiniță acum că Alex merge la școală. Ideea proiectului a apărut în primăvara lui 2017, plecând de la Școala în lume a Ioanei. În articole veți găsi părerile unor mame românce plecate în străinătate. Ele mi-au răspuns la câteva întrebări și au împărtășit experiențele lor, fără ca acestea să fie general valabile pentru toate grădinițele dintr-o anumită țară.
Andreea ne povestește azi despre cum e grădinița în Elveția, țara unde ciocolata e la ea acasă.
Ce așteptări aveai când ai căutat grădinița potrivită pentru copilul tău?
Să fie un mediu cald și prietenos și să știu că cel mic primește atenție și afecțiune de la personalul care îl îngrijește.
Ai ales o grădiniță privată sau de stat? De ce?
Până la vârsta de 4 ani toate grădinițele sunt private și se plătesc (cu o subvenție de la stat), ele nefiind obligatorii. De la vârsta de 4 ani grădinița devine obligatorie și este gratuită, fiind de stat. Poți să optezi pentru varianta privată în continuare, unde ai și program prelungit. Cea de stat are program până la ora 12.
La ce vârstă merg copiii la grădiniță? Există o vârstă minimă de la care sunt acceptați?
Vârsta minimă pentru creșă este de 4 luni. Pentru grădiniță vârsta minimă este de 4 ani. De fapt, conform regulii, copilul trebuie să aibă 4 ani împliniți în luna mai ca să poată începe grădinița în august. Altfel mai stă un an acasă.
Câți copii sunt, de regulă, în grupă?
Între 9 și 12 copii într-o grupă.
Cât timp petrec copiii afară?
Se iese de 2 ori pe zi, în prima parte a zilei și după somnul copiilor. Iarna stau în medie 2 ore și se fac plimbări. Vara stau și 3-4 ore pe zi în plimbari și prin grădină. Fiecare gradiniță trebuie să aibă zona verde alocată unde copiii să poata sta afară.
Ce mănâncă cei mici? Primesc și dulciuri? După părerea ta au un meniu sănătos? Ești mulțumită?
Meniu variat: fructe, legume, carne, ouă, pește. Fructe la gustarea de după amiază, legume crude la gustarea de la 9. Primesc și dulciuri dacă își mănâncă fructele și legumele, când este ziua unui micuț sau la alte ocazii speciale (e.g. de Paști primesc ouă de ciocolată). În Elveția, ciocolata este considerată ceva normal și am observat că după vârsta de 2 ani li se oferă celor mici. Nu sunt tocmai de acord cu asta, mai ales că pe Luca l-am cam ținut departe de zahăr si nu a simțit lipsa până nu a încercat. Acum, la 2 ani jumate primește și dulciuri dar nu în fiecare zi. Este ceva special și el știe asta.
Care e abordarea celor de la grădiniță când vine vorba de copiii răciți (cu muci și tuse)? Sunt primiți? Trimiși acasă?
Sunt primiți atâta vreme cât nu au febra peste 38.5.
Predarea se face după o programă oficială aprobată de minister?
La creșă nu, la gradiniță, de la 4 ani încolo, da.
Există activități speciale? Ceva ce la noi poate nu se face.
Depinde de creșă, dar se fac tot felul de ieșiri: piscină, zoo etc. Există și grădinite ca o fermă și copii ajută acolo, hrănesc animalele și merg în padure foarte des.
Se fac serbări?
Nu.
Cum se face comunicarea cu părinții?
Prin mail, întâlniri cu părinții sau telefon în caz de urgență /copil bolnav. La finalul fiecărei zile se primește un rezumat cu detalii despre ziua copilului: orele de somn, ce și cât a mâncat, activități făcute, etc.
Există sistem de supraveghere video?
Nu, este interzis prin lege să ai camere video în grădinițe.
Ce apreciezi la grădinița la care merge copilul tău?
Mi se pare că știu să impună reguli într-un mod foarte relaxat și calm. Au foarte multe obiceiuri sănătoase pe care le transmit micuților, indiferent de vârstă. De exemplu, spălatul pe dinți – care începe de la primul dinte – după fiecare masă. Copiii sunt încurajați să fie autonomi, să mănânce singuri, să își ia singuri sticla cu apă. Învață să strângă jucăriile prin joacă și cântec. Cântă împreună și fac proram artistic, dar au și ore de free play în care fiecare copil se poate juca așa cum dorește. Grupele sunt mixte de cele mai multe ori și asta îi stimulează pe cei mici să învețe de la cei mai mari. Nu sunt obligați să doarmă la amiază. Copii care nu dorm, pot să stea să citească sau să facă activități mai liniștite.
De schimbat ai schimba ceva la grădiniță? Simți că i-ar lipsi ceva?
Nu cred.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și celelalte articole din seria ”Ce spun mamele despre grădinițele de prin lume” aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply