Stau și mă întreb uneori până când vom mai reuși să fim creativi când vine vorba de depozitarea jucăriilor. După ce că sunt multe, de când Sara a pornit de-a bușilea prin casă mereu suntem în alertă ca să ne asigurăm că nu găsește în calea ei piese foarte mici. Spre deosebire de Alex când era mic, Sara bagă orice în gură de la jucării, la cabluri, șosete, papuci sau șervețele.
O bună bucată de vreme după ce Alex a început să se joace am reușit să ne abținem de la a cumpăra prea multe jucării. Apoi, undeva pe drum, el a început să mai și ceară, prietenii și cei din familie aduceau mereu câte ceva, Moș Crăciun venea și la grădiniță, și la birou la părinți, dar și acasă așa că nu a fost deloc greu să umplem casa cu jucării. Marea lor majoritate sunt frumoase, utile, educative, însă am avut și jucării care pe mine mă terorizau, cu lumini amețitoare și sunete mult prea puternice. Alex a primit destul de multe jucării de genul ăsta de-alungul timpului și toate îl speriau la vârsta pentru care erau recomandate.
Să nu uităm care e rolul jucăriilor
Cred că ori de câte ori pornim în căutarea unei jucării trebuie să ne gândim dincolo de simpla achiziție sub presiunea că trebuie să luăm ceva. Ce vârstă are copilul? Ce îi place? Cât de utilă e jucăria? E sigură? Ce se poate face cu ea? Poate fi folosită un timp îndelungat? Stimulează creativitatea?
În funcție de vârstă, jucăria potrivită ar trebui să îl ajute pe copil să:
- descopere lumea și să învețe despre ea
- își antreneze simțurile
- înțeleagă cum funcționează lucrurile
- exerseze mișcări și să își antreneze musculatura
- își dezvolte imaginația, dar și încrederea în sine
- proceseze informații
- își dezvolte inteligența cognitivă
- înțeleagă și să exprime emoții
Bebelușii și jucăriile
Multă vreme am fost jucăria preferată a bebelușilor mei și fiecare mi-a studiat îndelung fața și degetele și m-a tras de păr cu satisfacție și curiozitate. Dar vine o vreme în care ei au nevoie și de altceva.
Bebelușii sunt nerăbdatori să descopere lumea și tot ce îi înconjoară. Fiecare formă, culoare, textură sau sunet pentru ei e o experiență de învățare. Jucăriile colorate care zornăie, foșnesc sau cântă îi vor ajuta să își dezvolte simțurile, să înțeleagă noțiunea de cauză-efect și nu numai.
Ca părinți cred că trebuie să fim atenți la trei lucruri importante pentru binele și siguranța lor. Jucăriile trebuie să fie cât mai simple și să nu îi suprastimuleze pe cei mici. Ele trebuie să fie adecvate vârstei lor. Și trebuie să fie sigure: să fie suficient de mari ca să nu poată fi înghițite (bebelușii bagă orice în gură), să nu aibă atașate piese mici ce pot fi smulse, să nu se spargă, să nu aibă colțuri sau muchii foarte ascuțite.
Jucăriile preferate ale Sarei
Multe din primele jucării ale Sarei sunt moștenite de la Alex și abia în ultima vreme au început timid să își facă apariția primele jucării cumpărate pentru ea. Printre ele se găsesc și cele de mai jos, de la K’s Kids, cei pe care vi-i recomandam și în articolul cu peste 60 de idei de cadouri de cadouri de Crăciun.
Cub muzical și educativ Ferma animalelor – e printre jucăriile ei preferate ceea ce nu mă miră având în vedere cât de multe lucruri are de descoperit la el, de la frunze care foșnesc sau piese numai bune de ronțăit până la sunete de animale și cântecele.
Cuburi moi Block N Learn – Sara și Alex se joacă deseori împreună cu ele, el construiește, ea dărâmă…deocamdată.
Păpușa Julia – Am aflat ieri că Julia a devenit repede obiect de atașament pentru două fetițe și că relația lor cu păpușa durează de ani buni. Sunt curioasa dacă și Sara o va îndrăgi la fel. Deocamdată îi ronțăie cu poftă codițele. 🙂
Unește formele Omiduței – Omida colorata e o altă jucărie foarte atractivă pentru Sara care acum le explorează cum poate, dar vă las mai jos o imagine să vedeți câte se pot face cu ea.
Ce apreciez eu tare la jucăriile K’s Kids este faptul că sunt proiectate pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului. Pentru a ajuta părinții să înțeleagă beneficiile fiecărei jucării ei au dezvoltat un “Triunghi al Învăţării” care rezumă de ce are nevoie un copil în dezvoltarea lui fizică, cognitivă și socială.
Triunghiul de Învățare pune la dispoziţie părinţilor un ghid uşor de înţeles despre ce tip de abilităţi de dezvoltare poate achiziţiona un copil prin jocul cu respectiva jucărie, ghid care mi-a fost de mare folos când am ales jucăriile pentru Sara. Cele nouă embleme, care reprezintă arii de dezvoltare mai detaliate, vor explica părinţilor detaliile fiecărui beneficiu de dezvoltare.
Dacă nu știți ce jucărie ar fi cea mai potrivită pentru bebelușii voștri, pe site-ul Ks Kids găsiți un chestionar care vă va fi de folos.
Jucăriile pot fi cumpărate de pe site-urile partenere www.elefant.ro, www.crazytoys.ro, www.emag.ro sau www.nichiduta.ro, dar le găsiți și la Bebe Tei sau hypermarket-uri.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
3 Comments
Si noi avem casuta lui Patrick. Sunt niste jucarii foarte prietenoase si bine gandite. Am mai vazut la ei pe site o masinuta pe care sunt tentata sa i-o recomand mosului pentru baiatul meu 🙂
Si noi avem un telefon cu un catelus de la ei. Imi place, ca pe langa alte functii, ma pot inregistra si cand nu sunt cu bebe, imi poate asculta vocea. Si ei ii place mult.
Imi place ideea cu inregistrarea. O au la mai multe jucarii. 🙂