De când suntem 4 aproape că nu trece zi fără să spăl. Oh, the joy! Azi albe, mâine colorate, poimâine lenjeria de pat, apoi hainele copiilor și de la capăt. Bine, e impropriu spus că spăl, pentru că le spală mașina, dar nici nu întinsul rufelor sau strânsul lor nu mă omor. Ca să vă faceți o idee mai clară, fetița atomică e mai mereu cu mine pe balcon când întindem rufele. Uneori are chef și mă ajută, aducându-mi pe rând hainele din lighean ca să le pun pe uscător. Dar de cele mai multe ori ei i se pare mult mai interesant să tragă de pe sârmă haina pe care eu tocmai am întins-o sau, mai nou, să se urce pe scaun și să se joace la întrerupător (e fascinată de becuri și de întrerupătoare!).
Din experiența mea, mamele devin tot mai relaxate la capitolul explorare liberă și murdărie cu fiecare copil pe care îl aduc pe lume. Eu n-am fost niciodată genul de mamă care să șteargă copilul non-stop cu șervețele antibacteriene. Cum la noi în familie nu există probleme sau afecțiuni nici la spălatul hainelor nu am făcut nu știu ce eforturi sau ajustări. Când s-a născut Alex am schimbat balsamul de rufe (da, folosesc balsam de rufe – în cantități mici) cu unul care mirosea mai puțin, hainele noi i le spălam la temperaturi mari prima oară și nu i le-am amestecat cu ale noastre. În rest, nu am luat măsuri speciale nici la el, nici la Sara. Nici mașina de spălat pe care o am nu e vreo navă spațială șmecheră și prima condiție când am cumpărat-o a fost să îmi încapă într-un spațiu foarte îngust.
Am aflat însă recent, la o masă rotundă cu cei de la LG, că există mașini de spălat cu funcție de abur, ceea ce mi se pare foarte fain pentru orice familie cu bebeluși și copii mici, așa că vreau musai să vă povestesc despre ele și să vă dau 2 vești bombă, una mai tare ca alta.
Ce am aflat despre spălatul rufelor de la un medic dermatolog
La întâlnire a participat și dr. Iulia Panțuru, medic dermatolog specializat în pediatrie. Mi-a plăcut că e o mamă relaxată și ”pro-murdărie” cum zicea chiar ea. Primul lucru pe care l-a lămurit pentru noi a fost diferența dintre substanțele iritante și cele alergene. Substanțele iritante sunt acelea care la o anumită concentrație și un anumit timp de contact cu pielea produc iritații cam la toată lumea. Seamănă cu alergia însă nu mănâncă. În categoria asta intră detergenți, balsamuri și dezinfectanți. Substanțele alergene sunt acelea care în cantități mici și în timp foarte scurt declanșează un răspuns la persoanele sensibile cu predispoziție la alergii. Acarienii, praful, polenul, poluanții atmosferici, părul de animale, penele , mucegaiurile și medicamentele intră aici.
Voi știați că:
- balsamul de rufe nu e recomandat copiilor sub 3 ani;
- la spălarea la 40ºC doar 6% din acarieni se distrug;
- dezinfectarea se obține la o spălare a hainelor la 60ºC;
- mașina de spălat e locuită de colonii de E-coli (și cine știe mai ce) și de asta producătorii de mașini de spălat recomandă câte un ciclu de spălare la 90ºC pe lună;
- din același motiv nu e bine să lăsăm rufele în mașină după ce s-a terminat programul de spălare;
- lenjeria intimă se spală separat de restul hainelor și niciodată împreună cu ale bebelușului pentru că 80% e contaminată cu E. coli și Staphylococcus aureus (toate comisiile de igienă recomandă asta);
- uscatul la soare e o metodă bună de dezinfectat rufele?
Mașinile de spălat LG Steam
LG a lansat o gamă nouă de mașini de spălat echipate cu o funcție suplimentară pentru îngrijirea țesăturilor, LG Steam. Pe lângă funcțiile de îngrijire a țesăturilor, gama de culori atractive şi un design elegant şi modern mașinile astea de spălat sunt durabile și au performanta de top datorita motorului Direct Drive (și de o garanție de 10 ani pentru motor), precum si funcții Smart care permit un control optim al acestora.
Aburul pătrunde în profunzime în țesătură și ajută la o mai bună igienizare a rufelor prin eliminarea bacteriilor și alergenilor pentru că moleculele de aburi sunt mai mici, mai fierbinţi şi mai active decât cele de apă. Aşadar, aburul intră mai usor decat apa în spaţiul dintre fibre pentru a dizolva murdăria, a îndepărta mirosurile şi a distruge alergenii.
4 feluri de funcții cu abur
Pentru familiile cu bebe mic, una dintre cele mai importante funcții este Allergy care, care elimină alergenii în proporție de 99,9% și sterilizează bacteriile cu ajutorul aburului. Alergenii dizolvați sunt eliminati în timpul programelor de clătire și centrifugare.
E bine de știut că în urma testelor efectutate de BAF (British Allergy Foundation) s-a demonstrat ca mașinile de spălat LG reduc un nivel ridicat de alergeni prezenți în haine, fiind astfel alegerea perfectă pentru persoanele alergice sau pentru igienizarea hainelor de bebeluși sau copii mici.
Nu e suficient? Mai sunt încă 3 funcții cu abur, una mai cool decât cealaltă:
- Baby Steam Care – curăță foarte bine hainele de bebeluși.
- Steam Softener™ – cea mai igienică metodă de a păstra țesăturile moi fără strop de balsam de rufe.
- Steam refresh – cea mai faină dintre toate dacă îl întrebați pe soțul meu care visează la haine mai puțin boțite în doar 20 de minute (el își calcă singur cămășile pentru că are standarde muuult prea înalte pentru mine).
Cum să nu îți placă mașinile astea de spălat? Și fără alergii și dezinfectate și fără balsam și cu mai puține cute de îndreptat la călcat! Să vă mai zic că are și variantă hibrid, cu uscător? Sau că există și în formă slim? Sau că poate fi controlată de la distanță orin aplicația Smart Thinq? Sau că au mai multe modele de la 1500 RON (preț promoțional) la 4000 RON (cea mai cea variantă, full option)?
De ce o mașină de spălat cu funcție de abur
Cu toate că am fost aspru judecată de oameni atotștiutori de pe internet sunt o mamă pro-murdărie, explorare și joacă liberă, nu sterilizez tot ce ne iese în cale și îi feresc pe copii doar de riscurile inutile la capitolul expunere la gărgăunii din mediul înconjurător.
Sunt totuși câteva cazuri în care în care se recomandă dezinfectarea hainelor pe care doamna doctor mi le-a confirmat la întâlnire.
- Prima spălare a hainelor – Mai ales ales ale bebelușului. Nu știm pe unde au umblat, prin mâinile cui au trecut.
- Scutecele textile – Nu cred că mai e cazul să spun cât de important e ca ele să fie bine curățate și dezinfectate. Ele trebuie spălate la cel puțin 60ºC.
- Dermatită atopică – Copiii cu această afecțiune au pielea foarte sensibilă și colonizată cu Stafilococ Auriu.
- Moluscum contagiosum – E o afecțiune virală foarte contagioasă, copiii se recontaminează de fiecare dată când poartă aceleași haine.
- Persoană bolnavă sau cu rană deschisă în casă – În cazul ăsta hainele ei se spală separat pentru că există tot felul de bacterii ce stau pe pielea nesănătoasă.
- Copilul a stat cu hainele în nisip – Dr. Panțuru spunea că ea le consideră contaminate și că le tratează ca pe halatul ei.
- Prosoapele de bucătărie și șorțurile – Sunt pline de bacterii și germeni, urme de carne sau ouă, așa că trebuie să fie spălate măcar la 60ºC.
- Hainele în care transpirăm (facem sport), lenjeria intimă, șosetele – Ori le spălăm separat ori împreună, dar la 60ºC.
- Pentru persoanele cu o imunitate foarte scăzută, persoane cu HIV sau cele aflate după citostatice sau transplant.
Vestea bună numărul 1
Dacă ați ajuns până în acest punct al articolului să știți că cei de la LG au o campanie foarte șmecheră, ”LG Steam: de două ori mai ușor să ai grijă”. Între 1 iulie – 31 august 8 modele de mașini de spălat cu funcție de abur vin la pachet cu o stație de călcat de la Tefal. Participarea la promoție se face prin achiziția unei mașini de spălat cu funcția LG Steam (codurile produselor participante sunt disponibile aici) și înscrierea pe site-ul acesta în baza facturii fiscale ce dovedeste achiziția produsului.
Vestea bună numărul 2
Eeeeiii, cu vestea asta bună bombă facem istorie pe blog! Și nu zic asta ca să sune mai dramatic. Dar serios, cum aș putea să îi spun altfel veștii că am o mașină de spălat LG Steam pentru unul dintre voi? Modelul este F2J6WY0W și îl vedeți mai jos:
Ca să intrați în concurs trebuie să:
- îmi spuneți într-un comentariu cum spălau mamele și bunicile voastre rufele pe vremuri.
- dați share public (să pot verifica pe profilul vostru) acestui articol.
Concursul se va încheia pe 31 iulie, ora 23:59. Câștigătorul va fi desemnat prin tragere la sorți. Numele lui va fi anunțat pe blog și printr-un e-mail la adresa cu care a lăsat comentariul.
Important! Dacă în 48h câștigătorul nu va răspunde la e-mail, voi face o nouă tragere la sorți. Ca să vă asigurați că nu ratați vestea noilor articole pe blog vă invit să vă abonați aici.
Acestea fiind zise, vă urez succ.es!
Surso foto: Shuttertock
Later edit – 1 august 2017
Avem și numele norocosului câștigător: Roxana Mirela Vasile. Felicitări! 🙂
Vă mulțumesc tuturor pentru participare și pentru poveștile din copilărie.
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
447 Comments
Mamaie le spala “la mana”, afara, in curte, iar eu o ajutam spalandu le pe ale mele separat. Dupa ani mi a spus ca de fapt mie mi placea foarte mult cum face sapunul spuma si nu le clateam cat era necesar 🙂 dar ma lasa sa le intind si sa plec multumita la joaca si le mai clatea ea inca o data, draga de ea ❤️
La mami era deja alta poveste, avea o masina de spalat manuala (semi automata, nu stiu exact cum se numea), care mergea doar cu usa deschisa si din cand in cand se mai impotmoleau hainele si trebuia sa le invarta ea :))
Mama imi povesteste mereu cum fierbea toate fasele noastre, pentru ca nu aveam scutece fancy atunci si dezinfecta orice hainuta prin fierbere. Din acest motiv cred ca am avut si numai hainr albe pana la 3 ani 🙂 Acum e mult mai simplu, dar mi-ar placea sa fie si mai simplu cu asa masina de spalat.
Spalau la o masina semiautomata sau spalau cu apa in lighean de mana pur si simplu, iar pe unele rufe le fierbeau.
Mama spala hainele in “copaie” sau cada,depinde de volumul lor,dar inainte de a fi spalate erau inmuiate in apa si sapun de casa,facut de bunica in odaia proprie, dat pe razuitoare(ca sa faca spuma) .in schimb cand eram mici scutecele le fierbea in oale pe aragaz dar si celelalte hainute de corp.eu am doi copilasi, ambii cu alergii atat alimentare cat si alergii respiratorii; la mucegai si praf de casa si intr-adevar lenjeriile si pernele le spal la 90 grade insa hainutele doar la 60 grade pentru ca nu cred ca rezista mai mult.aceasta masina de spalat va fi foarte cautata in mod special de mamicile si tatici care au copii cu alergii.succes tuturor
Iar bunica dintotdeauna a spalat hainele intr-o copaie,in vremuri de demult cu acelasi sapun de casa facut de ea,apoi cu detergent si sapun de casa pentru ca sapunul dr casa spala intotdeauna mai bine decat orice detergent,iar acum a evoluat la o masina de spalat manuala.
Tin minte ca mama spala rufele aplecata in cada, iar rufele albe le fierbea in oala pe aragaz. Iar pe fratii mei ii punea sa frece la sosete pana ieseau albe imaculat. Bunica nu stiu cum spala rufele ca a murit cand eu eram mica,iar pe cealalta bunica nu am cunoscut-o.
Nu stiu daca ati auzit de mangalau. Bunica mea se trage de langa Suceava si obisnuia sa cumpere vestitul mangalau de cate ori mergea in vizita la rude. Il aducea cu ea in banat si il folosea la spalatul rufelor. Cand eram foarte mica ,sa zic de vreo 3 sau 4 ani ,mama si bunica obisnuiau sa foloseasca si sa faca sapun de casa. Iubeam mirosul de sapun facut in casa!
Bunica spala iarna intr-o baraca prin care sufla vantul…Evident, era incaltata cu sandale. Incalzea apa la resou si spala cu sapun de casa, uneori si cu lesie. Am facut cunostinta cu baraca, cu acea copaie in care seespala si rufele si copiii. Ulterior, mama a beneficiat, dupa ceva munca facuta tot spaland manual, de o masina de spalat cu furtun….Nu am stiut vreodata sa o actionez, tin minte ca satisfactia pe c care aveam sa o ajut era aceea de a tine acel furtun ferm in gura toaletei, ca sa evacueze apa….Tin minte cum se faceau blugii ca tabla pe sarma caci, evident, ramanea o tona de apa pe ei…
Bunica mea fierbea apa pe plita iarna si le spăla cu sapun de casa. Pe timp de vară încălzea apa la tuci in curte si folosea acelasi magic sapun de casa. Lucrurile albe le punea intr-o ala folosită numai pentru haine si le fierbea. Acum, nu mai este asa!
Când eram mica aveam o masina de spălat verticala pe care o folosea mama pentru a spala rufele. Dar tin minte ca de multe ori spala si in lighean.
Mama spala rufele la zolitor cu sapun de casa
Cum spălau pe vremuri?! Buna întrebare! Scutecele știu ca erau fierte într-o oală veșnic prezenta pe aragaz 🙂 mașina de spălat îmi aduc aminte ca era una Albalux în care trebuia să pui apa caldă și care de obicei se deplasa prin baie. Bunica, la țară spala cu apa strânsă de la ploaie – ca era “moale” – adică fără calcar și cu veșnicul săpun făcut în casă cu soda.
Buna, mama spala rufele la masina manuala, aduceam apa curata se incalzea la masina apoi bagam hainele si o porneam. Iar de clatit, aveam o balie mare in care puneam apa rece curata. Le storceam la mana si apoi le puneam la intins pe sarma. Iar bunica spala hainele la zolitor din lemn. 🙂
Diferenta din zilele noastre e uriasa.
Poi saraca mama spala la mana cu sapun de casa..desi avea masina de spalat cu incarcare verticala semiautomata(parca).Tare greu imi este sa imi imaginez cum spala inclusiv scutecele..Multumim lui Dumnezeu pentru evolutii
Pe vremuri dura o vesnicie! Bunica spala la mana,le intindea afara pe sarma, miroseau minunat dupa ce se uscau,acel miros nu cred ca l am mai intalnit! Mama in schimb spala la masina de spalat albalux,cred ca toata lumea o stie. Eram 5 in casa,dura o vesnicie pana reusea sa spele tot,apoi le clatea la mana, le storcea,le intindea, calca. Apoi o lua de la capat, cam era un cerc vicios. Pentru noi este mult mai usor acum, masina spala,clateste si stoarce!
Mamaia avea masina de spalat semi-automata dar inainte de asta le spala la mana.Mai mult spala de mana decat la masina,nu mai stiu cum se numea masina dar stiu ca facea sapun de casa si ma fascina cum face sapunul.Iar mama a spalat de mana cu sapunul de la mamaia pana si-a luat o masina de spalat.
Bunicii in albie cu săpun de casa :).Mama in cada sau in lighean,apoi a apărut mașina semiautomată ,dar pentru ea tot ligheanul a fost sfânt.
Wow, felicitari! Sa incepem cu inceputul: in faza de bebelusenie finetul era spalat si se fierbea pentru sterilizare. Ulterior s-a avansat la celebra albie asezata pe un scaun in care rufele erau frecate si rasfrecate si clatite, in alta apa, in aceeasi celebra albie. Sapunul de casa era sfant, iar de balsam nici nu se auzise. Se foloseau clor si violet de gentiana la nevoie.
Bunica si mama mea spalau rufele de mana cu sapun de casa si cu masina semi-automata; in ture, hainele erau sortate in functie de culoare… colorate/albe/negre si in functie de material; pana sa aiba masina automata hainele le storceau cu mana. Si le intindeau pe sfoara in curtea casei! Mereu mama a gasit ajutor in mama ei! 🙂
Mamaie, de cand o stiu, le spala de mana afara, cu sapun de casa si dero manual, nu are incredere in masina de spalat .
Cand eram mica mama spala rufele cu o masina semiautomata, la fel folosea sapun de casa razuit, clor pentru albituri si apret pentru uniforma scolara …acum s-a modernizat si ea…are de vreo 20 de ani masina de spalat automata .
Ooooo,aici e vorba de vremuri demult trecute…..mama le punea la inmuiat de cu seara si le spala cu sapun de casa in covata.Nu aveam masina de spălat, nici nu stiam ca exista atunci.Multumita tehnologiei avansate,in ziua de azi,noi nu mai avem preocuparile si grijile mamelor noastre, spala cu spor,masina 🙂
Bunica spala hainele cu sapun de casa facut de ea si lesie, apoi le usca afara, chiar si iarna le intindea afara pe sarma sa ia aer. Era multa munca pe vremea aceea sa ingrijesti de casa si copii, nu stiu cate dintre noi ar mai avea rabdare sa faca asta. Insa viata era mult mai simpla si frumoasa! Mi-e dor sa mai fiu copil 🙂
Foarte interesante informații, pe unele nu le cunoșteam. Îmi aduc aminte și acum mașina albalux la care spăla mama și pe care o alimenta cu apă de la chiuvetă printr-un furtun, apoi cum se chinuia să le stoarcă. Și îmi mai aduc aminte cum eu le băgam apoi în vasul de toaletă, fiindcă îmi imaginam că aia e mașina mea de spălat Și apoi mama o lua de la capăt, săraca.
Si mama si bunica au spălat o lungă perioada de timp “de mana”, cu sapun de casa si apa de ploaie (doar mamaie)
Pot sa zic doar ca ma bucur ca nu am trăit acele vremuri, cu scutece de finet si spălat de mana…totul
Mama ne spala rufele la mana, ligheane întregi în fiecare zi (fiind 4frati unul după altul) cu săpun de casa și detergent manual. Uff.. Greu i-o mai fi fost. Între timp își luase o mașină de spălat manuala. Oricum, muntele de haine de spălat nu scădea prea des :)) hero mother I have 🙂
Mama le spala “de mana” intr-o albie cu sapun de casa.Chinuiala mare!
Le spălat cu mâna, cu săpun de casă, iar unele articole le fierbeau și apretau.
Mamaie (Dumnezeu sa o ierte, ce dor imi e de ea ❤) le spăla la pârâul din spatele casei. Îmi inchipui că era minunat să le vezi pe ele, femeile tinere cu fusta si manecile suflecate, frecand cu lesie (nu imi mai amintesc ‘reteta’) și cântând de răsuna valea! Iarna trecea la copaie si urma același procedeu.
Mama e generatia Albalux, cu capac deasupra era modelul si trebuia sa fiarba intai apa, apoi punea rufele si dadea de o rotita. Uneori se oprea miraculos si trebuia sa invarta manual
Offf si generatia noastra… avem mașină cu uscator, sau cu abur, spalam zilnic, ne luptam cu acarienii, cu alergiile, cu cu cu…
Mama mea spală rufele la mana cu săpun de casa si Dero,iar ea fiind plecată mai mereu la munca prin sat,eu având 12-13 ani aveam grija de doara mea de 4 ani si spală rufele afara in copaie si le clateam in lighean cu “lenor”.mamaie le spală tot la mana si in ziua de azi chiar daca petele nu ies pentru ea sunt “lună”. Felicitări pentru acest concurs.
Mamaia mea spală rufele de mână, după ce le lasă un timp la înmuiat, insista la gulerele și manșetele cămășilor cu o periuță, iar lenjeria intima o spăla separat. Mamaia Ioana obișnuia sa-mi apreteze gulerele brodate de la uniforma școlară. Ce dor îmi este de ea……. îmi este dor sa o privesc cum făcea treabă! O sa ne întâlnim candva, draga mea, și o sa-ți povestesc de tehnologia de spalat rufe din vreme mea!
Cand spala mama, știa tot blocul! Începea de la 8 dimineața si termina pe la prânz, in fiecare sâmbăta.
Mașina de spălat era semiautomată, un arctic ce huruia mai tare decât tancurile rusești. Tin minte si acum ca avea un patent mereu langa ea, iar sarma era de baza cand venea vorba de reparat cureaua care se rupea constant. In casa nu se intelegea om cu persoana, iar cand oprea mașina sa limpezească rufele, ne țiuiau urechile. Le limpezea in cada pana cand i se înroșeau mâinile, iar detergentul era mai mult nisip decât Dero.
Cand am venit mândrii cu o mașina noua de spălat (eu si tata), maica-mea stătea in prag si dădea dezaprobator din cap spunând: “Prea e silențioasă, sigur e stricat ceva la ea” sau “Ia uite câta spuma face, o sa iasă nelimpezite hainele”. Cand intr-un final a acceptat sa o folosească (deși mereu era nemulțumita), toate hainele noastre albe erau ori gri, ori rosé, ori albastru pentru ca pentru ea, ori le spala la 90 de grade ori nu le spala (nu de asta e mașina automata?!?).
Si acum am oroare de programul de 90 de grade, asa ca o astfel de mașina m-ar scuti de o “trauma”!
Imi amintesc cu drag cum spala bunica hainele afara 🙂
Ce placut era pentru mine sa ma ud toata ajutand’o!!
Imi aduc aminte covata, sapunul de casa, apoi cel de la cooperativa satului….soarele, iarba uda de sub picioare, limpezirea hainelor in mai multe ape, intinsul hainelor pe sarma sau pe gard, chiar si clemele cu care le prindeam 🙂
Țin minte că mama, până să avem o automată, le spăla la cea veche, care nu limpezea, nu storcea.
Și stătea nopțile târziu să termine. Iar când am mai crescut, o ajutam. Luam hainele din mașină, le clăteam în cadăx storceam și întindeam până după miezul nopții.
Cât despre bunici, nici măcar din asta nu aveau. Direct lighean, albie, cu apă de la ploaie de cele mai multe ori, și nelipsitul săpun de casă.
Grele vremuri din perspectiva asta, numai la faptul că nu existau scutece de unică folosință pentru bebeluși mi se pare incredibil cum se descurcau.
Oooooo. Mama, desi avea masina automata la bloc, spala la tara, de mana, langa fantana cu cobilita, unde batea cu maiul, la postava, si apoi le intindea la soare, sa le “ia soarele, ca le scoate albe”… Uneori cu sapun de casa.
Acum, cand ma gandesc, ma bucur ca am trait si asa. Si ma gandesc cu drag la mama, mai ales de cand am devenit chiar eu mama.
Abia acum stiu cat de mult m-a iubit.
Nu am castigat niciodata nimic prin “noroc”, doar ca am considerat ca merita desenat peisajul amintirilor mele.
Pupici
Mamaia ca și mama spala rufele la mana cu săpun d casa sau vrece …ce vremuri 🙂 iar pt dezinfectare oparea rufele cu apa fiarta 🙂
Bunica spala rufele in curte la covata cu sapun de casa. Mama avea o masina semiautomata pe care o plimbam din debara in baie. Era un vis cand mai scapam furtunul pe jos 🙂 Acum e la a doua masina de generatie noua. Intentionam sa ne mutam si ne prinde bine sa incercam o masina noua.
Când eram mică țin minte că Mamaia spăla hainele în balie(o cadă de plastic mai mare) dar avea și un spălător de lemn de care se ajuta pentru a spăla hainele cele mai murdare….si mama a procedat așa o perioadă, după care a avut o mașină de spălat fară funcția de stoarcere…si într-un final mașină automată! Una dintre cele mai necesare invenții!
Bunicile aveau masini de spalat mai smechere ca a noastra, Albalux cu storcator, doar ca a uneia dintre ele curenta :))) Mama avea Albalux fara storcator. Procedura era standard pt toate: spalat la masina, clatit in cada, bunicile stors la masina, mama stors de mana. Se stia clar ca sambata era zi de spalat rufe si mama statea aplecata ore intregi deasupra cazi. Sa ii dea Dumnezeu sanatate celui care a inventat masina automata 🙂
Din pacate atat mama, cat si bunica, spalau la mana hainele. Pe ale noastre le fierbeau, mai ales scutecele. Bunica povestea cum le fierbeau la tara la ceaun pe pirostrii.
Mama e acum asa fericita ca spala masina si nu ea, incat nu o mai streseaza nici o haina murdara. Intotdeauna i-a placut sa stie ca are rufele curate si acum una-doua da drumul la masina. Are si o vorba: spala Marita (masina) imediat!
Ce amintiri! Da,ati citit corect,amintiri,despre asta e vorba cand ma gandesc la spalatul rufelor in copilarie. Mami folosea o masina semi automata Albalux albastra si in fiecare sambata dimineata eram cu ea im baie. Adoram sa ma jos cu spuma de detergent si sa o imprasti pe mine si in aer. Dupa care hainele spalate erau puse in cada plina cu apa,pentru clatit. Atunci intervenea tati sa le clateasca si sa le stoarca,astfel o proteja pe mami sa ni tina mainile in apa rece. Deci este vorba de respect, familie , educatie,amintiri…si totul pornind de la spalatul rufelor. Mi e dor…
Nu doar mamele si bunicile, ci si eu am spalat manual de foarte multe ori, in special in vacantele de vara cand mergeam la bunici sau in camin, la facultate.
Buna, Cristina! Imi amintesc ca bunica fierbea hainele intr-o oala mare de tot, pe soba de teracota si folosea sapun de casa, facut de ea, din resturi si soda caustica. Sapunul avea forma cubica de cele mai multe ori, nu avea el un miros tare placut, dar curata intr-un mare fel. Si covoarele le punea pe un fel de banca mare de lemn, inalta si ingusta, iar apoi le freca cu peria de radacina. Mama fierbea si ea hainele, mai ales cat noi, copiii, am fost mici, dar pe aragaz. Si apoi le usca pe gratarul de deasupra aragazului. Doamne, imi amintesc ca intr-o seara de Inviere o haina a cazut pe aragaz si era cat pe ce sa ne ia apartamentul foc. Noroc cu tata ca a avut prezenta de spirit si a aruncat repede cu apa. Apoi am cumparat masina de spalat manuala, cu incarcare pe deasupra, in care trebuia sa pui apa calda si apoi masina le invartea. Si apoi trebuiau stoarse de apa. Si abia tarziu a trecut la masina de spalat automata, o usurare. Doamne, ce noroc pe noi ca ne putem bucura de avantajele tehnologiei moderne! Suntem niste norocoase si ma bucur ca traim (in) astfel de vremuri!
Citind invitatia de a povesti cum spalau mamele noastre mi-am amintit de nelipsitul lighean de metal in care mama fierbea prosoapele si lenjeria intima, pentru igienizare. Pe aragaz..iarna..vara..:) Asta dupa ce le spala la mana sau in masina de la vremea aceea.
Bunica le spala in copaie iar hainele mai groase, paturile sau cuverturile le ducea la rau pentru a le spala peste pietre.
Mama spala cu masina de spalat Albalux. Cu cuva speciala pentru fierbere si separat pentru spalat. Scutecele se spalau evident si la mana. Cu sapun de casa.
La noi ziua de luni era zi de spalat haine. Mami avea o masina de spalat semiautomata dar imi amintesc ca ale noastre le spala cu mana,separat de ale celorlalti membrii ai familiei si intotdeauna cu apa calda.
Nu stiu bunica, dar mama imi povestea, la capitolul bebelus, ca toate pelincile noastre le fierbea.. imi imaginez ce “distractiv” trebuie sa fi fost.. in rest, stiu ca punea rufele in apa fierbinte, le muia cateva ore, iar dupa le spala cu sapun de rufe, la magla..un fel de razatoare mare, fara gauri, dar cu un fel de valuri.. dupa ce am mai crescut, avea o masina mica de spalat.. deja era alt nivel se confort..
Buni spală hainele mici sau subtiri la mana, cu săpun de casa facut de ea, apoi le întindea pe culme, ca sa se zvante repede. Apoi, pana la masina de spălat automată a existat masina de spălat cu storcator si in fiecare sambata mami si buni spalau, apoi scoteau hainele sa le clateasca, apoi le puneau în storcator si apoi le întindeau. Dura o zi intreaga si ambele erau extenuate la sfarsitul ei, dar ce puteau face?
Înainte de a-și cumpăra mașina de spălat, mama punea câteva ore la înmuiat rufele cu detergent, apoi le spala la mana, nu știu cum făcea fata, acum și cu mașina de spălat parca e greu
Mama nu a avut si nre nici acum o masina de spalat rufe..Ea intotdeauna inmuia hainele inainte cu sapun de rufe(dat prin razatoare) iar pelincile noastre*ale mele si ale fratelui meu.am un frate geaman) le fierbea apoi le spala.stiu a fost si este greu pentru ea si acum..
Ce frumos! Felicitări pentru concurs, Cristina, foarte fain!
Am două surse din care știu cum se spălau rufele pe vremuri. Soacra mea mi-a povestit de câteva ori cum fierbea scutecele celor mici în oale, pe aragaz, pentru a le dezinfecta. Îmi închpui cât de greu era pe atunci… Iar bunica îmi spunea că pe vremea ei, la țară, rufele se spălau în părâul din fața casei. Mai târziu, bunica avea și ea mașină de spălat Albalux, dar fără storcător. Îmi amintesc și acum cum scotea rufele în cadă și le storcea așa cum putea, dar de multe ori îl chema și pe bunicul în ajutor, căci nu mai avea putere, sărăcuța, să le stoarcă. Îmi amintesc cum pregătea “scrobeala” din apă și făină, un amestec albicios și gelatinos pe care îl agăuga în lighean, unde înmuia câteva cămăși de-ale bunicului… Ce vremuri… Iar noi astăzi vorbim de mașina de spălat cu aburi 🙂 Și tot ceea ce trebuie să facem este să adăugăm detergent și balsam și să apăsăm pe buton. E simplu, am evoluat 🙂
Mama aproape tot timpul a spalat rufele la mana.Le punea intr-o covata de lemn in care turna lesie facuta din cenusa si putin detegent care era soda de rufe.Cu sapun facut in casa ,ieseau rufele curate.Avea o magla pe care aseza rufele,le dadea cu sapun si apoi freca rufele pana credea ca sunt curate,le clatea in cateva ape si le intindea la uscat.De multe ori am ajutat-o copil fiind la ea.Acuma chiar daca are masina tot isi aminteste cum spala rufele pe vremea tineretii ei.Au fost vremuri grele dar totul trebuia facut,curatenia rufelor trebuia mentinuta zi de zi.
Mama spăla la mână, cu săpun de casă, le clătea de 3 ori și le usca la soare. Așternuturile le apreta.
mama imi spunea ca era nevoita sa spele la mana hainutele noastre di sa fiarba scutecele celor mici ….si nu lipsea nici sapunul de rufe facut in casa. Amintiri frumoase dar multumim pentru inventiile din ziua de azi, ne usureaza munca si tot nu avem suficient timp :))
Mamaia, spala rufele la mana cu apa fiarta si sapun de casa pe care ea il ‘fabrica’, avea rufe imaculate, dupa ce si-a luat masina automata a zis ca s-a facut o puturoasa iar mama mea avea masina de spalat in care adauga apa si detergent si le amesteca vreo ora!!!
Bunica mea a spalat intotdeauna manual. Avea lenjeriile imaculate, apretate de stateau “drepti” (nu aveam voie sa ne sprijinim de perne ca le deranjam colturile :)) si asta ne amuza maxim). Mama a avut initial masina de spalat, le clatea manual si apreta ce era de apretat. Mai tarziu, tehnologia a batut si la poarta noastra :))
Din ce imi amintesc: le spalau cu mana sau cu masina albalux, depinde de haina si le clateau in rau.
Hainele se spalau afara, iarna sau vara, in lighean si cu sapun de casa.
Oooo Doamne. De mana la lighean cu Dero manual. Urata perioada 🙂
Mama spala rufele de mana cu sapun de casa sau la masina de pe vremuri Albalux!! Bunica le spala in copaie cu sapun de casa.
Mama spala in chiuveta, cu sapun de casa, dupa ce incalzea apa intr-o oala imensa pe aragaz, caci la etajul 8 nu ajungea mereu apa calda, pe vremea raposatului 🙂
In plus de toate cele zise sau nezise, mama apreta cu drag si spor lenjeriile de pat an staff.
Ceea ce ma facea sa ma simt intr-un castel :).
Mirosul acela de curat….
Succes tuturor!
Bunica aducea apa de la fântână si avea o copaita de lemn in care spala rufele,cu săpun de casa răzuit cu un cuțit pe care il pastra special pentru asta. Târziu au tras apa in curte ,a apărut brusc si o cadita de plastic si un detergent pe care il folosea si mama… “Perlan”… Ce-mi placea cum suna…”Perlan”!!! 🙂 Mama o avea pe “Marița”, masina de spălat Albalux,care a chinuit-o pe mama in aceeași măsură in care o si ajuta. Pentru ca nu limpezea bine, draga noastră Marița! Asa ca mama mai avea o sesiune suplimentara de limpezit…si stors… offf!! Rufele albe erau fierte dintr-un cazan,pe aragaz. Când apărea cazanul in bucătărie știam ca trebuie sa mergem la culcare,pentru ca mama fierbea rufele noaptea…
Mama imi povestea ca avea initial doar 10 scutece pentru mine si le spala zilnic la balie cu faimosul sapun de casa. Facea echipa cu tata la spalat haine si lenjerii, ea le spala si tata le clatea 🙂
Mama spala rufele cu o masina de spalat in care era necesar sa puna apa, le scotea cu mana cand se termina ciclul de spalat si le clatea tot cu mana. Era mult mai greu acum 30-40 de ani…pregatea sapun de casa si spala de multe ori in copaie rufele cele mai murdare pentru ca apoi sa le bage la masina “fermecata”. Cred ca inca o avem pusa bine ,undeva la sat. 🙂
Eram innebunita dupa mirosul de curat al cearceafurilor … Spala hainele separat, lenjeria separat de hainele noastre si hainele noastre selarat de ale lor. Cred ca apa incalzita de masina fermecata nu avea mai mult de 60 de grade. 🙂
Mama le spăla la mașina Albalux. Mașină care o ajuta ce-i drept și la tonifierea brațelor, pentru că după spălare urma stoarcerea, manuală. De asemenea, in sesiunile de spălare, mama făcea sauna la noi acasă, în bucătărie. Fierbea hainele noastre, de copii, într-o oală mare, care asigura destul abur pentru o repriză bună de saună.
Mami cand eram la Targu Mures folosea sapun din grasime de porc. Scutecele le spala in lighean si apoi le clatea in 6 ape.
Chiar mai devreme mă gândeam cum mama si bunica făceau săpun de casa când eram mică. Hainele le spălau la râu cu maiul, iar cele albe le uscau pe pajiște la soare ca să iasă petele si sa se albească. După ce și-a cumpărat mașina de spălat, dar nu automată, mama umplea seara cada cu haine si le lăsa la înmuiat, iar dimineața de trezea foarte devreme si începea să le spele prima dată cu mâna si apoi le punea în mașină. Hainele de pat, cămășile si fețele de masă le apreta la sfârșit întotdeauna. Si acum când are mașină automată, le scoate aproape uscate si le uda iar ca să le apreteze. De multe ori mă gândesc ce ușor e pentru mine cu mașină de spălat, uscător si tot ce mai avem pentru a ne ușura traiul..
Mama spala la masina “Albalux”, care se gasea in majoritatea caselor la vremea respectiva, iar mamaia spala la mana, cu sapun de casa, si ulterior la aceeasi masina “Albalux”.
Mama avea o masina de spalat din care spuma statea sa dea pe dinafara. Dupa ce le ametea bine acolo le limpezea manual. Atunci cand ma ofeream sa o ajut radea de felul cum imi suceam mainile incercand sa storc hainele limpezite.
Mama avea o oala super mare, cu ea umplea aproape o cada. In ea încălzea apa, pana fierbea, apoi spala lenjeria, prosoapele și hainele noastre, separat, in cada. Le clatea tot cu apa fierbinte. Deși nu folosea balsam sau detergent special (de cele mai multe ori folosea săpun de casa, făcut de ea) rufele miroseau a proaspăt. Cu greu mai obțin acum acest miros.
Sincer, nu stiu cum spala bunica, dar am o matusa care le aseza la inmuiat in lighean si apoi le spala cu sapun de casa. La fel facea si mama cu rufele fine, cu lenjeriile de corp si cu sosetele. Restul spala la masina. Dupa spalare apreta camasile, gulerele si fetele de masa. Acum, cea mai buna prietena a femeii este masina de spalat :-).
Frumoase vremuri imi amintesc acum…vara la tara la bunici, unde mamaia mea spala rufele in copaie cu sapunul ei de casa sau le fierbea in curte.
AcasA, mami avea o masina de spalat semiautomata care functiona doar cand avea chef, iar lenjeria de corp o fierbea
Bunica le spăla la mână, cu clasicul săpun de casă, bineînțeles, preparat de ea. Dacă îmi aduc bine aminte, pe unele, cele albe, le și fierbea. Mai târziu, a apărut primul model de mașină de spălat ( Severin? ) cu furtun care pe deasupra mai și curenta iar când îți era lumea mai dragă, îi sărea cureaua. Ce vremuri 🙂
Îni amintesc și acum ce bucurie era ziua de spălat când mergeam la râu cu bunica și băteam rufele mai mari, lenjerii, preșuri, cu maiul din lemn, de pietre mai mari… Era minunat! Fara detergent, eventual leșie, fără aburi, fără turații, dar și fără peturi și gunoaie în râu. Așa că acum prefer mașina de spălat .
Hainele de bebe erau albe si din bumbac. Le spalau cu sapun de casa si le fierbeau pt a le dezinfecta. Celelalte haine erau spalate la masina semiautomata si clatite/stoarse manual. Apoi le uscau la soare sau langa soba.
Bunica mea spala rufele la mana, intr-o balie argintie, cu sapun de casa, facut de ea.Rufele deschise le culoare, in special cele albe le fierbea.Mama, cat eram noi micute, fierbea scutecele, nu erau pampersi pe vremea aceea, apoi au luat o masina de spalat, si mult mai tarziu un uscator separat.Rufele le apreta, le calca, ce frumos mai era.Amintiri foarte placute.
Vremuri grele ..
mama le spala de mana cu sapun de casa preparat de bunica iar fasele care le aveam pe post de scutec le Si fierbea… Masina de spalat in.zilele de zi e o necesitate enorma.
Mama avea o masina Albalux dar mai mult era chinuiala cu ea. Tin minte ca pusese apa de clatit si eu n am stiut si am razuit sapunul (pt ca asta era jobul meu)… ce cearta a mai fost pt ca apa se lua pana a 2 a zi la 16.
Urate vremuri, bunicii nostri saracii n or sa stie niciodata ce poate face un Lg de asta 🙂
Bunica nu am apucat sa o vad spaland rufe, dar mama stiu ca le facea “luna”. Le spala cu sapun de casa, se chinuia aplecata desupra cazii…ce vremuri….cand a adus tata prima masina de spalat acasa , nu cred ca am vazut o fericire mai mare pe chipul ei :)))
Imi aduc aminte cu placere de bunici si parinti care spalau rufele in vana de lemn,numita albie sau la raul Oltet.Le spala cu soda caustica sau lesie si sapun de casa,si le clataea cu multa apa.
Bunica mea spăla rufele la râu, cu săpun de casă făcut de ea în curte, într-un ceaun imens. Când hainele erau mai murdare, le bătea cu maiul. Când eram pe la ea, mă lua uneori cu ea la râu să spălăm hainele. Treaba mea era să bat rufele cu maiul. Mi se părea și foarte amuzant.
Mama spăla hainele la mână, iar preșurile în râu, cu peria, pe o bancă. Știu pentru că am făcut și eu asta. Apoi, a cumpărat o mașină Albalux cu ”ataș” un storcător. Trebuia să scoată hainele din mașina de spălat și să le pună în storcător ca să scoată apa din ele.
Din fericire, când am ajuns și eu la casa mea, deja erau un lucru obișnuit mașinile de spălat automate. 🙂
“Mama, pe vremea mea ma plictiseam fierband scutecele tale!” zise mama vazand cu cata rapiditate scutecul murdar al fetitei mele devine doar o amintire urat mirositoare :). Acum 32 de ani fierberea a fost singura modalitate prin care putea dezinfecta hainutele bebelusei de atunci. Bunica mea facea sapun de casa foarte des iar mama il folosea ras ca principal “ingredient” al masinii de spalat manuale Albalux. Caci da, era un lux masina de spalat. Tin minte si acum ca limpezea la mana toate hainele pe care le scotea din faimoasa masina si ma intreb, cu mintea de parinte adult al zilelor noastre… de unde avea atata timp si putere???
Masina de spalat automata o fi fost realizata de un barbat, dar sigur o femeie a stat “cu gura pe el” ca sa i-o construiasca.
Bunicile mele obisnuiau sa spele pe zolitor cu sapun de casa. Luat asa… era destul de ecologic, tinand cont ca nu era canalizare sau fosa septica. Operatiunea putea sa dureze cateva ore bune… in functie de pete :)) Nu obisnuiau sa utilizeze clor, balsam si oricum, doar pentru hainele “de bune” puneau “perlan” solid. Hainele le clateau la vale, apa era curata si nu gaseai gunoaie.
Deseori o compatimesc pe mama. Ma gandesc ce greu i-a fost sa spele pentru 3 fete la masina Albalux, cu intinsul pe sfoara si calcatul de rigoare. Mai punem in discutie ca avea si “ajutoare”?
Nu stiu ce m-as fi facut in vremurile alea… La doi nazdravani plus 2 adulti spal 6 zile pe saptamana cate cel putin 1 tura/zi (dar sunt zile cand bat recordul).
Bunica mea avea o masina cu care, imi amintesc, trebuia sa avem mare atentie sa nu ne electrocutam. Aceasta o folosea doar cand se putea spala afara, in curte. In rest, in cada cu hainele, la spalat! 🙂
Ce chin! Mama avea o masina Albalux care mai mult le incurca si strica, decat sa le spele. Imi aduc si acum aminte de cazile pline cu apa, haine lasate la inmuiat cate juma de zi, apoi luate la frecat, fiecare in parte. Ma bucur tare ca am evoluat la masinile automate, ca tare greu mai era fara ele!
Mama spala hainele in cada cu săpun de casa pe care il făcea o Mătușa la țara, dupa care a apărut faimosul ariel:)
Bunica spala rufe in albie cu leșie sau săpun de casa si apa de ploaie apoi le întindea in curte la soare la uscat. Mama spala in lighean apoi in masina semiautomată hăinuțe pentru 3 copii.
Mama si bunica spălau hainele intr-o mașina semiautomată, daca zic bine, adică avea un ciclu de spălare apoi toate hainele trebuiau clătite cu mâna, țin minte ca aveam o baie veche cu o cada si acolo puneam toate hainele si le luam pe rând la clătit. Ce interesant mi se părea Acum totul a devenit mai ușor !!!!
Bunica spala în curte rufele cu săpun făcut chiar de ea. Acum tot de mana spala rufele, dar cu detergent manual 🙂
Când eram mici, îmi amintesc cum mama fierbea unele rufe într-o oală imensa, folosita doar in acest scop. Calca orice de la bluze, pantaloni la șosete, chiloti…in unele cazuri dezinfectare dubla. Apoi au apărut mașinile semi-automate, automate, iar lucrurile s-au mai ușurat. Calcatul a rămas însă la fel.
Ce tin eu minte din copilaria mea, este ca bunica obisnuia sa spele rufele la mangalau (recunosc ca am cautat pe google denumirea, pentru ca nu imi mai aminteam cum se chema:) ). Este un obiect de lemn, lung sau dreptunghiular, cu suprafata ondulata, pe care se freaca rufele la spalat. Si mai tin minte ca imi placea tare mult sa ma joc cu el, iar eu eram responsabila de spalatul batistelor! :))) Apoi au inceput sa apara masinile de spalat semi-automate, dar nu mai erau asa fun, prin urmare nu au mai prezentat interes. Multumesc Cris, pentru ca mi-ai amintit de niste momente de mult uitate
Tin minte ca bunica mea spăla la mama cu săpun de casa .
Ulterior ne am mutat la oras si aici am avut cred ca toata lumea cunoaște masina de spălat Albalux.
La scutece cel puțin imi povesteau că le fierbeau pentru a mai fi folosite.
Dar cum timpul trece si lucrurile alea sunt de mult apuse.
Cum altfel decat la mana,luau fiecare haina la mana,le freca de le lua gaia si apoi treci la clatit,si le clatea pana nu mai puteau saracele….Cu sapun de casa,facut chiar de ele acasa,cu clor si apoi le fierbeau pe cele bagate in clor…Sincer? Nu mi imaginez cum au reusit sa faca fata la asa ceva si cu mai multi copii…Eu una cred ca eram cu capu’ de atata treaba…
Cu mâna si săpunul făcut în casă, uscate afară pe sârmă si miroseau fantastic
nu vreau sa imi aduc aminte cat de mult muncea mama sa spele rufe. Trebuia scoasa apa, pusa la incalzit in oala, adusa apa la albie, frecat la mana pana facea rani, carat apa murdara la hazna, scos apa pentru clatit, carat apa iar… nu stiu cum facea fata, serios.
Era chiar un chin cu spalatul si dezinfectatul . Scutecele erau vesnic fierte, de n ori pe zi, iar hainele erau tinute la inmuiat si spalate cu sapun de casa. Existau si masinile semiautomate, dar nu se spalau foarte bine hainele si tot cu mana trebuiau frecate mai intai. Greu, foarte greu.
Imi amintesc cum le spălăm cu mama in curte cu apa si săpun de Casa, cele deschise la culoare le fierbe.Iarna le clatea cu apa rece de îi ingheta mâinile.
MAma spala de mana, sau ce eram mai murdar cu magla:) apoi le clatea in doua trei ape. Nu ma ploctiseam sa o privesc, ma rugam de ea sa ma lase si pe mine sa spal, spunea mereu “lasa ca o sa vina si timpul tau, acum bucura te ca esti copil”!
La bunica cand mergeam vara, mergeam la parau, dadeam bine hainele cu sapun le puneam la soare o ora cat ne balaceam si apoi le clateam, ieseau super curate!
Mama a spalat mult la mana, in cada, cu sapun de casa si detergent. Unele rufe le fierbea (prosoape bucatarie si scutece finet). Bunica spala la mana cu apa de ploaie incalzita la soare si sapun de casa. Unele rufe erau frecate de acea bucata de lemn numita mangalau – Un obiect de lemn, lung sau dreptunghiular, cu suprafata ondulata, pe care se freaca rufele la spalat.
Bunica spală rufele in copaie iar mama avea o mașina manuala, Semi automata.
Mama si bunica spalau foarte mult de mana. Hainele albe trebuiau sa fir neaparat scrobite cu amidonul acela din faina si clatite apoi in 10 ape. Mi se parea o munca titanica. Unele haine care chiar trebuiau sa fie impecabile erau puse si la fiert. Si petreceau mult timp din viata lor cu activitatea asta ca noi toti sa fim multumiti.
Bunica mea draga imi povestea ca pe vremea cand mama era copil, inmuia intai hainele in lesie, apoi le dadea pe mangalita sau le batea cu maiul.
Mama spala hainele manual, iar dupa ce am mai crescut, cu ajutorul unei masini semiautomate.
BUNICA MEA SPALA RUFELE INTR-O ALBIE DE LEMN,INCALZIND APA PE PLITA INTR-UN TUCI MARE DE FONTA.IN APA PUNEA LESIE RAMASA DE LA SAPUNUL DE CASA,ATUNCI CAND IL PREGATEA SI CU SAPUN DE CASA.sCOTEA APA DE LA FANTAMA DIN CURTE,NOROC CA AVEA,DEOARECE ALTI VECINI VENEAU SI CARAU DE LA NOI.APOI LE CLATEA MAI MULT CU APA RECE SI PE TIMP DE IARNA,DEOARECE IMI ADUC AMINTE CA INGHETAU MAINILE SI ATUNCI CAND LE SCOTEA LA INTINS PE CULMEA DIN CURTE IESEAU ABURII DIN ELE,DUPA CARE INGHETAU.TARE GREU MAI ERA!
Mama spăla totul în mâini. Noi am fost 10 + părinții și nu era zi care sa treacă fără sa spele ceva. Facea cu rândul cu tata la dezinfectarea scutecelor care trebuiau fierte. Si iarna întindea scutecele afara “ca sa înghețe microbii” spunea ea. Era o întrecere “nerostită” între vecini, care își întindea hainele mai repede afara pe sarma si tata ne spunea ca asa se făcea dar mama mai tot timpul câștiga. Încă si in ziua de azi mama mai spală cateodata in mâini. Mai ales vara. Spune ca e mai rapida ca o mașina de spălat si nu are timp de pierdut. Ce sa spun.. unele obiceiuri mor greu.
-Mamele ajutate de bunici spălau manual,la început, rufele de bebeluș și nu uitau să le sterilizeze,fierbandu-le, mai ales scutecele textile.Atat de multe! Atât de dificil!
Amandoua spalau manual un munte de haine. Pe cele mai murdare fierbeau mult si bine la ele. Si sa nu mai zic de frecatul insistent cu peria!!! Foloseau adesea sapunul facut de bunica in casa. Acum, mama a fost binecuvantata cu o masina de spalat automata si are mai mult timp pentru familie si pentru ea. Dar, unele lucruri tot la mana le ia…cica masina nu le scoate asa imaculate ca manutele ei.
Mama spala de mana rufele cu săpun de casa și le limpezească în cada in 3 ape. Mai târziu, le spală la mașină de spălat Albalux dar care nu avea funcție de clătire sau stoarcere așa ca tot în cada ajungeau pentru a fi clătite. Mamaie la spala în apa de ploaie încălzită la soare și săpun de casa făcut după reteta ei apoi le clatea într un jgheab cu apa rece.
Cand eram copil, imi amintesc ca Bunica spala hainele noastre in cada.. le lasa la inmuiat cu sapunde rufe facut de ei in casa si apoi se lupta cu ele sa le frece, sa le limpezeasca, sa le intinda pe sfoara..:-)
Mama, acasa, facea la fel.. apoi cu timpul am avut o masina de spalat care doar spala, le clateau in cada si le storceau, apoi le intindeau pe sfoara la uscat..noi, fetele, “ajutam” mai mereu la stors.. tineam o rufa fiecare de cate un capat si rasuceam de ea pana unpleam podeaua de apa..
la tara, era alta poveste..le spalau cu mana la magla ( am vazut-o inca prin curte..) fiecare rufa se dadea cu sapun si se freca de magla..
Greu.. mamele si bunicile noastre chiar au muncit cu adevarat la spalatul rufelor..
Bunica mea spala hainele la magla cu săpun de casă,nu folosea balsam,nici nu era pe vremea aceea,iar mama spala tot ce însemna sosete si lenjerie,prosoape bucătărie la mana după care le fierbea pe aragaz.,Îmi amintesc ca hainele ei ieșeau mereu impecabile
Le spalau de mana in lighean sau covata si le clateau in parau de munte. Cel mai fain era iarna cand clatitul il faceai ca la copca :))
Bunica mea spala hainele afara in curte, in albie. Folosea sapun de casa pe care il facea singura.
Mama spala rufele la un Albalux cu storcator, era printre norocoasele vremii. Insa pt sora-mea fierbea scutecele cu Dero..si acum miros mirosul acela…bunica insa, spala rufele cu sapun de casa facut de ea din grasime animala, soda caustica si niste “miroase” turcesti odioase…
Mamaaveasapun de casa, pe care il faceau bunicii mei din ingrediente naturale. Aveam o masina de spalat neautomata in care radea sapunul cu un cutit si il amesteca cu celebrul Perlan. Rufele erau spalate la masina, scoase in cada cu apa pt clatire si clatite inca o data la jetul de la chiuveta…. acum ca imi amintesc, altfel apreciez masina automata Spalatul rufelor se intampla intotdeauna o singura data pe saptamana, sambata si singurul lucru care te facea sa rezisti erau clatitele pe care le facea tata in timpul asta, asa ca un premiu. Tot el venea si storcea rufele mai grele ( lenjerii, salopete, fasuri). La bunici era “distractie” pt ca nu exista masina de spalat si o data intinse pe sarma, aceasta din urma era ridicata si sprijinita cu tot cu rufe cu ajutorul unui bat foarte lung si bifurcat la unul din capete. Asa te asigurai ca nu ajunge praful sau parul de la animale pe ele. Si daca aveai noroc, ploaia le mai clatea o tura
Mama si bunica le spăla cu săpun de casa si le oparea pe foc cu cenusă sa le albeasca !
Bunica spala rufele cu apa de ploaie incalzita la soare, pe prispa, si sapun sa de casa; le freca bine, apoi le clatea cu apa din abundenta, le storcea si le intindea pe sarma lunga din mijlocul curtii. Mama punea hainele si lenjeriile la inmuiat cateva ore (ori peste noapte), cu apa calda si carlionti de sapun de casa, dupa care le spala bine, frecandu-le cu o bucata considerabila de sapun, de-i aluneca, de cele mai multe ori, din maini.
Buna ! Frumos articol ! Stiam toate lucrurile astea , iar la noi in casa balsam nu se foloseste deloc, nici macar de bebe , inca de cand baietii au venit pe lume si e foarte bine . Cand eram mica , la noi in casa mama nu spala , spala tata si nu cred ca era “pasionat” de nici o regula 🙁 dar pot sa va spun ca pe la 10 ani am inceput sa spal singura cu masina semiautomata si am invatat primele reguli de la matusi, vecine , mamele prietenelor etc . Lenjeria separat , o fierbeam uneori, aveam o “unealta” lunga si le scoteam cu ea de la fiert 🙂 si de mana uneori cu sapun de casa … Dar acum e vremea aburilor !
Cand eram mica bunica imi spala hainele de mana, intr-un lighean si mereu ieseau foarte curate. Dupa ce se uscau pe sarma afara la soare aveau si un miros proaspat. Nu foloseau dero sau balsam era doar sapun facut in casa. Este o amintire placuta din copilarie de care imi aduc mereu cu placere aminte. Parca inca mai simt mirosul acela de proaspat.
Mama a spalat hainele la masina de spalat manuala, albalux. Incalzea apa, folosea sapun de casa si dero. Dupa ce rufele erau spalate, erau scoase din masina cu un cleste de lemn, apoi stoarse cu mana si clatite cu apa in cada, apoi din nou stoarse cu mana.
Bunica a spalat hainele in covata de lemn sau lighean, cu sapun de casa, cu apa de ploaie, alteori cu apa de fantana, erau clatite si apoi stoarse cu mana.
Bunica folosea sapun de casa cu pelin, facut la ceaun in curte, la foc de lemne.
mama… mama draga de ea spala zilnic de mana toate hainutele noastre, si, imi povestea, ca nu avea pentru mine decat 80 de scutece… mishto, nu? 🙂
Fiind crescuta mai mult de bunici o vedeam mereu pe bunica mea chinuindu-se spaland la mana,ei nu aveau nici macar masina semiautomata. Spala cu renumitul sapun de casa si apreta toate rufele care bineinteles erau imaculate. Odata ce tehnologia a avansat acum la batranete pot sa spun ca munca ei s-a ușurat in toate privințele. Ce spalat,ce limpezit ? Toate se fac singure!
Acum in viata noastra a aparut si bebe si odata cu el si grijile. Din pacare are teren alergic si ne-ar prinde tare bine o astfel de masina cu asemenea calitati.
Va uram succes tuturor!
Spalau cu o masina semiautomata sau in lighean, in curte, cu sapun de casa facut de bunica.
Mama spala la mana pana sa achzitioneze masina care spala, dar nu clatea. Le clatea apoi de mana. Tata era responsabil cu spalatul pelincilor (scutecelor) noastre (suntem 5 frati). El spune acum ca ii era drag, eu am unele retineri sa il cred. :)) Bunica mea spala hainele cu apa incalzita la soba, cu sapun facut de ea, le clatea bine si le intindea pe sarmele din curte. Vara cand eram la ea in vacanta o mai ajutam si noi.
Stiu ca mama spala hainele in masina Albatros….cea pe care o cunosc toți cei de varsta mea. Cand era zi de spălat rufe, toata casa era întoarsă pe dos.
Bunica si mama spalau rufele cu sapun de casa intr un lighean, apoi le puneau la fiert(vintage steam :))) ) Le scoteau si le mai clateau in 3_4 ape.
Mama spala hainele la o masina de spalat tare…antica si rudimentara, bunica le spala intr-o covata, apoi le punea la scurs pe un lemn. Se chinuiau amandoua sa le stoarca bine si apoi sa le intinda la soare.
Mama fierbea lenjeria, iar restul le spala la o mașină aurata Artic.
Mama le spala de mana dupa ce le tinea la inmuiat o noapte. La noi in baie imi aduc aminte de acele ligheane nelipsite. Folosea sapun de casa facut de bunica.
Mama spala la o mașină de spălat dubioasa, știu ca ii lasa usa deschisa și mai amesteca ea rufele înăuntru în timpul spălării. Am aflat după aia ca era foarte expusa curentarii în momentele alea.
Bunica din partea tatalui (pe cea din partea manei nu ammai apucat sa o cunosc) spala toate hainele de manaintr-o copaie de lemn, le freca cu sapun facut in casa. Mama a avut si ea faimoasa copaie si sapun de casa, apoi masina de spalat care se gasea pe vremuri, cea care le spala dar nu le storcea. Chiar si asa, multe haine le spala tot de mana, unele pete nu se duceau usor, le lasa la inmuiat cu clor, le freca de mana, apoi iar in masina, iar clatite, stoarse, intinse. Tare greu ar fi fost daca inca se traia asa 🙂
Buna ziua! Multumesc pentru aceste informatii fff utile! Habar nu aveam cat de mult a evoluat tehnologia! E de super bine! Pentru mama si bunica, era f greu cu spalatul hainelor. Tin minte si acum cum se trezea mama cu noaptea in cap in ziua in care spala. Punea la inmuiat lucrurile care necesitau, apoi se apuca de spalat, limpezit. Apoi separat punea intr_un lighean hainele cu inalbitor, iar ulterior le limpezea. Tin minte si acum ca mama dedica o zi din saptamana spalatului. Ce simplu este acum…
Mama le spala cu sapun de rufe( facut de in gospodaria bunicii).
Bunica le spala cu sapun de casa sau putina soda caustica. Si la tara sapunul de casa inca e folosit la “prima mana”.
Mama folosea o masina semi automata si pe ale mele le si fierbea, pentru ca ea nu a fost o mama pro-murdarie.
Spalau de mana, cu sapun de rufe si le fierbeau. Era extenuant
Si acum imi amintesc cum sambata era ziua de spalat haine. Mama ne organiza ca pe linia de productie: sora mea punea hainele in apa cu dero, eu le scoteam si le clateam iar mama le storcea…uram ziua de sambata pana terminam cu hainele :))).
Mama si bunica spalau rufele de mana, cu sapun de casa si apoi detergenti. Imi amintesc ca multe rufe erau si fierte, pentru dezinfectare. Multa munca, dar ce mi-a venit in minte acum este ca nu aveau probleme dermatologice, chiar daca spalau manual…pe cand acum, pielea imediat este agresata, nici nu vad cum ai mai putea spala zilnic de mana.
Imi amintesc cum bunica si mama spalau rufele la mana, incalzeau apa in tuci afara, insirau 3-4 copai, pregateau sapunul de casa si hipocloritul….iar dupa ore in care mutau hainele dintr o copaie in altra si le treceau prin 2-3 ape apareau culmele pline cu haine! Isi rezervau o zi speciala pe saptamana doar pentru spalatul rufelor si aveau basici la maini de cat frecau!
Buna ziua!
Foarte interesant si util articolul, ma bucur ca spal hainele bebelusului care urmeaza sa vina pe lume exact ca in articol si m-am bucura si mai tare sa castig aceasta masina de spalat cu functie de curatare prin aburi de la LG!
Bunica noastra spala inca rufele cu apa de ploaie, frunze de nuc si sapun de casa (facut chiar de ea) intr-o cada de lemn, deci e la moda bunica, e complet Eco procedura de spalare.
Mama noastra, locuind la oras, spala rufele la masina de spalat, cu detergent si balsam, speram in noua masina de spalat de la LG!
Spor si dragoste le urez tuturor mamelor la ingrijirea familiei!
Bunica folosea sapun de casa facut de ea iar mama detergent si apoi clatire cu apa cu otet
Bunica mea spăla hainele cu săpun de casă făcut de ea, de fapt în gospodăria bunicilor mei totul era făcut de mâinile lor. Îmi aduc aminte că vara punea apă în covata să se încălzească la soare dis de dimineață, și atunci spălam haine o zi întreagă și le puneam la uscat la soare.
Am întrebat-o pe mama cum spăla ea haine și mi-a povestit că era o muncă de echipă, o ajuta și tata deoarece, eu fiind născută în decembrie, nu se uscau hainele. Aveam scutece de finet colorate pe care le dezinfecta cu clor, ambele procurate cu greu, eram în 1982, iar scutecele erau din ce în ce mai albe. Oricum, daca le intrebi, atat mama mea cât și soacra mea vor răspunde cât de ușor este acum pentru mame, și le dau dreptate, eu fără mașină de spălat nu m-as descurca.
Bunica si mama spalau rufele cu sapun de casa si lesie apoi le clateau la rau..tare greu le era. Mai tin minte ca veneau degerate iarna de la rau
Atat bunica mea, cat si mama, ne fierbeau hainele . Bunica mea imi povestea ca toti vecinii o intrebau cum face sa avem hainele alb imaculat Noroc ca s-au inventat masinile de spalat:))
Cum spala mama rufele acum 30 de ani?! Imi aduc bine aminte! Le scutura mai intai, le punea la inmuiat cu apa de ploaie, pe care o adunau intr-un butoi, le lasa ceva vreme cu detergent din care se gasea la acea vreme ( Perlan!)
Apoi le spala intr-o vana din metal, la mana, una cate una! Petele le freca cu sapun Cheia, mai tarziu cu Duru ( dupa revolutie) sau cu sapun natural de casa, pe care il faceau in gospodarie din grasime si lesie.
Toate le clatea cu apa din fantana intr-un lighean mare si le usca afara, pe sarma.
Era greu, cred eu acum. Cand in zilele noastre avem totul la indemana si e nevoie doar sa apasam pe un buton!
Fb: nadia alina candrea
Bunica spală la mâna in copaie cu săpun de casa iar hainele copiilor erau fierte ca sa le dezinfecteze. Mama a fost putin mai norocoasa si a avut o mașina de spalat semiautomată, deși si ea a spalat destul de mult la mâna cu săpun de casa.
Bunica spala rufele in doua lighiane….in unul freca hainele cu sapun de casa (facut de ea) si in celallat le clatea
Mama avea deja masina de spalat rufe (ALBA LUX) si cu toate astea frecam la chiloti si ciorapi cu sapunul de rufe pana faceam rani, abia apoi le bagam la masina.
Cand eram mica mama spala de mana cu apa de ploaie si sapun de casa. Cand am mai crescut, au luat o masina de spalat Albalux si se ajuta de ea. Iarna era o provocare: Abia reusea sa le intinda, avea mainile bocna. Mamaie le-a spalat de mana cu lesie si sapun de casa in copaia de lemn. Hainele ei aveau un miros aparte de care imi amintesc si acum.
Le spala cu mana in apa rece cateodata. Saraca mama, de cate ori nu se imbolnavea din aceasta cauza. 🙁
Buna! Bunica mea spala rufele dintotdeauna cu apa de ploaie si sapun de casa, intr-o copaie din lemn. Sapunul si-l face singura, an de an. Mama a spalat rufele exact ca bunica, multi ani, pana cand si-a permis o masina de spalat semi-automata. Acum are masina automata si e tare fericita.
Pana sa avem masina de spalat si uneori chiar si dupa uneori, mama si mamaia spalau rufele cu sapun de casa. Asociez mirosul de sapun de casa cu miros de curat, de proaspat.
Imi aduc aminte ca bunica rezerva ziua de sambata pentru spalatul rufelor. Avea o masina de spalat semi automata- se chinuia sa le bage pe rand pt ca nici nu avea masina o capacitate prea mare. Si dupa spalat, muncea sa le clateasca.
Fiind la curte, toate rufele se uscau afara, chiar si iarna. Si imi placea la nebunie cand aducea rufele inghetate in casa, sa le usuce pe soba:)
Bunica si mama spalau de mana cu sapun facut de ele. Uneori le mai ajutam si eu..
Spalau la o masina semiautomata(mama) si bunica de mana cu lesie
Fiind la tara bunica spala rufele in lighean cu apa fiarta, neavand gaz, si cu sapun de casa. Mama avea deja masina de spalat si un aparat de centrifugat pentru ca pe vremea aceea nu erau masini de spalat performante.
Spalau cu sapun de casa in albie.
Tin minte ca bunicii spalau rufele cu mana frecandu-le de o tabla de lemn ondulata in timpul spalarii (nu mai stiu exact cum se numeste acest obiect) si folosind sapun de casa facut de ei, iar mama spala rufele cu mana pana cand ne-am cumparat prima masina de spalat rufe.
Mama sigur spală cu un Albalux din care, țin minte, dădea spuma pe afară, pt că detergenții de atunci nu erau așa de buni. La țară, spălau într o albie de metal, cu săpun de casă. Dar ce frumos se uscau la aer pe sârmă și ce frumos miroseau a curat ! 🙂
Bunica spală rufele la mână – imi amintesc ca punea apa in lighean afara la soare sa se încălzească sau folosea apa de la ploaie. Mama avea o masina albalux si le fierbea acolo după care le limpezea manual cu apa rece. Vremuri grele. Chiar povestea ca nu existau scutece ca acum si spăla si le fierbea sa fie dezinfectate si le calcă cu un fier cu cărbune pana a cumparat unul electric. Acum nu se mai chinuie – copiii au crescut si foloseste fiecare dintre ele masina de spălat automată. Vorba bunicii: “nu stiu cum v-am crescut fara masina automată”. Dar am crescut si suntem recunoscători.
Ocazional mai spălă “la mână” de dragul amintirilor si a vremurilor de demult.
Hainele (de orice fel) erau spalate la mana (grea munca!– am incercat sa spal la mana un body si tare dificil a mai fost!).
La un moment dat, a aparut si masina de spalat manuala, care facea treaba un pic mai usoara :p
Bunica mea fierbea rufele la cazan, folosea sapun de casa si le clatea in cada ( nu imi aduc aminte foarte, foarte bine intrucat din pacate am pierdut-o prea devreme).
Mama un timp, tot asa a folosit cazanul o perioada, apoi am avut mult timp o masina de spalat cu storcator. Imi amintesc ca era crunt sa stam aplecate la cada sa le clatim in cel putin 3 ape.
Ce vremuri… 🙂
Mamaia le spala cu mana, inmuiate de seara, cu sapun de casa razuit (facea o spuma super), si in ziua de azi tot de mana le spala! Mama avea o masina de spalat albalux in care le fierbea pur si simplu, le scotea cu un cleste, tot cu sapun de casa.
Bunica mea a locuit la curte mare parte din Copilăria mea. Mi-amintesc de o albie pe care o folosea afara atunci cand spala rufele. Ce chin!
Mama a avut un Albalux . ( parca așa se numea! ) Punea rufele la înmuiat ( de obicei de seara) cu săpun sau detergent, apoi le spala a doua zi.
Mama spala la masina, stiu ca trecut prin mai multe etape de la cea verticala la care avea un cleste imens de lemn pana la cea automata normala, dar f mare. Si mai imi aduc aminte ca spala in weekend ( ca atunci avea timp) si baia era blocata ore pana sorta rufele, pe unele le punea la inmuiat etc.
Articolul este foarte util, se pare ca am uitat din info si trebuie sa ma reapuc de obiceiurile vechi, dar utile, unele chiar preluAte de la mama 🙂
Wow, chiar cand ma gandeam ca parca as inlocui masina mea veche de spalat cu una smechera cu aburi, am observat ca ai si un concurs pt noi, ohh, the joy 🙂
Bunicile mele spalau cu sapun de casa, dar cu apa rece, f rar incalzeau apa. Mai apoi au spalat cu ajutorul primelor masini de spalat.
Mama mea a spalat cu masina semiautomata, ceva model rusesc. Tin minte ca eu clateam hainele in vana, iar centrifuga o opream “manual” :)). Spuma iesea prin toate partile, pt ca nu se inchidea bine usa cuvei, momentul mult asteptat de mine :)) Cateodata ne mai si curentam f usor pt ca nu era bine izolata. Iar de uscat, le usca iarna langa aragaz si pe calorifer…ceea ce nici asta nu e f sanatos, dar pe atunci nu stiam asta. Saraca mama, fie iertata, cat s-a mai chinuit cu rufele, iar noi ne plangem ca nu avem timp de bagat si scos rufele 🙂 Probabil ca in viitor, nici asta nu vom mai face… Hai cu premiul cel mare 😀
Bunica spala hainele de mana cu sapun de casa intr-un lighean si le clatea cu apa de ploaie. Mama avea deja masina de spalat automata si era mult mai usor asa.
Mama spala rufele cu sapun de casa.
La mana spala…asta pana sa apara asa zisa masina de spalat manuala si abia mult mai apoi prima versiune de masina automata. Plus ca fierbea tot ce tinea de scutece, museline, aleze, hainute, practic cam tot ce intra in contact cu mine.
La masina manuala, trebuia sa pui tu apa si tot tu sa o golesti, iar masina automata, doar spala ca stoarcerea tot la mana se facea… Vremuri grele, nu stiu de unde avea energia sa faca tot ce facea, spalat, gatit, avut grija de copil… Mamele noastre sunt eroine 🙂
Bunica mea spala rufele la rau (chiar si iarna). Si inca le mai spala asa (într-un satuc din Maramureș). Mama avea o masina semi-automata .
Sambata era zi de spalat rufe,, umplea mama cada cu haine si le lasa la inmuiat apoi se punea pe ros si apoi clatit. Grele timpuri si mai ales consumatoare de timp.
Din pacate pe bunica nu am cunoascut-o, dar stiu ca pe vremea aceea mama spala rufele de mana cu sapun de casa si era o precedura mult mai obositoare ca acum cand doar pui rufele in masina de spalat si le scoti gata spalate si stoarse.
La mamaie le spalam de mana in lighean, afara in curte, de fapt de la ea am invatat sa spal de mana pt ca imi dadea sosetele mele sa le spal , iar a la mama acasa aveam o masina de spalat manuala si dupa le clateam in cada ! Ce vremuri…
Cand eram copil, tin minte ca bunica spala hainele de mana cu sapun si freca de un lemn ca sa se spele mai bine, dupa care le clatea si le punea la uscat, mama avea deja masina de spalat.
Bunica spala rufele cu sapun de casa intr-un lighean cu apa fiarta. Mama spala o vreme si ea rufele cu mana si o ajutam si eu, dar odata ce au aparut pe piata masinile de spalat semiautomate, spalam rufele cu masina de spalat si ajutam doar la stors si intins hainele la uscat.
Pe vremea bunicii mele nu exista masini de spalat si intotdeauna spala rufele cu sapun de casa.Rufele erau spalate intr-o albie si erau clatite cu apa de ploaie si uscate la soare. La mama lucrurile erau putin mai noi sa zic asa.Le spala ori la mana ori in masina cu spalare manuala,in care schimbai tu apa pentru clatire,nu folosea niciodata detergent special,dar in schimb le calca intotdeauna dupa ce le spala,iar scutecele textile le si fierbea inainte de utilizare. Mi-as dori mult sa pot sa imi usurez munca cu noul LG.
Mama mea spala hainele intr-o cada cu săpun de casa și după câțiva ani cu detergent iar bunicile mele una a murit iar de cealaltă am fost departe.
Bunica spala rufele la mana cu sapun de casa si lesie. Mama, pe vremuri, spala rufele la masina acea care le invartea de le rupea si inoda cateodata, si binenteles , cu sfanta mana . Mai intai rufele erau puse la inmuiat in apa calda cu sapun de casa sau dero, apoi erau luate la frecat cu magicile maini din dotare ! Da, nu este nicio placere sa imi aduc aminte deoarece o ajutam si eu cu sora mea si nu era deloc usor.
Pe vremuri se facea sapun de casa cu diferite arome(arome rezultate din plante),puneau plantele in tp prepararii sapunului si astfel spalau hainele si aveau si un miros placut.
De bunici, nu am avut parte, din pacate…Dar mama spala astfel – albiturile si lenjeria le fierbea intr-o oala imensa, si apoi le spala in masina de spalat clasica, cea care nu storcea.
Acum, ce sa zic…masina de spalat este una din inventiile care fac viata mai usoara mamicilor, alaturi de pampersi.
Cand m-am nascut eu nu existau pampersi, iar mama trebuie sa spele zilnic sau chiar de cateva ori pe zi scutecele. Le spala cu sapun de casa.
Mama fierbea lenjeria si sosetele pe aragaz, cu dero, apoi la lighean cu ele, si spalate temeinic cu sapun de casa adus de la tara. Restul hainelor se puneau la inmuiat cu dero cateva ore, apoi spalate de mana, tot cu sapun de casa. Chiar si eu am prins ceva timp ritualurile de mai sus – adica prestam, cum ar veni 🙂 – asta pana sa apara masina de spalat in viata noastra. Doamne, ce chin era sa speli blugii…
Bunica mea spala separat rufele albe de colorate,la mana. Cele albe le freca temeinic de grilajul acela ondulat cu săpun de casa și le înmuia in cel mai bun detergent care îl găsea (era dero,tide sau Ariel..cel mai scump pe atunci). Apoi le usca afara pe sarma. Îmi plăcea maxim să mă plimb printre rufe. Erau mereu parfumate.
Iar mama spala la mașină de spălat manuala. Tot ceva de genul muiat,frecat,clătit in cadă cu balsam apoi pus separat la stors în aceeași mașină arctic veche și abila. Le iubesc nespus pe toate 3! Dar din păcate bunicile nu mai sunt printre noi. Doar mama este la fel de energica și harnica cat amândouă!acum e rândul meu sa spăl pentru minunea mea de 16 luni,Irene-Michelle. Va pupam
Mama îmi povestea uneori când spălăm și noi manual hainele că bunica nu suportă hainele patate. A avut 8 copii dar de cu noapte înmuia hainele in leșie și le lasă, apoi le punea pe un grilaj și le rodea/spala bine. După le duceau la un izvor și acolo le clăteau. Fiecare copil avea grija de haina lui sa fie printre cele spălate. Și mama spala manual un timp, dar din cauza durerilor la degete a trebuit să își ia mașină de spălat semiautomata (pe vremea aia erau cel mai des întâlnite). Acum i-a luat tata una automata, dar tot mai scapă cate 1 ciorap,1fular, 1 bluză – cu ideea că asta bunica zicea doar manual de spăla… 🙂 Noi… Am schimbat câteva mașini… Avem un ghinion cu ele… Chiar suntem în căutare de una ce ne va ajuta..
Draga mea bunica spala hainele la mana, cu apa de ploaie si sapun de casa intr-o cadita. Vara apa se incalzea la soare, primavara/toamna o incalzea pe foc la ceaun, iar iarna pe aragaz cu butelie.
Cand eram micuta mama spala rufele la lighean, cu detergenti “de pe vremuri”, abia apoi a aparut masina de spalat “Albalux” care a usurat putin munca.
Astazi, cu asa tehnologii, noi suntem niste norocoase!
Cum spalau rufele.. pai am prins muuulte faze ale spalarii rufelor.. spalatul cu sapun de casa in cadita …ba chiar facutul sapunului de casa in curte la bunici…presuri si covelturi spalate la garla… rufele apretate de mama pt mine la gradinita…sau mileurile de macrame din casa… cand mama fierbea rufele in cazanul de tabla.. detergent…. inalbitor….apoi a venit masina de spalat modelul vechi.. si dupa revolutie am trecut ma una moderna. Da , ca o mica istorie a spalatului rufelor. 😉
Imi amintesc ca strabunica facea un sapun de casa topind resturi de sapun si le freca mult la mana ,asta dupa ce le lasa la inmuiat in apa calda.Parca mi-e dor de mirosul ala de sapun de casa,o sa caut prin magazine,sigur se mai gasesc.Mama le spala la masina de spalat,era primul model fara stoarcere si o ajutam pe rand,ba eu,ba sora mea sau chiar tata sa tinem de un capat cat ea le storcea cu toata forta ei.Ma amuzam ca iarna scotea rufele inghetate de pe balcon caci nu aveam termopane pe atunci 🙂
Mama folosea masina de spalat Albalux si apoi le clatea de mana. Inainte le si spala de mana cu sapun de casa. Bunica le spala in curte in albie cu soda sau sapun de casa si le intindea in gradina.
In copilarie, bunica punea la inmuiat hainele in apa de ploaie, apoi le spala de mana intr-un lighean cu sapun facut de ea.
Țin minte ca bunica spală la cădiță. Fierbea apa in oale de tabla mari de 10 kg di o turna in cădiță unde avea detergent facut in casa (din pacate nu mai am de unde lua rețeta, dar era o combinație de soda cu rășină si inca alte chestii uleioase si cleioase). Mai avea un fel de răzătoare specială de care freca rufele cu o piatra tip Ponce (de altfel ne punea si pe noi la frecat). Pe urma a print cadou o masina de spalat demi automata, mică, pe care o ținea in curte, racordată la o scurgere improvizata. Tare mândra mai era de ea…. Iar mama spală pr vremea comunismului prin fierbere, apoi am avut o masina semi automata, apoi Progresul! 🙂
Când eram mica aveam o masina de spălat verticala pe care o folosea mama pentru a spala rufele. Dar tin minte ca de multe ori spala si in lighean.
Daca bine imi amintesc bunica spala de mana hainele cu sapunul, iar mama avea deja masina de spalat, cred ca semiautomata ca ea trebuia sa le stoarca. Acum am auzit ca exista deja masini de spalat care si usuca hainele, nemaivorbind de masina de spalat vase care este un real ajutor.
Lucrurile se spalau in cada, cu apa incalzita in oale pe aragaz. Ulterior aveam si o masina de spalat.
Bunica la lighean cu săpun de casa, mama la albalux, mai punea și săpun de casa ras in cuva
Am prins și eu vremurile când la “modă” era spălatul cu mâna! Aduceam cu mama apă, de la izvorul aflat la aproximativ 200 de metri, pe care o puneam la incălzit. De clătit, le clăteam direct la izvor, să nu mai fim nevoiți să cărăm cu gălețile apă până acasă…cel mai greu ne era iarna…apa rece, hainele întinse pe ață ce înghețau la scurt timp dupa ce era puse la uscat!
Bunica stiu ca spala rufele mai ales cu apa de ploaie, avea galeti pe care le punea afara cand ploua si cu acea apa spala apoi rufele dupa ce o fierbea. Daca nu ploua afara trebuia sa mearga pana la fantana din mijlocul satului, zona fiind una saraca in apa, puturile erau ca si inexistente pentru ca apa se regasea la foarte mare adancime (judetul Olt). Mama spala la lighean, cu sapun de casa, iar hainele copiilor obligatoriu intotdeauna le fierbea.
Uau ce intrebare, mi-e dor de mami in primul rand. Imi amintesc de mirosul acela de abur, de haine fierte intr-o oala mare si apoi puse in lighean de metal…..ulterior am achizitionat o masina de spalat Albalux, in care dadea pe razatoare sapun, punea apa fiarta si apoi apasa butonul ca masina sa le invarta, apoi le scotea, scotea si apa prin furtunul gri-murdar, dupa care punea apa rece ca sa clateasca hainele, le punea din nou la invartit, repta operatiunea de 2-3 ori pana erau limpezite, apoi storcea la ele de numa numa……nasol era cand avea de spalat salopetele lui tati de pe santier. O data mi s-a stricat masina de spalat si mi-am amintit fiecare pas din ziua spalatului de haine, pentru ca da, era o zi pe saptamana cand se intampla asta. 🙂
Din cate țin eu minte, mama avea o mașină din aia mica, care era cică auto învârtea hainele cat de cat. Și încălzea apa. Asta ce țin eu minte. Din povestiri, știu că spala scutecele noastre și le fierbea de se satura. Iar bunica știu că la tara le spala de mână în curte
Vaii ce timpuri grele au fost pentru parinti si bunici. Stiu ca mama avea foarte mult sapun facut in casa. Era de baza si spala totul la mana , se chinuia si storcea. Apoi cand au aparut masinile de spalat si-a mai usurat munca.
Mama spala hainele cu strat (era un lichid ce ramanea din procesul de fabricare a sapunului de casa, foarte puternic, ce ardea pielea mainilor) si sapun de casa. Apoi le fierbea, pentru a le dezinfecta. Tin minte ca mi-a povestit ca, la un moment dat, dupa revolutie, i-a adus cineva un bax de detergent si a inceput sa planga de fericire, ca nu trebuia sa mai spele cu strat si sapun de casa.
Pentru ca mamei i-a fost asa greu mereu cu spalatul hainele, cand am luat primul meu salariu, i-am cumparat o masina de spalat automata si am gasit-o foarte, foarte fericita.
Imi aduc aminte de bunica mea cum se chinuia sa spele rufele,fie vara,fie iarna,trebuia sa incalzeasca apa.Vara punea un cazan afara pe pirostii,incalzea apa,dupa care punea apa intr-o copaie de lemn,unde punea lesie si freca hainele si cu sapun de casa,pe care il prepara tot in casa.Freca la ele,apoi le clatea si le intindea pe culmea din curte.Iarna incalzea apa pe plita din casa,dar cel mai rau era cand le scotea la intins afara,deoarece era un chin.Vremuri frumoase,dar si grele din acest punct de vedere!Erau obisnuite bunicile in acest fel,dar nu se plangeau.
Le spăla cu mâna, cu săpun de casă, iar unele articole le fierbeau și le apretau.
Bunica spala rufele cu sapun de casa pe vremea aceea la fel si mama pana nu ne-am cumparat prima noastra masina de spalat (nu asa de performant ca aceasta) care a usurat cu mult spalatul rufelor.
Mama spăla hainele în minunata masina Albalux, avea si storcator, parfum, la fel si bunicile mele, din cate imi amintesc. Strabunica avea si ea mașină de spalat, dar mi-o amintesc punând rufe la inmuiat in copaia in care îmi povestea ca m-a legănat pe mine când eram bebeluș.
Si da, nu trece o zi fara sa nu-mi aminteasca mama cum imi fierbea scutecele in oală si cum freca la ele!
Mama mea spala hainele doar cu sapun de casa. Pana tarziu nici nu am stiut ce este acela detergent. Se chinuia mult, mai ales iarna cand spala afara in frig.
Stiu din povestiri mai mult, ca se spăla la mama si in special scutecele se fierbeau. Muuult prea dificil de imaginat macar o zi care sa cuprindă acest ritual asa ca sa ne bucurăm cu toții de aceste minunate invenții, cu sau fara abur…
Mama spăla hainele intr-o maşina semiautomata , Albalux. Scotea apa din ea cu un furtun si limpezea hainele in cada.
Mami si mamaia spalau hainele la mana, in mare parte. Era mereu cada plina de haine, noi fiind multi frati. Scutecele le fierbeau. Apoi, am avut o masina, dar neautomata. Greu le-or fi fost..
Mama spăla hainele în lighean cu săpun de casă, le clatea in paraul din spatele casei, apoi le intindea la uscat pe sarma in curte, vara, iar iarna, pe o sarma in fata sobei. Multumim si bafta tuturor!
Imi amintesc ca atunci cand eram mici spalau de mana (mama facea rani de fiecare data de la frecat blugi, geci si haine groase) cu sapun de rufe, iar lenjeria era intotdeauna apretata la final. Mi-au povestit ca scutecele noastre le fierbeau ca sa le dezinfecteze. Eu sunt o fericita ca-am nascut in era masinilor de spalat 🙂
Felicitari pentru concurs! DIn povestile mamei, stiu ca bunica spala hainele la rau, cu sapun de casa. Iar mama, la masina de spalat, dar fara limpezire sau stoarcere! Greu tare!
Si mama si bunica au avut la un moment dat masina de spalat manuala. Insa din ce imi dadeam seama pe vremea aceea, aceasta avea mai mult rolul de inmuiere pentru ca dupa o invartire sanatoasa a hainelor cu mult sapun de casa, acestea erau scoase si frecate de mana si spalarea lor era intr-adevar manuala. Acum pricep de ce aceasta denumire :))
Insa stiu ca pana la “ajutorul” lacesta, fiecare dintre ele au fiert si rasfiert numai ele stiu cate mii de oale cu hainute si carpe pentru copiii lor..
Desi aveau o masina de spalat in magazie (pe care nu cred ca au folosit-o niciodata), bunicii spalau afara, in curte, in lighean. Parintii s-au reprofilat si au ales o masina serioasa de spalat. Cat de serioasa putea fi atunci.
Bunica vara le spală la râu ( pe atunci lume nu arunca mizeria acolo ) la pietre si le bate cu topogaia de lemn bine , iar iată ba in casa in ciupa de lemn de sărbători le spală cu săpun de casă , iar de multe ori cu cenuse! ☺
Foarte interesant articolul.Multe din situatii le traiesc si le fac si eu.Eu sunt bunica cu doua nepotele de 2 si 3 ani.Nu sunt surori sunt verisoare.Noi stam la curte si toata ziua ne jucam afara .De ploua putin e si mai bine.Avem caini si pisici.Si mai mari si mai mici.In general fetelelor le dau toata libertatea la joaca.Ne spalam cand intram in casa.Eu rufele lor le dau 60* si mai putin doar daca e ceva ce scrie pe eticheta .Cum spala bunica? Incalzea apa de ploaie adunata in diverse recipiente , in lighean si cu sapun de casa.A , si regula de baza : sa inmoi rufele de seara ca sa iasa cat mai curate.Ca pe fasole sa fiarba mai repede.Gata am terminat!
Am spalat de multe ori de rand cu bunica. Fiecare in cate o copaie cocotata pe doua scaune ca sa nu stam prea mult aplecate. Apa de ploaie stransa cu migala mai ales in anii secetosi era incalzita in ceaun la foc de lemne. Rufele erau frecate de mana si sapunite bine cu sapun de casa. Limpezirea era facuta cu apa rece de izvor pana cand apa din copaie era la fel de limpede ca atunci cand a fost adusa. Foarte rar isi perimitea “luxul” sa foloseasca lesie de cenusa. Le usca afara pe sarma, iar iarna cand era gerul cel mai cumplit erau dezinfectate natural, iar noi ne amuzam de cate ori vedeam acele bucati de “tabla” atarnate.
Mamaile in albie cu sapun de casa pana si-au luat si ele masina, mama in lighean la fel. Multumim de ocazie chiar mi-ar trebui pentru ca urmeaza sa ne mutam in casa noua!
Pentru spălatul hainelor mama își rezerva câteva ore bune fiindcă mai întâi le înmuia in lighean cu săpun de casa ras apoi le freca pe fiecare în parte.Imi amintesc că le sorta pe culori. Apoi urma clătitul in vana de 2 ori și storsul cu mana.Mai târziu a apărut dero și mașina de spălat Albalux care ușura munca rămânea numai clatiul.Era o munca grea mai ales spălatul la hainele de iarna.Cu timpul când am crescut o ajutam la spălat.Rufele albe din bumbac le fierbea in cazan .Și îmi amintesc că separat fierbea cârpele de bucătărie.
Bunicii mei spalau rufele de mana cu sapun de casa, mama avea masina de spalat si a cumparat si bunicilor mei care s-au bucurat enorm. Cand mergeam la bunica din partea mamei ea imi spunea super fericita ca acum spala Aro rufele (era o masina de spalat Ardo si ea l-a personificat). A insemnat mult pentru ea ca nu mai trebuie sa spele cu mana toate rufele din casa. Cred ca bunicii nostri pot aprecia cu adevarat ce inseamna o masina de spalat rufe pentru ca ei s-au chinuit ani la rand sa ne spele hainele si chiar scutecele pentru ca vremea aceea nu se gaseau pampersi ca acum.
Spalatul se incepea prin frecarea hainelor pe magla asa ii zice la noi bineinteles care le curata mai bn ca orice masina de spalat , cu sapun de rufe facut in casa si soda caustica apoi alea albe erau puse la fiert cu un pic de soda. Parca si acum o vad pe bunica cum amesteca cu o bucata de lemn de zici ca facea ciorba. Intr-un final le clatea intr-un lighean langa fantana
Și mama și bunica spălau hainele la mana. Scutecele le fierbeau pentru dezintefectare 🙂
Si mama si bunica spalau hainele de mana, cu sapun de casa si detergent. Peste cele foarte murdare turnau si apa clocotita si le lasau asa pana se racea apa. Acum este mult mai simplu cu masina de spalat
Bună 🙂
Atât mama cât și bunica spălau hainele de mână, fără niciun detergent special sau balsam, ci cu detergentul ce spălau si hainele lor sau alte lucruri. Bunica le spăla cu săpun de casă. Ambele mi-au spus cą le clăteau întotdeauna de două ori și dacă aveau pete dificile le fierbeau în oale mari 😀 O zi frumoasă!
Mama spala hainele cu sapun de casa, in lighean cu mana. Dupa o vreme ne.am cumparat masina de spalat semi-automata si a fost (putin) mai usor!
Le spala in lighean, afara, cu sapun de casa 🙂
Bunica mea fierbea rufele la cazan cu sapun de casa si apoi le clatea in 4 -5 ligheane cu apa curata si la urma la uscat pe sarme in curte. Lunga operatiune. Dura o zi intreaga.
Mama spala hainele in lighean cu sapun de casa facut de bunica. Hainele de bebe mama le oparea. Bunica spala in covata de lemn cu acelasi sapun de casa pe care, din pacate, acum nu il mai face caci la 89 de ani s-a modernizat si spala cu detergent manual… 🙂 O zi cat mai buna!
Mama ne spala hainele cu sapunul cu care ne spala pe noi, in copaita noastra. Cand am mai crescut, le spala la masina , dar cu sapun de casa.
Mama spala rufele in masina Albalux sau la mana, cu sapun de casa
Eheehee…masina Albalux era la putere
Razuia sapun de casa, capacul obligatoriu dat jos, spre fascinatia noastra care priveam de la distanta ‘invarteala’ hainelor apoi clatirea lor in cada, cu apa rece.
Despre scutecele de bebelus…doar atat spunea: fierte si iar fierte .
scutecele erau textile si se spalau de mana apoi se fierbeau in oala pt dezinfectat. restul de haine cu mana cu sapun de rufe. ulterior au facut rost de o masina de spalat ( e mult spus) – o magaoaie care rotea rufele si le spala, bineinteles fara stors, fara clatire, care in continuare se faceau manual. era distractie, ce sa mai :))
Masina semiautomata avea mama mea. Trebuia intai sa incalzeasca apa. Cam Greu si la capitolul detergent, imi amintesc ca spala cu sapun de casa. Si spala zilnic. Uneori de mana, alteori cu masina, pentru ca pe vremea aceea erau scutece din bumbac, care, atunci cand copilul isi facea nevoiele se udau, nu doar scutecele, ci si toate hainute care se aflau peste scutec.
Greu. Noi in ziua de astazi beneficiem si de ajutorul scutecelor, dar si al masinilor de spalat.
Mama le spala cu sapun de casa , si special avea cate un sapun “Fa” pt rufele “bune” ☺. Aveam o masina semiautomata care doar le spala . Apoi se chinuia sa le clateasca si sa le stoarca in cada din baie . Cand am crescut “mare” i-am cumparat o masina SH automata ☺.
Desi mama nu mai este , tata inca foloseste aceeasi masina .
ooo nustiu cum reusea mama atunci fara pempersi si cu spalatul la lighean iar lenjeria o mai si fierbea.
Stiu ca mama spala de mana si fierbea scutecele. Bunica mea facea sapun in casa. La un moment dat a aparut si o masina semiautomata in peisaj 🙂
Mama a spalat rufele la fantana, in apa rece, cu sapun facut in casa iar uneori le si fierbea cu soda 🙂 bunica le spala la rau si le ‘batea’ cu un bat, ca sa iasa albe si frumoase. Doamne, ce vremuri! 🙂
Cand s-a nascut sora mea mai mare tatal meu a cumparat o masina de spalat (vorbim de 1985). Mama a zis ca mergea masina aia zi si noapte. Apoi fierbea hainele si pelincile, le spala cu soda, le calca cu fierul fierbinte.
Dupa ce ne schimba de haine pe cele murdare le puneau la inmuiat cu sapun de casa, si abia apoi le spala… 🙂
La noi masina semi-automata…cum era prin 80….mult la mana cand se strica…bunica norocoasa foc..a avut zanussi/whirpool automata de cand au aparut…
Uh, mama avea o mașină de spălat care nu încălzea apă și nu storcea. Incalzea saraca oale întregi de apa, pe care le punea în mașină, spala rufele înmuiate de cu o zi înainte în cadă, la urma le clătea la mână și le storceau bine de mai multe ori. Apa din mașină o evacua manual, cu furtunul, in WC. O zi întreagă, săptămânal, era dedicata spălării rufelor.
Bunica… la râu, pe tabla ondulata. Am fost și eu cu ea și atunci mi se părea tare interesant.
Azi… ne alintam cu spălatul rufelor.
mama spala la mana si le clatea la sipotul din fata porti cu apa rece. Vara mai era cum era dar iarna ai inghetau mainile :((((
fierbea mama apa, punea lesie si spala de i se inroseau mainile. Cand ne-am facut si noi mai amri o ajutam cat puteam..dar era groaznic
mama avea o masina semi-automata, care incalzea apa si cam atat. Asta in momentele cand aveam curent. In rest frecam cu sapun la ele de mama focului
Mama acea o masina de spalat cu storcator separat.
Imi aduc aminte ca o curenta de fiecare data cand scotea hainele din masina, asa ca eu era responsabila sa scot masina din priza cat ea umbla acolo si sa o bag din nou in priza cand erau hainele pregatite pt spalare.
Făcea o lesie dar nu mai stiu din ce,tin minte doar ca era acidă pt mâini. Carpele – asa le zicea mama scutecelor, le fierbea. Bunica spală rufele la raul din sat – nu am apucat sa o vad doar din spusele mamei stiu.
Cand eram mici imi amintesc ca mama astepta singura ziua in care era apa calda de la centrala orasului, umplea cada cu apa calda si apoi spala si clatea rufele la mana intr-o copaie. Era un proces lung care dura cand inca era lumina afara si se termina cu intinsul cand se lasa intunericul, dupa ce ne baga pe mine si sora mea la culcare.
Mama la inceput de mana, lenjeriile le dadea bunicii care avea o masina de spalat care sincer…semana cu capsula timpului :)).Mai apoi a avut o masina de spalat care avea intr.o parte cuva pt spalat si langa pt stoarcere, eu stiu ca o ajutam sa puna apa in masina si mai apoi sa le pun la stors Eu una nu stiu ce m-as face fara masina sincer
Atat mama cat si bunica spalau la masina de spalat (cel putin amintirile mele asa arata 🙂 )
Era o masina cu storcatorul separat. Imi amintesc ca scotea un zgomot infernal si ca de cele mai multe ori o curenta.
Bunica le spala cu apa de ploaie si sapun de casa, iar mama avea o masina albalux daca imi amintesc bine care le spala si mama trebuia sa le clateasca si scurga de apa.
Tin minte ca mama spala rufele la masina Albalux dupa ce inainte le tinea la inmuiat in soda de rufe.Nu de putine ori masiba se strica, ii sarea paleta. Tin minte si acum ce dezmat era in baie cand spala: apa, clabuc pe jos, zapaceala. Lenjeriile, camasile , le scrobea cu apret facut acasa, iar lenjeriile intime si sosetele le oparea. Bunica in schimb, toate le facea la mana. Apreta tot: fete de masa, lenjerii. perdele, haine…Rufele albe erau imaculate asta pentru ca le usca la soare! Si, evident, ambele, calcau rufele dupa uscare…
Bunica a spălat mereu hainele la mana cu săpun de rufe de casă, făcut chiar de ea. Țin minte că le clătea de multe ori și apoi mă punea să le întind pe culme, la soare, vara și iarna pe lângă sobă. Mama spăla și ea la mana de multe ori tot cu săpun de rufe sau la mașina de spălat semiautomata și apoi le clătea in cada de baie
Pe vremuri mama spala hainele la masina Albalux iar pe unele le fierbea.tot timpul ne povesteste cum fierbea scutecele de finet cand eram noi mici ca nu erau pampersi ca acum.
Bunica spala.totul cu sapun de rufe facut de ea acasa la magla 🙂 ieseau asa de curate de parca erau noi (inclusiv prosoapele de bucatarie) era o adevarata munca spalatul pe vremuri.
Bunica mea scumpă cand imi petreceam vacanțele la munte la ea imi spăla rufele cu săpun de casa facut la noi in curte.Imi plăcea asa mult sa ma uit cum face săpunul ala.
Spăla cu apa de ploaie sau din fântâna din sat.Imi este dor de copilărie.
Acasă mama spăla tot cu săpun de la bunica si cand mai se găsea ceva detergent dar rar.De mână a spălat mult apoi am avut o masina cu 2 cuve,una unde puneai apa si spăla hainele si cealaltă era de centrifugat.
Mama mea.. Avea o masina de spalat din aceea in care turnai apa cu galeata inauntru si puneai detergent si apoi spala.. folosea sapun facut in casa.. foarte multe haine le mai spala de mana.. nu imi aduc aminte cum se numea detergentul folosit.. dar apa folosita era intordeauna aproape fiarta.. la cele albe mai folosea clor
La bunica mea.. totul spalat de mana si uscat afara in curte pe sarma.. iubeam sa vad hainele intinse pe sarma cand eram copil.. Apa cat mai calda.. si hainele care permiteau.. erau si fierte intr-un cazan special…
Le spala de mana,afara in curte.
Mama spala hainele in cadita, la mana..iar bunica le spala in albie si apoi mergea la fântâna sa le clateasca..iarna își lua cizme de cauciuc si juca pe ele..tare frumos era si atunci
mama spala la mana cu sapun de casa sau la masina de spalat cu incarcare verticala semiautomata.bunicile la mana tot, cu sapun de casa.
Pfff, ce amintiri ma rascolesc acum…bunica si mama spalau rufele la o masina (cred eu) semi-automata.. ideea e ca avea incarcare verticala, se puneau hainele, apa si sapun de casa, se punea capacul si le zapacea masina aia de se zguduia tot blocul. Apoi n-am sa uit niciodata furtunul care iesea din masina si cu care scoteau apa din ea la final..daca inchid ochii parca il vad, chiar si ce culoare avea si ce fel de striatii..
Apoi, cand a ramas doar mama si au aparut masinile de spalat automate, a luat una pe care o mai are si acum, dupa mai mult de 20 de ani..
Astea da amintiri..
Le fierbea și le spala într o cadita în curte cu săpun de casă apoi mergea cu ele la râu și le spăla cu maiu, un obiect din lemn cu care bătea hainele pe o piatră mare 😉
Mama le spăla cu sapun de casa, Bunica mea la fel, asa am procedat si eu la primul copil ( facea iritație la orice detergent)… acum sunt la bebe 2 si le spăl in masina de spălat ( nu conteaza detergentul) …. cat de diferiti pot fi….
Scutecele le fierbea, iar restul hainelor le spala de mâna.
Mama le spala la cadita cu mana iar pe cele albe le fierbea pe cuptor.Mai tarziu au cumparat o masina de spalat si munca i-a fost usurata.
Strabunica mea(cu ea am crescut in casa) a spalat totul la mana cu sapun de casa si le clatea cu apa din fantana.
Bunicile spălau hainele cu săpun facut in casa la albie, ligheane. Cât despre balsamul de rufe, am învățat sa folosesc puțin oțet si uleiuri esențiale in locul clasicului balsam din comerț.
Imi amintesc si acum cum spalau bunicile mele hainele de mana , cu sapun de casa facut tot de ele , hainele mai mari le duceau la rau , era o adevarata ‘sarbatoare’ cel putin pt noi copii. Mama avea masina de spalat la oras dar si una semiautomata la tara cand mergeam .
cu sapun de casa din belsug frecam la ele pana ieseau albe. Iar mama cand vedea ca eram murdari ne punea pe noi sa ne spalam hainele
Le spala de mana,afara in curte. Dadea drumul la radio la radio actualitati si asculta la el si spala. Iar noi stateam langa ea si ai spuneam ce facusem la scoala
mama tin minte ca avea o masina in care baga hainele dupa ce o umplea cu apa calda. Cand termina programul trebuia sa le scoata de acolo, sa le stoarca si sa le clateasca in albie.
mama incalzea apa in ceun afara in curte, dupa care radeam pe o razatoare pe care o facuse tata , sapunul de casa si saraca spala pana obosea
saraca mama spala la mana cu sapun de casa. Iar cand eream noi mici le mai lasa la inmuiat si in apret ca sa iasa cat mai albe
mama avea un albalux , undeva baga clor diluat, detergent manual si ea doar le clatea si storcea. Dar tot greu era
mama avea un lighean in care spala rufele, Fie iarna fie vara punea ligheanul afara pe un stativ si spala la ele doar ca sa fim noi curati si frumosi
Bunica la lighean cu săpun de casa, mama la albalux, mai punea și săpun de casa ras in cuva
Se spala manual, cu sapun de casa, vana era plina de haine,mama le limpezea de 2-3 ori toate hainele…uf! Nici nu ma mir ca era obosita…
Mama spăla in baliuta cu săpun de rufe de casă.
Bunicile au bagat la greu spalare manuala cu sapun de casa, dar au prins si minunile facute de masinile de spalat. Mama a spalat si manual, a fiert si rufele albe in oala pe aragaz, dar nu a durat prea mult pana sa isi cumpere o masina de spalat. Acum, cand am un copil, ma intreb cand aveau timp sa faca si sapun, sa spele si atatea rufe, pe langa celelalte treburi, mai ales daca statea la curte si aveau si animale?
Bunica spala hainele la mana cu sapun de casa facut de ea iar mama in cada le inmuia cu o seara inainte cu dero ,cum se numea pe atunci !
Mamaia spala hainele manual, in covata. Incalzea apa de ploaie intr-un cazan mare, pe soba. Le lasa la inmuiat putin apoi le freca cu sapun de casa. Imi aduc aminte ca facea acest lucru de 2 ori, dupa care le clatea. Pe cele albe le apreta. Rufele ei etau imaculate…imi placea tare mult sa ma plimb printre ele cand le avea intinse pe sarma. Avea mamaia o putere…storcea lenjerii de pat si haine groase si grele, singura. Mama si-a cumparat masina de spalat rufe (Albatros parca se numea)…stoarcerea se facea tot manual. Asta am experimentat si eu .
Bunica incalzea apa de ploaie intr-un ceaun pe plita. Cand apa era fiarta punea in ea o legatura in care bagase cenusa de lemne. O lasa un timp dupa care cu apa astfel imbogatita spala rufele manual cu sapun de casa, preparat cu grasime de porc , soda caustica si frunze de pelin . Rufele astfel spalate erau uscate pe sarme la soare. Era o bucurie sa imbraci o ie din panza de casa, spalata cu acea apa.
Le spala de mana in cada.
Mama avea o mașină Albalux care doar spăla, clatirea si storsul rufelor se făcea de mână. Când nu mergea mașina….De mână….
Mama si bunica le spalau in lighean, la soare, cu un codru mare de sapun de casa. Pe acesta din urma il pregateau de pe un an pe altul, in cantitati foarte mari, dar il portionau ulterior pentru a fi mai usor de utilizat. Hainele mai deosebite le apretau cu apa si faina, daca imi amintesc bine 🙂
Imi aduc aminte ca bunica spala hainele intr-un lighean de plastic, cel putin pe ale mele, cu sapun de casa, apoi le muta in alt lighean unde eu le clateam si incercam sa le storc.
Imi amintesc cum bunica mea spala rufele la rau, cu cenusa sau sapun facut in gospodarie .
Buna, Cristina,
Mama a spalat mult timp rufele in lighean, cu sapun de casa. Dupa ce le freca bine una cate una, le punea in cada sa le limpezeasca si apoi le storcea, tot asa, pe fiecare in parte. Bunica, la fel, spala in copaie de lemn cu sapun facut chiar de ea.
Cumva ma simt norocoasa ca nu trebuie sa petrec asa mult timp spaland de mana.
Buna! Despre spalatul hainelor, pot spune ca a fost o grea munca pentru a mea mama.(dat fiind ca eram cinci membri in familie si o perioada nu am avut masina de spalat). Mama spala rufele in balie/cada, cu sapun de casa/detergent si le clatea in cada, dupa care le insira la soare. Tare frumos mai miroseau…Si un timp a mai spalat si la masina aia automata vecheee, pana a intrat in casa masina de spalat minune.Bunica le spala in balie, cu sapun de casa, le clatea in lighean si le intindea la soare, tin minte ca avea o prajina cu care ridica sarma pe care erau intinse…Covoarele mergeam si le spalam la rau…
Mama mea le spala de mana pana cand a avut masina de spalat,bunica tot de mana spala,cu sapun de casa 🙂
Pe vremea aia, rufele se spălau la mâna: in cada de tabla, pe magla cu săpun de casa.
Mama le spalau de mana cu sapun de casa, iar pe cele albe le fierbeau cand eram mici.
Cu sapun de casa, in copaie iar noi “ajutam” mereu!
Mama imi povestește des cat mai fierbea ea la scutece si cat de greu era spălatul hainelor cu mâna sau cu masina aceea Albalux, parca asa se numea.
Bunica le spala la magla , afara cu sapun de casa sau la mana, iar mama le spala la o masina de spalat pt care incalzea apa cu sapun de casa.Unele articole le fierbea.
Parca ieri eram in curte si o vedeam pe bunica cum imi spala hainutele murdare, in urma jocurile strengaresti alaturi de verisorii mei. Incalzea apa de la fantana si folosea sapun de preparat de ea in casa..
Mama spala hainele de mana la lighean si ulterior a folosit o masina semiautomata multi ani de zile..bunica le spala la covata cu sapun de casa si le usca in curte la soare..
Bunica spală rufele la vioaie cu apa fierbinte și le clatea in mai multe rânduri cu apa rece. Le usca la soare :))
Mama spală săptămânal la mașina semiautomata, lenjeriile le oparea in cada!
Eu inca nu pricep de ce mamele si bunicile noastre preferau si chiar munceau din greu sa le iasa rufele cat mai tari si batoase cu putinta. Le scrobeau cu faina, cu aracet cu apret…o nebunie! Acum cautam cele mai bune balsamuri pentru cele mai moi si pufoase rufe… hmmm
Săpunul de casă și cazanul de fiert rufele erau accesorii nelipsite. Mama fierbea hainele și lenjeria, în special a mea, ceea ce cu siguranță nu era simplu dar niciodată nu am avut vreo alergie sau boala de piele!Noua tehnologie cu siguranță ne va scuti de tot acest efort iar rezultatele vor fi similare!
Bunica spala hainele la mana si scutecele le fierbea iar mama o parte la masina de spalat, o parte le fierbea, iar pentru ca dupa revolutie se mai primeau pachete de la rudele din strainatate, era scutita de multe ori sa-mi mai puna scutece textile si folosea pampers. La farmacie daca cerea pampes nici nu auzise de asa ceva!
Mama avea o masina de spalat care nu clatea……deci tot timpul statea aplecata la vana sa clateasca hainele.Hainele albe erau in lighian cu clor si dupa freca cu mana 🙁
Eu am crescut la bunici, tin minte ca bunica spala rufele in ograda (vara), intr-o albie mare iar covoarele, cuverturile etc le ducea la rau! Era mare distractie cand spalam rufe in rau..:)
Mama avea masina Albalux dar mi se parea mai mare chinuiala, sa le scoti pline de spuma, sa le clatesti si apoi sa le pui la stors, spala rufe o zi intreaga de dimineata pana seara!
Mama spala la mana in cada cu săpun de casa,iar eu in lighian șosetele ,tot cu săpun de casa.Mai aveam o oala in care fierbea lenjeria intima .
Le spala de mana in cada. 🙁
in cada cu apa calda si lesie sau sapun.
mama spala intr-un lighean albastru de email, asezat pe un scaun cu fundu rupt (era un lighean rotund) si acolo freca la ele indiferent de anotimp
imi aduc si acum minte de aceea perioada..vara era distractie dar iarna ne inghetau si dintii in gura ca doar trebuia sa o ajutam si noi. Mergeam cu rufele la paraul din spatele casei un tata facuse in fel de valvatoare si bagam haainele acolo…le lasam cam o ora dupa care le scoteam, le sapunema bine si iar le bagam acolo. Dupa le storceam si le bagam pe sarmele intinse dintre copaci. Nimic cu chimicale..doar sapun de casa si atata ..si iata ca suntem mari si sanatosi :))
mama spala intr-o troaca din aceea de lemn. Tin minte ca o punea inclinata si intr-o parte avea apa cu lesie, le spala dupa care le punea in partea ridicata a troacai ca sa se scurga. Le clatea si gata
sa traiasca albaluxul!!! mama incalzea apa, baga hainele su care le storcea de mana
Pff, bunica spala cu mana într-o “albie” de lemn, iar mama spala la o mașină de spălat neautomata. Iată că nu am avut probleme, dar nu erau nici atâția microbi și bacterii, sau erau, dar nu atât de agresivi. Acum trebuie mare atenție, spălat la 60 sau 90 de grade cu bifă și tot mai sunt probleme…
Bunica spala hainele la mana cu sapun de casa facut de ea si era foarte greu pt ca atunci nu era curent in casa si trebuia sa incalzesca apa la foc
La tara spalam hainele cu apa de ploaie si sapun de casa.
le spalau la mana indiferent cum era vreme de afara. Doar cu sapun de casa
Sapunul de casa era sfant…si ni le fierbeau, ca sa omoare microbi/bacterii samd.
intr-o troaca de lemn spala rufele pe care le lasa in prealabil la inmuiat. Doar sapun si lesie
mama spala rufele pe un fel de sita cu dintii in jos. Lasa rufele la inmuita in apa cu sapun si dupa le dadea pe razatoare si dupa le clatea
Și mama și bunica spălau hainele la mana, afara . Ereau vremuri grele dar parca erem mai atenti sa nu murdarim hainele ca altfel mama se supara pe noi
apa nu era, curent cu portie…vremuri grele. Asa ca singura solutie era sa strangem apa de ploaie, sa faca mama sapun de casa si asa spala rufele dar si pe noi:)))))).
Buna! Imi place functia aceea de steam. Ar fi buna si la hainele noastre, nu numai ale bebelinei si ale surorii mai mari. Mama spala la o masina semi-automata Albatros si mult, foarte mult la mana. Pe “caprarii”, cum imi placea mie sa spun: numai inchise la culoare, numai albe, numai lenjerie intima, numai prosoape, numai lenjerie de pat. Ioi. Apoi avea de spalat. Bunica avea ciubar si spala pana si cuverturile de pat, “presurile de cordele” si covoarele pe care le alea in el. La magla. Vai, degetelele mele de copil! Dar era si amuzant cand eram mica. Folosea lesie si apret pentru albituri, sapun facut in casa, chiar de ea. Alte vremuri. Multa munca manuala, dar parca nici asa multe iritatii, alergii &co. Acum are si bunica masina de spalat. Dar la cei aproape 80 de ani ( Doamne, sa ne mai traisca inca 80, de-ar fi posibil!), tot mai spala la mana.
Mamaia ca și mama spala rufele la mana cu săpun de casa, ereu vremuri grele dar pentru noi totul era o joaca
Mama le spala la mana ,era mereu un ritual ,mai intai le punea l-a inmuiat vreo doua ore apoi le spala in doua ape frecand tare rufele cu mainile .Clatitul se facea si acesta cu rost,mai intai cu apa calduta ,sa iasa bine spuma ,apoi se 2 ori cu apa rece sa nu fie prea sifonate rufele.Iarna ,cand era gerul mai mare ,rufele albe erau spalate si lasate in ger pana se uscau ,iar albul lor ,sincer era stralucitor,Chiar si acum mama spune ca rufele se fac mai curate la mana ,iar o masina de spalat le strica ,Sper sa pot sa o conving cu aceasta minunatie ca si masinile de spalat au rolul lor si inca unul bun
suntem 5 fete(dintre care o pereche de gemene) și 1 băiat la părinți, unul după altul făcuți 🙂 și de cele mai multe ori când mergem în vizita la părinți și ne plângem de schimbatul scutecelor sau spălatul hainelor celor micuți, tati ne aduce aminte cat ar trebui sa fim noi de mulțumitoare și fericite ca avem mașină de spălat și pampers. “Mai fetelor, când erați voi mici (acum 30 de ani), nu aveam posibilitatile voastre.Veneam acasă de la servici și ma puneam sa spăl o vana de scutece.” ne spune tati. Da se strângea și cate o vana de scutece ce trebuiau lăsate la înmuiat, spalate, fierte și apoi întinse la uscat … mama nu mai avea timp și de asta. Asa ca tati era cel ce se ocupa cu spălatul scutecelor. De multe ori îmi răsună în minte aceste cuvinte.
Din cate imi amintesc bunica spala hainele in balie la mana ,iar mama trebuia sa spele saraca ptr 6copii.Asta era chinul cel mai mare ptr ea,cel putun iarna cand era frig si se uscau f greu.A spalat si la mana dar si la o masina semiautomata…
În amintirile mele, aveam o mașină de spălat rufe in care puneam săpun de casă dat pe razatoare si aveam un clește de lemn cu care mai amestecam din cand in cand. Apoi clateam (mama, bunica sau chiar si eu) rufele in cadă si le atârnam pe o sârmă deasupra cazii ca se scurga de apa.
In schimb soacra mea (mama de 5 copii) povesteste ca spăla si clatea hainele la râu, inclusiv iarna. Brrrr!!!
Mama mea spăla la mână totul, inclusiv scutecele de bumbac ale mele și ale surorii mele, după care le apreta și le călca. Au fost multe haine de spălat, însă mamei îi plăcea să ne țină mereu curate, iar pentru asta îi mulțumim. Și cu prima ocazie, a primit bine meritata mașină de spălat ❤
Mama le spala la masina semiautomata dar le si fierbea pe multe dintre ele, ca sa le dezinfecteze. Bunica le spala in lighean cu sapun de casa, facut chiar de ea. Ii placea foarte mult sa isi faca propriul sapun. Si la fel, fierbea o parte din ele
Mama spala rufele intr-o masina kre le invartea cateva minute bune apoi le lua la mana pe fiekre si le spala,apoi le clatea si eram 4 membri in familie 🙂
Bunica spala rufele in copaie, cu sapun de casa facut chiar de ea. Mama folosea si ea sapun de la bunica, tin minte si acum bucatile imense de sapun din camara. Scutecele le fierbea intr-o oala mare, rosie (a facut asta de cateva ori si cand era sora mea mai mica bebelus), pe care a pastrat-o asa, din nostalgie (si bucurie, zic eu, ca acum are masina automata ). Tin minte ca prima masina de spalat era un model odios de Albalux …iti lua o vesnicie sa o golesti dupa ce termina de spalat, aveai senzatia ca pleaca dupa tine prin casa cand o pornesti (asta daca pornea din prima incercare) si oricum o punea pe mama la munca, avand in vedere ca de fiecare data mai clatea ea inca o data rufele. Cu ocazia postarii asteia, imi dau seama ce munca “grea” avem de facut noi, sa incarcam masina si sa butonam de 2-3 ori…
Le inmuia in cada, apoi le freca pe fiecare in parte cu sapun de casa, le clatea si le mai si apreta
Bunica mea, din ceea ce povestea, stiu ca, atunci când era tânăra, spala hainele la rau-vara si iarna acasă. Folosea săpun de casa si leșie. Scutecele copiilor le punea cu apa fierbinte si lesie, apoi le spala.
Mama mea spala rufele cu o mașina semi-automata, in care punea apa fierbinte pentru ca mașina nu încălzea apa. Câteodată, vara le spala la mâna. Pentru o mai buna dezinfectare le calca cu aburi la temperatura mare.
In prezent suntem super norocoși/norocoase.
Mama le spala cu o masina semi-automata. Apoi le le limpezea in cada cu apa rece ca gheata. Cand am mai crescut, imi revenea mie responsabilitatea limpezirii, iar asta m-a responsabilizat pentru ca eram mult mai atenta sa nu imi murdaresc hainele.
Eu îmi amintesc că spălatul se făcea la mână, cu săpun de casă și detergent dacă găsea, urmau apoi minimum 3 clătiri şi asta mi-a rămas şi acum când mai spăl, foarte rar, la mână. Îmi amintesc şi acum cum mirosea în curte când făcea mama săpunul.
Balsam nu mai folosim nici pentru noi cam de când s-a născut flăcăul (1 an şi 8 luni în prezent) şi hainele lui le spălăm separat, la program de bebe cu detergent normal şi nu le calc după. 🙂
Mama spala la o masina semiautomata iar bunicile la mana cu sapun de casa
Imi aduc aminte cu mare drag,plimbarile pe care le faceam cu fratemiu,cu masina de spalat a mamei,celebrul ALBALUX!Tot eu eram cea careia ii revenea sarcina de a rade sapunul de casa,tata incalzea apa,fratemiu se perinda si el,voda prin loboda printre picioarele noastre!La noi spalatul,era o munca in echipa!Inainte de a pune rufele la masina,mainile mamei le framantau nitel,le lasa apoi la muiat(punea un detergent alb,luat pe sub mana,ziceau ca e bulgaresc ),timp in care noi,gasca ne indeplineam sarcinile!Ceea ce imi placea cel mai mult,era storsul lor…eu eram in cada,tineam de un capat si mama/tata(dupa caz),invarteau de zor la ele!Atunci mi se parea FANTASTIC,acum insa…nu stiu cum reusea saraca mama,sa faca atatea!
Noroc cu tehnologia asta ca eram mancata!
Mama imi povestea ca bebelusa fiind îmi plăcea sa sug batistele si cam tot ce prindeam asa ca era nevoită să le spele de mans cu săpun de casa.
In rest folosea masina albalux, apa fierbinte sa pun de casa ras si clătite in 2 – 3 ape de mana… si erau perfecte! Mai ales cele albe!
Bunica spala hainele într-o covata de lemn desigur și cu săpun de casă. Dar de limpezit le ducea la răul din spatele casei chiar și iarna mergeam și o ajutam sa sparga gheata ca sa le poată limpezi bine, iar vara desigur era o placere sa speli hainele la rău. Chiar și acum covoarele le duce la rău chiar dacă hainele le spala în mașină automată.
Mama spăla hainele de mana si in masina de spălat Albalux. Bunica spăla hainele în covata cu sapun de casa făcut de dumneaei, le plătea cu apa rece de la fântâna. Le uscați frumos pe sârmă în fața casei.
Bunica mea spăla rufele la pârâu, căci pe vremea ei nu exista mașina de spălat. Mama a prins mașina de spalămat dar nu automata, era de aia care spala rufele si apoi trebuia sa le clătești si sa le storci la mâna. Imi amintesc ca tata o ajuta mereu la stors rufele si apoi când am crescut mare, eu si surorile, o ajutam si noi. Ne amuzam mereu când aveam de stors pantaloni pt ca eu apucam de un crac si sora de altul si ne întâlneam la mijloc. Pt noi era o joaca dar săracă mama se chinuia. M-as bucura sa câștig mașina de spălat de la LG, urmează sa ma mut la casa mea si mi-ar prinde fff bine 🙂
Mamaia spala in curte cu apa de ploaie si sapun facut de ea, iar mama a fost mai “norocoasa”, a avut o masina de spalat in care tot amesteca cu un cleste mare de lemn hainele fierbinti. Apoi le storcea cu greu in cada.
Am crescut la bunici si bunica spala rufele in copaie de lemn, cu sapun de casa facut de ea. Imi amintesc si acum, dupa mai mult de 30 de ani, cum usca rufele iarna in ger si le aducea intepenite in casa, dupa ce “pareau uscate”. Miroseau fenomenal. Fresh and clean putin spus ❤
Ma distram maxim cu dragele mele bunici: bunica din Maramures ma ducea la “roata” (o roata care era asezata in mijlocul unui rau si care cumva crea un fel de vana din apa unde puteai sa speli) si acolo spalam eu hainutele mele si bunica freca rufele de ceva ce semana a razatoare doar ca din lemn si cam de 30-40 cm inaltime; in mijlocul muntilor, in susurul apelor in cantecul pasarilor…acolo spalam si cateodata “pierdeam” o zi intreaga facand doar asta.
Bunica din Potlogi, Dambovita avea un rau in fundul curti unde mergeam sa spalam (nu aveam apa curenta) si in loc de “razatoarea” cu care eram obisnuita din Maramu”, ea freca rufele de o piatra gigantica (cel putin asa mi se parea mie atunci 🙂 ). Bine….eu mai mult ma balaceam decat sa spal dar asta e alta poveste 🙂
Pe timp de iarna, se repeta treba doar ca la Maramu’ caram apa din deal pe care o incalzeam si spalam la “razatoare” in bucatarie (o incapere vis-a-vis de casa) iar la Potlogi, Dambovita, scoteam apa din putul din curte, o incalzeam si spalam in hol, de mana, fara piatra 🙂
La bloc la mama in Targoviste, alta poveste care se numeste albalux :)))
O masina albalux albastra cu un furtun greu si urat :). Atat am fost de interesata ca nici nu stiu daca era automata sau nu.
Mama spala de mana si mai tarziu la o masina semiautomata… bunica cu sapun de casa si apa din fantana…
Bunica mea spala hainele in vale, pe piatra, iar mama avea o masina cu incarcare verticala care se deplasa prin curte si din care iesea spuma :))) iar scutecele se fierbeau, clar
Cand eram eu mica nu aveam masina de spalat, dar norocul nostru era ca stateam totusi la bloc si macar aveam apa caalda curenta si canalizare. Imi amintesc ca bunica incalzea apa pe aragaz si trebuia sa care apa murdara in fundul gradinii. Totusi sunt sigura ca era foarte greu sa speli la mana hainele unui sot si a doi copii care se murdareau mereu.
Când eram mic aveam o masina de spălat verticala pe care o folosea mama..dar merge atat de greu
Mama spăla hainele de mana si in masina de spălat Albalux, care trebuia sa o rogi frumos cam 10 minute ca sa porneasca
Îmi aduc aminte ca mama spăla cu o mașina de spălat Albalux, fără clătire și stoarcere astfel încât era balta de apa la finalizarea procesului de spălat iar rufele albe erau vârâte intr-o oala care erau fierte ca sa fie dezinfectate.
Mama lasă hainele la înmuiat, apoi le spala cu săpun de casa. Scutecele noastre le fierbea ca sa le dezinfecteze, nu știu cum a rezistat:) când au apărut mașinile semiautomate o mai ajuta un pic dar tot le limpezea si storcea.
Mama spala de mana si mai tarziu la o masina semiautomata
doar cum le spala mama stiu… 🙂 de mana, dupa ce le tinea sa se inmoaie si apoi ajutata de binecunoscuta masina Albalux 🙂
Bunica si mama spalau rufele cu sapun de casa si lesie apoi le clateau la apa de put
Mama spala de mana si mai tarziu la o masina semiautomata pe care o cumparse tata si de care mama era tare mandra!!
Mama mea spală rufele la mana cu săpun de casa si Dero pe care il cumpara de la turci
la mana se spala pe vremea aia, cine avea un amarat de albalux se putea considera bogat! Chiar daca aveai masina de spalat era greu sa gasesti detergent
mama le spala de mana cu sapun de casa preparat de bunica. Iar le uscat le punea pe gardul de la casa:))))
ca toate mamicile de pe vremea aceea , si mama mea spala la mana rufele. Folosea sapun de casa, apret (pt cele albe)sau lesie pt hainele tatalui care lucra la fabrica de caramizi.
Le spalau de mana, mai alea scutecele. Le lasau la inmuiat, apoi incepea spalatul bine cu sapun de casa, urmat de o clatire buna.
De cand o am pe cea mica, nu am bagat hainutele ei pa masina, de frica de nu a lua ceva de pe acolo. Spal frumos la mana, apoi clatesc foarte bine. Usuc si calc.
Bunica spala in covata cu sapun de casa, mama cu Albalux
Mami spala rufele noastre la masina despalat apoi le fierbea pe toate, imi povestea ca avea o oala mare si le intorcea cu o lingura cu coada lunga.
Mama le spală clasic și chinuitor: de mâna, in cada, cu săpun de rufe si detergent. Mai avea la îndemâna niște soda și știu ca și fierbea cate ceva, ceea ce ma înfricoșa mereu.
Mama spala cel mai des hainele de mana cu sapun de casa. Bineinteles ca o ajutam si eu. Aveam si o masina semi automata. Cand eram bebe scutecele le spala de mana si le fierbea.
Bunicile spălau hainele in apa fierbinte, cu săpun de casa, apretau la soare lucrurile albe inclusiv lenjeria intima. Când mergem in vacanță la țară ,unde își petrecea vara una din bunici vedeam mereu femeile cum spălau si clăteau rufele in vâltoarea, uzată, lângă o vale de apa. Mama spăla in cadă, apoi in mașină semiautomată.
Bunica mea spala rufele într-o cădită din lemn cu săpun făcut de ea. Le înșiră pe sarma la soare și așa se făcea igienizarea lor atunci. Acum pentru igienizare spălăm hainele la 60 grade dar tot la soare le uscam!
Imi amintesc cu mare drag ca era o adevarata provocare pentru mama si bunica atunci cand doreau sa spele rufele 😀 Si nu rufele sau modalitatea de spalare erau pricina, ci eu, care aveam o galeata de mici dimensiuni si voiam cu orice pret sa car toata apa de colo-colo, de la robinet in lighean, din lighean in covata, din covata in balie etc. Evident ca intregul procedeu de spalare era total ingreunat de copilul mult prea alintat 😀 Mama avea acasa o masina semiautomata, dar lenjeriile de pat, paturile si tot ce era mai mare era spalat la tara, lasate la inmuiat si intinse pe sarmele imens de lungi, pentru ca deloc nu se compara aerul proaspat de la tara cu uscatul rufelor pe balcon.
Mami, mamaie, va mai amintiti?:P
Bunica le spăla la pârâucu sapun de casa. Doamne ce vremuri
Tin minte ca avea o chestie pe care o punea in lighean si de care freca rufele. Si mama folosea una dar nu stiu cum se numeste. Practic in loc sa frece la mana rufele le freca pe placa respectivă. După ce le clatea bine in pârâu,le întindea la soare (la partea asta ajutam si eu). Imi aduc aminte ca dura si o zi întreagă spălatul rufelor . Si când te gândesti ca acum intr-o zi speli cateva masini de rufe
Bunica spala rufele cu apa fierbinte intr-o cada cu sapun de casa si apoi le clatea la rau.
Mama spala de mana de multe ori si tin minte ca unele lucruri le fierbea. Aveam si o masina de spalat manuala Albalux pe care a folosit- o multi ani.
Bunica folosea apa de ploaie,statea in curte si avea o copaie de lemn .Avea un stil unic de a invarti hainele si ieseau intotdeauna foarte curate.Uneori folosea lesie.Mama a spalat multa vreme de mana ,cu sapun de casa.Cand au aparut blugii imi amintesc ca-i freca cu peria.In loc de balsam de rufe folosea otet pe care il folosesc si eu acum ca o alternativa nontoxica la balsamul de rufe clasic.Lenjeria intima o fierbea intotdeauna ca de altfel si prosoapele de bucatarie si de baie.Complicate operatiuni.Am locuit 6 luni intr-o alta tara si nu am avut masina de spalat.A fost horror.Nici nu pot sa-mi inaginez cum s-au descurcat saracele atata vreme.
Bunica spala de mana si clatea in apa vaii batand hainele cu “maiu”.
Mama in vana sau in masina neautomata
Pe vremuri, bunica fierbea albiturile pe aragaz in lighean, cu sapun de casa.Apoi le punea in masina de spalat albalux. Le invartea, apoi chinuiala la clatit si mai ales la stors. Nu vreau sa ma gandesc ce era la scutece si hainute cand eram eu mica. Multumim evolutiei pentru masinile de spalat automate.
Vai ce frică îmi era de Albalux
Era zgomotoasă și scotea multă spumă. Abia așteptam să termine mama de pus la spălat.
La bunica, însă îmi plăcea mult. O ajutam la spalat ( spalam o batistă pana o subtiam ) și la întins.
Mama avea o masina manuala,ulterior le clatea in cada/lighean si pentru dezinfectare le fierbea. Bunica le spala la mana cu sapun de casa. Ce bine ca s-au inventat masinile de spalat.
Imi.aduc aminte ca spăla cu sapun de casa la mana, si cu soda caustica de rufe. Hainele albe mergeau la apretat , si calcat. Cu sosetele era cel mai greu ,facea mama rani la mâini de la atata frecat la sosete.
Pe vremea bunicii, se spălau la râu. Pe vremea mamei, la lighean said cu mașina de spălat Albalux. Se folosea săpun de casă. Se scoteau curate și ude și se puneau în a doua cuvă, la uscat.
In cada mare se spalau hainutele….cu sapun de casa si multa apa. Ulterior, la Albalux masina zgomotoasă.
Acum avem noroc cu asa masini automate performante care ni le si usuca….
Mama le spala in masina mica, cu incarcare verticala, dar cum nu avea functia de limpezire si nici stoarcere, umplea cada cu apa si le clatea acolo, ca pe urma sa le stoarca cu mana.
Bunica avea o masina mai mare, care si spala si storcea. Punea apa fierbinte din cazan, apoi le limpezea intr-un lighean mare din metal si dupa ne lasa sa le bagam la stors 🙂
Pentru noi era o distractie, dar pentru mama si bunica cred ca mai mult un chin….
Bunica spala hainele in copaie iar mama mea la masina albalux dar le clatea si storcea manual.
Mama spala hainele la masina de spalat Albalux, din aceea cu stoarcere manuala.
Bunica le spala la mana in lighean.
Crescând la țara, îmi aduc aminte cum bunica strângea prețioasa apa de ploaie, cum făcea săpun de casa si cu punea hainele la înmuiat in balie ca după sa le frece la maglă. Iarna le punea afara sub streașina de la casa si după le aducea in casa, înghețate, si le punea la uscat pe sfori prinse între grinzi, iar casa de umplea de un miros frumos de la lemnele ce pocneau in vatra si cel degajat de hainele inghetate. Ce amintiri frumoase!!!
Mami spala rufele in cada cu săpun făcut în casă și doar câteodată baga cate ceva la masina de spălat Albalux din dotare 🙂
Pe vremea bunicii mele ea spala rufele intr-o baraca in care suiera vantul iarna. Spala in sandale, cu apa incalzita la resou, calaie din cauza frigului. Am facut cunostinta cu baraca si cu acea copaie in care erau spalate rufele cu sapun de casa si uneori cu lesie. Mama a beneficiat ulterior de o masina semi-automata, cu furtunul acela pe care trebuia sa il tii cu forta lipit de colacul toaletei ca sa evacueze apa. Satisfactia de a ajuta consta in a tine furtunul in pozitia corecta:) Si blugii pareau ca de tabla pe sarma, iarna, caci desigur ca masina nu storcea apa…
Buna, atat mama cat si bunica spalau rufele la o masina albalux, cu sapun de casa razuit, apoi le clateau in cada in “2 ape”.
Mama spala hainele cu sapun facut in gospodarie, dupa ce acestea au stat peste noapte la inmuiat. Le clatea afara, in curte, cu apa de la fantana. Ca sa nu se stropeasca, si-a confectionat un fel de sort din nailon, iar cel mai greu ii era sa stoarca paturile si lenjeria de pat, de multe ori il chema pe tata in ajutor.
Bunica spala hainele de mana, intr-o banita, afara, cu sapun de casa facut de ea.
Mama tot de mana le spala, intr-o cadita, la inceput cu sapun de la bunica iar mai apoi cu detergenti si sapunuri din comert. Era o adevarata intrecere intre noi atunci cand eram mai mica, cine le spala mai bine de mana. 🙂
Buncii mele ii placea sa spele hainele cu sapun de casa facut de dansa. Le lasa la inmuiat in lesie, iar mai apoi le spala manual. Le clatea in doua ture de apa rece, mai apoi le intindea pe sfoara. Rufele albe le fierbea spalandule ulterior cu sapunul de casa. Dupa o vreme a aparut si masina de spalat care o ajuta sa-si usureze munca, spaland hainele, dar fara functia de clatire-stoarcere. Dupa ce toate hainele erau uscate se pregatea sa le calce cu fierul gata incalzit pe plita cuptorului. Desi tot acest proces dura mai mult pe vremuri, bunica iubea sa-l faca pentru cei dragi. Astazi este mult mai eficienta maisina de spalat, iar acest lucru ne ajuta sa avem mai mult timp liber pentru noi si cei dragi.
Bunica le spala in lighean cu leșie si săpun de casa. Mama nu folosea lesia insa folosea săpun de casa si inca folosește;)
Mama se chinuia sa spele pelincele mele murdare cu sapun de casa si lesie. Apoi mai tarziu a cumparat o masina de spalat rufe care a tinut-o mult.
Bunica spala rufele cu apa incalzita pe plita si sapun facut in casa ei. Spala rufele intr-un lighean.
Le spala in cada cu sapun de casa facut de ea. Rufele albe si pelincile surorii mele le fierbea intro oala mare. Nu stiu cum reusea dar ieseau albe albe.
Bunica a spalat intotdeauna hainele doar cu cele doua maini ale sale. Tin minte ca pe cele mai murdare le si fierbea intr-un cazan mare afara, fie vara, fie iarna (nu prea conta pentru dansa) si ca folosea o copaie mare din lemn. Nu folosea detergent/sapun din comert, ci sapun de casa facut cu propriile maini.
Bunica mea spala la mana rufele ,turna apa fiarta intr-un ligean ,inmuia rufele si apoi le freca cu sapun de casa facut de ea .
Din pacate atat mama, cat si bunica, spalau la mana hainele cu sapun de casa intr o copaie Iar cele albe le fierbea in cazan
Bunica mea fierbea rufele intr-un cazan mare afara pe rand intai baga rufele albe pe urma pe cele colorate, in punea sapun razuit facut de ea cu lesie .
Bunica spala rufele intr o albie, folosind sapun de casa, facut de ea. Mama spala si la lighean, dar si la o masina antica, nu mi amintesc numele ei, dar care nu incalzea si nici nu storcea rufele. Grele vremuri au mai prins!
Bunica spăla la copaie, cu săpun de casă iar mama avea o mașină semi-automată, dar hainele albe le fierbea într-un cazan. Erau de un alb imaculat. 🙂
Bineinteles ca bunica measpala hainele la mana dar mama mea le spala la o masina de spalat fara clatire.
Le spala in vana, cum ii spunea ea, cu sapun facut in casa dar ieseau foarte curate
Spala rufele la o masina neautomata, tin minte ca avea un detergent care mirosea foarte urat si puneam in dulapuri intre haine sapun trimis de o matusa din Germania, ca sa miroase hainele frumos. Albiturile si lenjeriile le fierbea intro oala mare pe aragaz.
Vaiii detestam zilele cand mama spala rufe. Ma punea sa car o gramada de galeti cu apa. Spala intro cada mare cu sapun de casa trimis de bunica sau cumparat de la alimentara si mai punea soda sau ceva de genul. Avea mainile rana cand termina de spalat. Tata o ajuta sa le stoarca sau chiar spala si el cand mama avea ranile prea dureroase.
Mama mea avea o masina de spalat la care nu mai avea capac si care nu mai putea fi oprita decat scotand-o din priza. Apoi s-a stricat si aceea si o buna bucata de timp a spalat la mana si o vedeam mereu cu degetele ranite de cat trebuia sa ne frece hainele. Apoi nu mai stiu cum, i-a cumparat bunica masina de spalat noua, cu storcator si a plans de fericire.
Mama mea a spălat o perioadă destul de lungă la mână, cu remarcabilul Dero Surf. Când hainele albe erau prea murdare, le înmuia pentru câteva ore în Ace (înălbitor), apoi le freca energic până dispărea și ultima pată. Bunica, în schimb, obișnuia să folosească o bucată de lemn dreptunghiulară, cu o suprafață denivelată, pe care freca hainele (ea o numea zolitoare). Hainele se clăteau de cel puţin două ori și apoi, cu atenție, de parcă ar fi avut tot timpul din lume, le întindeau pe frânghii în curte, nu înainte de a scutura în aer fiecare haină (pentru a nu le întinde șifonate, zicea mama. În realitate, cred că îi plăcea să mă stropească, în timp ce, oricum, dârdâiam lângă ea. Da, obligaţia mea era să stau lângă ea și să îi dau cârlige, pentru a atârna hainele pe frânghii.)
Mamaia încă spala rufele de mana, in copaia ei de.lemn. Încălzește apa într-o oală foarte mare de aluminiu pe plită,inainte folosea săpun de casa făcut de ea dar nu mai face si spala cu dero,la clătire folosește și balsam. Are și mașină de spălat automată instalată dar nu știu dacă a folosit-o vreodată. Ce frumos sa ne aducem aminte de copilărie…
Mama avea o mașină de spălat care nu clătea și nu storcea, și pe deasupra mai și curenta! Pentru spălare folosea detergentul care se găsea pe vremea aceea, avea un miros groaznic. Rufele albe mereu le punea la înmuiat cu o zi înainte de a le spala. După spălat, știu ca petrecea multa vreme cu clătirea și storsul rufelor…stătea aplecata deasupra căzii, o durea spatele, era foarte obositor pentru ea.
Mama mea spala toate hainele la mana, cu detergent manual.Le lasa la imuiat si dupaia le spla cu sapun si detergent.Hainele pentru noi cand eram mai mici le oparea si cele albe le spala cu clor.
cu sapun de casa, lasa hainele la muiat cateva ore si apoi le freca de o treceau toate transpiratiile
Bunica si mama mea spala rufele cu sapunul de casa. Era indispensabil acest sapun. Imi amintesc cum mama albea sosetele cu sapunul de casa.
Mamele/bunicile spalau hainele cu mana folosind săpun “de cămăşi”(avea o culoare cafenie şi avea adesea “bătut ” pe el 72%). Pelincele si hainele de bebe neapărat erau “fierte”
Bunica făcea săpun de casa si cu el spăla toată familia. Hainele mai putin murdare le spăla cu detergent.
Mama a folosit doar în cazuri speciale săpunul făcut de bunica (gulere/mansete cămăși, soarte, maieuri, halate). Totul era spălat la mână si lenjeriile fierte într-un tuci numai pentru rufe. Apoi erau scobite articolele care necesitau acest proces (fete de masă, de pernă, cearceafurile de plapumă). Acum a început să facă săpun de casă si mama. Este cel mai bun agent de inmuiere si curățare pentru lucruri albe!
Bunica mea spala hainele cu sapun de casa facut de ea impreuna cu alte rude si facea acest lucru manual,intr-un lighean lasa rufele mai murdare la inmuiat si apoi le spala;de cele mai multe ori folosea apa de ploaie sau iarna topea zapada si o folosea la spalat; mama mea avea o masina de spalat care doar incalzea apa,fara clatire si stoarcere,bineinteles; dupa ce spala rufele,le clatea intr-un lighean si apoi urma dificilul proces de stoarcere,la mana; vara era super,fiind caldura rufele se uscau relativ repede,iarna in schimb,hainele se uscau destul de greu,ramanand destul de multa apa in ele,in urma stoarcerii la mana; folosea detergent pentru spalare,si uneori razuia sapun de casa,il punea intr-un saculet si il baga in masina de spalat.
O zi minunata iti doresc !!
Bunica spala hainele de mana, bineinteles, cu sapun de casa, apoi le fierbea in ciubar (se pare ca asa ii zice in.zona noastra), si de cele mai multe ori le clatea la rau. Mama spala scutecele cu mana, dar mai tarziu spala cu masina de spalat Albalux 🙂
Dacă stau bine sa ma gândesc, țin minte ca mama avea o mașină de spălat veche, care făcea un zgomot înspăimântător, parcă Albalux.
În orice caz folosea săpun de casă făcut de mamaia sau detergent Perlan. Eram mica și ce se mai chinuia când le clatea și le storcea de mână.
Bunica spăla cu săpun de casă şi cu leşie (o soluție foarte tare, nu mai ştiu din ce era făcută) pentru pete şi rufele mai murdare. Tradiția asta a preluat-o şi mama; asta până ce a apărut maşina de spălat.
mama a fiert la propriu toate pelincutele :), in apa adauga sapun de casa și renumitul LILIA pentru pete, sincer era un miros in bucatarie nu tocmai placut, mai ales iarna. prin aceeasi metoda treceau prosoapele de bucatarie, hainele noastre “de iesit” erau spalate în mînă, foarte atent ca sa nu iasa botite, aaaa si era sa uit de “tabla” magica cu valurele pe care frecam ciorapii;
bunica spala cu lesie (apa clocotita, care se turna peste cenusa, apoi se strecura), care dupa spusele mamei avea un efect miraculos pentru toate, iclusiv parul fetelor din casa.
Cat eram mici, mama fierbea scutecele și hainele noastre intr-o oala maaare în care punea săpun de casa ras. După ce le fierbea le lua la spălat de mână.
Apoi a avut o mașină de spălat (cred ca era singurul model existent pe piața :))) ).
Mașina asta învârtea hainele acolo în apa fierbinte și detergent (țin minte și acum cutia roz de detergent pe care scria DERO :)) ) apoi le scotea cu un clește de lemn și le punea în cada, în apa rece, la clătit.
La un moment dat a avut și un uscator de rufe, pe care trebuia sa stăm calare ca sa nu “fuga” prin casa :))
Mamaia, sincer, nu știu cum spăla rufele când erau părinții noștri mici. Dar sigur spală de mana cu săpun de casa sau soda (am auzit-o des spunând ca spăla cu soda)
Din cate mi au povestit,mama hainele si scutecele le spalau manual,le opareau dar stiu sigur pentru ca am vazut cand am mai crescut,bunica le spala manual,intr o copaie( albie mai mare) cu sapun de casa si apoi le intindea pe sarma la soare. Bunica mea a implinit de curand 78 de ani si la fel isi spala hainele,lenjeria de pat si alte lucruri:)
Buna. Acum multi ani mama spala hainele la o masina manuala Albalux.
Acum si mai multi ani bunica spala hainele la râu.
Pe vremuri bunicae spală cu mâna , iar sâmbăta fierbea ” pampers urile ” . Apoi a apărut in casa noastră albalux… sa stricat si apoi iar cu mâna pana l masina automata … imi amintesc rănile de la încheietura mâinilor ! Si acum in vremurile noastre ni se pare greu cu spălatul hainelor , multe ture întinde , strânge , impatura pune in dulap calcă … ! Nu cred ca as vrea sa fi trăit acu 30 ani ! Plus ca era apa cu portia la o anumită ora …
Tin minte perioada de vara cand bunica spala haine la rau, cu săpun de casa si folosindu-se de un mai din lemn pentru a le “bate”. Mama le spala cu o masina de spalat (nu mai stiu modelul) si era necesara clatirea manuala.
Bunica mea spala rufele cu sapun de casa si cu apa de ploaie, pe care o aduna mereu intr-un butoi imens. Inainte de a le spala, punea rufele intr-o covata la inmuiat in apa de ploaie afara sub bataia soarelui.
Mama obisnuia sa spele mereu sambata, fiind zi de curatenie generala in casa. Rufele mici ori le spala la mana, ori le baga la masina de spalat cu soda si ulterior clatite manual in cada. Nu aveam masina automata si era mult de munca cu rufele: apa peste tot, dureri de spate, maini julite si iritate, mult timp consumat.
Bunicile mele spalau rufele cu mana cu sapun de casa. Tin minte, ca uneori le ajutam si eu, spaland batistele.
Mama avea, cand eram eu mica, o masina semiautomata, albastra 🙂
Bunica spala la mana cu sapun facut de ea.
Le spăla cu mâna, cu săpun de casă…asa era pe acea vreme, nu avea masina de spalat!
mama spala la mana…uneori mergea la balta si spala lucrurile mai amri sis mai grele, dar asta doar o data la 2 luni…sapunul de casa era vedeta in casa noastra 🙂
bunica punea apa fierbinte peste hainele mai murdare si turna putina lesie ca sa scoata mizeria… hainele mai putin murdare le spala cu sapun de casa
Imi aduc aminte ca mama avea o masina de spalat care incâlcea hainele, dar sosetele le spala de mana :)) Si acuma imi aduc aminte ca stateam ore si frecam la ele :))
Tin minte si acum zilele in care mama folosea masina de spalat manuala. In baie era multa apa pe jos, se chinuia cu un cleste de lemn sa scoata rufele din cuva si imi zicea mereu sa am grija sa nu intru acolo, sa nu ma curentez. Imi povestea si cat de mult a spalat la mana, clatea hainele cu apa rece. Cum se chinuia sa fiarba scutecele mele si ale fratelui meu. Iar mamaia, avea o funga cu fulgi de sapun albastru. Inmuia hainele intr-o covata de lemn si le usca in curte, in bataia vantului. Ce ma mai fascina, era spalatul covoarelor, vara, in canalul de irigatii. Inventivi romanii, nu?
Scutecele le fierbea, insa restul hainelor le spala in masina de spalat.
Mama mea spala rufele de mână, în lighean și uneori folosea o mașină de spălat din aceea veche, “antică” dar mai rar așa că sa nu consume prea multa apă. Folosea săpun de casă și mai târziu în adolescenta mea și un detergent pe care scria parcă Dero. Bunicile nu am avut din păcate ocazia sa le cunosc și nu pot spune ce metoda foloseau (dar cel mai probabil spălau rufele manual ca asa se proceda în mediul rural).
mama avea o masina veche Albalux care doar incalzea apa, nu spala si hainele…era tare greu cu ea
hainele murdare rau, cele purtate de bunicu` la uzina, le spala cu soda…le baga la moi cateva ore, apoi le limpezea in mai multe ape
Bunica spala rufele cu sapun de casa facut de mana ei. Le punea intr-o albie si turna apa fierbinte peste ele. Apoi mama a avut masina de spalat semiautomata, din aceea pe care trebuia sa o umpli cu galeata de apa si apoi sa o golesti la fel.
mama spala hainele cu sapun de casa…le freca cu o perie de tatar, pe marginea cazii, era f greu, mai al;es iarna cand hainele groase erau atat de greu de limpezit!!
bunica spala hainele intr-o albie de lemn cu sapun de casa, nu exista dero pe vremea aceea
Bunica spala hainele la rau , iar mama mea la masina Albalux ,dar le clatea in cada, manual.
bunica spala hainele acasa cu sapun facut de ea si le limpezea la raul din spatele curtii
toate rufele mama mea le spala in cada, doar ca pe cele albe le fierbea intai pe aragaz si apoi le spala la mana, in cada
bunica spala hainele la albie la rau cu sapun de casa; mama le spala in cada, dar tot cu sapund e casa si parca spala mai bine decat dero nostru din zilele astea :))
Mama mea spala rufele la rau, intrucat nu aveam masina de spalat haine. Imi amintesc cu drag ca foloseam un sapun de casa facut de ea intr-o albie, folosind ceea ce se numea “lesie”. La rau, batea hainele cu maiul, iar noi copile mici fiind, eram mereu acolo cu propriile noastre “maiuri” mai mici. Erau vremuri tare frumoase si grele in acelasi timp, mai ales cand era iarna.
Cu dor si drag de acele vremuri….
bunici nu am avut pe care sa le fi cunoscut eu, dar de mama imi amintesc foarte bine cum spala. isi rezerva o zi intreaga pentru asta. sau mai exact o jumatate de zi, pentru ca pe cealalta o petrecea la serviciu. spala la mana, dupa ce le inmuiase cu o zi inainte. era tot o caldura in baiel, de multe ori incalzea apa in oale mari, pe aragaz.
bunica, stand la tara, spala hainele cu apa de la ploaie stransa in zilele cand ploua…o strangea in diverse butoaie…zicea ca spala mai bine decat dero de-acum
Atat mamaie cat si mama spalau rufele in copaie cu sapun de casa. Le bagau in apa, le frecau bine cu sapun insistand unde era murdarie, apoi lasa sapunul sa actioneze. Dupa aceea le mai lua la mana o data pe cele pe care au ramas pete. Abia apoi le clateau si le puneau la uscat. Scutecele de bebelus (asa numeau acele panze albe in care infasurau bebelusii) le fierbeau pentru a le dezinfecta. La fel procedau si cu lenjeria de pat, pe care o apretau mai apoi. Abia tarziu, dupa ce a aparut dero, punea cate putin in lighean si lasau rufele la inmuiat cam o ora-doua. Masina de spalat abia tarziu a luat mama una.
mama inca spala hainele, cand merge la tara, vara, cu apa stransa de la ploaie, zice ca hainele se spala mai usor asa…masina de spalat inca nu e acolo, asa ca, orice sfat e util 😉 bunica le spala la rau cu sapun de casa
mama mea spala hainele cu apa de ploaie si sapun facut de ea in casa
o masina de spalat Albalux, cum erau atunci, in care puneai apa cu galeata si doar o incalzea, de spalat le mai spala o data la mana, mama
cu sapun facut de ea chiar acasa…asa spala mama hainele noastre si eram 9 copii 🙂
mama punea hainele la muiat cu lesie, apoi le freca cu sapun de casa (o bucata asa mare ca, mi-amintesc ca nu intelegeam cum o poate tine mama in mana)
bunica fierbea hainele albe in oala, pe foc, in curte, iar mama spala hainele aplecata cateva ore pe cada… cand ma gandesc acum cum era, imi vine sa plang, la propriu 🙁
cu sapunul de casa renumit de care nu se putea lipsi… chiar si acum , mama imi da si mie la oras sapun de casa…zice ca spala mai bine decat detergentul folosit de noi :))
Bunica le spala la rau și le bătea cu maiul(un fel de tocător de lemn), iarna nu știu cum facea pentru că nu eram acolo.Mama le bătea cu maiul pe o băncuță și folosea și o mașină semi automata și săpun de casa.
Nu cred ca mai este o noutate dacă spun că și eu împreună cu bunica spălam rufele în copie , alături de un codru zdravăn de săpun handmade bineînțeles.
Mama le spala cu sapun de casa, in apa de ploaie si apoi clatite in 3 ape, cu putin otet in prima. Uscate la soare, la final. Iarna le lasa la inghetat si apoi le baga in casa, si mirosea toata casa a aer proaspat. Ahhh, ce amintiri!
Mama avea masina de spalat semiautomata dar tot mai fierbea albiturile pe aragaz. In schimb mergeam verile la bunici la munte si le spala intro covata mare si avea ceva de lemn ca o razatoare pe care freca hainele iar de clatit mergea la paraul din fata casei unde le mai si batea cu un fel de paleta mai mare din lemn. De patru ori pe saptamana ii multumesc in gand omului care a inventat masina de spalat, nu stiu ce m-as face fara ea la cat de des spal.
Am fost 11 frati si surori, pe mama mi-o amintesc cum era aproape tot timpul aplecata deasupra ligheanului spaland haine. Cand am inceput sa fim destui de marisori atunci ne impartea sarcinile, baietii aduceau apa si storceau hainele iar noi fetele le spalam. Ea facea sapun si fierbea cu soda hainele albe. A fost greu tare pentru ea si pentru noi copiii. Am ratat multa joaca spaland rufe in schimb. In ziua in care am reusit sa-mi cumpar masina de spalat semiautomata am plans de fericire.
Mama obisnuia sa lase rufele la inmuiat in lighean si apoi le spala de mana cu sapun de casa, iar pentru asternuturi sau haine mai mari folosea o masina de spalat semiautomata.
Cand era tanara, bunica spala rufele la rau, la zolitor cu lesie sau sapun de casa.
bunica spala cu sapun de casa si apa de la rau
Bunica folosea sapun de casa facut de ea.
Hehe, pe vremuri mama spala vasele in lighean, cu sapun de casa, iar de cele mai multe ori era nevoita sa incalzeasca apa pe aragaz…Ce chestie pretioasa era apa calda …! Ulterior, au cumparat ai mei o masina automata care ne-a tinut multi ani si treaba s-a usurat considerabil.
pe marginea islazului , bateau covoarele cu batul dupa ce le umezeau si le insapuneau
Eu am spalat la inceput cu sapun de casa si dupa aceea cu detergent ecologic pentru bebelusi.