Atunci cand cauti un job de ceva vreme si gasesti, intr-un final, anuntul mult asteptat s-ar putea sa fii tentat sa aplici cat mai repede, fara sa acorzi atentia necesara CV-ului tau. Opreste-te putin si aminteste-ti ca mai sunt cel putin alte cateva zeci de persoane care isi doresc acelasi post. Ce ai putea face ca CV-ul tau sa iasa in evidenta?
In cele ce urmeaza iti propun cateva lucruri de baza de care sa tii cont atunci cand te gandesti la structura.
- Informatiile personale ar trebui sa contina numele, varsta si detaliile de contact. Daca ai o pagina personala sau un blog, poti include adresa catre el aici. Starea civila, numarul de copii si adresa completa nu sunt necesare.
- Ofera detalii pentru job-urile anterioare si fa referire la realizarile tale, mai degraba decat la responsabilitati. Spune-le ce ai reusit sa faci efectiv, nu ce ar fi trebuit sa faci.
- Ordinea in care notezi aceste experiente ar fi bine sa fie una invers cronologica, astfel incat informatia recenta si relevanta sa fie usor de gasit.
- La capitolul educatie, in functie de cata experienta ai, te poti limita si la studiile superioare. De exemplu, dupa mai bine de 10 de ani de munca, liceul terminat nu mai prezinta neaparat importanta.
- Scrie doar competentele care au legatura cu job-ul pentru care aplici. Sa insiri multiple randuri de competente si cursuri la care ai participat inseamna sa umpli documentul cu informatii ce nu sunt relevante pentru cel care recruteaza.
- Scrie doar informatiile relevante. Sansele ca un CV “roman” sa fie citit in intregime sunt mici. Cand are cateva sute de CV-uri in fata recruiter-ul le va aprecia pe cele succinte, care, pe cat posibil nu depasesc 2 pagini, decat daca ai foarte multi ani de experienta in spate.
Sunt insa si cateva aspecte legate de design-ul CV-ului care ar putea sa il faca sa iasa in evidenta:
- Poza nu e obligatorie, dar ii poate ajuta pe cei care recruteaza sa te tina minte. Creierul uman proceseaza si retine informatia mai bine in imagini.
- Aranjeaza informatia pe categorii si lasa spatiu intre ele ca sa fie usor de citit.
- Evita sa folosesti acelasi CV pentru toate posturile pentru care aplici. Pentru fiecare job exista cerinte (cunostinte/abilitati) diferite. Personalizeaza CV-ul asigurandu-te ca scoti in evidenta acele informatii care raspund nevoii recruiter-ului.
- Foloseste un design atractiv. Fii original si indrazneste sa te abati de la formatul Europass. De exemplu, daca aplici pentru un job care implica organizare si atentie la detalii asigura-te ca transmiti asta prin aspectul CV-ului si ca nu ai greseli de ortografie. Daca aplici pentru un job in marketing sau advertising design-ul CV-ului tau ar putea fi unul creativ, de genul infografic.
Am lasat la spre final o regula de baza: aceea de a spune adevarul. De exemplu, pentru un loc de munca care implica sofat, sa scrii ca ai deja carnetul cand tu doar ce te-ai inscris la scoala de soferi nu e in regula.
In incheire, te invit sa iti schimbi putin perspectiva si sa te gandesti la CV ca fiind despre tine, dar pentru angajator. E biletul tau de intrare la un interviu, asa ca merita sa iti iei putin timp si sa te intrebi ce cauta recruiter-ul, ce i-ar placea sa vada in CV. Ajuta-l sa te remarce. 😉
Articol publicat pe PortalHR.
Leave A Reply