Neurostiinta pe intelesul tuturor
Cand ma uit la Alex si vad cat de repede creste ma incearca tot felul de emotii. Pe de o parte sunt bucuroasa si mandra sa observ progresele pe care le face, pe de alta parte sunt trista cand ma gandesc ca parca timpul se scurge prea grabit, el se face tot mai mare si mi-e din ce in ce mai greu mai greu sa il ridic ca sa il strang zdravan in brate.
Ii place sa joace sah, se transforma dupa doar cateva minute de conectare cu noi si se straduieste – atat cat poate – sa isi stapaneasca furia. Toate astea imi amintesc cat de complex si fascinant este creierul uman.
Tot creierul si dezvoltarea cognitva a copiilor au fost subiectele centrale si la evenimentul organizat de Secom si ParentingPR saptamana trecuta, unde Diana Stanculeanu, psihoterapeut Salvati Copiii si Dr. Raluca Ioana Teleanu, medic primar neurologie pediatrica le-au povestit parintilor, printre altele, despre cat de important e contactul cu bebelusii pentru o crestere armonioasa si despre cum atasamentul favorizeaza dezvoltarea creierului.
In primii ani de viata intregul sistem nervos al copilului trece printr-un proces accelerat de dezvoltare. La un an dimensiunile creierului se dubleaza, iar la varsta de trei ani creierul unui copil ajunge la 80% din volumul creierului unui adult, formand cateva mii de conexiuni neuronale.
Voi stiati, de exemplu, ca:
- pana la 3 ani apar cele mai spectaculoase schimbari la nivelul creierului copiilor;
- experientele prin atingere, vaz, miros, gust, sunet ajuta la crearea de noi conexiuni, iar repetarea lor le stabilizeaza;
- noi sinapse se formeaza in fiecare zi din viata noastra – adultii continua sa invete, dar nu atat de repede precum copiii (un exemplu relevant e usurinta cu care cei mici reusesc sa invete o limba straina, in timp ce un adult are nevoie de o perioada relativ indelungata pentru acest lucru);
- sinapsele nefolosite sunt pierdute;
- invatarea ar trebui sa aiba loc intr-un mediu in care copiii se simt in siguranta – in conditii de stres creierul e preocupat de supravietuire, nu de invatare;
- creierul unui copil de 3 ani este de doua ori mai activ decat cel al unui adult;
- exista o corelare importanta intre somnul copilului si dezvoltarea creierului sau;
- dezvoltarea controlului motor se realizeaza intr-o ordine anume, dinspre cap inspre membrele inferioare (sugarii isi tin intai capul, mai tarziu invata sa stea in fund si abia apoi sa mearga).
Omega-3 sustine dezvoltarea neurocognitiva a copiilor
Evenimentul organizat de Secom a marcat si lansarea unei campanii de constientizare a beneficiilor administrarii acizilor grasi Omega-3 (EPA si DHA), la copii, pentru sustinerea dezvoltarii neurocognitve.
Rezultatele celui mai recent studiu online realizat de Secom in septembrie 2015, prin platforma Ivox, arata ca doar 22% dintre parinti administreaza un supliment pentru dezvoltarea cognitiva a copilului lor. Investitiile majore sunt directionate catre o alimentatie sanatoasa (30%), educatie non-formala (26% isi inscriu copiii la cursuri, ateliere si diverse workshop-uri) si educatie la scoala/gradinita (22%).
Studiul arata ca 72% dintre respondenti atribuie parintilor cel mai important rol pentru dezvoltarea neurocognitiva a copilului lor, majoritatea (81%) fiind de acord ca interventiile in acest proces se realizeaza in primii 7 ani de viata ai copilului.
Creierul este format intr-un procent de 60% din grasimi. Acizii grasi Omega-3 au in compozitie acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA), ingrediente care se gasesc in structura creierului si care sustin functionarea cerebrala si functiile mentale, insa au o rata de sinteza redusa in organism. In procesul de crestere, atunci cand sistemul nervos al copilului se dezvolta si achizitioneaza informatii, aportul de EPA si DHA ajuta la dezvoltarea neurocognitiva a copilului. (Dr. Ionut Bacanu, Director Medical Secom)
Acelasi studiu Secom arata ca cei mai multi dintre parinti aleg uleiul de peste simplu, fara a fi atenti la un anumit tip de ulei (4 din 10 respondenti), 23% administreaza uleiul de somon, 22% ulei din ficat de cod, iar 8% recunosc ca nu stiu ce fel de ulei administreaza. Recomandarea medicului este principala sursa de referinta pentru parinti atunci cand aleg un produs cu acizi grasi Omega-3 pentru copii (67% din repondenti), iar concentratia ingredientelor se afla in topul criteriilor pe care le au in vedere in momentul achizitiei produsului.
Cum alegem produsele cu acizi grasi Omega-3?
- Optati pentru formule care sa asigure copilului o doza mare de EPA, DHA si vitamine. De exemplu, uleiul obisnuit de peste are o concentratie scazuta de EPA si DHA si pentru obtinerea uleiului se prelucreaza tot pestele, spre deosebire de uleiul din ficat de cod, care are o concentratie mare de EPA si DHA, dar si de vitamine (A, E si D).
- Verificati sursa de provenienta si originea ingredientelor.
- Alegeti o formula special creata pentru nevoile copilului.
- Orientati-va catre un produs cu gust placut, mai usor de administrat copilului.
Pentru copiii curiosi
Nu in ultimul rand, pentru copiii dornici sa cunoasca, in parteneriat cu Oraselul Cunoasterii Secom a lansat doua instalatii: prima le propune copiilor si parintilor sa descopere anumite plante pe care le folosesc in bucatarie, sa le cunoasca originea si sa afle lucruri interesante despre intrebuintarea lor, in timp ce a doua incearca sa-i responsabilizeze in relatia cu mediul inconjurator, oferindu-le informatii utile despre deseuri si timpul in care se pot degrada acestea.
Copiii aflati la varsta lui “de ce?” au acum chiar si o pagina dedicata, unde parintii pot inscrie in concurs intrebarile cu care cei mici i-au pus in dificultate.
Comment
[…] Dezvoltarea cognitiva a copiilor […]