Mai e doar foarte putin pana la inceperea unui nou an scolar. Unii copii poate asteapta cu nerabdare sa (re)inceapa gradinita sau scoala, altii nu isi dau seama inca ce urmeaza, pe cand unii poate au inceput timid sa anunte ca ei nu vor sa mearga nicaieri, ci sa stea acasa cu mami si tati.
Din experienta mea de pana acum, mai devreme sau mai tarziu e probabil sa ajungem la dimineti tensionate, in care copiii nu vor sa se trezeasca, cand afara e inca intuneric si poate chiar si frig, frustrare ca toata familia va intarzia la gradi si serviciu…
De cele mai multe ori noi ne straduim sa ne trezim mai devreme, sa facem din trezire, mancat si imbracat o joaca. Profitam astfel din plin de putinul timp pe care il avem la dispozitie impreuna inainte sa ne despartim pana seara cand revenim cu totii acasa. Pentru ca da, daca stam sa ne gandim asta e tot timpul pe care il avem la dispozitie ca sa stam cu copiii nostri: un strop dimineata, o picatura seara si ceva mai multe in weekend.
Fii ambasador al diminetilor cu zambet!
.
Am mare nevoie de ajutorul tau.
Stiu cat de mult conteaza startul pe care il luam in fiecare zi si cat de mult va afecta starea noastra de peste zi, energia pe care o avem si productivitatea de care dam dovada. Asadar, eu te invit sa fim impreuna ambasadori ai diminetilor cu zambet!
Sunt sigura ca de-alungul timpului ai devenit un fin observator al semnalelor subtile care anunta ca criza de furie a copilului se apropie, ca stii pe incercate o multime de lucruri care nu functioneaza si mai ales ca ai descoperit o mana de lucruri care au efect si care va ajuta pe voi ca familie, dar si pe fiecare in parte sa aveti dimineti frumoase, cu voie buna si despartiri blande.
Si mai stiu sigur ca fiecare dintre noi are puterea sa faca bine, pentru ca putinul tau, cu putinul meu si cu putinul fiecaruia dintre cei care vor citi randurile astea pot aduce impreuna mult bine celor care poate inca nu au gasit “reteta” diminetilor line.
Concret, te invit sa ne povestesti in comentarii – aici sau pe pagina de Facebook a blog-ului – care e reteta ta pentru dimineti fara stres si suparare:
- ce faci pentru ca diminetile sa fie prilej de bucurie
- ce eviti sa faci ca sa nu se incinga spiritele in casa
- tips & tricks de cum reusiti sa iesiti pe usa la timp cu efort minim si cu voie buna
- ce jocuri folosesti de dimineata cu cei mici ca ei sa fie mai cooperanti
Nu uita, te rog, sa imi spui si cati ani are copilului tau, mai ales in cazul in care trucul/jocul tau e potrivit anumitor varste.
Eu promit sa le pun pe toate intr-un ghid al diminetilor cu zambet, ghid caruia ii dam drumul apoi pe undele internetului ca sa ajunga la cat mai multe familii cu copii.
M-as bucura sa dai articolul mai departe si sa reusim astfel sa adunam cat mai multe idei pentru cat mai multe dimineti cu zambet. 🙂
Iti multumesc!
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
11 Comments
Buna ideea 🙂 abia astept si recomandari de la alte mamici, dupa o pauza destul de lunga de la mers la gradi, cred ca voi avea nevoie de idei noi 🙂
Trucul noastru si ritualul musai pentru o dimineata cu zambet este sa ne trezim suficient de devreme incat sa avem timp pentru imbratisari, pupici si alint, dar nu exagerat de devreme pentru a nu apuca David (2 ani si 7 luni) sa se instaleze in sufragerie la jucarii, fiindca altfel va fi mult mai greu sa il convingem sa mearga la gradinita. Pentru a-l imbraca, atunci cand pare ca nu coopereaza, ne folosim de cantece cu animale, inventate pe loc, mereu altele (fiecare obiect de imbracaminte devine un animal care vrea sa stea toata ziua cu David).
Din ce am observat eu, dimineti cu zâmbet avem daca noaptea am avut un somn bun si odihnitor si daca am culcat fetele la o ora decenta. Asa le pot trezi din timp, astfel încât sa nu facem totul pe fuga, ci sa avem timp de dragalasenii, de cuibarit în brate, de facut sucul de fructe împreuna, de luat vitaminele si de urmarit un serial haios de desene animate. Dureaza tot ritualul cam o ora. Ah, iar hainele cu care se îmbraca in ziua respectiva le pregatim împreuna de seara, deci ne mai luam o sarcina de pe cap dimineata.
Cand mergea la gradinita, intre 2-3 ani, diminetile cu zambet erau acelea cand o lasam pe Anastasia sa aleaga. Pregateam de seara doua tinute si ea era incantata sa aleaga una dintre ele. Ii placea si cand pregateam impreuna un mic dejun rapid, smoothie sau fructe taiate.
Era incantata cand pleca din casa cu umbrela ei, pe care o luam chiar daca nu se anunta ploaie.
Am avut si dimineti in care nu voia sa mearga la gradi, dar incercam sa enumeram impreuna cate lucruri interesante s-ar putea intampla la gradinita in ziua aceea si ea le-ar putea rata.
Întotdeauna zilele noastre (atunci când ne trezim devreme) încep cu o portie buna de gâdilat, astfel încât sa avem zâmbetul pe buze de dimineata. Pentru perioade mult mai tensionate, o pereche de sosetute preferate, va avea grija de cel mic cât timp mama lipseste. Mai poate exista varianta jucariei preferate, atâta timp cât i se permite la gradinita. Dar portia de gâdilat nu da gre?s niciodata…
Ce draguta initiativa, Cristina, bravo! Te admir pentru cata energie ai, ca pe langa “munca” zilnica cu Alex si Sara sa nascocesti si subiecte de suflet!
Cand a inceput scoala anul trecut si deja ajunsul cu 15-20-50 🙂 de minute intarziere nu mai era o optiune, ca la gradi, am apelat la tot felul de trucuri. Ana este somnoroasa tare dimineata si partea cu trezitul devreme era cea mai grea. O perioada am apelat la cantecele vesele de trezire pe Youtube. Principalul favorit – Ursuletii s-au trezit. Cantam si eu cu el si inventam tot felul de personaje care s-au trezit – pisica, veveritele, hipopotamii, pe langa cantec total, dar plin de haz, pentru ca apoi sa ajung la “si fetita s-a trezit”. A avut succes. Nu am gasit inca reteta pentru a o ajuta sa se miste mai repede, a doua problema cu care ne confruntam dimineata. Ma voi gandi insa pentru anul acesta, cand restrictiile sunt si mai mari (la pregatitoare puteam sa mai intarziem cate 10 minute, la clasa I cica nu mai merge). Din ritualurile de incepere frumoasa a zilei mai avem discutiile lungi in masina, in drumul catre scoala, motivele de recunostinta – fiecare din nou spune pentru ce este recunoscator in acea zi sau cantatul in masina. Uneori, cand eu sunt cea morocanasa saa lipsita de chef, Ana este cea care provoaca mici jocuri amuzante, ca sa schimbe atmosfera, semn ca am facut bine ceea ce am facut pana acum 🙂
Am povestit si eu aici – http://pisicapesarma.ro/cum-ii-poti-infrumuseta-zilele-copilului-tau/ cum i-am inseninat Anei inceputurile de saptamana si chiar a avut efect, starea ei in saptamana respectiva era una mult mai buna.
La cat mai multe articole inspirate!
La noi dimineata cu zambete incepe de seara 🙂 Suntem atenti la ora de culcare astfel incat sa se odihneasca suficient. Este bine sa il lasam pe el sa se trezeasca singur. E important ca aiba un plus langa el cu care sa se dragaleasca de la prima ora. Nu are chef mereu de pupici si imbratisari dimineata si tocmai de asta il intrebam mereu daca il putem pupa putin. Apoi micul dejul il mancam impreuna si vorbim, povestim, ne maimutarim cu si pt Petra 🙂
Obligatoriu dimineata trebuie sa aiba timp sa se joace cel putin 15-20 de minute in care stim clar ca nu trebuie sa il deranjam. Alegem impreuna hainele, de fapt mai nou isi alege singur hainele, de asta va rog sa nu va mirati daca il vedeti cu vreun fular la gura, imitand un bandit la 40 de grade 🙂 Declaratiile de dragoste si complimentele sunt nelipsite, la fel si topaitul in patul Petrei, cu Vladimir doar in boxeri 🙂
Abia astept ghidul complet si cum o gandire sanatoasa spune ca atunci cand vrei sa primesti ceva, este bine sa si dai, particip si eu cu cateva idei care ne-au ajutat pe noi sa fim zambareti de la prima ora. Asadar, de obicei incepem cu ceea ce specialistii numesc conectare. R. (4 ani) are un ceas biologic elvetian si de obicei se trezeste singur fix ora potrivita, iar imediat dup trezire trebuie sa fiu in dormitor cu el ca sa mai stam putin imbratisati. Apoi eu incep sa fac pe glumeata si sa il antrenez in mici discutii jucause, iar preferatele noastre sunt jocurile de cuvinte si ideile traznite (gen, ai vrea la gradi sa ai la micul dejun un elefant sau un scaun?). Si uite asa ajungem la partea de imbracat si spalat pe dinti in care mai vorbim despre activitatile interesante la care va participa la gradi (de exemplu ziua de nastere a unui/unei coleg/e, vizita la muzeu, teatru in gradinita, micii bucatari). Si la final, e musai sa isi aleaga o jucarie cu care se plece la gradi si pe care stie ca trebuie sa o lase in dulapiorul din hol. Alte recomandari: empatia (o folsesc chiar si atunci cand e suparat si chiar plange ca de ce e soare afara si nu mai e noapte 😐 ), acceptarea (a plecat din casa si cu o paturica pe el pentru ca tocmai se transformase in fantoma) si cateodata competitia (cine se incalta primul ?).
Ce idee frumoasa, Cristina, abia astept sa vad cum va arata ghidul cu ideile pentru dimineti cu zambet!
La noi diminetile incep neaparat cu momente de dragalit, cu imbratisari, pupici si declaratii de dragoste. 🙂 Apoi incercam sa nu il grabim pe Bogdan in timpul pregatirilor, asa ca facem joculete pentru imbracat, cantam cantecele, ii pregatim un mic dejun cat mai pe placul lui si nu in ultimul rand ne rezervam un timp in care el sa se poata juca in voie cu masinutele inainte de a pleca de acasa.
La gradinita avem parte din nou de imbratisari inainte ca eu sa plec la serviciu, iar la final ii las un “pupic secret” ascuns pe burtica sau pe manuta ca el sa il poata pastra intreaga zi alaturi de el. 🙂
p.s. Bogdan are 2 ani si 10 luni si astazi a fost prima zi la gradinita (dupa 2 ani de cresa), asa ca a fost tare plina de emotii. 🙂
O initiativa frumoasa care ma va ajuta pe viitor. Fetita mea are putin peste 15 luni si merge la cresa (2-3, maxim 4 ore pe zi). De obicei, diminetile sunt linistite, insa linistea e amenintata daca trebuie sa o trezesc si nu isi implineste somnul. In cazul nostru, se aplica urmatoarele:
1. Culcarea la ora obisnuita, decenta + o noapte cu un somn linistit.
2. Trezirea cu pupici, dragaleli, alaptat, multa iubire si o avalansa de mangaieri.
3. Schimbat/spalat cu o alta activitate pe langa. Trebuie sa se joace cu ceva in timpul asta.
4. De obicei, se joaca linistita pana sunt eu gata sa iesim din casa.
Ce idee buna, felicitari! 🙂
La noi foarte important pentru felul cum incepe dimineata este ora de culcare. De-asta nu facem aproape niciodata compromisuri in ce priveste rutina de seara si programul de somn. Si, la noi, e la fel de importanta si imbratisarea de nani, cum ii spune ea, pentru ca asa adoarme linistita.
Noi avem o rutina de dimineata care dureaza minim 40 de minute, agitatia nu ne prieste nici noua si nici ei, asa ca facem tot ce ne sta in putinta sa o evitam. Cateodata si cu riscul de a intariza putin. Primul lucru pe care il facem e, desigur, imbratisarea de dimineata, urmata de intrebari despre cum a fost somnul.
Avem cateva minute rezervate pentru joaca – de cele mai multe ori deseneaza. Sau un mic dans de inviorare dupa un cantecel pentru copii de pe Youtube.
Apoi ciuguleste ceva ce isi doreste ea (un fruct, un iaurt, etc), daca isi doreste (micul dejun il ia la gradi).
De cele mai multe ori isi alege singura hainele si, daca nu vrea geaca vara si pantaloni scurti iarna (ceea ce, da, se intampla), tin aproape mereu cont de dorinta ei. Chit ca de multe ori alegerile ei sunt dincolo de orice imaginatie :))
Intodeauna isi ia de acasa o jucarie, pe care si-o pune in dulapior la gradi, se simte ea bine stiind ca e acolo.
Drumul pana la gradinita este foarte, foarte scurt, asa ca mergem incet si de multe ori chiar o tinem in brate (cat ne-or mai tine salele).
Primii doi ani, pana la inceperea gradinitei, ne-am bucurat de dimineti extrem de dulci pentru ca, aproape in fiecare zi se ridica buimaca in fund si intreba cu ochii mijiti de somn.. “Ude pecam azi???” si uite asa ne trezeam si noi, razand in hohote 🙂
Acum Emily are acum 3 ani si jumatate si da, am ajuns sa avem trucuri specifice pentru a pleca de acasa cu zambetul pe buze.
In primul rand, ca sa evitam polemicile legate de “fashion” ne pregatim tinuta de seara, si cand folosesc pluralul chiar asa este, amandoua ne asezam frumos hainele pe scaun… alese cu mare atentie, evident. Mai exista mici modificari dimineata dar de regula scapam usor.
Dimineata, daca nu se trezeste cu alarma inseamna ca nu a avut un somn pufos si atunci aducem artileria grea… Andrei, piticul de 11 luni, pentru ca oricum ar fi fost noaptea, oricat de bine ar fi dormit sau nu, tot timpul va avea aceasi reactie la el… “Juuuujiiiic” cu ochii abia deschisi si sare sa-l iubareasca. Mai greu e daca Andrei inca mai doarme… atunci avem grija sa nu o grabim si sa avem cat mai multa rabdare cu ritmul de melc si din nou… mancarea ne salveaza… imediat aducem subiectul mic dejun in discutie si zambetul revine 😀
Apoi, ultimul pas este sa vorbim despre cum va fi ziua, o ajuta foarte mult sa auda despre ce vom face dupa gradinita sau chiar in drum spre gradinita si desigur ce va manca 😀
Multumim, Cristina pentru acest ghid, va fi de folos cu siguranta, foarte multor parinti!