Uitându-mă înapoi, restricțiile de mișcare și de efort din timpul celei de-a doua sarcini au venit și cu oarecare beneficii, iar unul din ele este că Alex a devenit și mai apropiat de tatăl lui petrecând mult timp împreună. Ideea lor de distracție se traduce deseori simplu: hârjoneală. Și dacă la început îmi era puțin teamă când vedeam ce sunt în stare să facă, am ajuns să mă distrez…de distracția lor.
Acum ceva vreme am cumpărat – special pentru ei – cartea lui Anthony T. Debenedet și Lawrence J. Cohen: “Arta hârjonelii“. A durat puțin până au descoperit minunile ascunse între coperți, dar acum nu prea trece seară fără o porție de hârjoneală la semnalul sonor al lui Alex: “Tati, hai să ne jucăm ceva nou din carte!” și nici fără jocul preferat…de-a căluțul.
Ce inseamna harjoneala de fapt?
“Hârjoneala e o joacă ce presupune spontaneitate, improvizație și bucurie. Când ne hârjonim nu ne pasă cum arătăm sau cât timp trece. Este o activitate fizică, ce promovează condiția fizică, eliberarea tensiunii și starea de bine. Este interactivă, creează legături strânse între părinți și copii, în special atunci când părinții se așază pe jos și intră în lumea copiilor, în care domnesc exuberanța și imaginația. Rețineți un aspect extrem de important, hârjoneala este zgomotoasă, dar nu și periculoasă. Dacă aveți grijă ca totul să se desfăsoare în deplină siguranță, hârjoneala dă frâu liber energiei creatoare a fiecărei persoane, eliberându-ne de inhibiții și rigiditate.” – Arta hârjonelii
Beneficiile hârjonelii
Beneficiile hârjonelii, pe care le-am descris mai jos, sunt în egală măsura valabile și pentru adulți, nu doar pentru copii.
1. Îi face pe copii mai inteligenți
Hârjoneala contribuie la eliberarea unei substanțe, BDNF (factor neurotrofic cerebral), care fertilizează creierul și contribuie la stimularea creșterii neuronilor în zone ale creierului vitale pentru învățarea eficientă, memorie, comportament, limbaj și logică. Mai simplu: ne face mai inteligenți. Hârjoneala le permite copiilor să greșească fără să le fie teamă ca vor fi pedepsiți, ceea ce înseamnă că e și un stimulent pentru învățare.
2. Stimulează inteligența emoțională
Pentru a avea succes și pentru a reuși în viață avem nevoie de inteligență emoțională, inteligența cognitiva fiind insuficientă pentru asta. Inteligența emoțională ne ajută să ne gestionăm propriile emoții și să le recunoaștem pe ale altora. Ei, hârjoneala stimulează dezvoltarea acestor abilități pentru că cei mici învață să se calmeze, să exprime trăiri dificile pe care altfel nu le pot exterioriza și să își gestioneze emoțiile.
3. Îi face pe copii mai agreabili
S-a demonstrat că copiii care se hârjonesc sunt mai mereu mai adaptați din punct de vedere fizic și social decât ceilalți. Hârjoneala ajută la legarea de prietenii și la păstrarea lor, fiind o modalitate de exprimare a afecțiunii. Copiii învață ce înseamna win-win, învață să facă schimb de roluri și să privească lucrurile și din perspectiva celuilalt (de exemplu, mai întâi e un copil vânătorul și celălalt vânatul, apoi inversează rolurile) și înțeleg că la final fiecare trebuie să plece fericit.
4. Îi ajută pe copii să fie ființe morale
Când ne hârjonim cu copiii ei învață de la noi (mai mari și mai puternici) să își țină pornirile în frâu, autocontrolul, corectitudinea și empatia. Atunci când îi lăsăm să câștige încrederea lor în sine crește, iar atunci când le arătăm cât de multe au de câștigat cooperând ei învață că victoria nu înseamnă totul.
5. Îi ajută pe copii să se dezvolte armonios
E ușor de înțeles că hârjoneala contribuie semnificativ la buna condiție a copiilor și părinților lor. În funcție de jocul ales se pot obține diferite rezultate: dezvoltare motorie, concentrare, coordonare, autocontrol, flexibilitate, etc.
6. Ne înveselește
Aici nu cred că e nevoie de detalii. E clar că orice joacă, inclusiv hârjoneala, se lasă cu chicoteli și veselie. Nu degeaba li se recomandă adulților să dea în mintea copiilor câteodată.
7. Are beneficii și pentru adulți
Creierul nostru continuă să se dezvolte chiar și după vârsta de 20 de ani, iar jocul ajută la creșterea de noi celule nervoase. Toate beneficiile hârjonelii sunt valabile și pentru adulți. Joaca fizică activă e o modalitate simplă și eficientă de a crea o relație frumoasă și apropiată cu copiii noștri.
Cum să te hârjonești cu copilul tău
Frumusețea hârjonelii vine și din faptul că nu trebuie neapărat să puneți în practică jocuri gândite de alții, ci puteți să improvizați, să fiți spontani. Important e să fie distractiv pentru toată lumea.
Noi avem deja ceva experiență cu joaca fizică și sunt câteva lucruri de care vă recomand să țineți cont.
- Siguranța e importantă – aveți grijă la mobilă și la suprafețele pe care s-ar putea răni copiii. Cel mai bine e să faceți loc suficient ca toată lumea să fie în siguranță sau să vă jucați afară. Și încă ceva… Fiți atenți când alegeți activitățile și păstrați jocurile care solicită încheieturile pentru copiii mai mari.
- Nu vă hârjoniți chiar înainte de culcare – când părintii vin târziu de la serviciu tentația de a compensa prin joacă fizică timpul petrecut separat poate fi mare. Ca și noi adulții, și copiii au nevoie de timp să se liniștească înainte de a merge la culcare.
- Hârjoneala e și pentru fete – chiar dacă băieților, de regulă, le vine mult mai natural să intre în astfel de jocuri. Sunt sigură că Sara va vrea și ea să mearga cu calul sau să zboare cu avionul așa cum vede că face Alex cu tati.
După o hârjoneală de calitate copiii sunt fericiți, multumiți și mai conectați. Când ne hârjonim cu cei mici le arătăm că vrem să îi știm în siguranță, dar în același timp că ne dorim ca ei să aibă curajul să exploreze și să fie îndrăzneți, puternici, dar și cooperanți. Și mai mult decât atât, oferim și primim dragoste și bucurie.
Spor la hârjoneală să aveți!
Sursa foto: Shutterstock
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
Comment
[…] cartea Arta hârjonelii. Pentru un rezumat bine făcut, poți citi articolul Cristinei Oțel, aici. Dacă te simți prea obosit(ă) pentru ideile de mai sus, poți încerca să te joci în timp ce […]