Luna asta podcst-ul Pauza de Bine împlinește un an și jumătate și recunosc că, oricât de entuziasmată am fost la început, am avut mari dubii că acest proiect va prinde și va crește.
Am avut un start încet, nu pentru că așa mi-am propus, ci pentru că nu știam ce presupune să faci un podcast. Am subestimat mult timpul și efortul necesare așa că, cu tot ce mai aveam de gestionat, i-am acordat timp când nu aveam alte priorități. În caz că nu te-ai prins încă, that’s not the way to do things. 🙂
Pe de o parte, pentru mine podcast-ul continuă să fie o experiență de învățare și asta mă bucură și îmi hrănește o nevoie importantă. Pe de altă parte, domeniul se schimbă atât de rapid încât mă obligă să țin pasul dacă vreau să rămân în joc.
Azi vreau să dau mai departe din experiența acumulată în cele 21 episoade de podcast (episodul 22 vine foarte curând!). Nu o să îți vorbesc despre partea tehnică pentru că sunt atât de multe opțiuni de hosting, recordere, microfoane, accesorii și aplicații de editare, iar eu nu sunt specialistă în ele. Dacă te gândești să începi un podcast, îți spun însă care sunt câteva întrebări care m-au ajutat pe mine.
6 întrebări la care să răspunzi înainte să lansezi un podcast
Las coach-ul și trainer-ul din mine să iasă la suprafață, în speranța că aceste întrebări îți vor aduce un pic de claritate.
De ce vrei să începi un podcast? Răspunsul tău la această întrebare îți va fi și busolă când vei stabili strategia, dar va fi și motivația ta atunci când o să îți fie greu. Eu mi-am dorit să pot ajunge cu mesajul meu și la oameni care nu pot ajunge la cursurile mele sau care preferă acest tip de conținut.
Pentru cine îl faci? Pentru mine relația cu ascultătorii este foarte importantă. Mi se pare că e cumva o conectare mai intimă decât ceea ce poți obține scriind pe blog, de exemplu. Eu creez fiecare episod gândindu-mă la ascultătorul meu ideal, preocupat de evoluția lui și deschis la ideea că e responsabil pentru felul în care arată și se simte propria viață.
Ce fel de podcast vrei să ai? Cauți să informezi? Să educi? Să distrezi? O combinație (ex: edutainment, infotainment, ficțiune)? Pauza de Bine e un pocast de educație, mai exact unul de self-improvement.
În ce fel va fi unic? Cum se va diferenția podcast-ul tău? Poți să îl ajuți să fie remarcat în mai multe moduri, unul dintre ele fiind acela de a pleca de la ce ai tu unic. Eu sunt trainer și coach, cu 13 ani de experiență în Learning & Development pe care o aduc în podcast. Indiferent de formatul lui, nu există episod din care să nu pleci cu ceva concret ce poți aplica în viața ta.
Ce format vei alege? Răspunsul aici depinde de ce ai răspuns mai sus, după părerea mea. Poți opta pentru format cu episoade solo, pentru a face un podcast împreună cu altcineva, pentru o variantă de gen debate, pentru interviuri, ficțiune etc. Ia în calcul și tipul de content și profilul ascultătorului ideal când decizi. Also, poți schimba formatul dacă vezi că nu e ce se cere.
Cât de des vei crea noi episoade? Am lăsat la urmă întrebarea care mi-a dat mie cele mai mari bătăi de cap. Printre webinarii, dezvoltarea de programe online, ședințe de coaching, creșterea unui business, primii ani de antreprenoriat și, desigur, familia care include și doi copii, mi-am dat voie să experimentez fără prea multă presiune ce mi se potrivește. E bine să ai o periodicitate (ex: un episod pe săptămâna, în fiecare joi sau o dată la 2 săptămâni) — pe acultători îi ajută să știe când urmează episod nou, iar pe tine te responsabilizează. Eu am ajuns la concluzia că pentru moment pot duce cam 2 episoade pe lună și mi-e bine așa.
Sigur că mai sunt și alte întrebări și lucruri de luat în calcul, din experiența mea însă cele de mai sus sunt cele fără de care să nu te apuci de înregistrat. Multe lucruri le vei modifica pe măsură ce observi reacția publicului și primești feedback.
Îți recomand să îl urmărești și pe Robert Katai dacă vrei să înveți mai multe despre lumea podcasting-ului. 😉
Prima nominalizare pentru Pauza de Bine
La final, vreau să împărtășesc cu tine o bucurie: podcast-ul este nominalizat pentru prima oară la orice fel de premiu, la categoria Best Podcasts în cadrul Digital Divas.
Cuvântul meu pentru 2020 e ”mândrie” și când mi-am făcut vision board-ul pentru acest an, unul dintre proiectele cărora am promis că le voi da atenția cuvenită a fost podcast-ul. Creșterea pe care o are Pauza de Bine în ultima perioadă, faptul că e printre cele mai ascultate pe nișa lui, feedback-ul ascultătorilor și acum și această nominalizare mă fac foarte mândră de mine și de podcast, indiferent dacă voi câștiga sau nu.
Dacă ai ascultat măcar vreun episod de podcast și ți-a placut, și dacă simți să faci asta, îți mulțumesc că îl votezi până pe 10 septembrie aici. ♥
Citește și:
11 podcast-uri pe care le recomand
Pauza de Bine, E21: Cum creștem în cuplu
Pauza e Bine, E20: Iubirea de sine îți vine bine
Pauza de Bine, E19: Cum îți creezi o viață mai bună, cu psihoterapeut Laura Dima
Podcast Pauza de Bine – E12: Cum ne gestionăm energia și emoțiile în perioade de criză
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Super articolul, multumesc pentru sfaturi!
Cu plăcere! Mă bucur că e util! 🙂