Era o vreme când mă rugam ca ceea ce aveam de citit să aibă mult dialog. Nu am fost mereu pasionată de citit, asta și pentru că nu îmi plăcea ce trebuia să citim. Împărțeam fiecare carte sau poveste în segmente și îmi impuneam să respect acele segmente și să mă încadrez în timpul propus numai să termin de citit. Lucrurile s-au schimbat abia în liceu când am început să observ tot felul de titluri în biblioteca alor mei și m-am pus pe citit fix ce aveam chef. Azi copiii mă văd citind mereu câte ceva și nu pe tabletă sau telefon (Să le fie clar că nu mă joc! 😀 ) pentru că experiența cititului pentru mine e mai bogată și mai relevantă cu o carte fizică în mână.
Alex și Sara au fost și sunt mereu înconjurați de cărți, încă cer să citim povești la culcare, chiar dacă Alex citește foarte bine singur și asta pentru că asociază cititul cu timpul împreună cu noi.
În vacanța asta s-a citit mult și ziua și seara și singuri și împreună. Hai să ăți arăt care sunt preferatele copiilor în perioada asta. Aviz, am început să ne uităm timid pe povești de Crăciun așa că e foarte posibil să revenim cât de curând cu sugestii. 😀
Alex aproape că a terminat ”Bold. Clanul curajoșilor” de la editura Litera. E o carte de peste 250 de pagini cu care se delectează de ceva timp încoace, fără presiune. E despre o familie de hiene care fură identitatea unor turiști și se mută în Anglia unde încearcă să arate ca o familie normală de oameni. Merge de la 7 ani în sus aș zice.
Următoarea e lista lui e ”Nevermoor. Probele de admitere ale lui Morrigan Crow” de la Nemira, despre care am scris în detaliu aici. Pentru că el citea altceva am luat-o eu și mi-a plăcut mult. Chiar e o împletire de Alice în Țara Minunilor și Harry Potter și abia aștept a doua carte din serie. Merge pentru copii de la 8 ani în sus.
Dacă Alex a trecut la cărți cu sute de pagini, Sara e fericită cu poveștile mai scurte, pentru 3-4 ani și are multe preferate, deși pe Mog sau pe cele despre care am vorbit aici nu le-a detronat încă nicio carte nouă.
Cea mai recentă poveste – care este deci la mare căutare zilele astea – vine tot de la Nemira: ”Pete Motanul și ora de culcare”. Motanul are o serie întreagă de cărți în care e protagonist, dar noi l-am descoperit abia acum. După o zi plină la plajă, Pete și prietenii lui pun la cale să prelungească distracţia cu o petrecere în pijamale înainte de somn! Evident că apar tot felul de motive să nu se respecte ora de culcare, dar Pete găsește soluţia genială, una pe care o adoră toţi copiii. Vârsta recomandată: 3+.
”Sora cea mică” e o poveste despre surori, deși ar putea fi la fel de bine și despre frați. Orice ar încerca Sora-cea-Mică să facă, Surorii-mai-Mari îi reușește mai bine, dar vine și ziua în care mezina nu va mai sta în umbra surorii sale. Recomandarea de vârstă e 4+, eu zic că merge foarte bine și la copii de 3 ani jumate.
”Mami și tati se poartă ciudat” – Cred că nu ne lipsește decât una dintre cărțile scrise de Ioana, dar asta cu mama și tata care încep să se poarte ca niște copii a urcat repede în topul preferințelor copiilor. Cine a mai văzut părinți care nu vor să se spele pe dinți, refuză să plece la serviciu pentru că vor să stea pe covor să se joace, care se ceartă între ei, fac mofturi la mâncare, nu mai pun niciun lucru la loc și care vor să poarte pijamale chiar și la birou? Povestea merge pentru 3.5+/4+ ani.
”Ionuț Goluț” e un puști de 5 ani super relaxat, că doar cum să fii când ai 4 surori și cel mai relaxat e în privința gardorebei sale. 🙂 I se pare că toate hainele sunt prea strâmte, prea colorate sau prea scurte așa că stă în pielea goală toată ziua. Dar într‑o zi vede într‑un pom din grădina bunicului Cornel un obiect de îmbrăcăminte, moale ca o îmbrăţişare, care îi vine ca turnat și de care nu va mai dori să se despartă. Tragedie vestimentară rezolvată. Vârsta recomandată: 3+.
”Invitație la petrecere” – Se pare că orice lucru care te face fericit merită sărbătorit cu invitați cu tot. Dar ce te faci când nimeni nu vine la petrecerea ta pentru că toți ceilalți au motive de fericire și, în consecință, organizează petreceri fix la aceeași oră cu a ta? Noroc cu bufnița cea înțeleaptă care propune o soluție neașteptată.
”Uraaa, am câștigat!” ne place mult pentru că aceeași întâmplare e povestită din două perspective diferite, depinde de unde începi să citești. Căprița a câștigat întrecerea, gâsculița a pierdut și ăsta e motiv de ceartă pentru cei doi prieteni. Fiecare parte își spune povestea: una este citită de la un capăt al cărții, cealaltă de la celălalt capăt. Important e că cele două personaje se împacă așa că le oferă copiilor o soluție bună pentru rezolvarea conflictelor.
Voi ce mai citiți împreună?
Citește și:
3 cărți noi în biblioteca școlarului nostru
Cărțile preferate ale Sarei la 3 ani
”Secretul monstrului” vindecă frici
De ce e important să le citim povești copiilor
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
3 Comments
La 2a7l, ii plac in continuare “Cele 7 paturi ale harciogului” de Susanna Isern, “Povesti de nani-nani” (https://carturesti.ro/carte/povesti-de-nani-nani-189436871), “Mulțumesc, tati!” de Keiko Kaichi, “Am o surioara” de Catherine Leblanc si Eve Tharlet si carticele din colectia Disney, seria Hachette (chiar dacă unele sunt mai controversate, depinde foarte mult de felul în care prezentăm si discutam mesajul poveștilor – Toy Story, Cei 6 supereroi, Ratatouille, Bolt sunt câteva din titlurile care imi vin in minte.
Pt cadouri, deja am pregatit “Snail and the Whale” si “Room on the Broom” de Julia Donaldson si Axel Scheffler si “Love is You and Me” de Monica Sheehan.
Ohooo, Ramona! Ce de-a recomandări! Mulțumim! 🙂
Am salvat si eu link-ul articolului tau, pt idei viitoare 😉