Imagineaza-ti o dimineata rece, in care patul e refugiul perfect. Asa moale si cald si ocrotitor. Nici ca ti-ai putea imagina un loc mai potrivit. Cam asa ne simtim in ceea ce se numeste zona de confort. Acea situatie care nu mai are necunoscute pentru noi. Stim exact care e rolul nostru, cum sa ne facem treaba, care sunt asteptarile de la noi. O rutina in care e usor sa te scufunzi.
Nu-i nimic gresit cu putina liniste si un ragaz sa ne tragem sufletul. Dar daca stam prea mult in zona asta ajungem sa functionam pe pilot automat. Se vor instala plictiseala, dezinteresul si plafonarea. Noroc ca shimbarile vin cand nici nu te astepti si te trezesc din amorteala. Ti se pare cunoscut?
Asa cum vad eu, ai putea sa faci oricare din urmatoarele: sa fugi in directia opusa schimbarii, sa stai pe loc si sa te impotrivesti, sa o imbratisezi fara sa stai pe ganduri sau sa ramai calm pentru moment ca sa evaluezi situatia.
Daca o iei la sanatoasa in directia opusa in cautarea unui alt refugiu s-ar putea sa ratezi ceva interesant.
Sa te impotrivesti cu incapatanare poate insemna ca risti ca ideile tale sa nu fie auzite din cauza felului in care le exprimi. Daca insa te folosesti de asertivitate ca sa iti expui punctul de vedere sau sa ridici niste semne de intrebare poti genera niste discutii constructive.
Sau poate esti genul care cauta adrenalina si devii adeptul schimbarii fara sa pui intrebari. E bine ca esti entuziasmat, dar esti sigur ca ai inteles exact ce te asteapta?
Iar daca ai ales sa ramai calm si rational pentru moment vei avea ocazia sa analizezi situatia si sa incerci sa intelegi cum te va afecta, ce beneficii iti aduce, la ce trebuie sa renunti pentru a obtine acele beneficii. In felul asta vei putea lua o hotarare: urci si tu in barca schimbarii pentru ca ai inteles motivul pentru care se intampla sau preferi sa cauti sau sa astepti o alta barca pentru ca asta nu e pentru tine. In multe cazuri poti avea ocazia sa iti si pui amprenta pe schimbare si sa o influentezi.
E firesc ca prima reactie a oricaruia dintre noi sa fie “de ce?”. Insa e foarte important sa nu ramanem blocati in etapa in care plangem dupa ce am avut. Schimbarea e motorul dezvoltarii. Indiferent daca vorbim de o schimbare de procedura, de echipa, de manager, de job e ceva de invatat din fiecare situatie.
Mai conteaza si cum ni se comunica schimbarea. Dar despre asta vorbim cu alta ocazie.
Schimbarea e necesara. Se schimba orele, zilele, lunile, anotimpurile si e bine ca se intampla asa. Pana la urma cui i-ar placea sa se trezeasca mereu in aceeasi zi, sa faca aceleasi lucruri, sa vorbeasca mereu doar cu aceleasi persoane, sa intampline aceleasi probleme, sa manance aceeasi mancare? Cred ca ai inteles ideea… 🙂
Ilustratie: #Glumita
Leave A Reply