Era o dimineață rece și ploioasă de sâmbătă. I-am lăsat pe ai mei acasă dormind cu poftă și am pornit spre conferința despre sănătatea pielii. Mi-a fost și somn, mi-a fost și frig până acolo, dar Doamne cât mă bucur că am ajuns.
Corina Allan, consultant cosmetic, ne-a vorbit despre nevoile piele, tipuri de ten și greșeli frecvente pe care le facem încercând să obținem un ten frumos.
Eu am un ten gras, am avut și acnee, și cei aproape 12 ani de când locuiesc în București și-au pus și ei amprenta pe piele mea. Nu o spun doar eu, ci a constatat-o și cosmeticiana la care merg de atâta timp.
Am fost foarte curioasă să aud ce avea Corina de spus și credeam că mă duc într-o oarecare cunoștință de cauză. Guess what? Am ridicat din sprâncene și mi-am încrețit fruntea o grămadă în timpul conferinței și mi-am dat seama că mai am de învățat.
Vă las mai jos câteva din informațiile care mi-au atras atenția. Pe unele le știam, pe altele le-am aflat acum.
- Degeaba bem mai multă apă, ea nu ajunge în celulele pielii. Hidratarea ei se face cu creme atent alese.
- Dacă nu aplicăm protecție solară degeaba aplicăm alte produse de îngrijire a tenului. Fără această protecție nu putem vorbi de o piele sănătoasă.
- Protecția solară, minim SPF 30, trebuie aplicată în fiecare zi din an, indiferent de anotimp.
- Ca să fie eficientă, e nevoie de o cantitate de protecție solară de dimensiunea unei monede de 50 de bani. Ca să se absoarbă bine o putem aplica în 3 straturi consecutive pe ten.
- Protecția solară cu SPF 50 e cea mai bună și ne protejează pentru timp mai îndelungat decât cremele cu factor mai mic.
- Nicio cremă cu factor de protecție solară nu ne protejează de toate radiațiile. Unele vor trece de această barieră și vor activa vitamina D. Nu există pericolul de a face deficit de vitamina D din cauza aplicării protecției solare.
- Filtrele solare pot fi sintetice sau minerale. Cele sintetice sunt mai potrivite pentru tenul gras. Filtrele minerale sunt 2: titanium dioxide și zinc oxide. Să vă asigurați că scrie pe ambalaj că sunt pentru prtecție solară.
- Bronzul este reacția de apărare a pielii. Poate nu ar strica să ne aducem aminte de asta când ne tolănim vara la soare. Eu am constat pe propria piele cât de nocive pot fi razele soarelui atunci când protecția solară nu e aplicată corect.
- Putem menține bariera naturală a pielii intactă folosind ingrediente reparatoare, anti iritanți (ex: mușețel) și umectanți (ex: acid hialuronic).
- Pe lista iritanților și alergenilor intră: alcool denat., parfum, solvenți, scrub și gomage (au particule abrazive), apa rece sau fierbinte, aburii, sauna, curățarea excesivă, săpunul și radiațiile solare.
- Tot ce îi trebuie pielii noastre sunt următoarele 5 elemente: antioxidanți, ingrediente cell-communicating (le comunică celulelor pielii să funcționeze cât mai aproape de cum ar face-o o celulă normală și opresc anumite substanțe de a le comunica celulelor să se comporte anormal), ingrediente reparatoare și umectanți, antiiritanți și protecție solară.
- Ingredientele din orice produs cosmetic sunt trecute pe ambalaj în ordinea descrescătoare a concentrației lor. Deseori apa este primul ingredient pe listă.
- Exfolierea se recomandă să fie făcută cu acid glicolic sau acid salicilic (mai potrivit pentru tenul cu exces de sebum).
- Nu există nicio toxină în piele (și nici în transpirație) așa că detoxifierea pentru piele e useless. Adică inutilă.
- Pentru tenul gras hidratarea poate fi făcută și cu un toner bun.
- Tenul mixt are nevoie de îngrijire corespunzatoare: un produs pentru zona T și altul pentru obrajii cu ten uscat.
- Apa/soluția micelară trebuie clătită cu apă.
- Crema nu se alege în funcție de vârstă, ci de nevoile reale ale pielii ficăreia dintre noi.
- Nu există o singură cremă minune care să le facă pe toate. Avem nevoie de un produs pentru demachiere pentru curățare, unul pentru hidratare, unul pentru exfoliere, plus protecție solară.
- Balsamul de buze e bine să nu fie stick pentru că ele conțin multă ceară. Ca și cantitate trebuie să aplicăm seara suficient cât să mai avem și dimineața pe buze.
- Cremele e bine să fie din cele cu pompă (airless), nu stil borcănel. Aerul distruge nutrienții din cremă în aproximativ 15 zile, plus că introducem în bacterii în cremă când băgăm degetul în borcănel.
Sper să vă fie de folos informațiile de mai sus. Eu vă recomand să vizitați blogul Corinei. Are atâtea articole faine că nu mai știam ce să citesc! Găsiți acolo și un dicționar bogat de ingrediente cosmetice, asta ca să știți cu ce vă dați pe față.
Chiar așa, voi citiți lista de ingrediente a cremelor pe care le cumpărați?
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Pentru mine e greu să găsesc ceva pentru buze… Orice am încercat din ingrediente naturiste nu a mers… Tot caut. Am o cremă pe care o folosesc, e foarte bună, dar nu din naturiste…
p.s. am încercat să-ți dau like de pe blog și nu am reușit.