A fost o vreme când doar visam la cum va fi când și Sara va fi suficient de mare să jucăm board games împreună, iar acum trăiesc deja bucuria asta. Deși avem o mulțime jocuri clasice care presupun competitivitate, în ultimii 2 ani am ales să cumpărăm cu precădere jocuri de colaborare. Pe lângă provocările faine pe care le aduc aceste jocuri, nu pierdem niciun strop de distracție, ba aș zice că ne distrăm chiar mai tare pentru că nu există competiție.
L-am rugat pe Alex să îmi spună ce avantaje vede el la jocurile care încurajează cooperarea în loc de competiție și ideile lui mi s-au părut foarte faine:
- când câștigi, câștigă toți cei cu care ai jucat;
- nu se mai supără nimeni că nu a câștigat – câștigăm sau pierdem toți;
- joci CU prietenii tăi, nu împotriva lor.
Beneficiile jocurilor de cooperare
Apoi am început să fac research și să caut informații verificate despre beneficiile jocurilor de cooperare. Deși ambele tipuri de jocuri au nevoie de tabla de joc, zaruri, pioni și presupun ca jucătorii să își aștepte rândul, jocurile de cooperare sunt mai potrivite pentru copiii preșcolari și pentru cei din ciclul primar pentru că elimina ideea de competitivitate și atributele de “câștigător” versus “pierzător”.
- Creează cadrul pentru a lua decizii împreună – Copiii învață să își expună părerile și să le motiveze, să asculte opiniile celorlalți, să se consulte unii cu alții.
- Promovează colaborarea – Lucratul în echipă se învață lucrând în echipă, iar jocurile de colaborare le oferă copiilor contextul potrivit.
- Cresc nivelul de încredere între jucători – Cei mici învață să dea și să primească feedback între ei.
- Încurajează atât creativitatea, cât și gândirea rațională – Pe de o parte, copiii au ocazia să își pună imaginația la treabă și să propună soluții creative. Pe de altă parte, ei au nevoie să creeze o strategie pentru a duce provocarea a bun sfârșit.
- Sunt distractive – Într-un studiu din 1994 copiii preșcolari au fost mai entuziasmați să joace jocuri de cooperare, entuziasm care s-a păstrat și după joc, în comparație cu jocurile de tip competiție.
4 jocuri de cooperare pe care le recomandăm
Cele mai recente jocuri din colecția noastră sunt de la Sunny Games. Jocurile lor de cooperare dezvoltă spiritul de echipă şi îi învață pe copiii să colaboreze, să creeze o strategie optimă ca să obțină un rezultat în comun. Toți jucătorii se bucură de succesul echipei și de victoria colectivă.
Max Motanul (4+) – Blue probabil că n-ar fi de acord că ne aliem împotriva unui motan, dar facem asta ca să ajutăm veverița, pasărea și șoricelul să ajungă nevătămate (și nemâncate!) la casele lor. 😊
Prințesa (4+) – Probabil că te suprinde că e jocul preferat al Sarei, nu? Lucrăm împreună ca să depășim toate obstacolele și să salvăm o prințesă care doarme de 100 de ani.
Prindeți braconierii (8+) – Braconierii încearcă să prindă rațe sălbatice, mistreți și cerbi, iar noi, ca paznici ai pădurii, nu putem permite acest lucru. Misiunea noastră este să îi arestăm înainte să prindă vreun animal.
Muntele Everest (7+) – E un joc de strategie unde jucăm rol de alpiniști care vor să atingă vârful Everest. Expediția nu va duce lipsă de provocări: traiectorii dificile, condiții meteorologice grele și mici accidente.
Să ne spui dacă ai deja jocuri de cooperare sau dacă alegi ceva din ideile de mai sus. 😀
Citește și:
Dinozaurul pofticios -Activitate pentru copiii de 3-4 ani
O idee de joc cu Lego
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Multumim de idei, o sa cautam jocurile despre care ai scris.
Si noi traim bucuria de a juca impreuna cu toti 3 copiii jocuri de masa.
Outfoxed. Pe urmele vulpii hotomane, e un joc de cooperare foarte fain, l-am cumparat vazand ce multe review-uri bune are pe amazon, cum facem cu majoritatea jocurilor, de altfel, si nu ne-a dezamagit.A devemit curand unul dintre preferate.
Sună interesant Outfoxed. Mă duc să investighez.:D