Vacanta de vara e poate cel mai potrivit moment pentru miscare si pentru a-i imprieteni pe copii cu diverse sporturi.
Inca de cand eram copil ai mei s-au asigurat ca in programul meu saptamanal se strecoara si ceva miscare. De la ani multi de dans sportiv in copilarie si mers pe bicicleta, la tatonari cu balet, karate sau baschet, la badminton si mers cu rolele, mers la sala sau la inot in timpul facultatii, mereu incercam cate ceva, chiar daca in afara de dans celelalte sporturi nu au fost facute de performanta. I-am avut exemplu pe ai mei, care au facut atletism si gimnastica si imi doresc mult sa dau “microbul” mai departe si copiilor mei, mai ales ca ei cresc intr-o lume digitala in care e foarte usor sa se piarda in fata televizorului, tabletei sau a altor gadget-uri.
Sportul are foarte multe beneficii si nu doar pentru noi adultii, dar si pentru copii:
- intareste sistemul imunitar, oasele si musculatura
- imbunatateste circulatia sangelui
- ajuta la o dezvoltare armonioasa a corpului
- imbunatateste calitatea somnului
- creste capacitatea de concentrare
- ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale si a unor competente cum ar fi munca in echipa
- creste increderea in sine
Printre primele sporturi pe care Alex le-a testat a fost si inotul. Ne-am fi dorit mult sa se lipeasca de el, dar, desi a facut multe ore cu un antrenor foarte priceput cu cei mici, rareori mergea cu placere. Acum merge in fiecare sambata la tenis si, spre surprinderea noastra, are o mana puternica, loveste mingea bine si se duce cu placere.
Dar cum sportul in cadru asa organizat se intampla o data pe saptamana si cum, ca orice copil de varsta lui, Alex e ca un titirez pliiin de energie, gasim alte metode sa consumam din ea zilnic: mers in parc, plimbari de seara, fotbal, badminton, harjoneala si mers cu trotineta si cu bicicleta. Si daca si copiii vostri sunt ca Alex al nostru inseamna ca au o legatura speciala cu bicicletele lor.
Se apropie ziua lui, va implini 5 ani la sfarsitul lunii iulie si initial ne gandisem sa ii luam o bicicleta noua, mai mare, mai usor de pedalat, care sa cantareasca mai putin si deja visam cum, cu ocazia asta, vom scapa si de “blestemul” rotilor ajutatoare. Rotile astea par insa sa ne deranjeze doar pe noi, pentru ca Alex e cat se poate de incantat de ele. Cu toate astea, pana ele ii ofera siguranta nu va invata sa isi tina echilibrul singur.
Beneficiile mersului cu bicicleta
Pentru un sport atat de la indemana oricui mersul pe bicicleta are multe beneficii.
- Imbunatateste echilibrul si starea fizica generala.
- Arde calorii si consuma din energia copiilor, care uneori pare ca e inepuizabila. 🙂
- Antreneaza inima, plamanii, dar si muschii si oasele din partea inferioara a corpului – asta nu inseamna ca bratele stau degeaba. Ele ajuta la mentinerea echilibrului, la schimbarea directiei si la sustinerea partii superioare a corpului.
- Copiii exerseaza atat coordonarea picioarelor cand invata sa mearga pe bicicleta, cat si coordonarea mana-ochi prin manevrarea ghidonului.
- Dezvolta muschii din zona genunchilor fara a-i suprasolicita – asta daca bicicleta are marimea potrivita si saua e reglata corespunzator inaltimii copilului.
- E un sport potrivit si pentru copiii mai putin atletici sau sportivi, dar si pentru cei care nu se simt pregatiti inca pentru un sport de echipa.
- Ajuta la cresterea autonomiei si a increderii in sine – N-o sa uit niciodata mandria si bucuria din privirea lui Alex cand, dupa foarte multe incercari esuate, a reusit sa pedaleze in directia potrivita si sa puna bicicleta in miscare. Copiii se simt independenti cand merg cu bicicleta si stabilesc cu ce viteza sa mearga, cand sa se opreasca, etc.
- E mult mai putin costisitor decat alte sporturi cum ar fi inotul sau tenisul, de exemplu. Odata cumparata bicicleta, costurile de intretinere sunt foarte mici.
- Ofera ocazii perfecte de petrecut timp frumos (si sanatos) in familie.
Mersul pe bicicleta e un obicei sanatos si care nu se demodeaza.
Recomandari pentru inceput
Mersul pe bicicleta e un sport frumos si la indemana oricui, insa pentru a putea benefia la maxim de tot ce are de oferit, exista cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont.
Pentru un start bun e foarte important sa alegeti o bicicleta pe masura copilului. Pe de o parte, daca e prea mare el nu va putea atinge pamantul cu picioarele, nu va ajunge usor la ghidon, ii va fi teama sa se urce pe ea si daca o va face nu va fi in siguranta. O bicleta prea mica (sau una reglata necorespunzator), de pe alta parte, il va forta sa pedaleze incorect ceea ce va duce la dureri de genunchi si obosirea rapida a picioarelor.
Putem incepe sa incurajam autonomia copiilor inca din momentul in care alegem bicicleta. Eu cred ca, copiii vor fi mai incantati de mersul pe bicicleta si o vor indragi mai mult daca pot participa la alegerea ei – daca nu pot alege ei modelul, macar sa poata alege culoarea.
Apoi, experienta ne-a invatat ca cel mai usor copiii invata notiunea de echilibru si deci, mersul pe bicicleta daca au un model fara pedale. Copiii capata incredere si curaj mult mai usor cu bicicletele de acest gen. Odata ce au inteles care e treaba cu tinutul echilibrului trecerea la modelul clasic de bicicleta cu pedale e foarte usoara.
Ce facem dupa atata pedalat? (P)
Dupa ce Alex a “biciclit” suficient si noi am obosit alergand pe langa el la concursuri inventate de el spontan 🙂 merge o racorire cu branzica inghetata de la Danonino. Noua campanie lansata de ei se numeste “Spune DA sportului” si are ca scop cresterea autonomiei copiilor prin descoperirea a cat mai multe sporturi, mai ales ca dupa campionatul european de fotbal urmeaza jocurile olimpice de la Rio. Cei mici isi pot face singuri branzica inghetata folosind betele speciale cu Dino cel sportiv (vin in 12 design-uri, 7 culori si 8 forme geometrice). Dupa ce desertul se termina ele se pot folosi pentru a povesti despre diferite sporturi pentru a-i familiariza pe copii cu tipurile de miscare, dar si pentru activitati creative.
Daca si voi ii incurajati pe copiii vostri sa incerce sporturi noi si aveti pofta de o provocare, va invit sa va inscrieti la concursul de pe pagina Danonino aici.
Vara cu multa miscare impreuna va doresc!
Leave A Reply