Am tot căutat printre mesajele din social media să îți spun exact când am descoperit-o pe Irina, dar n-am reușit. De fapt, nici nu asta e important, ci faptul că universul mi-a scos-o în cale pentru că așa am aflat de Teratai și de bijuteriile cu poveste care au ajuns repede în topul preferințelor mele. Primele cadouri de la Irina mi le-am făcut de 1 iunie anul trecut când ne-am și întâlnit face to face la târgul de la Mezanin, 3 bijuterii speciale pe care de 8 martie al meu soț le-a completat cu probabil cei mai frumoși cercei pe care îi am.
Apoi, așa cum veți afla în conversația care urmează, Teratai înseamnă lotus în balineză și floarea asta se găsește și în logo-ul Soul Bloom exact datorită semnificației care îi este atribuită.
Irina, spune-ne cine ești tu atunci când ești relaxată și în largul tău.
Mă găsiți pe fotoliul meu supersized în micuța mea grădină, cu o carte într-o mână, o cafea cu lapte în alta și pisica în brațe. Cel mai probabil visez la călătorii, la descoperit oameni și poveștile lor, la soare și căldură, și la cum aș putea să fiu bine în timp ce fac, măcar un pic de tot, și lumea asta un loc mai bun.
Ce ai făcut înainte de a fi antreprenor? Și ai știut mereu că vrei să încerci pălăria asta?
Am lucrat (și de altfel lucrez și în continuare) în comunicare și marketing online – am tot făcut switch între viața de agenție și viața de corporație. Am tot avut de-a lungul timpului tot felul de idei, de proiecte, pe unele le-am început, altele au rămas doar la stadiu de plan, dar nu m-am gândit niciodată la ele cu eticheta de “antreprenoriat”. Le-am făcut doar pentru că așa am simțit la momentul acela, fără să mă avânt neapărat în zona de business și fără să îmi doresc cu mare ardoare asta. A venit cumva natural și asta mă bucură.
Cum ai ajuns la concluzia că tu și bijuteriile vă potriviți? Cum ai ajuns numele Teratai?
Culmea e că deși Teratai propune acum femeilor din România bijuterii, Teratai nu e tocmai despre bijuterii. E mai mult despre bucurie, despre răsplătirea eforturilor pe care le facem noi ca femei, despre comunități, meșteșug, cultură, conectivitate.
Ideea Teratai a încolțit în Bali, unde am fost la un atelier de bijuterii și am fost impresionată de sinceritatea cu care niște oameni simpli realizează din argint bijuterii care îi reprezintă. Oameni simpli, din comunități sărace, care au ales să creeze frumusețe și care sunt bucuroși să o ofere. A fost o lecție pentru mine și un moment de conștientizare care m-a urmărit ceva timp, până am hotărât să fac ceva cu el – și așa am ajuns la Teratai.
Despre numele Teratai am scris întreaga poveste și la noi pe blog. Vine de la Bunga Teratai care înseamnă floare de lotus în balineză. Mi-a plăcut foarte mult povestea pe care balinezii o spun despre această floare – o odă a călătoriei pe care o facem toți – să reușim să ieșim din mâl, să ne parcurgem drumul anevoios prin ape tulburi, doar ca să înflorim strălucitori deasupra apei.
Am rezonat cu povestea pe loc, eu însămi fiind într-un punct al vieții mele în care “mă căutam” și am simțit că Teratai poate spune cu o altă voce povestea multor femei care fac multe eforturi să exceleze în toate domeniile, dar mai uită pe parcurs să se oprească, să se răsfețe, să își mulțumească, să se odihnesacă, să își facă mici cadouri.
Care sunt 3 valori ale Teratai?
Ne dorim să aducem bucurie în primul rând. Credem în a purta bucurie – acesta este și sloganul nostru Wear Joy. Credem că bucuria chiar vine din interior și trebuie purtată cu mândrie. Bijuteria doar o pune în valoare. 😊
Credem în comunitate și în giving back – încercăm să găsim comunități de bijutieri peste tot în lume și să creăm o punte între meșteșugari talentați dar fără resurse de a se face cunoscuți întregii lumi și femeile care știu să își arate personalitatea prin bijuterii altfel, unicat, care vorbesc despre cultura locurilor de unde provin.
Credem în a face bine și a fi kind. De la cum vorbim și creăm relații cu clienții noștri, la a găsi bijutieri care se bucură la fiecare comandă, la planetă care se bucură că lumea se îndreaptă din nou spre lucruri realizate manual și slow fashion, la toate femeile din România care se bucură de conținutul optimist și uplifting pe care încercăm să îl creăm pe canalele noastre.
Pentru tine o bijuterie este…
o poveste. 😊
Cine este clientul ideal pentru bijuteriile Teratai?
La Teratai e binevenită toată lumea. Am fost surprinsă de cât de diferite sunt, în principal, doamnele care ne-au devenit cliente. Au toate în comun însă pasiunea pentru bijuterii deosebite ce spun povestea locurilor din care provin și au curajul să poarte ce vor și ce le reprezintă și nu neapărat doar ce se poartă.
În ce fel e diferită viața ta de când ești antreprenor?
În toate felurile! Eram control-freak înainte și acum sunt într-o lume în care cu greu mai pot controla ceva. Am fost deci nevoită să schimb nu doar felul în care în care arată zilele mele, dar să mă schimb pe mine.
Cel mai mult mă bucur că mi s-au schimbat prioritățile și pot acum să realizez că, pentru mine cel puțin, sunt lucruri în viață care contează mai mult decât ”cariera” la care visam când eram angajată.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești în povestea asta cu bijuterii?
Că oamenii buni se găsesc, se atrag și se susțin necondiționat. E un gând tare reconfortant, mai ales zilele acestea.
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de Teratai?
A fost o bucurie mare pentru mine evenimentul de lansare al colecției de bijuterii Fado, lucrate manual în Portugalia, la mai puțin de jumătate de an de când am lansat oficial magazinul. L-am organizat la FORMA Coffee & Art Gallery, în centrul vechi, în primul cel-mai-friguros-plouat-cu-gheață weekend al toamnei, dar am avut oameni minunați alături pentru care sunt extrem de recunoscătoare.
Care a fost un moment dificil în aventura asta de antreprenor și cum l-ai depășit?
Mi-a fost foarte greu la început, pentru că la comerțul cu bijuterii din metale prețioase îți trebuie tot felul de acreditări și verificări și nu reușeam să găsesc informații clare sau pe cineva care să mă lumineze sau să mă ajute. Până am descifrat eu toate ițele sistemului am renunțat de 17 ori, dar uite că a 18-a oară a fost cu noroc. Cred că pura determinare și încăpățânare m-au ajutat să depășesc momentul, pentru că în rest mi se părea că am rămas fără resurse.
De ce abilități crezi că are nevoie cineva care se gândește la a deveni antreprenor?
Adaptabilitate, responsabilitate, disciplină. La mine acestea au fost cel mai greu de dezvoltat și încă e de lucru la ele. Credeam că pasiunea și cunoștințele, experiența ar fi destule, dar realitatea m-a învățat altfel. Ah, și asta: să fii deschis să înveți.
Dacă ai putea să le transmiți un singur mesaj celor care cochetează cu idee antreprenoriatului, care ar fi acela?
Să se intereseze de multele fațete ale antreprenoriatului și să ia o decizie cât mai informată și asumată. Confirmation bias funcționează și atunci e ușor să îți petreci zilele crezând că te informezi, dar să te afunzi doar în încurajări de genul “just do it”, “find your freedom” și alte mesaje inspiraționale. Doar dacă e asumat, conștient și responsabil antreprenoriatul îți poate aduce liberatea și fericirea pe care o cauți. Să fiți bine și wear joy! 😊
Irina, mulțumim că ai împărtășit povestea ta cu noi!
Poți admira și cumpăra minunatele bijuterii cu poveste aici, dar le găsești și pe Facebook și Instagram.
Sursa foto: Arhivă Irina Pocovnicu
Citește și:
Jurnal de Freelancer: În miez de criză găsim oportunități
”La mine nu există nu se poate, asta e metoda, așa trebuie făcut!” – De vorbă cu Simona Bișboacă de la Phenalex despre inventică și antreprenoriat
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply