Când mă gândesc la Claudia îmi vin în minte cuvinte precum optimism, can-do attitude, ambiție sau dăruire. Acum 10 ani, pe când pășea pentru prima oară în rolul de mamă a deschis o afacere gândită pentru gravide și mame. Am oprit-o preț de câteva întrebări ca să aflu povestea ei și a brandului creat și ca să culeg de la ea câteva experiențe și lecții învățate de când este antreprenor.
Claudia, ce te face pe tine WOW? 😊
Ce ar trebui să ne facă pe oricare dintre noi, autenticitatea. Nu îmi este teamă să fiu eu în nicio situație.
Cu ce te-ai ocupat înainte să devii antreprenor?
Am terminat management economic la ASE, dar am lucrat în turism extern pentru multinaționale. A fost o perioadă minunată în care am călătorit foarte mult. A fost potrivită pentru cei 20 ani pe care îi aveam.
Ce te-a determinat să renunți la job-ul plătit? A fost un moment anume sau ai știut mereu că antreprenoriatul e ceva ce vrei să încerci?
Maternitatea a jucat rolul decisiv. Până să rămân însărcinată, nu mă gândeam prea mult la o schimbare, mai ales că era și frumos ceea ce făceam. Echipa era superbă, sunt prietenă și acum cu colegii de atunci. Sarcina a venit la momentul oportun, în sensul că totul era pe cale să se schimbe și la job, compania la care lucram fusese achiziționată de un fond de investiții spaniol. Nu rezonam cu viziunea lor despre ce urma să se întâmple și probabil că trebuia să fac o schimbare oricum…care a venit, dar altfel.
Nu m-am visat niciodată antreprenor, totul s-a întâmplat natural fără vreun efort deosebit. Este de ajuns să fiu atentă la nevoile mele sau ale celor din jurul meu și în orice moment pot identifica o oportunitate de business. Desigur, discuția mai departe este complexă.
Mama Boutique împlinește 10 ani. Ce te-a făcut să deschizi un magazine pentru mame WOW?
Da, nu-mi vine să cred ce repede trece timpul. De foarte multă vreme îmi doream să fac acest pas, către un concept store, dar cred foarte mult că totul se întâmplă când trebuie să se întâmple. Cererea clientelor noastre de a vedea și de a proba, dar și nevoia unui spațiu în care putem duce relația noastră cu dânsele la un nivel următor. Este foarte importantă pentru conceptul Mama Boutique experiența fiecărui client care ne trece pragul. De la calitatea produsului, la locul în care vede produsul până la informațiile pe care le primește de la noi, iar asta include și experiența reală a mea ca mama a doi copii.
Deschiderea Concept Store-ului a venit ca un pas normal următor și necesar, mai ales în urma dezvoltării gamei de produse și de servicii.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
Așa o vedeam și eu înainte. 🙂 Libertatea este un concept atât de diferit înțeles de fiecare că e ușor să ne raportăm greșit la ea. Așa cum spune foarte înțeleptul meu soț: ”Nu există și liber și profesionist”! Dacă pentru cineva libertate poate însemna că poți să pleci de la job fără să ceri voie, poate fi. Dacă cumva nu trebuie să anunți clienții și atunci nu ești chiar liber. Dar da, pentru mine, libertatea de a lua deciziile pe care le consider eu corecte, libertatea de a greși și de a învăța din asta, libertatea de a risca, libertatea de a spune nu – sunt importante.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești pe cont propriu?
Sunt atât de multe experiențe pe care le-am trăit de când sunt antreprenor, însă cele mai intense sunt cele legate de oameni. Am învățat să promit și să-mi asum doar ceea ce sunt sigură că pot livra – chiar și singură.
Care a fost un moment dificil în aventura de antreprenor și cum l-ai depășit?
Este un moment câștigător la capitolul dificile, care în mod ironic este pe locul întâi și la capitolul creștere (a mea). Am mai povestit despre întâmplarea aceasta și în alte interviuri, dar e mereu bine de adus aminte. Eram invitată acum 3 ani la Ziarul Financiar la emisiune de 30 min în direct și pe lângă emoțiile normale pe care le am înainte, a trebuit să gestionez (cu calm) faptul că în noaptea precedentă, firma de IT pe care tocmai o angajasem să mutăm magazinul online de pe o platformă pe alta, mi-a șters totul fără să facă back-up. Și da, aveam contract! Aveam NDA (non-disclosure agreement) semnat, nu aveau acordul să facă modificări fără să știu eu despre ce este vorba…cert este că m-am trezit într-o dimineată cu un site gol. Am contactat 3 firme de avocați să se ocupe de caz, am înțeles ce consum financiar și de timp presupune să demonstrez totul și am ales să repar totul cât mai repede posibil. Pentru că nu puteam să mai am încredere în niciun furnizor de servicii IT, cel puțin unul pe care să mi-l permit (am primit oferte de zeci de mii de euro), am învățat să-mi fac magazinul online singură. Și am reușit!
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de Mama Boutique?
Cu cel mai mare drag. Peste 20.000 de femei însărcinate au încercat produsele și serviciile noastre.
Ca să ai success ca antreprenor trebuie să…
… fii autodidact.
Cum se împacă rolul de mamă cu cel de antreprenor?
Normal, cred. Este job-ul meu despre care copiii mei știu totul. Povestim seara despre provocările din fiecare zi și le place în special când le spun lucruri palpitante. Acum de exemplu, suntem pe cale să începem un proces cu unul din cei mai mari retaileri de fast fashion, pe motiv că au vândut tricouri cu inscripția WoW MoM, în ciuda multiplelor rugăminți pe toate căile de a renunța. Sunt fascinați și indignați de tot ce se întâmplă în lumea adulților, dar asta e viața. Trebuie să știe că uneori e nevoie să luptăm pentru principiile noastre.
Să zicem că peste ani copiii tăi vor alege antreprenoriatul și le poți da un singur sfat. Care ar fi acela?
Au șanse mari să fie antreprenori pentru că si soțul meu are propriul business și sunt obișnuiți cu termenul. Le-aș da o mulțime de sfaturi că nu mă pot abține. Dar cred că asta le spun și acum: este important să se bucure de greșeli pentru că de acolo vine creșterea lor, să-și asculte intuiția și să gândească și să răsgândească orice decizie.
Mulțumesc, Claudia!
Îi puteți face Claudiei o vizită la concept store sau online, pe site-ul Mama Boutique.
Foto: Arhivă Claudia
Citește și:
”Liber nu înseamnă out of office.” – De vorbă cu Ioana Dodan de la The Fab Squad despre freelancing
Jurnal de freelancer: Cum încheiem un an și cum ne pregătim pentru următorul
5 motive ca să nu devii freelancer
Freelancing-ul e un privilegiu
”Văd ceea ce este mai bun în oameni.” – De vorbă cu Bianca Gheorghescu despre freelancing
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
2 Comments
Mi-a placut articolul, multumesc mult pentru sfaturi.
Spuneti foarte bine. E foarte bun articolul