Ioana e genul de om pe care nu ai cum să nu îl observi. E plină de bucurie și se simte bine în pielea ei. Nici nu mai știu când am descoperit-o în online, cert e că îi urmăresc postările legate de business-ul ei pentru că mi se pare că a găsit o nișa perfectă în care să-și împletească pasiunile.
Dacă nu o cunoști încă, te invit să îi descoperi povestea în interviul de azi. Enjoy!
Ioana, povestește-ne puțin despre parcursul tău profesional pre-freelancing.
Viața dinainte de freelancing a fost formatoare și exciting. Am avut exemplul unui tată curajos, freelancer și el, lucru care m-a inspirat. Am colindat lumea atât în facultate, cât și după, am lucrat în SUA, China, Portugalia ca arhitect și am colaborat cu mulți alți artiști pe zona de fotografie, makeup și grafică. Perioada cea mai importantă a fost perioada CHINA – cei 4 ani în care am locuit în Shanghai, un loc care m-a format din toate punctele de vedere.
Cum a apărut The FAB Squad și cum îți folosești azi experiența de arhitect? Ce faci tu ca Personal Image Brand Architect?
Arhitectura mi-a dat structura și m-a ajutat să înțeleg ce înseamnă să esențializezi nevoile unui om și m-a ajutat să le transpun în desen. Practic să transform cuvinte în realitate. Am învățat să ascult și să gândesc un concept, să pornesc de la o idee clară și apoi să cresc proiectul. The Fab Squad a apărut din pasiunea mea pentru a vedea frumosul din oameni. Făceam oricum fotografie de portret, makeup ca hobby și aveam o reală plăcere să cunosc oameni, să organizez întâlniri cu ei și să înțeleg ce îi face speciali.
Am decis cât eram în Shanghai să încep prin a crea niște ședințe cu makeup și prosecco din care persoanele să rămână cu fotografii cu ei care să îi reprezinte în mediul de business și mă jucăm cu idei creative pe prieteni. Făceam asta în weekenduri și lucram că arhitect în timpul săptămânii. Am început să am colaborări cu alți fotografi, videografi, am explorat mult zona de fashion și am învățat de la toți câte ceva.
Când am venit în România am decis că las arhitectura în plan secund și că mă dedic 100% către visul meu FAB. Am găsit locația perfectă unde ne aflăm și la început de 2016 am dat drumul la treaba. Inițial m-am poziționat ca și creator de experiențe formatoare – prin puterea makeup-ului și cu ajutorul meu că fotograf și …al prosecco-ului – clienții mei se redescopereau.
Apoi am înțeles că făceam mai mult de atât. Îi VEDEAM pe oameni așa cum sunt ei. Nu așa cum ar vrea să fie, ci cum sunt în deplinătatea frumuseții lor. Cream cadrul creativ în care erau o varianta potențată a lor. Practic așa am crescut în ceea ce numesc astăzi – Arhitect de Brand Personal. Acum îi ajut pe clienții mei să se vadă și să construim împreună cu ei ”casa lor” virtuală pornind de la imaginea pe care o au ei despre ei, apoi în fotografie și în grafică.
Care e povestea brandului? Cum îl descrii în 3 cuvinte?
Am creat The FAB Squad ca o extensie a mea – un loc în care să te simți confortabil să fii tu însuți și în care să te pot ajuta să ai o prezență online vizuală coerentă și sustenabilă.
Proiectele de brand personal încep și din zona de design cu #MIMESIS – unde m-am jucat cu asemănarea dintre designer și obiect și se duc în zona de corporate, feminitate, dar și de antreprenoriat cu #FABPirate – fotografii cu femeile antreprenor – pirații zilelor noastre.
The FAB Squad în 3 cuvinte – experiențialism, autenticitate, creativitate.
Ce te-a determinat să renunți la job-ul plătit? A fost un moment anume sau ai știut mereu că antreprenoriatul e ceva ce vrei să încerci?
Am simțit că vreau să ajung la fiecare om cu care interacționez. Să schimb ceva în ei și să văd schimbarea în timp real. Ca antreprenor în domeniul meu interacțiunea umană este cea mai importantă. Am știut că nu pot să mai continuu să lucrez la computer mereu, să nu fac lucruri ”cu mâna” și să nu întâlnesc mulți oameni. Atunci am decis să devin antreprenor și să creez The Fab Squad.
Mulți oameni cred că libertatea de a lucra pentru tine este de invidiat. Cum se vede libertatea asta din unghiul tău?
Cred că e important să ne bucurăm de libertățile noastre de antreprenori. Timpul e parcă mai mult ”al meu”, dar asta a venit la pachet și cu zile de 18 h de muncă. Ești liber, dar în același timp e minunat să vrei mereu să găsești metode să îți îmbunătățești munca – la orice ora și oriunde ești. A fi antreprenor e un fel de a fi. Liber nu însemană ”out of office”.
Care e cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o de când ești pe cont propriu?
Că fără un Business Plan, antreprenoriatul e o joacă – un hobby.
Împărtășești cu noi un motiv de mândrie legat de The FAB Squad?
Sunt mândră că la The FAB Squad aducem bucurie oamenilor. Oamenii vin la noi apăsați și pleacă mai liberi, mai asumați. Și sunt mândră să fi lucrat cu branduri mari care au grijă de angajații lor și i-au trimis la noi să aibă experiențe de echipă foarte faine.
Care a fost un moment dificil în aventura de antreprenor și cum l-ai depășit?
Când Toma (fiul meu) avea cam 6 luni și simțeam că nu reușesc să balansez viața de mamă cu cea de antreprenor. A fost un moment când am învățat să CER AJUTOR. Toți trebuie să știm că e OK să ceri ajutor și că nu poți să le faci pe toate. Tot atunci am aflat că e OK să vii cu copilul la job. Oamenii sunt minunați și înțeleg și au încredere dacă și tu ai încredere în ține. Credeam că voi pierde contracte, că voi deveni irelevantă în timpul de pauză, dar oamenii m-au așteptat. A fost un mare vot de încredere pentru mine.
Cum se împacă rolul de mamă cu cel de antreprenor?
Acum este mult mai așezat dar am avut momente grele, pline de neîncredere și nesiguranță. Am decis să îl dăm pe Toma la o grădiniță minunată încă de la 1 an și 2 luni pentru că am simțit că asta ne va face bine tuturor. Așa a fost. După ce am devenit mamă, am învățat să îmi ascult instinctul mult mai mult, să am încredere în ceilalți și să deleg. Înainte eram mai control freak.
Acum știm că toți mergem la grădi și la birou dimineață și toți ne facem timp pentru noi după grădi. Nu mai stau nici eu conectată la job 12 ore pe zi și aleg să mă concentrez pe fiecare dintre roluri pe rând și să dau 100%.
Să zicem că peste ani Toma va alege antreprenoriatul, iar tu îi poți da un singur sfat. Care ar fi acela?
Să pună suflet în tot ce face și să se simtă bucuros cu ce a făcut la finalul zilei.
Mulțumesc, Ioana!
Dacă vreți să încercați experiența FAB, pe Ioana o găsiți pe thefabsquad.com, pe Instagram și Facebook.
Foto: Arhivă Ioana
Citește și:
Jurnal de freelancer: Cum încheiem un an și cum ne pregătim pentru următorul
Jurnal de freelancer: Ce e un accomplishment board și de ce ai nevoie de unul
5 motive ca să nu devii freelancer
Freelancing-ul e un privilegiu
”Văd ceea ce este mai bun în oameni.” – De vorbă cu Bianca Gheorghescu despre freelancing
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Spune multe despre ea faptul că a lucrat în atât de multe țări si ca a ales totusi sa ramana in Romania. Super tare!