Nu doar că trăim pe pilot automat în marea majoritate a timpului, dar stăm prea mult în fight or flight, adică supraviețuim situațiilor de toate felurile și de toate dimensiunile cu care ne confruntăm în fiecare zi. Și pentru că facem asta, avem multe de pierdut. Printre altele, nu putem fi creativi și devenim miopi, la figurat vorbind, pentru că nu mai vedem decât rezultatele, reateurile, obstacolele imediate, pe termen scurt. Ne pierdem capacitatea de a vedea un viitor al posibilităților.
Niciodată nu mi-a fost mai clar cât de dăunător e jocul ăsta absurd al comparațiilor, dar care ego-ului îi place mult, decât în ultimul an și jumătate de când lucrez pe cont propriu. In a twisted way, e fascinant să vezi cât de ușor ne e să vedem tot ceea ce ne lipsește, să ne concentrăm pe singurul lucru care nu merge așa cum plănuiam și să ignorăm cele 99 de chestii care ne-au ieșit de minune.
Pe de o parte e fain că, la nivel conștient, știm că nu ne facem nicio favoare comparându-ne, concentrându-ne pe lipsuri și greșeli. Poate știm și teoria, știm ce ar trebui să facem în loc să o luăm pe calea negativistă. Pe de altă parte, 95% din gândurile, emoțiile și comportamentele noastre zilnice sunt dictate de subconștient. E clar cine va câștiga lupta asta. Pe termen mediu și lung putem lucra la a ne schimba convingerile limitative, dar despre asta vorbim cu altă ocazie.
Deocamdată, mă gândesc că orice truc, instrument, aliat care ne poate ajuta să întrerupem tiparele care nu ne sunt de folos e binevenit, nu?
La un podcast la care era invitat, John Assaraf a vorbit despre un tool genial prin simplitatea lui: accomplishment board. Dacă un vision board te ajută să vezi ce îți dorești în viitor și funcționează ca un reminder cu lucrurile și experiențele pe care vrei să le obții, un accomplishment board îți va fi de folos ori de câte ori dai de greu și gândul de a renunța îți dă târcoale. E un ajutor vizual care îți aduce aminte de cât de multe ai realizat, de toate lucrurile grele pe care n-ai fi crezut că le poți face și totuși s-au întâmplat. Dacă mă întrebi pe mine e un tool excelent pe care să îl ai la îndemână pentru când te apucă boala comparațiilor sau pentru când ai în fața ta un nou proiect care pare de nerealizat.
Pentru a-ți face propriul accomplishment board (Ce ciudat sună ”panou al realizărilor”, nu?) ai nevoie de o coală cartonată A3 măcar și de imagini multe și relevante care să îți amintească de câte lucruri faine ai reușit să faci deja, proiecte dificile, mari sau complexe pe care le-ai terminat cu brio în ciuda obstacolelor.
Până și procesul de a face un astfel de board e foarte fain. Eu l-am făcut cap coadă cu zâmbetul pe buze și cu un sentiment de mândrie și m-am încărcat cu energie din aia bună, gata să mă apuc de treabă. Mi-au venit și câteva idei de proiecte noi în timp ce lucram la el.
E oportunitatea perfectă să te sărbătorești așa cum meriți. 😉
Sursa foto: Adobe Stock
Citește și:
Freelancing-ul e un privilegiu
Comparațiile dăunează grav sănătății
Uite-te în oglindă, nu peste gard!
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Comment
Foarte tare articolul, multumesc pentru sfat.