Alergăm prea mult pe pilot automat. Reacționăm uneori inconștient la tot ce viața ne scoate în cale, trăim cu frici și convingeri limitative, aruncăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă și ne e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru multe din acțiunile și gândurile noastre. Toată lumea vorbește despre arta prezenței conștiente, despre mindfulness, dar pasul de la teorie la practică poate părea dificil. Am creat astfel o serie de exerciții simple, gândite la nivelul unei zile, care să te ajute să îți pui obiceiurile sub lupă. Vei conștientiza astfel care din ele sunt sănătoase și merită să fie păstrate, dar și care sunt obiceiurile care îți fac rău și ar trebui să le înlocuiești cu altele.
– Cât ai luat la test?
– 9. Și X cât a luat? Dar Y?
– Cât ai luat la test?
– 8.
– A luat cineva 10?
– Da…
– Ei cum au putut și tu nu?
– Cât ai luat la test?
– 10!
– Câți de 10 au fost?
– Cât ai luat la test?
– 7. Dar a fost cea mai mare notă!
Câtora dintre noi nu le sună cunoscută măcar una din variantele de dialog de mai sus? Nu am dat exemplele astea ca să arăt pe cineva cu degetul. Eu chiar cred că în cele mai multe cazuri intențiile părinților și bunicilor erau cele mai bune și că încercau să ne motiveze. Dar atunci când pe tot parcursul școlii auzi lucrurile astea în mod repetat ajungi să le internalizezi și se naște în capul tău o voce care începe să te evalueze mereu în comparație cu alte persoane.
În funcție de stima de sine ni se conturează convingerile. Ele, la rândul lor, vor dicta limbajul pe care îl folosim când vorbim despre noi înșine. Pe baza acestui limbaj ne formăm imaginea de sine care va da naștere acțiunilor noastre. Aceste acțiuni vor duce la rezultate, iar rezultatele ne vor crea realitatea. Atâta timp cât stima noastră de sine e șubredă și încrederea în propriile abilități e mereu diminuată ca urmare a comparațiilor realitatea nu poate arăta diferit.
Așa că, pentru următorul exercițiu din seria #OZiÎnCare, te invit să îți propui o zi în care nu te compari. Dacă a te evalua în raport cu alte persoane e ceva ce îți vine deja natural e foarte posibil să te trezești pur și simplu că aluneci pe panta comparațiilor. Nu te critica pentru asta, nu te ajută la nimic. Fii însă propriul tău observator. Când te surprinzi comparându-te îți poți nota într-un caiet câteva detalii despre situație: cu cine te compari și ce anume compari – succes, talent, abilități, vizibilitate, viață socială – orice te face să te simți inferior acelei persoane. Dacă faci asta de fiecare dată când simți impulsul de a te compara la un moment dat vei putea identifica tiparul și vei înțelege care este declanșatorul (trigger) procesului.
Iar dacă simți că starea de ”mie nu îmi reușește”/”ce bine de alții”/”eu niciodată nu o să pot să…” s-ar putea să îți fie de folos să ai o cutie a încrederii în sine ca să îți amintești cu ușurință de toate lucrurile faine pe care le-ai făcut și de care ar trebui să fii mândru.
O zi în care nu te compari… Accepți invitația?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Comparațiile dăunează grav fericirii
Uite-te în oglindă, nu peste gard!
Valori: De ce facem ceea ce facem și vrem ceea ce vrem
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
O zi în care îți dai voie să fii
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
Leave A Reply