Alergăm prea mult pe pilot automat. Reacționăm uneori inconștient la tot ce viața ne scoate în cale, trăim cu frici și convingeri limitative, aruncăm vina pe alții pentru ceea ce ni se întâmplă și ne e greu să ne asumăm responsabilitatea pentru multe din acțiunile și gândurile noastre. Toată lumea vorbește despre arta prezenței conștiente, despre mindfulness, dar pasul de la teorie la practică poate părea dificil. Am creat astfel o serie de exerciții simple, gândite la nivelul unei zile, care să te ajute să îți pui obiceiurile sub lupă. Vei conștientiza astfel care din ele sunt sănătoase și merită să fie păstrate, dar și care sunt obiceiurile care îți fac rău și ar trebui să le înlocuiești cu altele.
Sesiune de coaching, planuri de workshop-uri, citit, învățat, gătit, jucat, luat copil de la școală, curățenie, mail-uri, participat la evenimente, scris articol, sunat prieteni. Oricare dintre aceste activități se poate afla pe oricare dintre to-do list-urile mele din orice zi. De cele mai multe ori vorbim de combinații de lucruri de făcut, dacă nu cumva prind o zi în care îmi propun să le fac aproape pe toate. Bănuiesc că mare parte și din to-do list-urile tale sunt ambițioase.
Acum un an, mi-am propus un lucru care mi se părea măreț, aproape imposibil: un an trăit cu sens, ceea ce implica timp pentru mine. Mi-am dat seama că nu îmi mai ajungea să mă ocup de toată lumea în timp ce eu rămâneam mereu pe ultimul loc. Nu mai era suficient. Eu aveam mare nevoie SĂ FIU și mai ales să fiu și pentru mine, nu doar pentru ceilalți. Așa că am început să mă pun pe lista de priorități.
To-be list: Felul în care te poți reconecta cu tine
Pe lângă lucrurile importante de făcut pentru mine (căutat certificări, scris des pe blog, participat la evenimente) mi-am asigurat timp pentru a fi. Cum adică timp pentru a fi? Adică intervale în care să nu fac ceva anume din lista lungă de la începutul articolului. Am făcut un to-be list pe care am scris lucrurile care îmi bucură sufletul: să mă relaxez, să citesc, să ascult muzică, să fiu cu copiii (fie că e plimbare, joacă, citit, cină sau rutina de seară), să merg la pilates, să mă gândesc la care e drumul pe care vreau să merg, să fac planuri pentru cariera de freelancer, să îmi ascult gândurile, să scriu despre ce simt în diferite situații (journaling).
Acum pe bune… În viteza cu care trăim în ziua de azi tu cât de des îți faci timp să fii și atât? Mai știi când scriam aici că ne petrecem cam 50% din timpul nostru de veghe gândindu-ne la altceva decât ceea ce facem?
Nu e cazul să complici lucrurile, să știi. Felul tău de a-ți da check-in poate include timp offline, o plimbare, meditație, momente de mindfulness pe parcursul zilei, un exercițiu de recunoștință, yoga, alergat, mers cu bicicleta sau poate o carte bună. Tu știi cel mai bine. Important e să te asiguri că te oprești din alergat ca să îți dai seama ce simți și de ce, la ce te gândești, ce îți dorești, cum mai ești, să îți consulți busola interioară.
Încearcă să faci asta într-o zi și vezi cum te simți. Dacă experiența ta va semăna cu a mea atunci te vei întoarce la acest exercițiu des, poate chiar zilnic.
Gata, îți predau legătura. Tu cum te asiguri că te deconectezi de la tot ce e în jur și că te reconectezi cu tine din când în când? Ce ai include pe to-be list-ul tău?
Sursa foto: Shutterstock
Citește și:
Valori: De ce facem ceea ce facem și vrem ceea ce vrem
Exercițiu de indentificare a valorilor personale
11 cadouri pe care să începi să ți le faci
5 TED Talks despre tine
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
6 Comments
Pfuu, greu să găsesc timp pentru mine. Mi-am propus anul acesta să fac lucruri pentru mine, sper să și reușesc, măcar sunt la stadiul de plan. deocamdată nu mi-a reușit mare lucru (doar cu cititul sunt la zi), căci fac ce fac și tot pun copilul pe lista mea de a fi 🙂
Tare articolul, mi-a placut 🙂
Ce fain! Ce ma bucur ca am gandit si eu asta! De ceva timp, mi-am facut singura o listuta in telefon pe care am numit-o “lista cu energie” si in care mi-am notat care sunt lucrurile care imi dau energie. Ciocolata e pe primul loc, iar pe al doilea e baia in cada
Abia astept sa vad ce ne mai recomanzi!
Toate bune! Cu drag!
Ești sigură că nu e lista mea? :))) Am făcut ciocolată de casă acum 2 zile. Poate îmi fac timp și de o baie cu spumă! 😀
Da, si eu simt tot mai des nevoia asta. Pentru inceput m-am reapucat de citit (dezvoltare personala si cresterea copilului). Dulciurile sunt nelipsite si la mine 🙂
Si lucrez mult la atitudine – mi-am dat seama cat de usor pot vedea o iesire cu micul P. in parc, de exemplu, ca pe o bucurie si o ocazie de conectare sau dimpotriva, ca pe o alta chestie de bifat din rutina zilnica…
Frumos mai zicea Viktor Frakl: Între stimul și răspuns există un spațiu. În acel spațiu e puterea noastră de a ne alege răspunsul. În acel răspuns sunt creșterea și libertatea noastră…