Te-ai gândit vreodată că poți face rezumatul unui an întreg într-un cuvânt? Claritate și creștere. Astea ar fi cuvintele care, pentru mine, ar descrie cel mai bine 2019 și 2020 din perspectivă profesională. Iar ”Cine vreau să fiu în anul următor?” este una din întrebările importante pe care mi le adresez la final de an din 2017 încoace. Dacă am răspunsul îmi e mult mai ușor să îmi așez intențiile pentru următoarele 360 și ceva de zile și mă ajută să înțeleg care sunt obiceiurile care mă vor ajuta să devin acea persoană.
Unul dintre obiceiurile care m-au ajutat să devin mai conștientă în ultimii ani, să mă apreciez și să învăț din eșecuri este să îmi iau timp în decembrie să mă uit la ce am făcut în cele 12 luni, ce a fost bine și unde e loc de mai bine, ce mi-a plăcut și ce nu, ce mai vreau să fac și ce nu. Îmi face bine să vă lucrurile în perspectivă, în special de când sunt freelancer.
Așa că, într-o seară în care îmi treceam în revistă cele mai ample proiecte de anul ăsta, m-am gândit că dacă eu am anumite obiceiuri de final de an (profesional), probabil că au și alți oameni care lucrează pe cont propriu. Am rugat 12 femei pe care le admir – freelanceri, antreprenoare sau soloprenoare – să ne-a da câteva detalii despre cum se pregătesc ele să închidă un capitol și să îl înceapă pe următorul.
Într-un cuvânt, despre ce a fost anul ăsta și despre ce va fi anul următor?
Carmen Sidon, Executive Coach: Anul acesta a fost despre SCHIMBARE, despre trecerea de la a fi angajat și antreprenor part time la antreprenor full time. A mai fost și despre relaxare, despre timp cu mine pe care nu prea l-am avut când aveam job normal, full time și încă ceva pe lângă. Anul viitor va fi despre mai multă ACȚIUNE în sprijinul MISIUNII, dar va continua să fie și despre relaxare.
Bianca Gheorghescu, Consultant carieră: Metamorfoză. Și personală și profesională. A fost un an foarte bun, nu ușor, dar bun, valoros și plin de învățăminte. Metamorfoza oricât de “romantic” ar suna este un proces dificil, care implică renunțare deliberată la oameni, roluri, lucruri, chiar și gânduri, care nu ți se mai potrivesc. Tot ea implică momente de contracție, de căutări și de turbulențe. Însă marele câștig este că devii din ce în ce mai mult tu însăți și asta este realmente de neprețuit! Vreau să continui în acestă direcție de dezvoltare și în 2020, asta pentru că metamorfoza vine cu straie noi, pe care trebuie să înveți să le porți.
Ioana Stănescu, Consultant certificat în somnul bebelușilor și copiilor: Creștere, respectiv diversificare.
Andreea-Carmen Radu, Nutrition Coach: Creștere. Pentru ambii ani.
Irina Țenovici, Happy Friday: Anul 2019 a fost despre limite depasite. Anul 2020 va fi despre descoperire.
Anamaria Ciuhuță, Financial Parenting: Anul acesta a fost despre studiu și dezvoltare. Anul care vine se concentrează pe creșterea afacerii și dezvoltare în noi direcții.
Andra Sima Pencea, Mom O’Clock: Anul acesta a fost despre experiențe noi (atât cea de părinte, cât și cea de antreprenor), iar anul ce urmează mă aștept să fie despre perfecționare pe ambele planuri.
Oana Boia, Mom O’Clock: Despre provocarea de lansa un concept nou pe piață, de a-ți lua haine de antreprenor și de a-ți asuma riscuri și responsabilități care îți pot da uneori dureri de cap.
Cristina Pateșan, SeeV – A CV you can see: 2019 este un an pe care îl voi ține minte cu siguranță pentru că va fi mereu anul în care m-am oprit. După 20 ani în compania în care am crescut, am învățat, am creat și m-am bucurat, o companie cu care m-am identificat si cu care cu siguranță mulți dintre cei din jurul meu mă identificau, m-am oprit. Incepând cu vara lui 2019, mi-am luat un an in care să descopăr cine sunt eu în afara acestei companii și ce pot crea cu fortele proprii. Un an sabatic nu neapărat despre ordihnă și relaxare, ci despre timp pentru a respira și a lăsa loc ideilor, timp pentru copii si familie, timp pentru mine.
Adela Ioniță, Tu în centru: Anul ăsta a fost despre a face, anul următor este despre curaj.
Florina Badea, Health & Food Coach: Poziționare. La fel și la anul. Sau la anul poate repoziționare. Dar simt că mai trebuie să lucrez pe partea asta.
Daniela Irimia, Trainer & Autor: 2019 – diversificare. 2020 – antifragil.
Ce ai învățat anul ăsta important despre tine?
Carmen Sidon: Cred că cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost că am o putere mult mai mare decât am crezut. Și nu mi-e ușor să spun asta, pentru că încă am o voce în cap care îmi spune că sunt mica și nesemnificativă din când în când, tot mai rar, din fericire. Am dat anul acesta piept cu multe frici de-ale mele. Nu mi-a fost simplu să trec de la a fi angajat la a fi pe cont propriu, desi m-am tot pregătit în ultimii ani pentru asta și mi-am dorit tare mult. Mi-a fost teamă de nesiguranță, de toate chestiile administrative pe care, angajat fiind, le făcea altcineva pentru mine, iar acum a trebuit să învăț să le fac singură sau să cer ajutor în alte moduri decât până atunci. Mi-a fost teamă de irelevanță: cine sunt eu dacă nu muncesc în fiecare zi? Chiar dacă ăsta a fost și rămâne unul dintre scopurile vieții mele, să muncesc mai puțin decât trăiesc, adică să am mai multe zile libere decât zile de muncă, tot n-a fost simplu să schimb paradigma. M-am întâlnit foarte mult cu mine anul acesta, în multe feluri și ipostaze și am crescut mult, mai mult decât sperasem eu la finalul anului 2018. Am învățat că obstacolele sunt în capul meu și că universal îmi cam dă ce cer. Iar eu pot să duc.
Bianca Gheorghescu: Că antreprenoriatul sau modul de a face business care mi se potrivește nu este cel clasic, ci unul intuitiv, bazat pe busola internă, pe inovație și pe #payitforward.
Ioana Stănescu: Că pot să mă bucur de lucruri imperfecte, în timp ce trec prin iterații de îmbunătățire a proceselor, mindset-ului și a mea personală.
Andreea-Carmen Radu: Am învățat că oricât mi-aș dori, nu le pot face pe toate. Am reușit să-mi setez mai corect prioritățile și să nu uit de mine.
Irina Țenovici: Că este bine să cer ajutor atunci când am nevoie și nu trebuie să aștept până când mă extenuez de tot.
Anamaria Ciuhuță: Că știu și pot mai mult decât credeam. Că pot avea încredere în oameni și că pot aduna lângă mine oameni senzaționali. Că pot avea încredere în instinctele mele.
Andra Sima Pencea: Am învățat că pot să îmi depășesc limitele când îmi propun asta, dar și că o pauză e bine venită atunci când simt că e nevoie. Cu alte cuvinte, e important să nu uit de mine și să fiu mereu și eu pe lista de priorități. Am început deja un “proiect” prin care să fac măcar un lucru pentru sufletul meu în fiecare zi – și îmi propun să îl continui și în 2020.
Oana Boia: Că am niște oameni extraordinari în jurul meu, fără ajutorul cărora Mom O’Clock nu ar fi existat. Și că ajută extraordinar de mult să ai o idee de business care să-ți permită să iei copiii după tine.
Cristina Pateșan: Am o vorbă care-mi place tare și care mi-a marcat și alegerea importantă de anul acesta: mai bine să îți pară rău pentru ceva ce ai făcut decât pentru ceva ce nu ai făcut! De părut nu-mi pare rău deloc, am descoperit în mine un apetit pentru risc pe care nu știam că-l am și o mare poftă de joacă (știu cum sună, dar efectiv așa simt).
Adela Ioniță: Am învățat că merit și că pot. În plus, am învățat că am mult mai multe calități decât cele care îmi erau evidente.
Florina Badea: Am redescoperit în mine the PR girl. Am reluat activitatea de consultanță în comunicarea pe zona de healthcare. Plus, mi-am dat seama că unele lucruri nu ieșeau pentru că, de fapt, nu credeam eu suficient în ele. Prin urmare, am renunțat la ele și nu le voi mai include în portofoliul meu de activități viitoare.
Daniela Irimia: Anul acesta am învățat că pot să stau fără să mă simt vinovată. Că pot pur și simplu să mă bucur de timp liber, de mine, de vreme, de zeci de cărți, de vacanțe lungi și dese…fără să dau glas piticului agitat care obișnuia să îmi spună “treci la treabă”, “muncește mai mult”, “străduiește-te până îți iese”. Anul acesta a fost cel mai productiv din punct de vedere financiar, cel mai creativ și în același timp, cu cel mai puțin efort investit în muncă. Dacă este să rezum aș spune “Cel ce stă azi la umbră, a plantat un copac acum câțiva ani.”
Cum închei anul ăsta de lucrat pe cont propriu și cum te pregătești pentru următorul? Ai anumite obiceiuri de final/început de an?
Carmen Sidon: Închei anul ăsta cu multă, multă recunoștință, față de mine însămi, în primul rând, pentru că am făcut ce a trebuit să îmi îndeplinesc visul, să bifez chestia asta de pe bucket list. Nu spun că nu mă voi mai angaja niciodată, nu știu unde voi ajunge sau ce-mi voi dori peste ceva vreme. Dar sunt recunoscătoare că, aici și acum, sunt bine, exact unde mi-am dorit să fiu. Și ăsta e un lucru mare. Închei anul, în aceeași măsură cu recunoștință pentru oamenii care m-au susținut și încurajat să rămân pe calea aleasă și când mi-a fost greu. Partenerul meu de viață, părinții mei, prietenii apropiați care au crezut în calea mea la fel de mult ca mine au contat enorm. Mai închiei anul cu bucurie și cu încredere în viitor.
Ceea ce fac în fiecare an și mă ajută este să mă uit la anul care se încheie și să îmi pun intenții pentru anul viitor. Nu să îmi formulez obiective, alea vin după și se mai schimbă, ci să îmi pun intenții, să îmi setez direcția, să visez cu tupeu, chiar dacă nu știu exact cum o să fac tot ce vreau. Apoi, la finalul anului, mă uit pe ce mi-am setat la finalul anului precedent. Cred că nu mai trebuie să îți spun ție ce observ, deja știi, dar spun pentru cei care citesc: în fiecare an, constat cu recunoștință, dar și cu uimire, că intențiile mi s-au îndeplinit, chiar dacă nu neapărat în modurile în care m-aș fi gândit eu. Așa am învățat să nu îmi mai pun obiective clare, pentru că m-aș limita singură. Nu îmi pot pune obiective decât cu mintea din momentul prezent, cu ce știu acum, iar eu evoluez tot timpul, cresc mereu, e păcat să mă limitez la cine am fost și ce am știut în momentul în care mi-am formulat obiectivele. Așa că visez, mă pun pe traiectoria pe care o vreau, mental, emotional și sufletește, apoi las și universului loc de joacă, iar ce fac efectiv vine organic, la fel și rezultatele. Pentru mine e fascinant ce iese din povestea asta!
Bianca Gheorghescu: Îl închei fără regrete. Cred că este primul an în care spun asta! Puteam face mai multe lucruri? Mai mulți bani? Cu siguranță, da! Puteam avea mai multe proiecte, întâlniri, colaborări? Desigur. Dar asta ar fi însemnat să pedalez în continuare în acea rotiță nebună, ori eu, am coborât din ea și fac lucrurile în timpul și maniera mea. De asta spun că nu am niciun regret!
Nu aveam până acum un obicei de final de an, dar mi l-am creat – uite, tot intuitiv – anul acesta. În loc de Resolution List, mi-am făcut un Forgiveness List, ca să închei anul pe curat și fără extra bagaj.
Ioana Stănescu: Se încheie anul cu oboseală multă, dar și mult entuziasm pentru ceea ce urmează să fac mai departe. Nu văd sfârșitul de an calendaristic ca un moment magic, în care se schimbă ceva peste noapte, dar îmi plac evaluările. Așa că mă pregătesc cu odihnă pentru anul următor ca să pot face planuri în tihnă. Având în vedere că este primul an de antreprenoriat, de fapt 10 luni doar, încă nu mi-am format obiceiuri. Dar aștept cu nerăbdare pauza de 2 săptămâni pe care le-am pus deoparte pentru mine și pentru familie, și cred că are potențial de obicei vacanța asta.
Andreea-Carmen Radu: Din punct de vedere profesional, am avut un an bun. Activitatea de consultanță în nutriție a crescut, am avut clienți care au ajuns la mine în urma recomandărilor, iar asta înseamnă că am reușit să ajut și să ofer suficient de multă încredere celor cu care am lucrat, sau colaboratorilor mei. Îmi propun să continui în același registru și anul viitor. Legat de obiceiuri, singurul pe care îl am la final de an, este să-mi scriu în agendă lucrurile pe care mi le propun pentru anul următor. Un fel de vision board, dar fără poze. Soțul meu spune că sunt mult prea organizată. Eu spun că îmi e bine așa. Dacă n-aș fi organizată, n-aș putea să fac ce îmi propun.
Irina Țenovici: Anul acesta îl inchei cu o stare optimistă, chiar dacă nu am atins targetul financiar. Am un izvor de soluții pe care doar trebuie să le încerc și la un moment dat voi găsi una care să rezolve și banii. Mă pregătesc să înfrunt cele mai dificile aspecte ale business-lui: financiar și promovare. Am stabilit deja întâlniri cu oameni care mă vor învăța cum să fac mai bine și mai eficient aceste două activități super importante. Pentru că degeaba fac lucruri frumoase dacă nu ajung la cine le poate aprecia și cumpăra și degeaba fac ceea ce îmi place dacă nu se poate susține și dezvolta.
Când închei anul fac o trecere în revistă a momentelor și lucrurilor semnificative din acel an: cel mai bine vândut produs, cea mai bună/slabă lună în vânzări, dar și pe plan personal – ce carte, ce film, ce curs și activitate mi-ai plăcut.
Anamaria Ciuhuță: Închei anul cu un bilanț al activității, cu un raport efort-efect, cu analiza rezultatelor financiare și de orice alt fel. Pentru anul următor mă pregătesc încă din decembrie, la nivel personal și de business. Pentru fiecare nivel îmi stabilesc obiective, fac planuri și strategii. Asta mă ajută să îmi păstrez focusul și să cresc pe zonele mele de interes, așa știu când să spun nu sau da fără să îmi pierd direcția, mă asigur că obțin satisfacție personală dar că în acelați timp voi livra calitate pentru clienții mei.
Andra Sima Pencea: Este primul an pe care îl închei ca antreprenor, însă și până acum aveam obiceiul de a face o retrospectivă a lucrurilor pe care le-am realizat, de care sunt mândră și recunoscătoare , dar și a celor care pot fi îmbunătățite sau chiar eliminate dacă simt că nu aduc valoare. În plus fac o clasică listă de rezoluții de nou an. Dacă până acum majoritatea priveau obiective personale, anul acesta lista va fi și mai lungă pentru că va conține și planuri mari pe partea de business.
Oana Boia: Cu pielea tăbăcită, dar cu entuziasm și multe planuri în minte pentru anul următor. Și cu o luuungă vacanță alături de cei dragi care îmi vor reîncărca bateriile sufletești. Îmi doresc foarte mult să reintroduc sportul în programul meu, după o absență de aproape un an de zile.
Cristina Pateșan: De când sunt pe cont propriu mă simt efectiv ca într-un rollercoaster, așa că nu știu sigur unde o să mă prindă finalul de an, sus sau jos. Pentru anul viitor încerc să vizualizez cât mai clar și mai detaliat cât de bine vor ieși toate proiectele în care sunt implicată, dar sunt atentă să las loc și pentru câteva surprize.
Adela Ioniță: Acest an se încheie cu bucurie și claritate, cu reorganizare de business și siguranța că am făcut alegeri potrivite. A fost un an destul de greu și plin de lecții importante, iar pentru asta îi mulțumesc și sunt convinsă că următorul an va veni cu rezultate foarte bune! Pentru 2020, mă pregătesc deja din luna septembrie, de când am început școala de coaching, iar el despre asta va fi: mult coaching, echipe, comunități, dar și mult timp cu familia și cu toți oamenii importanți pentru mine.
Sunt o persoană atipică atunci când vine vorba despre finalul de an, în sensul în care eu nu îmi pun rezoluții și nu am așteptări de la “noul an”. Pe toate acestea eu le fac de ziua mea căci, pentru mine, atunci “se schimbă anul”. La finalul oricărui an calendaristic mă bucur de Crăciun, de petreceri, de timpul cu familia și prietenii. Pe plan profesional, las lucrurile să meargă firesc și fac ce am făcut și până atunci, cu diferența că luna ianuarie mă găsește după o lungă perioadă de relaxare, ceea ce nu mi se întâmplă în restul anului.
Florina Badea: Se simte oboseala. Am muncit fără pauze, cu greu m-am deconectat și în vacanțe. Dar se văd rezultatele și mă bucură. Pentru anul viitor lucrez la strategie. Simt nevoia să o conturez mai clar si, cum ziceam, să lucrez la repozitionare si la brandul personal, pe alte direcții. La final de an mă voi odihni, voi sta cu familia, mă voi uita la filme, voi încerca să mă deconectez. Nu am ritualuri, e fără calendar de Advent, mă las condusă de spiritul sărbătorilor, pur și simplu.
Daniela Irimia: Închei anul ca de obicei, făcând bilanțul cu tot ceea ce am realizat, am trăit și am învățat în cele douăsprezece luni. Am acest ritual de vreo 15 ani și mă ajută extrem de mult să fiu focusată, eficiență și recunoascătoare pentru tot ce sunt și ce am. Sunt omul cu “to do list” de când mă știu, iar agenda cu obiective stabilite înainte de noul an este sfântă! Îmi scriu frumos într-o agendă nouă, dorințele și obiectivele pentru următoarele douăsprezece luni, dar și lucruri pe care îmi doresc să le fac pur și simplu, indiferent de “rezultat”.
Ladies, vă mulțumesc că v-ați făcut timp! ♥
Citește și:
Jurnal de freelancer: Ce e un accomplishment board și de ce ai nevoie de unul
17 întrebări despre tine la final de an
1 ianuarie – cursa celor prea multe obiective
Un an trăit cu sens
Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.
6 Comments
Pt mine, 2019 a însemnat mai multă blândețe, conectare, sa nu ma mai simt vinovată ca nu am un plan fix pt viitor, să mă bucur de timpul pe care il am sa explorez opțiuni, chiar si doar mental. În 2020 vreau sa explorez de-adevăratelea 🙂
Să fie un an cu explorare atunci! :*
Pentru mine, 2019 a fost despre pozitionare si despre impreuna. Impreuna a fost o tema pe care mi-am ales-o anul trecut si anul asta am incercat sa o aduc in tot ce fac, si personal, si cu blogul. Anul 2020 vreau sa fie despre Confuzie pe plan personal si despre Focus cu blogul. De la o extrema la alta. 🙂 Vreau sa imbratisez confuzia pentru ca simt ca asa as accepta viata cu toate lucrurile care vin, iar Focus imi doresc pentru a ma concentra pe lucrurile pe care le-am descoperit in 2020.
Si eu am ritualuri de incheiere a anului, am inceput inca din nouembrie sa imi analizez anul care a trecut, a fost un an super plin si personal si profesional. Greu de cateva ori, dar super-super revelator. Sunt profund recunoscatoare pentru tot ce am trait si simtit anul asta. 🙂 Pentru anul care vine imi stabilesc o tema cum spuneam, care e deasupra strategiilor si apoi idei despre ce as vrea sa fac. Periodic, o data la 1-3 luni revin la acel plan sa vad ce s-a schimbat, ce am reusit sa fac.
Multumesc de articol!
Ps: daca mai faci articole din astea, m-as bucura mult daca m-ai invita si pe mine la scris. As scrie cu mare bucurie :). Te pup!
Cu siguranță te anunț! Mă bucur că vrei. 😀 Îmi place mult ideea de îmbrățișare a confuziei și că 2020 va fi despre acceptare.
A fi freelancer este una din cele mai interesante si provocatoare ocupatii. Sper ca in 2020 sa fie o piata mai buna pentru cei care practica freelancingul.
Multumesc de articol!
Să ne fie bine în 2020, zic! 🙂