Nativi digitali – asa sunt copiii din generatia asta si cred ca, cu cat mai repede intelegem si acceptam asta, cu atat mai bine.
Sunt un om care crede in echilibru si cumpatare in tot ce face. Traim vremuri in care gasim orice informatie cu un simplu search pe internet, stocam informatii in cloud, facem cumparaturi online, platim facturi online, cautam retete noi, ascultam muzica si gasim tot felul de prezentari si informatii educative tot online. Check-in-ul la avion ni-l facem de pe telefoane, avem aplicatii pe mobil pentru te miri ce si poate ca uneori ne si panicam cand “pica netul”. Si in contextul asta eu cred ca nici nu putem si ca nici nu trebuie sa ne ferim copiii de tehnologie si internet si sa le facem cunostinta cu cap. Sigur ca nu ii pui bebelusului sau copilului mic tableta in brate doar ca sa il tii ocupat si tu sa iti poti vedea de treaba. De fapt, nu ar trebui sa ii pui tableta in brate, punct. Dar cred ca e responsabilitatea noastra sa ii ajutam pe copiii mai mari sa inteleaga internetul si digitalul, sa il descoperim impreuna, sa stabilim (tot impreuna) reguli si limite in utilizarea gadget-urilor si sa luam masuri pentru siguranta copiilor pe internet.
Noi am tot testat terenul cu Alex sa vedem daca e pregatit. La scurt timp dupa ce primea tableta sa se joace devenea agitat si mereu plangea cand ii spuneam ca e timpul sa o inchida. Era evident ca nu era pregatit, asa ca am pus tableta undeva sus intr-un sifonier. Abia dupa varsta de 4 ani jumate a inceput sa inteleaga cum sta treaba cu jocurile si cu limitele. Are vreo 3 jocuri pe tableta, se joaca de cateva ori pe saptamana si nu mai mult de 30 de minute odata, iar pe internet (a se citi Youtube) se uita uneori la desene cu Masha, mereu in prezenta noastra. Nu zic nici ca e bine, nici ca e rau. Am testat, am vorbit, am decis asumat.
Internetul si tehnologia fac parte din viata noastra si suntem tot mai dependenti de ele. Stiati ca 78% dintre copiii romani folosesc internetul aproape zilnic? Romania e o tara cu o utilizare ridicata a internetului in randul copiilor, dar si cu un grad redus de competente, de exemplu in ceea ce priveste siguranta pe internet. Ei sunt expusi unor riscuri si studiile arata ca nu stiu cum sa gestioneze situatiile de risc, nu stiu sa ceara ajutor de la parinti sau profesori.
Care e responsabilitatea parintelui?
Cateva recomandari pentru parinti ar fi:
- sa fim exemple de urmat – sa administram cu grija dispozitivele si sa pastram timpul dedicat familiei fara ecrane;
- sa nu ii lasam pe copii in grija “dadacelor digitale” – in masina, la dum lung sau cand avem treburi de rezolvat prin casa;
- sa continuam medierea – studiile realizate pe copii cu varsta intre 0-8 ani arata ca parintii, dupa ce vad ca cei mici au dobandit competente digitale de baza (pornit tableta, telefon, televizor, cautat pe Youtube) considera ca nu mai au un rol activ si ii lasa pe copii pe cont propriu;
- sa comunicam deschis cu copiii – sa vorbim despre avantajele si dezavantajele tehnologiei, sa descoperim internetul impreuna, sa tratam greselile ca pe oportunitati de invatare incurajandu-i astfel sa vina la noi cand vor intampina probleme;
- sa stabilim limite – si sa facem asta impreuna cu cei mici ei fiind astfel mai inclinati sa le si respecte;
- sa folosim programe de control parental si sa utilizam filtre pentru motoarele de cautare;
- sa nu restrictionam excesiv si fara justificare accesul la calculator si internet pentru copiii mai mari – ei vor gasi metode sa acceseze internetul pe ascuns;
- sa le explicam copiilor ca nu tot ceea ce vad e real;
- sa le oferim continut de calitate – nu oferim doar dispozitivele, ci si un continut adecvat varstei, cu caracter educativ;
- sa le explicam utilitatea internetului – si ca il pot folosi pentru a se documenta, a invata; sa le aratam care sunt sursele de folosit;
- cand vine vorba de bebelusi si copii mici sa invatam noi cantece folosind dispozitivele si sa le cantam apoi copiilor fara sa ii expunem pe ei la telefoane si tablete; pe cei tare mici tehnologia ii saraceste de anumite simturi, in timp ce altele sunt suprastimulate;
- sa ne intrebam mereu cum actiunilea noastre de azi ii vor afecta pe termen lung si care sunt motivele pentru care introducem tehnologia in viata copiilor nostri. O facem pentru binele lor? O facem pentru noi?
Cum facem noi, parintii, sa tinem pasul cu copiii cand vine vorba de internet si tehnologie?
Copiilor de la 6 ani in sus e in regula sa le permitem accesul la tehnologie. Ei vor invata foarte repede cum se butoneaza diferitele dispozitive si isi vor da seama intr-un timp foarte scurt de cum se folosesc anumite jocuri si aplicatii. Cum facem noi sa tinem pasul cu ei?
- Trebuie sa fim informati. Nu se poate sa ramanem in urma si nu ne putem ascunde dupa scuza ca “ne simtim depasiti”.
- Sa tratam digitalul si online-ul cu aceeasi importanta ca pe oricare alt lucru.
- Sa stabilim limite si reguli impreuna cu copiii.
- Sa avem activitati digitale in familie.
- Ideal ar fi sa stimulam copiii sa si creeze, nu doar sa consume informatie digitala.
- Sa stam de vorba si cu alti parinti.
Proiecte speciale cu si despre copii si tehnologie
Pentru copiii intre 10-13 ani cei de la Orange au dezvoltat programul Super Coders care consta in ateliere de programare gandite special pentru copii. Acolo ei nu invata un limbaj de programare propriu zis, ci, folosind o platforma prietenoasa, invata sa gandeasca logic si rapid, isi exerseaza creativitatea, invata sa lucreze in echipa, inteleg secventialitatea in programare, cum sa construiasca un joc sau o aplicatie, pot face animatii, povesti interactive si pot crea continut. Anul acesta Super Coders incepe pe 15 octombrie, in Bucuresti, asa ca daca aveti copii cu inclinatii spre tehnologie ii puteti inscrie la csr@orange.ro.
Un alt proiect care sa aduca digitalul mai aproape de copiii de gimnaziu este si Digitaliada – pilot lansat de Fundatia Orange Romania. Proiectul vizeaza promovarea educatiei digitale si imbunatatirea performantei scolare a elevilor prin folosirea tehnologiei si a unor materiale didactice digitale.
Toate aceste informatii le-am aflat la cea mai recenta conferinta Social Moms, “Internetul si tehnologia. Cum sa le facem utile si sigure pentru copii” care a avut loc pe la jumatatea lunii septembrie in Bucuresti, organizata in parteneriat cu Salvati Copiii Romania si Orange Romania.
Despre digital, internet, siguranta, reguli si limite si importanta implicarii parintilor au vorbit Georgiana Rosculet (Psiholog si coordonator programe educationale Salvati Copiii Romania, proiectul Ora de Net), Teodora Stoica (Consilier Salvati Copiii Romania, proiectul Ora de Net), Alina Stan (CSR Programs Orange Romania), Ioana Boc (Program Manager Fundatia Orange) si Florin Popescu (desprecopii.com).
Concluzia conferintei, ce a gazduit mai mult de 120 de parinti de copii prescolari si scolari, a fost aceea ca este responsabilitatea oricarui parinte sa fie implicat in activitatile online ale copiilor, la fel cum este implicat in alte aspecte din viata lor de zi cu zi.
Conferinta s-a transmis live pe socialmoms.ro si desprecopii.com si a fost urmarita online de peste 6500 de parinti, iar inregistrarea o puteti urmari aici.
Pentru a fi la curent cu noile articole va invit sa dati un like paginii de Facebook a blog-ului sau sa va abonati la newsletter.
Leave A Reply