Cand am primit cea mai recent lansata carte de la editura Litera Mica, “Iepurasul care voia sa adoarma“, recunosc ca am fost sceptica in ceea ce priveste promisiunea autorului…aceea de a adormi copiii garantat.
Apoi am citit putin despre autor si am inceput sa inteleg. Carl-Johan Forssén Ehrlin a studiat psihologia si este maestru practician in programare neurolingvistica.
“Scriind aceasta carte, scopul meu a fost sa-i ajut pe toti parintii care se chinuie sa-si adoarma copiii seara la culcare sau a vremea somnului de dupa-amiaza. As vrea ca ea sa-i faca pe copii sa se relaxeze si sa adoarma mai repede de fiecare data cand aud povestea.” (Carl-Johan Forssén Ehrlin)
Cartea contine propozitii formulate intr-un anumit fel si cuvinte alese cu grija, asa ca ea incepe cu cateva instructiuni pentru cititor, indicatii care ne ajuta sa cream o atmosfera in care copiii sa se poata relaxa.
Stiu ca sunt printre voi cativa cititori care asteapta vesti de la noi despre cat de bine functioneaza metoda asta revolutionara asa ca nu va mai tin in suspans. La noi a functionat pana acum in proportie de 100% – de 4 ori am citit-o cu Alex la culcare si de 4 ori a adormit la penultima pagina. Daca pana la jumatatea cartii Alex se foieste, nu isi gaseste locul si pune multe intrebari sau cere sa vada ilustratiile, se linisteste apoi si ochii incep sa i se inchida.
Cartea e scrisa in asa fel incat copiii sunt si ei inclusi in aventura alaturi de iepurasul poznas care isi doreste sa adoarma dar nu prea reuseste, asa ca porneste spre casa lui Mos Ene, despre care se spune ca poate ajuta pe oricine sa adoarma. Pe drum ei se vor intalni cu personaje simpatice – Melcul Somnoros si inteleapta bufnita Picoteala – dar va las pe voi sa descoperiti restul.
Povestea iepurasului e destul de lunga si, din experienta noastra de pana acum, nu e o carte de citit in fiecare seara, dar de 2-3 ori pe saptamana poate fi aliatul vostru de incredere la ora de culcare.
Daca vreti sa vedeti efectul cartii cu ochii vostri o puteti cumpara de pe site-ul editurii, la pretul de 29.90 lei.
Later edit:
Puteti vedea un material despre experienta noastra, filmat pentru Observatorul Special aici.
4 Comments
M-am bucurat mult sa dau peste acest articol, caci fac colectie de carti de adormit copilul, noi avand mari probleme cu mos ene 🙂 asa ca voi pune aceasta carte pe lista de cumparaturi. Mai am doua recomandari din aceeasi sfera: mica zana nu poate sa doarma, respectiv ‘care pat e mai moale’, o carte veche de prin 90 dar care se mai g?se?te pe ici pe colo. La noi nu au avut inca efectul dorit, fetita are 2 ani si inca nu are rabdare pt povesti lungi, dar cred ca mai tarziu ar putea sa functioneze. Somn usor sa aveti 🙂
Sper sa va ajute cartea, Madi! O noapte linistita sa aveti! 🙂
“Mica zana nu poate sa doarma” o avem si noi. Nu mi-a placut deloc, mi se pare fara cap si fara coada. Mai degraba as recomanda “Nu ti-e somn, ursuletule?” de la editura Cartea Copiilor. Pe cea cu iepurele vreau sa o testez si eu, desi stiu ca n-am nicio sansa (si de fapt nici nu am nevoie, pentru ca avem un ritual foarte bine stabilit de culcare la finalul caruia inchide ochii, sting lumina si adoarme instantaneu), dar mai mult de curiozitate vreau s-o testez.
Multumim pentru recomandare, Laura! 🙂